Felinoterapia prevede vindecarea sau prevenirea unor imbolnaviri prin intermediul contactului cu pisicile. Unele rase de pisici au caracteristici innascute care pot fi de ajutor in cadrul acestui tip de terapie. Mai multe despre felinoterapie si beneficiile ei puteti afla din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este felinoterapia?
  2. Indicatii
  3. Beneficii
  4. Pisicile si copiii
  5. Riscuri
  6. Sfaturi pentru va bucura de aceasta terapie

Ce este felinoterapia?

In afara de bucurie, animalele de companie pot aduce si foloase practice stapanilor lor, astfel daca ai un caine sau o pisica poti economisi pe sedintele la terapeut, pentru ca o ora de comunicare cu animalele de casa are acelasi efect ca si o discutie cu specialistul, care mai cere si bani pe deasupra, potrivit unui studiu publicat de ziarul rusesc Meditinskaia Gazeta.

Cel mai des intalnit animal de companie ramane pisica, iar tratamentul cu ajutorul acesteia se numeste in termeni medicali felinoterapie.

Ce efect au pisicile asupra pacientilor cu diferite afectiuni?

Desi cainii au fost folositi in mod traditional ca animale de terapie, caii fiind pe locul 2, pisicile incep sa fie utilizate din ce in ce mai mult. In urma numeroaselor studii, s-a dovedit ca animalele pot ajuta oamenii sa se vindece. Acestea reduc singuratatea, depresia si anxietatea. Ele pot imbunatati sanatatea inimii noastre si ne pot indemna sa facem si mai multe exercitii. De aceea, multe spitale si case de ingrijire medicala de astazi au programe prin care pacientii lor pot interactiona cu caini, pisici si alte animale de confort.

Toate pisicile au efect terapeutic, indiferent de dimensiuni si de rasa

Cea mai importanta caracteristica a unei pisici de terapie este temperamentul ei. O pisica potrivita de terapie trebuie sa fie foarte prietenoasa, rabdatoare, increzatoare si blanda in orice situatie. Pisicile de terapie trebuie sa se bucure, de asemenea, de contactul cu adultii, precum si cu copiii si sa accepte faptul ca sunt mangaiate si uneori manipulate fara gratie.

Pisicile terapeutice trebuie sa fie intotdeauna foarte calme si tolerante in jurul oamenilor, cainilor si a altor animale, dar si sa suporte faptul ca sunt manipulate si tinute frecvent de oameni diferiti. De asemenea, ele trebuie sa se adapteze cu usurinta la contactul si sunetele produse de echipamentele medicale, scaunele cu rotile si zgomotele necunoscute din spital sau din mediul de acasa.

Indicatii

Este foarte important sa existe reciprocitate in ceea ce priveste afectiunea. Pisica are nevoie, de asemenea, de mangaiere din partea stapanului sau a pacientului pentru a oferi mai departe afectiune.

Beneficii

In medicina traditionala a multor popoare se cunoaste faptul ca pisica are darul de a descoperi locurile bolnave ale stapanului, pe care animalul se aseaza si, torcand, le incalzeste cu caldura sa, iar durerea scade in intensitate. Pisicile sunt remedii bune si pentru stres, oboseala, migrene. Pot chiar sa ajute la scaderea tensiunii arteriale, normalizarea pulsului, dar si in cazuri mai putin grave, cum ar fi reumatismul sau gastrita.

Studiul mentionat afirma ca, exact ca in lumea oamenilor, animalele se specializeaza si ele pe diferite boli. Bunaoara, motanii pufosi pot sa combata nevralgia sau insomnia, in timp ce pisoii cu blana foarte neteda sunt folositori la problemele de rinichi si ficat.

In plus, oamenii de stiinta sustin ca si ascultatul mieunatului este benefic, sunetele pe care pisicile le emit pe frecventa de 4-6 Hz ducand la intarirea imunitatii.

Efectele benefice ale felinoterapiei

Pisicile sunt animale minunate. Acestea iubesc independenta, dar se si bucura de rasfat. Unele par sa urasca lumea, dar altele pot fi coplesitor de iubitoare.

Comportamentul lor ambivalent si confuz este foarte asemanator cu cel al omului. Poate din acest motiv, tehnici precum felinoterapia castiga popularitate in domeniul sanatatii emotionale.

De ani de zile, terapia folosind cai a avut rezultate incredibile in randul copiilor cu autism, probleme de stima de sine sau paralizie cerebrala. Desi nu exista dovezi stiintifice, s-a constatat ca aceasta terapie complementara poate imbunatati abilitatile motrice si emotionale ale pacientului. In acelasi mod, terapia cu pisici a aratat ca un pacient care traieste in compania unei pisici are parte de imbunatatiri fizice si psihologice. A avea o pisica este mult mai benefic decat cred majoritatea oamenilor.

Pisicile si efectele benefice asupra inimii

Se sugereaza ca cei care detin pisici sunt mai putin susceptibili de a suferi un atac de cord decat cei care nu beneficiaza de compania unui astfel de animal.

Ele ajuta la ameliorarea depresiei si stresului

Pisicile declanseaza o imbunatatire remarcabila a starilor de spirit ale persoanelor cu tulburari de stres, anxietate si depresie. Torsul pisicilor este:

  • foarte relaxant
  • stimuleaza concentrarea
  • creeaza o atmosfera foarte primitoare

Ofera companie

Pentru o persoana care traieste singura, o pisica este cea mai buna optiune. Este foarte independenta atunci cand vrea sa fie, dar si foarte afectuoasa. Exista, de asemenea si momente neplacute in care veti dori doar sa va lase singuri!

Sunt foarte amuzante si jucause si va vor tine mereu distrati. Trebuie sa va amintiti cat de important este sa o hraniti in mod corespunzator, sa fiti mereu la curent cu vaccinarile si sa le mentineti unghiile taiate (daca nu doriti sa distrugeti tot mobilierul!)

Pot fi un real ajutor pentru bolnavii de Alzheimer, autism si ADHD

Terapeutii folosesc pisicile ca terapie complementara in cazurile de autism, Alzheimer sau ADHD. Desi, din punct de vedere stiintific, nu exista cercetari care sa sustina acest lucru, pisicile le-au imbunatatit vietile stapanilor in mii de cazuri.

Mangaierea lor, mieunatul, torsul sau, pur si simplu, privitul lor in timp ce se joaca a servit drept stimulent pentru multi pacienti.

Nu au nevoie de nicio ingrijire atenta

Spre deosebire de alte animale, in afara de vaccinuri si alimente, pisicile nu au nevoie de nicio ingrijire. Sunt niste animale curate. De indata ce vor invata sa foloseasca litiera, acestea o vor utiliza intotdeauna.

In plus, pisicile se curata si se toaleteaza mereu singure, dar si pe puii lor si nu necesita o atentie constanta. Pur si simplu trebuie doar sa le faceti o baie la un anumit timp, sa va asigurati ca primesc mancarea potrivita si sa nu uitati sa le duceti la medicul veterinar pentru verificarile periodice. Amintiti-va ca o pisica sanatoasa inseamna un om sanatos.

Rezultate si discutii

Contactul cu o pisica poate contribui la tratarea mai multor boli, printre care:

  • depresie (anxietate si frica)
  • artrita
  • boala Alzheimer
  • SIDA
  • ADHD
  • diabet
  • scleroza multipla
  • boli cardiovasculare
  • atrofie musculara progresiva (distrofie musculara)
  • scleroza
  • pierderea vederii si a auzului
  • boli mintale
  • osteoporoza
  • autism

Felinoterapia poate fi efectuata in:

  • casele de ingrijire medicala (aziluri)
  • inchisori
  • spitale
  • gradinite
  • scoli

Pisicile si copiii

Pisicile de terapie sunt potrivite in multe situatii. Copiii reprezinta unul dintre grupurile care beneficiaza foarte mult de felinoterapie. Pisicile terapeutice au fost folosite pentru a ajuta copiii cu tulburari de dezvoltare, cum ar fi autismul, sa se simta mai confortabil cu lumea din jurul lor.

Potrivit specialistilor, tulburarile de anxietate afecteaza unul din opt copii. Multi oameni au spus ca felinoterapia a fost cel mai bun tratament posibil pentru ei, dar mai ales pentru cei mici. Puterea vindecatoare a felinelor i-a ajutat pe copiii care traversau episoade intense de ingrijorare si tristete.

Daca nu aveti deja o pisica sau daca pisica dumneavoastra nu este foarte sociabila si intentionati sa adoptati o alta pisica in scop terapeutic, este important sa va asigurati ca pisica are personalitatea potrivita pentru o astfel de intentie. Cautati o pisica sociabila care are un comportament calm.

Prietenie neconditionata si necomplicata

Pisicile iubesc. Ele nu cer nimic si nu ne judeca. Nu este nimic complicat in legatura cu relatia dintre om si pisica. Acest lucru poate fi extrem de folositor in cazul copiilor care uneori se tem sau se simt inconfortabil in a-si face prieteni la scoala. In cazul pisicilor nu exista nicio drama, nicio dezamagire si niciun sentiment ca trebuie sa-i faca pe plac acesteia.

Responsabilitate si rutina

Pentru un copil cu sentimente neclare, rutina si responsabilitatea pot crea un scop si o logica in cazul in care uneori pare ca aceste lucruri nu exista. Pisicile trebuie sa fie hranite in anumite momente ale zilei, iar litiera trebuie curatata. Acestea sunt activitatile potrivite pentru niste copii. De asemenea, sentimentul de a fi folositor este un alt beneficiu oferit de ingrijirea pisicilor. Copiii cu anxietate sau depresie se simt uneori pierduti si fara scop. Ingrijirea unei alte fiinte vii ii ajuta sa-si revina, iar viata lor sa capete o noua directie.

A avea o pisica acasa este o mare responsabilitate pentru copii. Ingrijirea, hranirea si dresarea ei nu reprezinta intotdeauna niste sarcini usoare. De aceea, este important sa discutati cu cei mici, astfel incat acestia sa fie constienti de importanta muncii.

Sfaturi pentru cei mici

Nu uitati ca un animal nu este o jucarie. Acestea nu trebuie sa fie lovite, aruncate pe jos sau trase de coada. Fiind fiinte vii, animalele trebuie sa fie respectate si iubite. Animalele de companie vor fi cu atat mai fericite, daca micutii le trateaza exemplar.

Distractie

Unele persoane pot avea simptome anxioase de ingrijorare excesiva, o trasatura comuna a tulburarii de anxietate generalizata. Una dintre sugestiile oferite de experti este aceea de a va distrage atentia atunci cand se intampla acest lucru. Iar printre activitati se pot numara:

  • cititul
  • desenatul
  • joaca
  • discutiile cu un prieten
  • joaca cu o pisica

Sa te joci cu o pisicuta poate fi extrem de benefic pentru starea de spirit. Este greu sa nu razi in timp ce o urmaresti alergand dupa jucaria cu pene sau dupa soarecele de plus pe podeaua camerei.

Confort social

Daca un copil anxios sau deprimat are probleme in a se simti bine in compania altora, o pisica este o modalitate foarte buna de a-i ajuta sa se avante in situatii sociale. Cel mic isi poate invita un prieten sa joace impreuna cu pisica. Copilul este deja familiarizat cu pisica, astfel incat felina devine un impuls de incredere in timpul petrecut impreuna de acestia.

Contact fizic si atingere

Atingerea fizica este vindecatoare pentru toata lumea. Uneori, copiii cu anxietate sau depresie au nevoie de imbratisari suplimentare. In calitate de parinti sau ingrijitori, putem oferi cu siguranta acest lucru, dar atingerea si acceptarea unui prieten blanos sunt extra-vindecatoare. De aceea, este important ca micutul sa interactioneze cu o pisica multumita sa fie tinuta in brate aproape in permanenta.

Riscuri

Cu toate ca beneficiile sunt incontestabile, felinoterapia poate veni la pachet si cu cateva riscuri.

Capuse

Capusele nu zboara, ci urca sau coboara de pe blana pisicii atunci cand o periati. Acestea pot provoca boala Lyme, o maladie extrem de grava pentru om. Boala Lyme este o infectie bacteriana grava care se raspandeste prin intermediul capuselor. Daca pisica are boala Lyme, aceasta poate parea letargica si fara apetit si poate avea articulatii dureroase sau rigide.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o infectie provocata de un parazit denumit Toxoplasma gondii. Acesta se regaseste in fecalele de pisica. Toxoplasmoza poate fi fatala sau poate cauza afectiuni congenitale grave pentru fat daca mama devine infectata. Acesta este motivul pentru care medicii le recomanda femeilor insarcinate sa curete bine litierele pisicilor.

Sfaturi pentru va bucura de aceasta terapie

Specialistii in felinoterapie recomanda ca pisica sa nu fie fortata sa stea pe locul care trebuie tratat. Aceasta va veni singura cand simte ca este nevoie, iar cand energia cauzatoare de dureri ii va fi suficienta se va ridica, revenind dupa o vreme sa continue terapia.

 

Referinte:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1230801316300613

https://www.disabled-world.com/disability/serviceanimals/cats.php

https://exploringyourmind.com/cat-therapy-5-benefits-of-living-with-cats/

https://www.catster.com/lifestyle/cat-behavior-cats-therapy-anxiety-depression-in-kids-children

https://www.healthline.com/health/toxoplasmosis

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma