Lordoza sau „spatele in sa” este o deviatie a coloanei vertebrale care provoaca o modificare a formei sale asociata cu dureri si disconfort.

Cuprins:

1. Ce este lordoza?
2. Tipuri de lordoze
3. Simptome lordoza
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Cum putem preveni lordoza?

Ce este lordoza?

Pacientii cu lordoza prezinta o curbura excesiva spre interior, in comparatie cu restul coloanei vertebrale. Aceasta afectiune este de obicei insotita de durere cronica in spate si mobilitate limitata.

Lordoza afecteaza in special spatele inferior, apare o curbura anormala si pare ca individul se inclina spre inapoi. Regiunea fesiera poate fi mai pronuntate atunci cand individul sta in picioare sau asezat si poate avea o arcuire neobisnuit de mare in zona inferioara a spatelui.

Regiunile cervicale si lombare ale coloanei vertebrale sunt in mod natural lordotice, ceea ce ii permite anatomiei organismului sa distribuie uniform tensiunea si greutatea, dar lordoza inseamna o arcuire anormala si excesiva a coloanei.

Lordoza poate afecta persoanele de toate varstele. De obicei, apare pentru prima oara in anii adolescentei, dupa ce corpul s-a dezvoltat complet. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, lordoza poate sa apara mult mai tarziu, pe masura ce oasele devin slabit, daca avem o postura incorecta un timp indelungat sau din cauze externe, ca accidentari.

Tipuri de lordoze

  • Hiperlordoza – In cazul coloanei afectate de hiperlordoza sau o curba exagerata, vertebrele zonei lombare sunt mai curbate, dand un aspect de „spate in sa”, cum mai este numita. Un factor major care contribuie la lordoza lombara este inclinarea anterioara a pelvisului.
  • Hipolordoza – Hipolordoza este data de o aplatizare a spatelui inferior si apare cand vertebrele sunt orientate spre partea din spate a coloanei vertebrale, intinzand discul intervertebral spre spate si comprimandu-l in fata.

Lordoza in functie de regiunea afectata

Lordoza in regiunea lombara

Lordoza in zona lombara este cel mai frecvent tip de lordoza. Cel mai simplu mod de a o depista este sa stati intins pe o suprafati plana, pe spate. In cazul lordozei puteti trece cu usurinta palma prin spatiul dintre suprafata plana si regiunea lombara. In cazul unei curburi extreme, va exista un arc vizibil in forma de C in aceasta pozitie, iar din lateral, abdomenul si fesele vor fi mai proeminente.

Lordoza cervicala

In mod normal, gatul ar trebui sa arate ca un C foarte lat, avand curbura indreptata spre spatele gatului. Lordoza cervicala apare atunci cand coloana vertebrala din regiunea gatului nu se curbeaza asa cum ar trebui in mod normal. In astfel de cazuri, curbura este prea proeminenta, este orientata in directia gresita, spre stanga sau spre dreapta.

Simptome lordoza

Simptomele lordozei depind de gravitatea bolii.

Simptomele lordozelor pot include:

  • curbura regiunii lombare foarte curbata spre inapoi (se poate vederea din lateral, cu regiunea fesiera usor mai proeminenta);
  • un spatiu intre regiunea inferioara a spatelui si podea cand individul sta intins pe spate pe podea;
  • durere si disconfort in regiunea inferioara a spatelui;
  • tulburari de locomotie si afectarea mobilitatii in anumite zone;
  • amorteala;
  • furnicatura;
  • slabiciune;
  • dificultati in mentinerea controlului muscular daca sunt afectati si nervii de la acest nivel.

Cel mai frecvent simptom al lordozelor este insa de fiecare data durerea musculara. Atunci cand coloana vertebrala se curbeaza anormal, muschii se intind in diverse pozitii, devenind tensionati.

Adesea, lordoza apare in copilarie si se numeste lordoza juvenila benigna. Apare in general deoarece muschii din jurul soldurilor sunt slabi si se corecteaza in mod obisnuit pe masura ce copiii cresc. Lordoza juvenila poate aparea si in urma unui incident sau din cauza unor afectiuni legate de sistemul nervos si sistemul muscular, ca paralizii, mielomeningocel, distrofie musculara, atrofii musculare sau artrogripoza.

Lordoza poate sa apare frecvent si la femeile gravide. Cercetarile arata ca lordoza in sarcina este de fapt data de ajustarea coloanei vertebrale pentru a regla centrul de greutate si dispare, de obicei, dupa nastere.

Majoritatea persoanelor care sufera de lordoza au dureri mari de spate, nu doar in zona afectata, ci si in zona centrala sau superioara a spatelui.

Cauze

Lordoza poate afecta persoanele de toate varstele. Este frecventa la dansatori, gimnaste si in cazul anumitor boli co-existente, ca discita, cifoza, obezitatea, osteoporoza si spondilolisteza. De asemenea, poate fi cauza de dezechilibre musculare, de deficit de vitamina D si calciu, de grasimea viscerala excesiva (grasime abdominala) sau de sarcina.

  • Cauze ereditare si genetice – Lordoza poate avea cauze ereditare, cauze genetice, transmise din generatie in generatie. Istoricul familial de lordoza nu inseamna neaparat aparitia bolii, ci creste riscul de a dezvolta problema.
  • Osteoporoza – Osteoporoza este o posibila cauza a lordozelor, fiind o afectiune caracterizata de scaderea densitatii osoase, scheletul devenind fragil si susceptibil la fracturi, leziuni, entorse sau modificari de aliniament.
  • Obezitatea – Obezitatea poate duce la hiperlordoza, deoarece excesul ponderal duce la curbarea coloanei, pentru a putea sustine kilogramele in plus.
  • Discita – Discita reprezinta inflamarea unui disc intervertebral si de cauzata, de obicei, de un virus ce patrunde in urma unei interventii chirurgicale sau a unei anestezii epidurale. Lordoza cauzata de discita este, de obicei, temporara.
  • Spondilolisteza – Apare cand o vertebra se deplaseaza din cauza unui disc afectat sau a unei articulatii afectate. Daca se intampla acest lucru, curbura inferioara a coloanei vertebrale poate deveni exagerata.
  • Cifoza – Cifoza sau aparitia cocoasei in regiunea coloanei poate cauza ulterior lordoza, pentru a echilibra uniform masa superioara a corpului.
  • Postura deficitara – Postura gresita poate fi printre principalele cauze ale lordozei. Evita statul prelungit pe scaun in aceeasi pozitie, adopta o postura corecta cand stai la birou, in masina, pe scaun sau cand dormi.

Diagnostic

Diagnosticarea lordozei incepe cu un examen fizic, cand medicul va adresa si o serie de intrebari, cum ar fi cand a fost observata modificarea curburii coloanei, daca sunt anumite pozitii sau stari care agraveaza simptomele, care sunt simptomele resimtite etc. De asemenea, pacientul va fi solicitat sa efectueze anumite miscari pentru analiza curburii coloanei, sa se aplece inainte si in lateral pentru a vedea daca curbura este flexibila sau fixa, cata libertate de miscare are pacientul si daca in rest coloana vertebrala este aliniata corect. Pot fi efectuate si radiografii pentru o vizualizare mai buna a coloanei vertebrale.

In general, evaluarile neurologice nu sunt necesare, ci doar daca apar dureri intense, furnicaturi, amorteli, spasme musculare sau slabiciune, ce pot indica afectarea unor nervi spinali.

Tratament

Majoritatea persoanelor cu lordoza nu necesita tratament medical decat daca este un caz sever. Tratamentul pentru lordoza depinde de cat de grava este curbura si de prezenta altor simptome.

Optiunile de tratament includ:

  • medicamente, pentru a reduce durerea si umflarea;
  • terapie fizica zilnica, pentru a intari musculatura si pentru a imbunatati gama de miscari;
  • consiliere pentru pierderea in greutate, pentru a favoriza postura;
  • orteze, in general pentru copii si adolescenti;
  • interventii chirurgicale, in cazuri severe cu risc de afectare neurologica;
  • suplimente nutritive, cum ar fi vitamina D sau calciu.

In general, lordoza nu este o afectiune grava care sa pericliteze viata, dar este important sa ne mentinem o coloana vertebrala sanatoasa, deoarece aceasta este responsabila in mare parte de gradul de miscare si de flexibilitatea corpului. Daca nu este tratata la timp, produce un disconfort pe termen lung si poate fi asociata cu unele probleme ale coloanei (altele decat lordoza), ale soldului, picioarelor sau chiar ale organelor interne.

Medicamente si terapie fizica pentru lordoza

Durerea de spate poate fi gestionata in general cu medicamente analgezice usoare si terapie fizica. de spate asociata cu lordoza prin mijloace conservatoare, cum ar fi medicamentele impotriva durerii si terapia termica. Cea mai eficienta modalitate de a trata aceasta afectiune consta de obicei in reducerea cauzelor care o declanseaza, cum ar fi intarirea musculaturii sau scaderea in greutate. Tratamentul medical poate fi necesar, cu toate acestea, in cazul in care curbura excesiva este data de o afectiune, cum ar fi spondilolisteza.

Terapia fizica este utilizata, in general, pentru cresterea rezistentei si a flexibilitatii. Muschii din fata si din spate ale coapselor pot roti pelvisul inainte sau inapoi in timp ce se afla in pozitie verticala. Ei pot elibera forta pe pamant prin picioare si picioare. Printre exercitiile efectuate se pot numara si exercitii cu mingea de fitness si tehnici de re-educare neuromusculara.

Chirurgia pentru lordoza

Daca durerile sunt intense, pot fi necesare interventii chirurgicale, cum e chirurgia minim invaziva de decompresie si stabilizare. Doar cele mai grave cazuri de lordoza necesita o interventie chirurgicala ca inlocuirea artificiala a discului afectat (un tip de interventie minim invaziva care restaureaza inaltimea vertebrala dupa o fractura de compresie la nivelul coloanei vertebrale).

Cum putem preveni lordoza?

Desi lordoza nu poate fi prevenita in totalitate, pot fi luate o serie de masuri pentru reducerea riscului de a dezvolta acest tip de afectiune. Este vorba de exercitii de intarire a musculaturii, exercitii de stretching, pilates, yoga si exercitii de flexibilitate. Educatia posturala este la fel de importanta, pentru a preveni modificarea aliniamentului corporal normal.

Postura si lordoza

Exista multi factori posturali si afectari musculare care contribuie la lordoza. Postura poate fi corectata, prin efectuarea de exercitii simple pentru intarirea si reglarea aliniamentului corporal si a musculaturii, pentru corectarea posturii lordotice.

Greutatea si lordoza

Slabiti pentru a ajunge la greutatea normala si evitati cresterea in greutate pentru a proteja coloana vertebrala. Greutatea excesiva pune presiune crescuta pe spate si schimba treptat postura, coloana se curbeaza si astfel poate aparea lordoza.

Exercitiile si lordoza

Exista mai multe exercitii posturale pe care le puteti efectua zilnic, inclusiv pozitii de yoga care va vor intinde coloanei vertebrale. Efectuati exercitii de intindere a coloanei (in fata, in spate, laterale, atat din picioare, cat si din pozitia sezut sau culcat pe spate). Aduceti genunchii la piept stand in picioare si apoi stang culcat pe spate.

Daca aveti un loc de munca ce presupune statul prelungit pe scaun sau in picioare, faceti pauze scurte la fiecare 30 minute, pentru a va schimba pozitia si pentru a efectua exercitii usoare de intindere a musculaturii.

Tipuri de exercitii:

  • stai intins pe spate cu mainile ceafa si efectueaza ridicari usoare ale trunchiului, punand presiune in abdomen, nu in regiunea spatelui (repeta de 10 ori);
  • stai in picioare, drept, cu bratele pe langa corp si rand indoaie cate un genunchi si du calcaiul la fese, prin miscari usoare (repeta de 10 ori pentru fiecare picior);
  • stai intins pe spate, cu picioarele intinse si lipide, usor adu ambii genunchi la piept, fara a ridica trunchiul (repeta de 10 ori);
  • stai intins pe spate cu genunchii indoiti si ridica regiunea lombara de pe pode, pana ajunge in linie dreapta – mentine pozitia sus 3-5 secunde apoi revino la pozitia initiala (repeta de 10 ori).

Alimentatia si lordoza

Ai grija la alimentatie. Hidrateaza-te corespunzator si consuma o varietate de alimente, legume, fructe, lactate, proteine, cereale integrale. Evita fumatul si consumul de alcool si limiteaza consumul de zahar si sare.

O mare parte din flexibilitatea, mobilitatea si activitatile zilnice depinde de sanatatea coloanei vertebrale. Daca va confruntati cu dureri de spate si o postura anormala a coloanei este esential sa va prezentati la medic pentru a benefia de tratamentiul necesar, pentru a preveni agravaraea. Tratarea lordozei poate ajuta la prevenirea complicatiilor ulterioare, cum ar fi artrita si durerile cronice de spate.

Referinte::
(1) Lordosis, Its cause, Its Implication and Its Correction, link: https://www.hudsonvalleyscoliosis.com/lordosis-treatment/
(2) Lordosis Posture – What is Lordosis and Can it Be Corrected?, link: https://www.posturebraceguide.com/lordosis-posture-what-is-lordosis-and-can-it-be-corrected/
(3) What causes lordosis, link: https://www.healthline.com/health/lordosis#types

(4) A Closer Look at Lordosis, link: https://www.spineuniverse.com/conditions/spinal-disorders/closer-look-lordosis
(5) Lordosis lumbar, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003278.htm
(6) Lordosis, link: http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/l/lordosis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma