Lordoza sau „spatele in sa” este o deviatie a coloanei vertebrale care provoaca o modificare a formei sale asociata cu dureri si disconfort.
1. Ce este lordoza?
2. Tipuri de lordoze
3. Simptome lordoza
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Cum putem preveni lordoza?
Pacientii cu lordoza prezinta o curbura excesiva spre interior, in comparatie cu restul coloanei vertebrale. Aceasta afectiune este de obicei insotita de durere cronica in spate si mobilitate limitata.
Lordoza afecteaza in special spatele inferior, apare o curbura anormala si pare ca individul se inclina spre inapoi. Regiunea fesiera poate fi mai pronuntate atunci cand individul sta in picioare sau asezat si poate avea o arcuire neobisnuit de mare in zona inferioara a spatelui.
Regiunile cervicale si lombare ale coloanei vertebrale sunt in mod natural lordotice, ceea ce ii permite anatomiei organismului sa distribuie uniform tensiunea si greutatea, dar lordoza inseamna o arcuire anormala si excesiva a coloanei.
Lordoza poate afecta persoanele de toate varstele. De obicei, apare pentru prima oara in anii adolescentei, dupa ce corpul s-a dezvoltat complet. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, lordoza poate sa apara mult mai tarziu, pe masura ce oasele devin slabit, daca avem o postura incorecta un timp indelungat sau din cauze externe, ca accidentari.
Lordoza in zona lombara este cel mai frecvent tip de lordoza. Cel mai simplu mod de a o depista este sa stati intins pe o suprafati plana, pe spate. In cazul lordozei puteti trece cu usurinta palma prin spatiul dintre suprafata plana si regiunea lombara. In cazul unei curburi extreme, va exista un arc vizibil in forma de C in aceasta pozitie, iar din lateral, abdomenul si fesele vor fi mai proeminente.
In mod normal, gatul ar trebui sa arate ca un C foarte lat, avand curbura indreptata spre spatele gatului. Lordoza cervicala apare atunci cand coloana vertebrala din regiunea gatului nu se curbeaza asa cum ar trebui in mod normal. In astfel de cazuri, curbura este prea proeminenta, este orientata in directia gresita, spre stanga sau spre dreapta.
Simptomele lordozei depind de gravitatea bolii.
Simptomele lordozelor pot include:
Cel mai frecvent simptom al lordozelor este insa de fiecare data durerea musculara. Atunci cand coloana vertebrala se curbeaza anormal, muschii se intind in diverse pozitii, devenind tensionati.
Adesea, lordoza apare in copilarie si se numeste lordoza juvenila benigna. Apare in general deoarece muschii din jurul soldurilor sunt slabi si se corecteaza in mod obisnuit pe masura ce copiii cresc. Lordoza juvenila poate aparea si in urma unui incident sau din cauza unor afectiuni legate de sistemul nervos si sistemul muscular, ca paralizii, mielomeningocel, distrofie musculara, atrofii musculare sau artrogripoza.
Lordoza poate sa apare frecvent si la femeile gravide. Cercetarile arata ca lordoza in sarcina este de fapt data de ajustarea coloanei vertebrale pentru a regla centrul de greutate si dispare, de obicei, dupa nastere.
Majoritatea persoanelor care sufera de lordoza au dureri mari de spate, nu doar in zona afectata, ci si in zona centrala sau superioara a spatelui.
Lordoza poate afecta persoanele de toate varstele. Este frecventa la dansatori, gimnaste si in cazul anumitor boli co-existente, ca discita, cifoza, obezitatea, osteoporoza si spondilolisteza. De asemenea, poate fi cauza de dezechilibre musculare, de deficit de vitamina D si calciu, de grasimea viscerala excesiva (grasime abdominala) sau de sarcina.
Diagnosticarea lordozei incepe cu un examen fizic, cand medicul va adresa si o serie de intrebari, cum ar fi cand a fost observata modificarea curburii coloanei, daca sunt anumite pozitii sau stari care agraveaza simptomele, care sunt simptomele resimtite etc. De asemenea, pacientul va fi solicitat sa efectueze anumite miscari pentru analiza curburii coloanei, sa se aplece inainte si in lateral pentru a vedea daca curbura este flexibila sau fixa, cata libertate de miscare are pacientul si daca in rest coloana vertebrala este aliniata corect. Pot fi efectuate si radiografii pentru o vizualizare mai buna a coloanei vertebrale.
In general, evaluarile neurologice nu sunt necesare, ci doar daca apar dureri intense, furnicaturi, amorteli, spasme musculare sau slabiciune, ce pot indica afectarea unor nervi spinali.
Majoritatea persoanelor cu lordoza nu necesita tratament medical decat daca este un caz sever. Tratamentul pentru lordoza depinde de cat de grava este curbura si de prezenta altor simptome.
Optiunile de tratament includ:
In general, lordoza nu este o afectiune grava care sa pericliteze viata, dar este important sa ne mentinem o coloana vertebrala sanatoasa, deoarece aceasta este responsabila in mare parte de gradul de miscare si de flexibilitatea corpului. Daca nu este tratata la timp, produce un disconfort pe termen lung si poate fi asociata cu unele probleme ale coloanei (altele decat lordoza), ale soldului, picioarelor sau chiar ale organelor interne.
Durerea de spate poate fi gestionata in general cu medicamente analgezice usoare si terapie fizica. de spate asociata cu lordoza prin mijloace conservatoare, cum ar fi medicamentele impotriva durerii si terapia termica. Cea mai eficienta modalitate de a trata aceasta afectiune consta de obicei in reducerea cauzelor care o declanseaza, cum ar fi intarirea musculaturii sau scaderea in greutate. Tratamentul medical poate fi necesar, cu toate acestea, in cazul in care curbura excesiva este data de o afectiune, cum ar fi spondilolisteza.
Terapia fizica este utilizata, in general, pentru cresterea rezistentei si a flexibilitatii. Muschii din fata si din spate ale coapselor pot roti pelvisul inainte sau inapoi in timp ce se afla in pozitie verticala. Ei pot elibera forta pe pamant prin picioare si picioare. Printre exercitiile efectuate se pot numara si exercitii cu mingea de fitness si tehnici de re-educare neuromusculara.
Daca durerile sunt intense, pot fi necesare interventii chirurgicale, cum e chirurgia minim invaziva de decompresie si stabilizare. Doar cele mai grave cazuri de lordoza necesita o interventie chirurgicala ca inlocuirea artificiala a discului afectat (un tip de interventie minim invaziva care restaureaza inaltimea vertebrala dupa o fractura de compresie la nivelul coloanei vertebrale).
Desi lordoza nu poate fi prevenita in totalitate, pot fi luate o serie de masuri pentru reducerea riscului de a dezvolta acest tip de afectiune. Este vorba de exercitii de intarire a musculaturii, exercitii de stretching, pilates, yoga si exercitii de flexibilitate. Educatia posturala este la fel de importanta, pentru a preveni modificarea aliniamentului corporal normal.
Exista multi factori posturali si afectari musculare care contribuie la lordoza. Postura poate fi corectata, prin efectuarea de exercitii simple pentru intarirea si reglarea aliniamentului corporal si a musculaturii, pentru corectarea posturii lordotice.
Slabiti pentru a ajunge la greutatea normala si evitati cresterea in greutate pentru a proteja coloana vertebrala. Greutatea excesiva pune presiune crescuta pe spate si schimba treptat postura, coloana se curbeaza si astfel poate aparea lordoza.
Exista mai multe exercitii posturale pe care le puteti efectua zilnic, inclusiv pozitii de yoga care va vor intinde coloanei vertebrale. Efectuati exercitii de intindere a coloanei (in fata, in spate, laterale, atat din picioare, cat si din pozitia sezut sau culcat pe spate). Aduceti genunchii la piept stand in picioare si apoi stang culcat pe spate.
Daca aveti un loc de munca ce presupune statul prelungit pe scaun sau in picioare, faceti pauze scurte la fiecare 30 minute, pentru a va schimba pozitia si pentru a efectua exercitii usoare de intindere a musculaturii.
Ai grija la alimentatie. Hidrateaza-te corespunzator si consuma o varietate de alimente, legume, fructe, lactate, proteine, cereale integrale. Evita fumatul si consumul de alcool si limiteaza consumul de zahar si sare.
O mare parte din flexibilitatea, mobilitatea si activitatile zilnice depinde de sanatatea coloanei vertebrale. Daca va confruntati cu dureri de spate si o postura anormala a coloanei este esential sa va prezentati la medic pentru a benefia de tratamentiul necesar, pentru a preveni agravaraea. Tratarea lordozei poate ajuta la prevenirea complicatiilor ulterioare, cum ar fi artrita si durerile cronice de spate.
Referinte::
(1) Lordosis, Its cause, Its Implication and Its Correction, link: https://www.hudsonvalleyscoliosis.com/lordosis-treatment/
(2) Lordosis Posture – What is Lordosis and Can it Be Corrected?, link: https://www.posturebraceguide.com/lordosis-posture-what-is-lordosis-and-can-it-be-corrected/
(3) What causes lordosis, link: https://www.healthline.com/health/lordosis#types
(4) A Closer Look at Lordosis, link: https://www.spineuniverse.com/conditions/spinal-disorders/closer-look-lordosis
(5) Lordosis lumbar, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003278.htm
(6) Lordosis, link: http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/l/lordosis
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…