Intoxicatia cu monoxid de carbon apare de obicei in urma inhalarii unor cantitati excesive de gaz provenit de la o centrala termica, autoturism sau fum dintr-un incendiu. Aflati care sunt simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon si cum se acorda primul ajutor. 

Cuprins:

  1. Ce este monoxidul de carbon?
  2. Surse de monoxid de carbon (CO) si cauze ale intoxicatiei
  3. Cum se manifesta intoxicatia cu monoxid de carbon?
  4. Masuri de prim ajutor in caz de intoxicatie cu monoxid de carbon
  5. Diagnostic si investigatii
  6. Tratament
  7. Prevenirea intoxicatiilor cu monoxid de carbon

Ce este monoxidul de carbon?

Intoxicatia cu monoxid de carbon are loc atunci cand monoxidul de carbon se acumuleaza in fluxul sanguin. Cand exista prea mult monoxid de carbon (CO) in aer, corpul inlocuieste oxigenul din globulele rosii cu monoxid de carbon. Acest lucru poate provoca leziuni tisulare grave sau chiar moarte.

Monoxidul de carbon este un ucigas tacut. Nu are miros, nici gust si nici sunet. Nici oamenii, nici animalele nu isi dau seama cand il respira si, in plus, poate fi fatal. Este un gaz produs prin arderea benzinei, lemnului, propanului, carbunelui sau a altor combustibili. Aparatele si motoarele ventilate necorespunzator, in special cele aflate in spatii inchise, pot permite acumularea de monoxid de carbon pana la niveluri periculoase.

Daca banuiti ca ati suferit o intoxicatie cu monoxid de carbon, mergeti la aer curat si solicitati asistenta medicala de urgenta. La fel este recomandat si daca observati ca o alta persoana a suferit o intoxicatie cu monoxid de carbon.

Fiecare locuinta ar trebui sa fie dotata cu o alarma impotriva monoxidului de carbon.

Surse de monoxid de carbon (CO) si cauze ale intoxicatiei

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz atat inodor, cat si incolor. Se gaseste in fumul eliberat de arderile (evacuare) produse de:

  • incalzitoare
  • seminee
  • tobe de esapament ale masinilor
  • incalzitoare
  • gratare cu carbune
  • motoare auto
  • generatoare portabile.

Toata lumea este expusa la cantitati mici de monoxid de carbon pe parcursul zilei. Cu toate acestea, inhalarea unei cantitati prea mari poate provoca intoxicatii cu monoxid de carbon.

Acesta poate atinge niveluri periculoase atunci cand vaporii de combustie se acumuleaza intr-un spatiu prost ventilat sau inchis (cum ar fi un garaj). Inhalarea acestui fum provoaca acumularea de monoxid de carbon in fluxul sanguin, ceea ce poate duce la deteriorarea severa a tesuturilor.

Intoxicatia cu monoxid de carbon este extrem de grava si poate pune viata in pericol. Sunati imediat la numarul de urgenta daca prezentati semne ale unei astfel de intoxicatii.

Factori de risc

Expunerea la monoxidul de carbon poate fi deosebit de periculoasa pentru:

  • Pruncii nenascuti. Celulele sanguine fetale preiau mai usor monoxidul de carbon decat celulele adultilor. Acest lucru face ca nou-nascutii sa fie mai predispusi la vatamari cauzate de intoxicatia cu monoxid de carbon.
  • Copiii mici respira mai des decat adultii, ceea ce ii poate face mai predispusi la intoxicatii cu monoxid de carbon.
  • Persoanele in varsta care sufera o intoxicatie cu monoxid de carbon pot avea mai multe riscuri sa dezvolte leziuni cerebrale.
  • Persoanele care au boli de inima cronice. Oamenii care au suferit sau sufera in continuare de anemie si probleme respiratorii, de asemenea, sunt mai predispusi sa se imbolnaveasca in urma expunerii la monoxidul de carbon.
  • Cei care intra in stare de inconstienta in urma intoxicatiei cu monoxid de carbon. Pierderea cunostintei indica o expunere mai severa la acest gaz periculos.

Cum se manifesta intoxicatia cu monoxid de carbon?

Persoana expusa la acest gaz se poate simti ca si cum ar avea gripa, insa fara sa dezvolte temperatura. Daca mai multe persoane din aceeasi cladire prezinta aceleasi simptome, acestea ar putea avea intoxicatii cu monoxid de carbon.

Daca se intampla acest lucru, toate aparatele de gatit si incalzire ar trebui sa fie oprite, toate ferestrele deschise, iar autoritatile locale pentru siguranta gazelor ar trebui anuntate de urgenta.

Cu cat o persoana este mai expusa la CO, cu atat simptomele vor fi mai grave.

Intoxicatie cu fum simptome

Dupa cateva ore de la prima expunere, o persoana poate experimenta:

  • pierderea echilibrului
  • probleme de vedere
  • probleme de memorie
  • o eventuala pierdere a cunostintei

Daca simptomele sunt usoare, exista sanse foarte mari ca persoana sa se recupereze complet.

Monoxid de carbon efecte

Alte simptome pot aparea mai tarziu, chiar si la cateva luni dupa inhalarea gazului CO. Printre aceste simptome se numara:

  • confuzie
  • probleme de memorie
  • dificultati de coordonare

Intoxicatiile grave cu monoxid de carbon pot provoca probleme pe termen lung, cum ar fi leziuni cardiace.

Persoanele cu probleme de inima sau respiratie tind sa fie afectate mai rapid de intoxicatia cu monoxid de carbon. Femeile insarcinate, bebelusii si copiii mici sunt mai sensibili la acest gaz.

De asemenea, animalele de companie vor reactiona rapid la intoxicatiile cu monoxid de carbon. Daca un animal de companie se imbolnaveste brusc sau moare neasteptat iar decesul nu pare a fi provocat de altceva, cum ar fi varsta inaintata sau o afectiune existenta, proprietarii ar trebui sa ia in calcul varianta intoxicatiei cu CO ca fiind una dintre cauzele posibile.

Masuri de prim ajutor in caz de intoxicatie cu monoxid de carbon

  1. Duceti persoana afectata la aer curat
  • Indepartati persoana din zona in care s-a acumulat monoxidul de carbon.
  • Daca persoana este inconstienta, verificati daca prezinta rani sau leziuni inainte de a o misca.
  • Opriti sursa de monoxid de carbon daca puteti face acest lucru in siguranta.
  1. Apoi, sunati la numarul de urgenta
  2. Incepeti manevrele de resuscitare, daca este necesar

Daca persoana nu este constienta, nu respira sau nu respira normal:

  • Efectuati manevre de resuscitare timp de un minut inainte de a apela la numarul de urgenta daca sunteti singur. In caz contrar, rugati pe altcineva sa apeleze si incepeti manevrele de resuscitare.
  • In cazul unui copil, incepeti manevrele de resuscitare specifice in cazul copiilor.
  • Continuati manevrele pana cand persoana incepe sa respire sau pana cand apare echipa de interventie.

Oxigenoterapie la spital

Odata ajunsa la spital, persoana este tratata cu oxigen 100%. Oxigenul poate fi administrat in diferite moduri, in functie de cat de intensa a fost expunerea la monoxidul de carbon.

  • Intoxicatiile usoare sunt tratate cu oxigen administrat prin intermediul unei masti.
  • Intoxicatia severa cu monoxid de carbon poate necesita amplasarea persoanei intr-o camera de inalta presiune (camera hiperbara), pentru ca oxigenul sa fie fortat in organism.

Diagnostic si investigatii

Este important, in primul rand, sa recunoasteti posibilele semne ale intoxicatiei cu monoxid de carbon.

Printre acestea se numara:

  • mare parte din persoanele care fac parte din acelasi mediu dezvolta aceleasi simptome
  • simptomele se amelioreaza atunci cand o persoana este departe de acel mediu si reapar atunci cand aceasta revine
  • simptome sezoniere, care pot fi cauzate de un sistem de incalzire centrala care este utilizat doar in anumite perioade ale anului

Un medic poate solicita analize de sange pentru a detecta nivelurile neobisnuite ale carboxihemoglobinei si poate efectua o electrocardiograma (ECG), cu ajutorul careia sa evalueze cat de bine pompeaza inima sangele in corp.

Tratament

Parasiti imediat zona cu probleme si mutati-va intr-un loc cu aer proaspat. Sunati la numarul de urgenta daca dezvoltati semne sau simptome ale intoxicatiei cu monoxid de carbon. Aceste semne sunt durerile de cap, ametelile, greata, respiratie scurta, slabiciune si confuzie. Faceti acelasi lucru daca observati ca o alta persoana prezinta simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon.

Intoxicatie cu fum tratament

Dupa ce ati ajuns la spital, medicii pot incepe administrarea unuia dintre urmatoarele tratamente:

Respirarea de oxigen pur

In camera de garda, pacientul poate fi pus sa respire oxigen pur printr-o masca plasata peste nas si gura. In acest fel, oxigenul ajunge la organele si tesuturile corpului. Daca nu puteti respira de unul singur, specialistii pot apela la un aparat (ventilator) care sa efectueze manevra de respiratie.

Camera hiperbarica de terapie cu oxigen

In multe cazuri, este recomandata oxigenoterapia hiperbarica. Aceasta terapie implica introducerea pacientului intr-o camera in care presiunea aerului este de aproximativ 2-3 ori mai mare decat in ​​mod normal. Pacientul incepe sa respire oxigen pur, iar acest lucru grabeste inlocuirea monoxidului de carbon din sange cu oxigen.

Oxigenoterapia hiperbarica poate fi utilizata in cazurile de intoxicatie severa cu monoxid de carbon. Aceasta ajuta la protejarea tesuturilor inimii si ale creierului, care sunt deosebit de vulnerabile la vatamarea produsa de intoxicatia cu monoxid de carbon. Oxigenoterapia hiperbarica poate fi, de asemenea, recomandata femeilor insarcinate, deoarece bebelusii nenascuti sunt mai predispusi la problemele provocate de intoxicatia cu monoxid de carbon.

Prevenirea intoxicatiilor cu monoxid de carbon

Puteti lua masuri simple pentru a preveni intoxicatia cu monoxid de carbon. Puteti urma aceste sfaturi:

Instalati detectoare de monoxid de carbon

Puneti unul pe hol, langa fiecare spatiu de dormit din casa. Verificati-le bateriile de fiecare data cand verificati bateriile detectorului de fum – cel putin de doua ori pe an. Daca suna alarma, parasiti casa si sunati la numarul de urgenta. Detectoarele de monoxid de carbon sunt, de asemenea, disponibile pentru autovehicule si barci.

Deschideti usa garajului inainte de a porni masina

Nu lasati niciodata masina cu motorul pornit in garaj. Fiti deosebit de prudenti daca aveti un garaj lipit de casa. Nu lasati masina sa functioneze intr-un spatiu atasat de restul casei, chiar daca usa garajului este deschisa.

Folositi aparate pe gaz conform recomandarilor

Nu folositi niciodata o soba sau un cuptor pe gaz pentru a va incalzi casa. Folositi sobele portabile numai in spatii deschise. Folositi incalzitoarele alimentate de combustibil numai atunci cand cineva este treaz pentru a le monitoriza, iar usile sau ferestrele sunt deschise pentru a asigura aer curat. Nu porniti un generator intr-un spatiu inchis, cum ar fi subsolul sau garajul.

Pastrati aparatele si motoarele pe combustibil corect ventilate

Printre acestea se numara:

  • incalzitoarele
  • cuptoarele
  • gratarele cu carbuni
  • incalzitoarele pe apa
  • semineele
  • generatoarele portabile
  • sobele cu lemne
  • motoarele de masini si camioane

Solicitati companiei de servicii sa verifice anual toate aparatele pe gaz, inclusiv cuptorul.

Daca aveti un semineu, pastrati-l in conditii bune

Curatati-va semineul si cosul de fum in fiecare an.

Mentineti orificiile si hornurile libere in timpul reparatiilor

Verificati daca acestea nu sunt acoperite de prelate sau resturi.

Faceti reparatii necesare inainte de a reveni la locul incidentului

Daca intoxicatia cu monoxid de carbon s-a produs in casa, este esential sa gasiti si sa reparati sursa monoxidului de carbon inainte de a va muta din nou acolo. Pentru a face acest lucru, puteti apela la specialisti, cum ar fi pompierii sau compania de utilitati.

Aveti mare grija cand lucrati cu solventii intr-un spatiu inchis

Clorura de metilen, un solvent intalnit in mod obisnuit in vopseluri si lacuri, se poate descompune (metaboliza) in monoxid de carbon atunci cand este inhalat. Expunerea la clorura de metilen poate provoca intoxicatii cu monoxid de carbon.

Daca alegeti sa lucrati cu solventi acasa, utilizati-i doar in aer liber sau in zone bine ventilate. Cititi cu atentie instructiunile si urmati masurile de siguranta de pe eticheta.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carbon-monoxide/symptoms-causes/syc-20370642
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/171876
  3. https://www.healthline.com/health/carbon-monoxide-poisoning
  4. https://www.webmd.com/first-aid/carbon-monoxide-poisoning-treatment
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma