Durerea cervicala – cauze si tratamente pentru dureri de ceafa si gat

Durerea cervicala apare atunci cand coloana vertebrala este afectata de leziuni, posturi vicioase, boli reumatice sau uzura ce survine odata cu inaintarea in varsta. Aflati totul despre durerea de ceafa si gat, cauze, simptome si tratamente disponibile. 

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Din ce cauze apare durerea cervicala
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Metode de tratament pentru durerea cervicala
  6. Sfaturi pentru a preveni durerile de ceafa si gat

Informatii generale

Gatul este format din vertebre care se intind de la baza craniului pana la torsul superior. Oasele, ligamentele si muschii din zona cervicala sustin capul si permit miscarea. Discurile cervicale absorb socul dintre oase. Orice anomalii, inflamatii sau vatamari pot cauza dureri sau rigiditate la nivelul gatului.

Coloana cervicala – cat de importanta este postura gatului

Multe persoane experimenteaza ocazional dureri de gat sau rigiditate. In multe cazuri, sunt cauzate de postura proasta sau de uzura excesiva. Uneori, durerea cervicala este cauzata de leziuni produse de cazaturi, sporturi de contact sau de o miscare brusca produsa in urma unui accident.

De cele mai multe ori, durerea cervicala (sau cervicalgia) nu reprezinta o stare grava si se amelioreaza in cateva zile. Cu toate acestea, in unele cazuri, durerea de ceafa poate indica leziuni sau boli grave si necesita ingrijiri medicala.

Daca aveti dureri de gat care continua mai mult de o saptamana, daca sunt severe sau sunt insotite de alte simptome, solicitati imediat asistenta medicala.

Din ce cauze apare durerea cervicala

Gatul este flexibil si sustine greutatea capului. Din aceasta cauza, gatul poate fi vulnerabil la leziuni si afectiuni care provoaca durere si restrictioneaza miscarea. Printre cauzele durerilor cervicale se numara:

Tensiune si suprasolicitare musculara

Uzura excesiva, aparuta din cauza statului neintrerupt in fata computer-ului sau a telefonului, declanseaza deseori tensiuni musculare. O astfel de incordare poate fi cauzata si de lucruri minore, cum ar fi cititul in pat sau scrasnitul dintilor.

Uzura articulatiilor

La fel ca si celelalte articulatii ale corpului, articulatiile gatului au tendinta de a se deteriora odata cu varsta. Osteoartrita provoaca deteriorarea cartilajelor dintre oase (vertebre). Corpul produce apoi formatiuni (pinteni) osoase care compenseaza lipsa cartilajului, dar care afecteaza miscarea articulatiei si provoaca durere.

Compresia nervoasa

Discurile herniate sau pintenii ososi din vertebrele gatului pot apasa pe nervii care se ramifica din maduva spinarii.

Accidentari

Coliziunile auto produse din spate duc adesea la o vatamare a gatului, care apare atunci cand capul este smucit brusc inainte si inapoi, incordand tesuturile moi ale gatului.

Boli

Anumite boli, cum ar fi artrita reumatoida, meningita sau cancerul, pot provoca dureri de gat.

In cazuri rare, durerea cervicala apare din cauza:

  • anomaliilor congenitale
  • infectiilor
  • abceselor
  • tumorilor

Semne si simptome

Simptome cervicala

Semnele si simptomele durerii de gat sunt:

  • durere care se agraveaza de multe ori atunci cand tineti capul intr-un singur loc pentru perioade lungi, cum se intampla atunci cand conduceti sau lucrati la computer
  • rigiditate musculara si spasme
  • reducerea capacitatii de a va misca sau roti capul
  • dureri de cap

Cand se recomanda sa mergeti la doctor

Consultati medicul daca simptomele persista mai mult de o saptamana. De asemenea, trebuie sa va adresati unui medic daca resimtiti:

  • dureri de gat severe, fara o cauza aparenta
  • o umflatura la nivelul gatului
  • febra
  • durere de cap
  • glande umflate
  • greata
  • varsaturi
  • probleme la inghitire sau respiratie
  • slabiciune
  • amorteala
  • furnicaturi
  • durere care radiaza in jos spre brate sau picioare
  • incapacitatea de a va misca bratele sau mainile
  • incapacitatea de a va atinge pieptul cu barbia
  • disfunctia vezicii urinare sau a intestinului

De asemenea, luati legatura cu un doctor daca ati avut un accident sau ati cazut si v-ati ranit la gat.

Diagnostic

In prima instanta, medicul va dori sa afle istoricul medical al pacientului si apoi va face un examen fizic. Acesta va verifica daca exista sensibilitate, amorteala si slabiciunea musculara si va dori sa afle cat de mult isi poate misca pacientul capul inainte, inapoi si in partile laterale.

Teste de imagistica

Medicul ar putea recomanda efectuarea unor teste imagistice pentru a obtine o imagine mai buna asupra zonei cervicale si pentru a afla cauza durerilor de gat. Printre aceste teste se numara:

Radiografia

Radiografia poate dezvalui zonele din gat unde nervii sau maduva spinarii ar putea fi ”intepati” de pintenii ososi sau de alte modificari degenerative.

Tomografia computerizata (CT)

Scanarile CT combina imaginile razelor X luate din mai multe directii diferite pentru a produce imagini detaliate in sectiune a structurilor interne ale gatului.

Rezonanta magnetica (RMN)

Un aparat RMN utilizeaza unde radio si un camp magnetic puternic pentru a crea imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor moi, inclusiv maduva spinarii si nervii care provin din maduva spinarii.

Exista posibilitatea ca medicii sa descopere probleme structurale la nivelul gatului in urma efectuarii radiografiei sau RMN-ului, fara ca pacientul sa prezinte simptome. Doctorii folosesc studiile de imagistica pentru a confirma cauza durerilor, in urma unui examen fizic atent.

Alte teste

Electromiografie (EMG)

Daca medicul suspecteaza ca durerea cervicala ar putea fi cauzata de un nerv ciupit, acesta ar putea sugera o electromiografie (EMG). Acest test presupune introducerea unor ace fine prin piele intr-un muschi si efectuarea de teste pentru a masura viteza de conducere nervoasa. Acest test are rolul de a determina daca nervii specifici functioneaza corect.

Analize de sange

Analizele de sange pot arata daca exista anumite afectiuni inflamatorii sau infectioase care ar putea cauza sau contribui la durerea cervicala.

Metode de tratament pentru durerea cervicala

De cele mai multe ori, cazurile de dureri cervicale usoare pana la moderate se amelioreaza prin intermediul ingrijirii de sine in doua sau trei saptamani. Daca durerea cervicala persista, medicul poate recomanda alte tratamente.

Durerea cervicala tratament

Medicamente

Este posibil ca doctorul sa va prescrie medicamente pentru durere mai puternice decat cele care pot fi cumparate fara reteta, precum si relaxante musculare si antidepresive triciclice pentru ameliorarea durerii.

Terapie

Fizioterapia

Un kinetoterapeut va poate arata anumite exercitii pentru o postura corecta, aliniere si intarire a gatului. De asemenea, poate folosi comprese calde, pungi cu gheata, electrostimulare si alte masuri pentru a va ameliora durerea si pentru a preveni reaparitia acesteia.

Stimularea electrica transcutanata nervoasa (TENS)

In cadrul acestei terapii, specialistul plaseaza electrozi pe piele, in apropierea zonelor cu dureri si trimite impulsuri electrice usoare care pot ameliora durerea.

Terapie cervicala prin tractiune

Terapia cervicala prin tractiune implica folosirea unor greutati sau scripeti pentru a va intinde usor gatul. Aceasta terapie, efectuata sub supravegherea unui profesionist medical si a unui kinetoterapeut, poate ameliora durerea cervicala in anumite cazuri, in special durerea cauzata de iritarea radacinilor nervoase.

Imobilizare pe termen scurt

In acest caz, specialistul ii monteaza pacientului un guler moale care sprijina gatul si care poate ajuta la ameliorarea durerii prin indepartarea presiunii de la nivelul structurilor gatului. Cu toate acestea, daca este utilizat mai mult de 3 ore simultan sau mai mult de 1-2 saptamani, acest guler ar putea face mai mult rau decat bine.

Proceduri chirurgicale si altele metode

Injectii de steroizi

Medicul ar putea injecta medicamente cu corticosteroizi in apropierea radacinilor nervoase, in fatetele articulare mici din oasele coloanei cervicale sau in muschii gatului pentru a reduce durerea. Medicamente de amortire, cum ar fi lidocaina, pot fi, de asemenea, injectate pentru a alina durerile de gat.

Interventie chirurgicala

Operatia este rareori necesara pentru a trata durerea cervicala. Interventia chirurgicala poate fi o optiune pentru ameliorarea compresiei radacinilor nervoase sau a maduvei spinarii.

Durerea cervicala tratament naturist

In plus, exista anumite masuri de auto-ingrijire pe care le puteti incerca cu scopul de a ameliora durerile de gat. Printre acestea se numara:

Calmante eliberate fara prescriptie medicala

Incercati calmantele eliberate fara prescriptie medicala, precum ibuprofen, naproxen sodiu si acetaminofen.

Alternati compresiile calde cu pungile cu gheata

Reduceti inflamatia aplicand pungi cu gheata sau gheata invelita intr-un prosop, timp de maximum 20 de minute de mai multe ori pe zi. Sau alternati, folosind tratamente cu caldura. Incercati sa faceti un dus cald sau sa folositi comprese calde.

Exercitii la domiciliu

Dupa ce durerea se mai amelioreaza sau dispare, incepeti sa faceti exercitii usoare de intindere (stretching) in fiecare zi. Medicul sau kinetoterapeutul va pot arata cateva tehnici corespunzatoare. In primul rand, incalziti-va gatul si spatele cu ajutorul dusului sau a baii in cada. Apoi, inclinati usor, indoiti si rotiti-va gatul.

Medicina alternativa

Discutati cu doctorul daca sunteti interesati de tratamente alternative pentru durerile de gat. Medicul va poate povesti care sunt beneficiile si riscurile acestor remedii. Printre tratamentele alternative se numara:

Acupunctura

Acupunctura presupune introducerea unor ace subtiri in diferite puncte ale corpului. Studiile au descoperit ca acupunctura poate fi utila pentru mai multe tipuri de dureri. Insa studiile asupra durerilor de gat au fost amestecate. Pentru cele mai bune rezultate, poate fi necesar sa fiti supusi mai multor sesiuni de acupunctura. Aceasta metoda este, in general, considerata sigura atunci cand este efectuata de un practician certificat folosind ace sterile.

Chiropractica

Aceste tehnici sunt efectuate in principal la nivelul coloanei vertebrale. In timpul unei astfel de sesiuni, specialistul aplica o ajustare asupra unei articulatii cu o forta controlata si brusca. Tratamentele chiropractice la nivelul gatului pot asigura ameliorarea durerii pe termen scurt si, in cazul multor persoane, prezinta riscuri minime.

Masajul

In timpul unui masaj, un specialist instruit manevreaza muschii gatului cu mainile sale. Cu toate acestea, exista putine dovezi stiintifice care sa sustina practicarea masajului in cazul persoanelor cu dureri de gat, desi poate oferi alinare atunci cand este combinat cu tratamentele recomandate de medic.

Sfaturi pentru a preveni durerile de ceafa si gat

Majoritatea durerilor de gat sunt provocate de o pozitie si o postura precara a corpului, combinate cu uzura legata de varsta. Pentru a preveni durerea cervicala, tineti-va capul centrat deasupra coloanei vertebrale. In plus, puteti efectua unele modificari simple in rutina zilnica. Incercati sa:

Adoptati o postura buna

Cand stati jos si in picioare, asigurati-va ca umerii sunt in linie dreapta deasupra soldurilor si urechile sunt direct deasupra umerilor.

Faceti pauze dese

In cazul in care calatoriti pe distante lungi sau lucrati ore intregi la calculator, ridicati-va, miscati-va si intindeti-va gatul si umerii la o anumita perioada.

Reglati-va biroul, scaunul si computerul

Reglati-va biroul, scaunul si computerul astfel incat monitorul sa fie la nivelul ochilor. Genunchii ar trebui sa fie putin mai jos decat soldurile. In plus, folositi cotierele scaunului.

Evitati folosirea incorecta a telefonului

Evitati sa va tineti telefonul intre ureche si umar atunci cand vorbiti. Utilizati in schimb casti sau difuzoare.

Daca fumati, renuntati la acest viciu

Fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta dureri de gat.

Evitati transportarea ghiozdanelor grele

Evitati sa transportati ghiozdane grele pe umeri. Greutatea poate produce incordare si, implicit, dureri de gat.

Dormiti intr-o pozitie buna

Capul si gatul trebuie sa fie aliniate cu corpul. Folositi o perna mica pe care s-o amplasati sub gat. Incercati sa dormiti pe spate cu coapsele ridicate pe perne, care va vor relaxa muschii coloanei vertebrale.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/symptoms-causes/syc-20375581
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/symptoms-causes/syc-20375581
  3. https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/neck-pain/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma