Persoanele cu intoleranta la lactoza nu sunt in masura sa digere complet zaharul (lactoza) din lapte. Aflati mai multe despre intoleranta la lactoza din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este intoleranta la lactoza?
  2. Cauze
  3. Intoleranta la lactoza la bebelusi
  4. Intoleranta la lactoza: simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Alimentatia recomandata in caz de intoleranta la lactoza

Ce este intoleranta la lactoza?

Lactoza, principalul carbohidrat din laptele de vaca, necesita prezenta enzimei lactaza pentru a fi digerata. Intoleranta apare atunci cand invelisul intern al intestinului subtire produce cantitati reduse de aceasta enzima.

Ce este lactoza?

Lactoza inseamna zaharul din sange. Intoleranta la lactoza produce crampe abdominale, balonari, diaree, productie excesiva de gaze atunci cand mai mult de o anumita cantitate de lapte sau de produse lactate este ingerata. Cantitatile reduse de produse lactate de obicei nu produc aparitia simptomelor.

Aproximativ 70% din populatia lumii este considerata a avea un nivel redus de lactaza la nivelul intestinului subtire.

Nivelurile scazute de lactaza se pot asocia cu alte boli caracterizate prin malabsorbtie, cum ar fi sprue celiac sau tropical, infectiile virale ale intestinului subtire sau fibroza chistica.

Recomandari intoleranta lactoza

Daca aveti o intoleranta la lactoza, este necesar sa eliminati toate produsele lactate din meniu, cu exceptia cazului cand semnele si simptomele nu sunt severe si atunci doar limitarea cantitatilor consumate este suficienta. Beti lapte numai in timpul meselor si incercati sa va obtineti calciul necesar din branza si iaurt, care sunt produse lactate cu concentratie de lactoza mai mica decat laptele. O alternativa este sa cumparati preparate comerciale care contin lactaza, cum ar fi Lactacid, pe care le puteti amesteca cu laptele. Aceste preparate convertesc lactoza in cabrohidrati simpli, care sunt absorbiti cu usurinta.

Deficienta de lactaza – enzima produsa in intestinul subtire – este de obicei responsabila pentru intoleranta la lactoza. Multe persoane au un nivel scazut de lactaza, dar sunt capabile sa digere produsele lactate fara probleme. Daca sunteti de fapt intolerant la lactoza, deficienta de lactaza provoaca simptome dupa ce consumati lactate.

Cauze

Aceasta intoleranta apare atunci cand intestinul subtire nu produce suficienta lactaza pentru a digera zaharul din lapte (lactoza).

In mod normal, lactaza transforma zaharul din lapte in doua zaharuri simple – glucoza si galactoza – care sunt absorbite in fluxul sanguin prin mucoasa intestinala.

Daca aveti deficit de lactaza, lactoza din alimente se deplaseaza in colon in loc sa fie procesata si absorbita. In colon, bacteriile normale interactioneaza cu lactoza nedigerata, provocand semnele si simptomele intolerantei la lactoza.

Exista trei tipuri de intoleranta la lactoza. Diferiti factori determina deficienta de lactaza care sta la baza fiecarui tip.

Intoleranta primara la lactoza

Acesta este cel mai frecvent tip de intoleranta la lactoza. Persoanele care dezvolta intoleranta primara la lactoza isi incep viata producand multa lactaza – aceasta fiind o necesitate pentru sugari, care isi obtin toata hrana din lapte. Pe masura ce copiii inlocuiesc laptele cu alte alimente, productia lor de lactaza scade in mod normal, dar ramane suficient de mare pentru a digera cantitatea de lactate normala intr-o dieta pentru adulti.

In cazul intolerantei primare la lactoza, productia de lactaza scade brusc, ceea ce face ca produsele lactate sa fie greu de digerat pana la varsta adulta. Intoleranta primara la lactoza este determinata genetic, aparand la o proportie mare de oameni cu origini africane, asiatice sau hispanice. Conditia este frecventa si in randul celor cu descendenta mediteraneana sau sud-europeana.

Intoleranta secundara la lactoza

Aceasta forma a conditiei apare atunci cand intestinul subtire scade productia de lactaza in urma unei boli, leziuni sau interventii chirurgicale la intestinul subtire. Printre bolile asociate cu intoleranta secundara la lactoza se numara boala celiaca, suprapopularea bacteriana si boala Crohn. Tratamentul afectiunii de baza poate restabili nivelul lactazei si imbunatateste semnele si simptomele, desi poate dura ceva timp pana se produce acest lucru.

Intoleranta congenitala la lactoza

Cu toate ca se intampla rar, este posibil ca bebelusii sa se nasca cu intoleranta la lactoza cauzata de o absenta completa a activitatii lactazei. Aceasta tulburare este transmisa din generatie in generatie intr-un model de mostenire numit recesiv autozomal, ceea ce inseamna ca atat mama cat si tatal trebuie sa transmita aceleasi gene pentru ca un copil sa fie afectat. De asemenea, sugarii prematuri pot avea intoleranta din cauza unui nivel insuficient de lactaza.

Intoleranta la lactoza la bebelusi

Pentru multi copii, o inghetata sau un pahar rece de lapte la pranz inseamna o dupa-amiaza cu crampe, gaze si diaree.

Copiii care au acest tip de disconfort dupa consumarea produselor lactate ar putea avea intoleranta la lactoza, care este cauzata de probleme cu digestia lactozei, principalul zahar din lapte si produsele lactate.

Intoleranta se dezvolta atunci cand organismul produce prea putina din lactaza, enzima necesara pentru a descompune lactoza in doua zaharuri mai mici, numite glucoza si galactoza. Cand nu exista suficienta lactaza in organism, lactoza nu se descompune in intestinul subtire si intra in intestinul gros, unde bacteriile o fermenteaza, transformand-o in gaze si acizi.

Intoleranta la lactoza bebelusi scaun verde

Acest proces poate produce crampe, dureri abdominale, gaze si diaree de culoare verde la aproximativ 30 minute pana la 2 ore de la consumul alimentelor sau bauturilor care contin lactoza.

Intoleranta la lactoza sau alergie la lapte?

Poate fi dificil de stiut daca micutul prezinta simptome de intoleranta la lactoza sau daca poate avea alergie la lapte.

Conditia poate fi tinuta sub control – si disconfortul stomacal poate fi ameliorat – cu unele modificari ale dietei. Daca aveti impresia ca cel mic are o intoleranta la lactoza, adresati-va medicului.

Severitatea intolerantei la lactoza poate varia foarte mult in cazul copiilor. Deoarece fiecare caz este diferit, nu exista o modalitate simpla de abordare a acestuia. Fiecare copil trebuie sa afle ce masuri trebuie sa ia in functie de simptome si cat de multa lactaza produce organismul. Copilul isi poate pastra un jurnal alimentar, pentru ca asa isi poate da seama ce alimente si ce bauturi sunt tolerate de organism.

Intoleranta la lactoza: simptome

Simptomele apar dupa ce persoana in cauza consuma lapte sau alte produse lactate care contin lactoza. Semnele pot varia de la un disconfort usor la o reactie severa, in functie de cantitatea de lactaza pe care persoana o produce si de cantitatea de lactate pe care o consuma.

Principalele semne ale intolerantei la lactoza sunt:

  • meteorism
  • balonare
  • dureri abdominale
  • greata
  • diaree

Intoleranta la lactoza poate aparea brusc?

Persoana poate simti nevoia brusca de a merge la baie la 1 pana la 2 ore dupa consumarea lactozei. In cazuri grave, poate aparea deshidratarea.

Diagnostic

Este recomanda ca o persoana care prezinta simptome de intoleranta la lactoza sa tina un jurnal alimentar, notand alimentele consumate, ce simptome apar si cand, inainte de a merge la medic pentru consult. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea afectiunii.

Doctorul il poate sfatui pe pacient sa urmeze o dieta fara lactoza timp de 2 saptamani, pentru a vedea daca simptomele se amelioreaza. Daca acest lucru se intampla, inseamna ca pacientul sufera cel mai probabil de intoleranta.

Intoleranta la lactoza analize

Intoleranta poate fi diagnosticata si cu ajutorul anumitor teste si analize.

Test respirator pentru identificarea hidrogenului in aerul respirat

Pacientul posteste peste noapte, apoi se masoara concentratiile de hidrogen din aerul expirat. Nivelurile ridicate de azot indica intoleranta la lactoza.

Test intoleranta la lactoza

In cadrul acestui test, pacientul consuma o doza de lactoza, iar apoi ii este prelevata o proba de sange pentru a se masura nivelul de glucoza. Daca nivelul glicemiei ramane acelasi, acest lucru indica faptul ca glucoza nu a intrat in sange. Acest lucru este cauzat de faptul ca lactoza nu a fost divizata cu succes in glucoza si galactoza. In cadrul unui test de toleranta la lapte, persoana trebuie sa consume lapte in locul lactozei.

Proba de scaun

In cazul sugarilor, testul de toleranta la lactoza si testul respirator pentru identificarea hidrogenului in aerul respirat nu sunt adecvate. De aceea, medicii recomanda efectuarea unei probe de scaun. Nivelurile ridicate de acetat si alti acizi grasi in scaun pot reprezenta un semn al intolerantei la lactoza.

Boli sau stari care provoaca aceasta intoleranta

Daca simptomele ar putea avea o cauza de baza, cum ar fi boala celiaca, poate fi efectuata o biopsie a intestinului subtire. In cadrul unei proceduri chirurgicale, o proba de tesut este extrasa din mucoasa intestinului subtire pentru a fi testata.

Tratament

In prezent, nu exista nicio modalitate prin care productia de lactaza a organismului poate fi stimulata, insa puteti evita disconfortul cauzat de aceasta intoleranta astfel:

  • Evitati consumul mare de lapte si de alte produse lactate
  • Includeti portii mici de produse lactate in cadrul meselor zilnice
  • Consumati inghetata si lapte cu continut redus de lapte
  • Adaugati un lichid sau un praf in lapte pentru a descompune lactoza din acesta

Intoleranta la lactoza medicamente

In plus, puteti cumpara suplimente cu lactaza, disponibile fara prescriptie medicala.

Intoleranta la lactoza tratament naturist

Acidofilus si probiotice

Bacteriile din acidul lactic aflat in intestine descompun lactoza in acizi grasi cu lant scurt si alte substante care pot fi absorbite de colon. Exista multe tipuri diferite de bacterii in acidul lactic. Printre cele mai utilizate tipuri in cazul intolerantei la lactoza se numara:

  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Streptococcus salivarius
  • Lactobacillus reuteri
  • Lactobacillus plantarum
  • Streptococcus thermophilus

Iaurtul

In medicina alternativa, se crede ca iaurtul care contine bacterii active vii ajuta la digestia lactozei. Atunci cand iaurtul este consumat, acizii biliari perturba peretele celular al bacteriilor din iaurt. Acestea elibereaza enzima beta-galactozidaza in intestine, unde poate imbunatati digestia lactozei.

Laptele acidofil

Laptele acidofil (Acidophilus) se produse prin adaugarea de Lactobacillus acidophilus in lapte rece. Multe dintre studiile care au analizat utilizarea laptelui acidofil in digestia lactozei nu au descoperit nicio ameliorare a simptomelor.

Alimentatia recomandata in caz de intoleranta la lactoza

Alimente interzise

In majoritatea cazurilor, laptele si produsele lactate contin lactoza. In plus, multe alimente procesate au lapte si produse lactate adaugate in ele.

Orice produs care contine lapte, lactoza, zer, branza de vaca, produse obtinute din lapte sau lapte praf uscat fara grasime mentionate in ingredientele lor vor avea lactoza in ele.

Alimentele care contin in mod obisnuit lactoza

  • prajituri si biscuiti
  • sos de branza
  • supe creme
  • placinta
  • ciocolata cu lapte
  • clatite
  • omleta
  • tarte (quiche)

O persoana cu intoleranta la lactoza ar trebui sa verifice etichetele alimentare cu atentie, deoarece unele alimente pot contine ”lactoza ascunsa”.

Printre exemplele de astfel de alimente se numara:

  • batoane de muesli
  • paine
  • cereale pentru micul dejun
  • margarina
  • anumite supe instantanee
  • bomboane fierte
  • bomboane si batoane de ciocolata
  • unele produse din carne procesata, cum ar fi sunca feliata
  • smantana sau iaurt pentru salata, dressing pentru salata si maioneza

Medicamente de evitat

Aproximativ 20% dintre medicamentele eliberate pe baza de reteta, cum ar fi anticonceptionalele si aproximativ 6% dintre medicamentele eliberate fara retea, de exemplu, pastilele pentru acidul gastric, contin lactoza.

Persoanele cu intoleranta severa ar trebui sa-i anunte acest lucru pe medici sau farmacisti atunci cand cer medicamente noi.

Ca alternativa exista laptele de migdale, in, nuca de cocos sau de soia. In plus, magazinele alimentare comercializeaza o multime de alimente fara lactoza.

Femeile cu intoleranta la lactoza isi pot alapta fara griji sugarii. Copilul nu va avea nicio problema de sanatate si nici nu va creste riscul de intoleranta, iar laptele matern are beneficii importante pentru cresterea si dezvoltarea celui mic.

Alimente permise

In multe societati, produsele lactate sunt o sursa importanta de calciu, proteine, vitamine A, vitamina B12 si vitamina D. Eliminarea produselor lactate poate duce la malnutritie, cu exceptia cazului in care sunt inlocuite cu alimente cu continut nutritiv similar.

Surse alternative

  • Calciu: alge marine, nuci si seminte, fasole, portocale, smochine, quinoa, amarant, okra, broccoli, frunze de papadie, kale, si produse fortificate, cum ar fi sucul de portocale si laptele din plante
  • Vitamina A: morcovi, broccoli, cartofi dulci, ulei de ficat de cod, ficat, spanac, dovleac, pepene cantaloupe, ou, caise, papaya, mango si mazare
  • Vitamina D: Nivelul de vitamina D poate fi imbunatatit prin expunerea la soare, consumul de peste gras, oua, ulei de ficat de peste si alte produse fortificate
  • Lapte fara lactoza: O persoana cu simptome severe ar trebui sa verifice etichetele produselor pentru a se asigura ca nivelul lactozei este zero si nu doar redus. In plus, laptele pe baza de legume contine mai putine proteine decat laptele de vaca. De asemenea, pacientii pot consuma si iaurt fara lactoza.

Alte recomandari

Potrivit specialistilor australieni, majoritatea persoanelor cu intoleranta la lactoza nu trebuie sa evite toate produsele lactate.

Chiar si cei cu un nivel scazut de lactaza pot tolera, in mod normal, pana la 12 grame de lactoza pe zi, spun specialistii, sau o cana de lapte. Cei care vor sa-si schimbe dieta trebuie sa discute mai intai cu un medic sau un dietetician avizat pentru sfaturi.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/180120.php
  3. https://kidshealth.org/en/parents/lactose.html
  4. https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-lactose-intolerance-89286
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma