Sindromul intestinului scurt – cauze, simptome, tratament

Sindromul intestinului scurt este o boala cauzata de pierderea fizica sau pierderea functiei unei portiuni din intestinul subtire si/sau gros. Aflati mai multe despre sindromul intestinului scurt din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este sindromul intestinului scurt?
  2. Cauze
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza sindromul intestinului scurt?
  6. Evolutie si complicatii

Ce este sindromul intestinului scurt?

O serie de situatii pot reduce aria intestinului subtire. Indepartarea chirurgicala a unei portiuni din intestine este una dintre cele mai frecvente situatii. Distrugerile provocate de radioterapie sau o boala care afecteaza intestinul pot, de asemenea, afecta lungimea acestuia.

Deoarece din cauza suprafetei reduse absorbtia nutrientilor poate fi impiedicata, aceasta poate conduce la probleme de malabsorbtie denumite sindromul de intestin scurt.

Deoarece diferiti nutrienti sunt absorbiti in zone diferite ale intestinului subtire, tipul de malabsorbtie depinde de cat de mare si de care parte a intestinului a fost indepartata.

De exemplu, indepartarea ultimei portiuni a intestinului subtire, principala zona pentru absorbtia vitaminei B12 si a acizilor biliari, poate determina pierderi excesive de acizi biliari la nivel intestinal si deficit de vitamina B12. Daca acizii biliari patrund in colon, acestia pot determina iritarea sau inflamarea invelisului intern al colonului, producand diareea apoasa.

Intestinul subtire este locul in care majoritatea substantelor nutritive pe care le consumam sunt absorbite in corp in timpul digestiei.

Sindromul de intestin scurt poate aparea atunci cand:

Portiuni din intestinul subtire au fost indepartate chirurgical

Medicii indeparteaza chirurgical portiuni mari din intestinul subtire din cauza unor afectiuni cum ar fi boala Crohn, cancerul, leziunile traumatice si cheagurile de sange in arterele care alimenteaza intestinele cu sange.

Portiuni ale intestinului subtire care lipsesc sau sunt deteriorate la nastere

Bebelusii se pot naste cu un intestin subtire scurt sau cu un intestin subtire deteriorat, care trebuie indepartat chirurgical.

Cauze

Sindromul de intestin scurt apare, in general, la indivizi la care tulburarea este dobandita in timpul vietii si la nou-nascutii la care afectiunea este prezenta la nastere (congenitala).

Frecventa

Sindromul intestinului scurt dobandit este mai frecvent decat forma congenitala a tulburarii.

Indepartarea (rezectia) chirurgicala a unei portiuni din intestinul subtire este cea mai frecventa cauza a sindromului intestinului scurt. Cu toate acestea, sindromul de intestin scurt poate aparea din cauza oricarei boli, vatamari sau afectiuni care impiedica buna functionare a intestinului subtire, chiar daca lungimea totala a intestinului nu este afectata.

La sugari si nou-nascuti, cea mai frecventa cauza a rezectiei chirurgicale a intestinului subtire este enterocolita necrotizanta, afectiune caracterizata prin pierderea de tesut a intestinelor. Mai exact, captuseala peretelui intestinal moare si se desprinde. Captuseala intestinului este locul unde are loc absorbtia nutrientilor. Cauza acestei pierderi nu este intotdeauna inteleasa, insa de obicei necesita indepartarea chirurgicala a portiunii afectate a intestinului subtire. Enterocolita necrotizanta apare cel mai des la sugarii nascuti prematur sau care au o boala subiacenta.

Alte afectiuni care pot da nastere sindromului intestinului scurt

Afectiunile suplimentare care pot duce la rezectia chirurgicala a unei portiuni a intestinului subtire la nou-nascuti sunt defectele congenitale ale intestinului, omfalocelul, un defect din nastere in care o portiune a intestinului si a altor structuri abdominale ies prin ombilic, si meconium ileus, o afectiune asociata cu fibroza chistica care se caracterizeaza prin obstructia intestinului prin meconiu, substanta lipicioasa de culoare neagra care este in mod normal prezenta in intestin la nastere.

Dezvoltarea intestinala anormala

Dezvoltarea intestinala anormala inainte de nastere poate duce la ingustarea portiunilor intestinului subtire si la sindromul intestinului scurt.

Boala Hirschsprung se poate extinde in cazuri rare in intestinul subtire si poate duce la sindromul de intestin scurt.

Sindromul congenital al intestinului scurt

In unele cazuri, bebelusii pot avea un intestin scurt inca de la nastere. Cauza exacta a intestinului scurt in aceste cazuri nu este inteleasa pe deplin si au fost propuse mai multe teorii diferite. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina ce factori duc in final la sindromul de intestin scurt la bebelusi.

La copiii mai mari si la adulti, cauzele sindromului intestinului scurt sunt boala Crohn, afectarea intestinelor subtiri din cauza traumatismelor, deteriorarea intestinelor subtiri in urma lipsei de sange (ischemie) din cauza unui vas sanguin blocat, a bolilor vaselor de sange sau a tulburarilor de coagulare. De asemenea, sindromul poate fi cauzat de deteriorarea intestinului subtire din cauza cancerului sau a tratamentului anti-cancer. Aici poate fi inclusa si indepartarea chirurgicala a unei sectiuni canceroase a intestinului subtire. Enterita de radiatie apare cand mucoasa intestinala este afectata de radioterapie si poate afecta atat intestinul subtire, cat si pe cel gros.

Factori de risc suplimentari

Indepartarea sau pierderea unui segment al intestinului subtire nu duce neaparat la dezvoltarea sindromul intestinului scurt. Adesea, exista o serie de factori suplimentari care joaca un rol in eventuala dezvoltare a tulburarii. Printre acesti factori se numara: portiunea din intestin care se pierde, lungimea ramasa a intestinelor subtiri, prezenta si natura oricarei boli de baza, precum si varsta si starea generala de sanatate a individului. De asemenea, dupa vindecare, intestinul subtire sanatos ramas va suferi un proces de adaptare cu timpul, iar mucoasa intestinala poate creste (hipertrofie) si, in final, poate sa absoarba mai mult, ceea ce poate diminua simptomele bolii.

Semne si simptome

Principalul simptom al sindromului de intestin scurt este diareea care nu dispare. De asemenea, un pacient sau copilul acestuia poate prezenta urmatoarele simptome:

Din cauza faptului ca organismul nu are capacitatea sa absoarba in mod corespunzator nutrientii si vitaminele din alimente, poate provoca si:

  • anemie (insuficiente globule rosii)
  • vanatai usoare
  • ficat gras
  • calculi biliari
  • pietre la rinichi
  • dureri osoase si osteoporoza (subtierea oasele)
  • dificultati in consumarea anumitor alimente

Suprapoluarea bacteriilor normale din intestinul subtire este frecventa la copiii cu sindrom de intestin scurt, mai ales daca au o zona de intestin subtire dilatat cu motilitate slaba, ceea ce se intampla adesea la persoanele afectate. In aceasta zona pot aparea o balonare intensa, diaree si incapacitatea de absorbi nutrientii.

Diagnostic

Daca prezentati simptome ale afectiunii si ati trecut printr-o operatie de indepartatre a unei portiuni mari din intestinul subtire, este posibil ca medicul sa suspecteze deja ca este vorba despre sindromul intestinului scurt. Insa pentru a se asigura ca diagnosticul este bun, va efectua un examen fizic, dar si alte teste.

Tipuri de teste

  • Analize de sange
  • Examinarea unei probe de scaun
  • Radiografii la nivelul pieptului si abdomenului
  • Radiografie baritata. In cadrul acestui test, pacientul trebuie sa bea o substanta de contrast pentru a scoate in evidenta pe radiografie gatul, stomacul si intestinul subtire.
  • Scanarea cu computer tomograf (CT), o radiografie prin care sunt reproduse imagini detaliate din interiorul corpului
  • Ecografie, care foloseste unde sonore pentru a reproduce imagini ale organelor
  • Test de densitate osoasa (osteodensitometrie)
  • Biopsie hepatica, in cadrul careia medicii elimina o bucata de tesut pentru a o testa. De cele mai multe ori, medicii fac o mica incizie pe burta si folosesc un ac pentru a extrage celulele de care au nevoie. Acestia se folosesc de tomografia computerizata sau de ecografie pentru a vedea unde introduc acul. Biopsia dureaza aproximativ 5 minute, insa poate fi nevoie de cateva ore pentru ca pacientul sa-si revina in urma procedurii.

Intrebari pe care le poate pune doctorul

Pe langa testele efectuate, medicul va pune, cel mai probabil, o serie de intrebari despre simptome, cum ar fi:

  • Cum va simtiti?
  • Cand au inceput sa apara simptomele?
  • Suferiti si de alte afectiuni medicale?
  • Care este nivelul de energie?
  • Aveti diaree?
  • Acuzati probleme dupa ce mancati anumite alimente?
  • Ce anume va amelioreaza simptomele? Ce le inrautateste?

Cum se trateaza sindromul intestinului scurt?

Tratamentul are doua obiective: sa usureze simptomele si sa asigure aportul necesar de vitamine si minerale. Tipul de tratament primit de pacient depinde de cat de severa este starea acestuia.

  • In cazuri usoare, poate fi suficient sa consumati cateva mese zilnice mai mici, sa beti mai multe lichide si sa luati suplimente cu vitamine si minerale. Cel mai probabil, medicul va va oferi medicamente pentru diaree.
  • Tratamentul este similar in cazurile moderate. Cu toate acestea, este posibil ca din cand in cand, sa va administrati intravenos lichide si minerale suplimentare.
  • Cei cu forme mai grave ar putea fi nevoiti sa se hraneasca intravenos in loc sa consume mancare solida. In unele cazuri, este posibil ca tubul intravenos sa fie introdus direct in stomac sau intestinul subtire. Daca starea pacientului se imbunatateste suficient, poate fi oprita alimentarea prin tuburi.
  • In cazurile cele mai severe, oamenii trebuie sa fie hraniti intravenos tot timpul.

Interventie chirurgicala

Medicul poate sugera efectuarea unei interventii chirurgicale, inclusiv un transplant al unei parti sau al intregului intestin subtire. Un nou organ poate vindeca sindromul intestinului scurt, insa procedura este o interventie chirurgicala majora. Medicii recomanda de obicei transplantul doar atunci cand alte tratamente nu au dat roade.

Daca pacientul opteaza pentru aceasta procedura, medicul il va pune pe lista de asteptare pentru un intestin subtire de la un donator. Dupa transplant, pacientul ar putea fi nevoit sa ramana in spital timp de 6 saptamani sau chiar mai mult. In plus, va trebui sa ia medicamente care impiedica organismul sa respinga noul organ. De asemenea, va fi nevoie de tratament medical si controale periodice pentru tot restul vietii.

Alte tratamente

In functie de starea de sanatate a pacientului, exista si alte tratamente cu ajutorul carora intestinul subtire este ajutat sa absoarba mai multi nutrienti si apa. Printre aceste tratamente se numara:

  • Medicii pot prescrie acest hormon in cazul adultilor cu forme mai grave ale sindromului de intestin scurt care au nevoie de tuburi de hranire intravenoasa.
  • L-glutamina, un praf care poate fi amestecat cu apa. Potrivit unor studii, aceasta bautura poate ajuta intestinul subtire sa absoarba mai multi nutrienti.
  • Somatropina, un hormon uman de crestere. Acest medicament este disponibil sub forma de vaccin. Acest hormon ajuta intestinul sa functioneze mai bine de unul singur, asa ca nu veti avea nevoie de o modificare prea mare a dietei.

Tratamentul in cazul celor mici

Este foarte important sa va asigurati ca micutii cu sindrom de intestin scurt consuma suficiente calorii si nutrienti, mai ales ca sunt in perioada de crestere si dezvoltare. Consultati-va cu un medic sau un dietetician pentru a afla cele mai bune feluri de alimente. In plus, medicul copilului il va verifica in mod regulat pentru a se asigura ca primeste ceea ce are nevoie.

In cazurile mai fericite, pacientii pot avea nevoie de tratament doar pentru o scurta perioada de timp. In cazul lor are loc asa-numita adaptare intestinala, conditie in care intestinul subtire este capabil sa se adapteze la lungimea sa mai scurta si sa functioneze asa cum trebuie. Acest lucru poate dura pana la 2 ani. In acest timp, majoritatea oamenilor trebuie sa-si continue tratamentul inainte ca organul lor sa se obisnuiasca cu noua situatie.

Noi tratamente studiate de cercetatori

Oamenii de stiinta sunt in cautare de noi tratamente pentru sindromul intestinului scurt. In cadrul studiilor clinice, sunt testate noi medicamente pentru a vedea daca sunt sigure si daca functioneaza.

Evolutie si complicatii

Printre complicatiile sindromului intestinului scurt se pot numara:

  • malnutritia
  • ulcerul peptic – rupturi aparute in mucoasa stomacului sau a duodenului cauzate de acidul gastric in exces
  • pietre la rinichi – bucati solide care se formeaza in rinichi
  • suprapopularea bacteriana intestinala – o afectiune caracterizata de acumularea bacteriilor in intestine intr-un numar anormal de mare

Oamenii pot afla de la medici care sunt tehnicile chirurgicale care reduc la minimum cicatrizarea tesutului. Oamenii de stiinta nu au gasit inca o modalitate de a preveni sindromul intestinului scurt care este prezent la nastere, deoarece nu este cunoscuta cauza acestuia.

 

Referinte:

  1. https://rarediseases.org/rare-diseases/short-bowel-syndrome/
  2. https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/short-bowel-syndrome#1
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/short-bowel-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20450377
  4. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/short-bowel-syndrome#complications
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma