Intertrigo este o eruptie inflamatorie ce afecteaza pliurile pielii, frecventa mai ales la nivelul degetelor, axilelor, zonei inghinale. Aflati care sunt cauzele si cum recunoasteti intertrigo, precum si cum se trateaza aceasta boala de piele. 

Cuprins:

  1. Ce reprezinta intertrigo?
  2. Cum se manifesta intertrigo?
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Prevenire

Ce reprezinta intertrigo?

Intertrigo este o afectiune a pielii care provoaca o eruptie in pliurile pielii. Exista mai multe tipuri de intertrigo, catalogate in functie de zona afectata:

  • intertrigo interdigital – care apare la nivelul pielii dintre degete;
  • intertrigo perineal – care apare in zona perineului;
  • intertrigo genito-crural – care apare in zona genitala.

De asemenea, eruptia poate aparea si sub sani sau in zona abdominala.

Eruptia apare in urma frictiunii intre zonele cu piele umeda. Aceste zone ale pielii reprezinta medii ideale de dezvoltare a bacteriilor si ciupercilor, ceea ce duce la o infectie.

Cum se manifesta intertrigo?

Intertrigo se caracterizeaza printr-o eruptie rosie intensa, macerata, stralucitoare, insotita de aparitia unor cruste pe margini. Eruptia se extinde chiar dincolo de limitele pliurilor pielii. Leziunile satelit (micile zone ale aceleiasi eruptii cutanate, apropiate de cea principala) sunt caracteristice intertrigo si infectiilor cutanate cu Candida, desi intertrigo nu este cauzat direct de bacteriile din specia Candida. Simptomele afectiunii sunt similare cu eruptiile provocate de scutece la bebelusi si de incontinenta la adulti. Urina si fecalele pot agrava o eruptie existenta si pot ingreuna vindecarea.

Candida intertrigo – semne si simptome

Eruptia poate provoca mancarimi, arsuri si intepaturi. Cu toate ca intertrigo in sine nu este o infectie cu o ciuperca, agravarea simptomelor sugereaza ca zona a fost infectata cu fungi sau bacteriile Candida. Drept urmare, pot aparea cruste, eroziuni si alte complicatii. In cazuri grave, din zonele infectate se poate scurge puroi sau poate fi emanat un miros neplacut.

La persoanele cu diabet zaharat, intertrigo infectios poate duce la celulita, o infectie potential grava care poate provoca aparitia unor dungi rosii pe piele, febra, greata si varsaturi.

Cauze si factori de risc

Afectiunea este provocata de frictiune intre zonele cu piele umeda. Din cauza mediului cald si umed, pielea este afectata de iritatii si astfel ciupercile si bacteriile incep sa se dezvolte incontrolabil, ceea ce poate duce la o infectie.

Cu toate ca poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, cele mai predispuse persoane sunt sugarii, oamenii in varsta si cei cu o capacitate redusa de a se deplasa. La copii, problema mai poarta denumirea de iritatie de scutec. Cele mai multe cazuri apar in mediile calde sau umede si in timpul verii.

Intertrigo este, de asemenea, mai frecvent la adultii cu incontinenta, obezitate, diabet sau la cei cu un sistem imunitar slabit.

Conditiile specifice de sanatate care pot contribui la dezvoltarea intertrigo sunt:

Psoriazis inversat

Cunoscuta si sub denumirea de psoriazis intertriginos, aceasta forma de psoriazis se dezvolta in pliurile pielii. Poate provoca leziuni cu aspect rosu si stralucitor.

Boala Hailey-Hailey

Boala Hailey-Hailey este o afectiune genetica rara in care celulele pielii se aglomereaza si descompun straturile pielii. Boala se caracterizata prin aparitia unor zone acoperite de cruste rosiatice sau vezicule-buloase mici, in urma frecarii. Aceste iritatii apar, de obicei, la nivelul gatului, a axilelor si a organelor genitale si in pliurile pielii.

Pemfigus

Exista diferite tipuri de pemfigus, insa toate se produc atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca celulele sanatoase din stratul superior al pielii. De obicei, provoaca vezicule la nivelul gurii, nasului, gatului, ochilor sau organelor genitale.

Pemfigoidul bulos

Aceasta tulburare este produsa de o eroare a sistemului imunitar. Persoanele cu afectiune pot dezvolta leziuni usoare, care provoaca mancarime sau vezicule mai grave pe piele. Acestea apar, in cele mai multe cazuri, pe zonele pielii care se flexeaza sau se misca.

Diagnostic

De cele mai multe ori, tulburarea este diagnosticata de un medic specialist in dermatologie. Pentru a stabili diagnosticul, medicul verifica pielea si pune o serie de intrebari cu privire la simptome.

Daca dermatologul banuieste ca o ciuperca sau o infectie bacteriana s-a dezvoltat in pliurile pielii, poate lua o proba de la nivelul leziuni si o poate trimite la un laborator pentru analiza.

Tratament

Daca nu s-a dezvoltat nicio infectie, intertrigo poate fi tratat cu unguente bariera, cum ar fi vaselina (petroleum jelly) si oxidul de zinc.

Puteti aplica, de asemenea, comprese saturate din bumbac cu o solutie de uscare, cum ar fi solutia Burow, pe pliurile pielii timp de 20-30 de minute de mai multe ori pe zi, pentru a vindeca eruptiile pielii. Solutia Burow poate fi gasita si sub forma de pudra pentru intertrigo.

Tratarea infectiilor

Pentru Candida si alte infectii fungice, se foloseste un unguent pentru intertrigo. Unele dintre acestea sunt eliberate pe baza de prescriptie medicala, in timp ce altele se comercializeaza fara reteta. Printre acestea se numara:

  • econazol
  • ketoconazol
  • clotrimazol
  • nistatina
  • oxiconazol
  • miconazol.

Unguentele antibiotice, disponibile pe baza de reteta, sunt administrate de cele mai multe ori pentru combaterea infectiilor bacteriene. Printre acestea se numara mupirocina si eritromicina.

De asemenea, medicul dermatolog va poate prescrie o crema care contine steroizi, cum ar fi hidrocortizonul, pentru a reduce mancarimile. In unele cazuri poate fi nevoie de antifungice si antibiotice orale pentru a vindeca infectia.

Prevenire

Prevenirea reprezinta un pas esential. Daca afectiunea apuca sa se instaleze, poate fi cu greu vindecata daca nu sunt tratate cauzele principale (cum ar fi obezitatea). Pentru a preveni infectia, luati urmatoarele masuri:

  • Pastrati pliurile pielii cat mai uscate.
  • Schimbati-va de hainele transpirate cat mai curand posibil dupa sport.
  • Folositi un antiperspirant pentru a mentine zona axilelor uscata.
  • Spalati-va zilnic cu un sapun antibacterian.
  • Aplicati pudra antifungica pe zonele sensibile.
  • Uscati-va bine dupa baie sau dus.
  • Reduceti cat mai mult posibil contactul dintre piele si piele.
  • Purtati imbracaminte usoara si moale in loc de sutien si lenjerie de corp mulata pe piele.
  • Purtati un sutien de sustinere daca pielea de sub sani este infectata.
  • Schimbati frecvent scutecele copiilor si curatati bine zona expusa.
  • Persoanele cu diabet trebuie sa se asigure ca glicemia lor este bine tinuta sub control.

De retinut

Intertrigo este o afectiune a pielii care apare atunci cand zonele cu piele umeda se freaca unele de altele. Aceasta tulburare provoaca o eruptie rosie, cu aspect neplacut si poate duce la infectii cu ciuperci si bacterii.

Poate afecta orice persoana, indiferent de varsta, insa apare cel mai frecvent la bebelusi, la varstnici, la persoanele care au probleme de mobilitate si la cele care sufera de obezitate.

Oamenii isi pot trata cu usurinta eruptia acasa cu ajutorul cremelor si lotiunilor. De asemenea, pot preveni reaparitia afectiunii, pastrand zona curata si uscata.

Cei care se confrunta cu multiple episoade de intertrigo ar trebui sa vorbeasca cu un medic dermatolog.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/intertrigo
  2. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/intertrigo-symptoms-causes-treatment-risk_factors_#1
  3. https://www.verywellhealth.com/intertrigo-yeast-infection-in-skin-folds-1069272
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma