Micoza genitala (tinea cruris) este o eruptie deranjanta frecventa la persoanele care transpira mult, cum ar fi sportivii. Aflati care sunt primele semne ale micozei genitale, ce tratamente sunt indicata si cum poate fi prevenita micoza genitala.

Cuprins:

  1. Ce este micoza genitala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Micoza genitala la copii
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza micoza genitala?
  7. Prevenire

Ce este micoza genitala?

Micoza genitala este caracterizata de eruptie si mancarime extrem de enervanta care apar la persoanele care transpira mult, cum ar fi sportivii. Eruptia se dezvolta de cele mai multe ori in zona genitala, fesiera si a coapselor. Cu toate ca provoaca un real disconfort, micoza genitala nu reprezinta o problema grava si poate fi tratata si prevenita foarte usor.

Micoza genitala este o infectie cauzata, in general, de fungi (ciuperci) care prolifereaza in medii umede si calde. Astfel apare acea eruptie pe pielea aflata in jurul zonei inghinale. Eruptia rosiatica, in forma de inel, provoaca mancarimi insuportabile si prospera in aceste zone calde si umede ale corpului. Eruptia este cauzata de acelasi microorganism care provoaca piciorul atletului, ciuperca Tinea cruris.

Dermatofitoza inghinala

Tinea este o alta denumire pentru infectia cu fungi cunoscuta sub numele de dermatofitoza (sau dermatofitia). Din aceasta cauza, micoza genitala poate fi denumita si dermatofitoza inghinala. De asemenea, dermatofitii provoaca si alte afectiuni asemanatoare, cum ar fi piciorul atletului si pecinginea barbii.

Ca si alte infectii provocate de tinea, tinea cruris este provocata de o supradezvoltare a ciupercii. Aceasta ciuperca se regaseste, in mod normal, pe piele in cantitati mici, insa se poate inmulti si se poate dezvolta extrem de rapid in zonele calde si umede.

Cauze si factori de risc

Micoza genitala este cauzata de o infectie fungica cu dermatofiti. Aceste ciuperci sunt extrem de contagioase si se pot raspandi cu usurinta de la o persoana la alta prin utilizarea acelorasi haine si prosoape. Aceste microorganisme pot supravietui, de asemenea, fara probleme si pe suprafete precum echipamentele de sport, ceea ce faciliteaza infectarea.

Dermatofitii care provoaca tinea cruris prospera in medii calde si umede. Persoanele cu risc crescut de a dezvolta micoza genitala sunt cele care petrec mult timp transpirate din cauza exercitiilor fizice sau a greutatii corporale.

Alti factori de risc

Exista si alti factori care cresc riscul de dezvoltare a micozei genitale. Printre acestia se numara:

  • Sexul: barbatii sunt mult mai predispusi decat femeile sa dezvolte tinea cruris.
  • Greutate: persoanele supraponderale au mai multe pliuri ale pielii, iar acestea reprezinta cel mai bun climat pentru aparitia infectiilor fungice, printre care si tinea cruris.
  • Transpiratie excesiva: Daca o persoana transpira mult, pielea ei reprezinta un mediu propice in care dermatofitii se dezvolta.
  • Varsta: Adolescentii sunt mai predispusi sa dezvolte aceasta infectie a pielii.
  • Purtarea hainelor si a lenjeriei mulate: tesaturile mulate pe piele retin umezeala si creeaza un mediu ideal in care ciuperca sa se dezvolte.
  • Un sistem imunitar slabit: Persoanele cu sistemul imunitar slabit au mai multe riscuri sa dezvolte infectii fungice, precum tinea cruris, decat alti indivizi.
  • Diabet: Persoanele care sufera de diabet sunt mai predispuse la infectii ale pielii, printre care si micoza genitala.

Simptome

Primul semn al micozei genitale este o eruptie rosiatica, plata, care produce mancarime. De cele mai multe ori, aceasta eruptie apare mai intai pe interiorul coapselor.

Eruptia se raspandeste spre exterior intr-un model inelar. Pe masura ce eruptia se extinde, in centrul eruptiei pielea isi va imbunatati aspectul. Eruptia capata in multe cazuri o margine rosiatica bine definita, care poate fi insotita o linie de vezicule. Pe masura ce eruptia se raspandeste, aceasta poate infecta coapsele, zona inghinala, zona fesiera, insa, de obicei, nu afecteaza scrotul.

In afara de eruptia cutanata specifica, pot aparea si alte simptome notabile ale micozei genitale, cum ar fi:

  • arsuri, mancarime sau durere la locul eruptiei;
  • formarea unor coji si descuamarea pielii in zona eruptiilor cutanate;
  • o eruptie care se poate agrava in timpul exercitiilor fizice si care nu se amelioreaza dupa administrarea de creme antimicotice.

Cand se recomanda vizita la medic

Cu toate ca tinea cruris nu reprezinta o problema serioasa, medicul ar trebui sa verifice orice tip de eruptie persistenta a pielii care se dezvolta, pentru a exclude alte afectiuni grave. O persoana cu micoza genitala ar trebui, de asemenea, sa mearga la medic daca tratamentele fara reteta nu dau roade sau daca eruptia se agraveaza.

Micoza genitala la copii

Tinea cruris apare in special la adolescenti si adultii tineri, insa poate afecta si copiii si femeile. Copiii care transpira foarte mult sunt cei mai predispusi, mai ales daca poarta echipament sportiv in zona inghinala.

In multe cazuri de infectii cu tinea, se formeaza leziuni circulare, in forma de inel. Pe corp, aceste pete sunt usor rosiatice si au de cele mai multe ori o margine solzoasa. Pot creste pana la aproximativ 3 cm in diametru. Unii copii pot dezvolta o singura pata, in timp ce altii pot avea mai multe. Acestea sunt insotite de mancarime si sunt foarte inconfortabile.

Pudrele si cremele antifungice sau cu efect de uscare sunt eficiente pentru alte tipuri de infectii cu tinea, printre care piciorul atletului si tinea corporis (pecingine). Medicul pediatru poate prescrie o crema pentru tratarea eruptiilor cutanate asociate cu micoza genitala la bebelusi.

Diagnostic

Medicul dermatolog poate diagnostica micoza genitala, pur si simplu, efectuand un examen fizic si verificand zona afectata a pielii.

In unele cazuri, specialistul poate prelua unele probe de celule ale pielii din zona pentru a stabili diagnosticul exact. Acest lucru poate ajuta si la excluderea altor afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul.

Cum se trateaza micoza genitala?

In cele mai multe cazuri, tinea cruris poate fi tratata acasa in mod eficient. Puteti incerca urmatoarele remedii pentru a scapa de infectie:

  • Aplicati pe zona afectata o crema, pudra sau spray cu efect antifungic, fara reteta.
  • Spalati bine zona afectata cu sapun si apa calda.
  • Uscati bine zona afectata dupa baie si exercitii fizice.
  • Schimbati des hainele si lenjeria.
  • Purtati haine lejere de bumbac.
  • Tratati orice alte infectii fungice, cum ar fi piciorul atletului.

Micoza genitala tratament

Daca simptomele nu se amelioreaza dupa doua saptamani de tratamente aplicate la domiciliu, ar trebui sa va faceti o programare pentru a fi consultat de medic. Este posibil sa fi dezvoltat o infectie secundara care necesita tratament prompt.

Daca aveti micoza genitala care nu raspunde la tratamentul medicamentos si la remediile la domiciliu, specialistul va poate prescrie ceva mai puternic. Printre medicamentele care pot fi recomandate se numara:

Medicamente topice (aplicate pe piele)

  • econazol
  • oxiconazol,

Medicamente orale

  • itraconazol
  • fluconazol,

Medicamentele antifungice orale pot provoca reactii adverse neplacute, cum ar fi durerile de stomac si de cap. Daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse, anuntati-l imediat pe medicul specialist.

Micoza genitala tratament naturist

Otet de mere

Deoarece acidul din otetul de mere actioneaza ca un agent antibacterian, poate fi o optiune excelenta pentru vindecarea micozei genitale bacteriene. In plus, activitatea antifungica a otetului de cidru de mere combate dezvoltarea bacteriilor candida si a ciupercilor, dar si a micozei genitale.

Combinati parti egale de otet de mere si apa intr-o sticla cu pulverizare. Puneti-o la frigider pentru un efect racoritor.

Amidon de porumb

Amidonul de porumb este un alt remediu natural pentru micoza genitala. Amidonul este un derivat din boabe de porumb uscati. Poate calma arsurile si efectele zgarierii zonelor infectate. Amidonul de porumb poate fi aplicat dupa ce zona este uscata si poate fi, de asemenea, o metoda de prevenire excelenta.

Ovaz si sare de baie Epsom

Acesta poate fi un mod relaxant de a obtine calmare si vindecare. Adaugati doua cani de fulgi de ovaz si o cana de sare Epsom intr-o cada de baie umpluta cu apa calda. Ramaneti in cada pentru aproximativ 20 de minute. Asigurati-va ca apa nu este prea calda, deoarece apa fierbinte poate provoca mancarimi ale pielii, iar iritatiile ulterioare trebuie evitate. Ca bonus pentru un plus de vindecare si relaxare, puteti adauga 10-20 picaturi de ulei de lavanda!

Usturoi si miere

Usturoiul si mierea amelioreaza simptomele, deoarece usturoiul anihileaza bacteriile in mod natural, in timp ce mierea calmeaza si tine sub control senzatia de mancarime asociata cu micoza genitala.

Ulei de lavanda

Uleiul de lavanda este un antiseptic minunat care contine proprietati antifungice. Este foarte util in vindecarea rapida a ranilor si poate ajuta la prevenirea formarii tesutului cicatricial. In plus, poate fi administrat copiilor.

Studiile publicate in Medical Mycology raporteaza ca uleiul de lavanda este extrem de eficient si combate infectia si, prin urmare, poate reduce dezvoltarea fungica si raspandirea infectiei in tesuturile gazda.

Aloe vera

Aloe vera este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru infectiile pielii. Centrul Medical al Universitatii din Maryland raporteaza ca aloe vera are si proprietati antifungice, antiinflamatorii, antiseptice si antibacteriene care pot reduce disconfortul.

In plus, aloe vera patrunde adanc in straturile inferioare ale pielii, aducand proprietatile sale remarcabile acolo unde sunt cele mai necesare. Desi aloe reprezinta 99 la suta apa, gelul de aloe contine, de asemenea, o substanta cunoscuta sub numele de glicoproteina. Glicoproteina grabeste procesul de vindecare prin oprirea durerii si inflamatiei. De asemenea, poate ajuta la stimularea sistemului imunitar.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este o modalitate excelenta de tratare a micozei genitale, deoarece are calitati antifungice puternice si este un antiseptic natural si germicid care ajuta la reducerea mancarimii si inflamatiei pielii. Studiile arata ca uleiul de arbore de ceai, testat la diferite concentratii, dispune de activitate antifungica, anihiland in mod natural ciupercile care provoaca tinea cruris.

Combinati trei-patru picaturi de ulei de arbore de ceai cu ulei de masline sau ulei de nuca de nuca si aplicati pe zona afectata de doua ori pe zi. Lasati apoi lichidul sa patrunda in piele. Uleiul de arbore de ceai poate fi un pic intepator, asa ca asigurati-va ca il diluati mai intai cu uleiurile mentionate mai sus.

Prevenire

Reduceti riscul de micoza genitala facand urmatorii pasi:

Pastrati pielea uscata

Pastrati pielea din zona inghinala uscata. Uscati-va bine zona genitala si interiorul coapselor cu un prosop curat dupa ce faceti dus sau exercitii fizice. Picioarele trebuie uscate ultimele pentru a preveni raspandirea ciupercii Tinea cruris in zona inghinala.

Purtati haine curate

Schimbati-va lenjeria cel putin o data pe zi sau chiar mai des daca transpirati mult. Este recomandata lenjeria din bumbac sau alt material care asigura ventilarea pielii si mentine pielea mai uscata. Spalati hainele de sport dupa fiecare utilizare.

Gasiti hainele potrivite

Asigurati-va ca hainele se potrivesc corect pe corp, mai ales lenjeria, suspensorii si hainele de sport. Evitati hainele mulate, care va pot irita pielea si care sporesc riscul de a dezvolta tinea cruris. Incercati sa purtati pantaloni scurti de tip boxer in locul chilotilor normali.

Nu imprumutati obiectele personale

Nu lasati alte persoane sa va foloseasca imbracamintea, prosoapele sau alte obiecte personale. De asemenea, nu imprumutati astfel de articole de la alti indivizi.

Tratati sau preveniti piciorul atletului

Tratati infectia cunoscuta sub denumirea de piciorul atletului pentru a preveni raspandirea ei in zona inghinala. Daca frecventati zone publice unde exista umezeala constanta, cum ar fi dusurile de la sala de forta, bazinele de inot, purtati papuci pentru a preveni piciorul atletului.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/jock-itch/symptoms-causes/syc-20353807
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/315788
  3. https://www.healthline.com/health/jock-itch
  4. https://kidshealth.org/en/kids/jock-itch.html
  5. https://draxe.com/beauty/jock-itch/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma