Fractura de stres – cauze, simptome, tratamente, preventie

Fractura de stres reprezinta o fisura in os cauzata de stresul repetitiv, survenit de cele mai multe ori pe fondul unor activitati fizice excesive. Aflati care sunt cauzele si simptomele fracturilor de stres, cum se trateaza si mai ales ce trebuie facut pentru a preveni fractura de stres.

Cuprins:

  1. Ce este fractura de stres?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este fractura de stres?

Fracturile de stres sunt mici fisuri care se produc intr-un os. Acestea sunt cauzate de o forta repetitiva, adesea de suprasolicitare – care se produce in urma sariturilor repetate sau a alergarii pe distante lungi. Fracturile de stres pot aparea si daca oasele sunt slabite de anumite afectiuni precum osteoporoza.

Fracturile de stres apar de cele mai multe ori la nivelul oaselor piciorului inferior. Cu toate ca fractura de stres poate afecta pe oricine, alergatorii si recrutii militari care poarta bagaje grele pe distante lungi prezinta cel mai mare risc. De exemplu, daca incepeti un nou program de exercitii, puteti dezvolta fracturi de stres daca faceti miscari prea intense la inceput.

Cauze si factori de risc

Fracturile de stres pot aparea oriunde oasele sunt suprasolicitate, insa se produc cel mai frecvent in extremitatile inferioare ca urmare a impactului si a greutatii corporale. Cel mai afectat os este tibia (20% pana la 75% dintre toate fracturile de stres – produse in majoritatea cazurilor de leziuni aparute in urma alergarilor). Fracturile de stres pot aparea si la nivelul piciorului. Piciorul este format din mai multe oase mici. Oasele din dreptul degetelor se numesc metatarsiene. Exista cinci metatarsiene la fiecare picior. Cel mai frecvent, fractura de stres apare la al doilea si al treilea metatarsian.

De asemenea, fracturile de stres pot fi observate si la calcaie (calcaneu), sold (femurul) si chiar partea inferioara a spatelui (zona lombara).

Oase suprasolicitare, regenerare incompleta

Osul se adapteaza treptat la stresul ridicat prin remodelare, un proces normal care se accelereaza atunci cand greutatea pe os creste. In timpul remodelarii, tesutul osos este distrus (resorbtie), apoi reconstruit.

Oasele supuse unei forte neobisnuit de mari, daca nu au suficient timp sa se regenereze, resorb celulele mai repede decat pot fi inlocuite de corp, motiv pentru care fracturile de stres se produc mult mai usor.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de fracturi de stres sunt:

Practicarea anumitor sporturi

Fracturile de stres sunt mai frecvente la persoanele care practica sporturi cu impact ridicat, cum ar fi atletismul, baschetul, tenisul, dansul sau gimnastica.

Activitate fizica intensa

Fractura de stres apare de multe ori la persoanele care trec brusc de la un stil de viata sedentar la un regim de antrenament activ sau care cresc rapid intensitatea, durata sau frecventa sesiunilor de antrenament.

Sexul

Femeile, in special cele care au perioade menstruale anormale sau absente, prezinta un risc mai mare de a dezvolta fracturi de stres.

Probleme la picior

Persoanele care au picioare plate (platfus) sau talpi mult prea arcuite si rigide, sunt mai predispuse la a dezvolta fracturi de stres. De asemenea, incaltamintea uzata contribuie la aparitia acestei probleme.

Oase slabite

Afectiuni precum osteoporoza pot slabi oasele si faciliteaza aparitia fracturilor de stres.

Fracturi de stres anterioare

Persoanele care au mai suferit astfel de fracturi au riscuri mai mari sa se confrunte din nou cu astfel de probleme.

Lipsa nutrientilor

Tulburarile de alimentatie si lipsa de vitamina D si calciu pot afecta oasele, care devin mai predispuse la fracturi de stres.

Simptome

Fractura de stres provoaca urmatoarele simptome:

  • durere si umflare la locul fracturii;
  • sensibilitate la atingerea osului afectat;
  • durere care apare dupa inceperea unei activitati fizice si care dispare in timpul odihnei;
  • durere care este prezenta in timpul activitatii fizice si care nu dispare dupa incheierea acesteia;
  • durere care apare in repaus, in timpul unei activitati fizice normale sau in timpul mersului zilnic;
  • durere care se agraveaza in timpul sariturilor pe piciorul afectat.

Daca fractura de stres nu este tratata intr-un stadiu incipient (reactia la stres), durerea se poate inrautati. Exista, de asemenea, riscul ca fractura sa se deplaseze (osul fracturat se deplaseaza in afara aliniamentului normal). Anumite fracturi de stres (de exemplu, la sold) sunt considerate fracturi de stres ”cu risc ridicat”, deoarece rezultatul tratamentului poate fi unul neimbucurator (cum ar fi necesitatea unei interventii chirurgicale) daca nu sunt identificate la timp.

Diagnostic

Este posibil ca medicul sa efectueze mai multe teste pentru a vedea daca pacientul are o fractura de stres si cat de grava este fractura. Printre aceste teste se numara:

Examinarea fizica

In timpul primei vizite, medicul va face un examen fizic si ii va spune pacientului care sunt factorii de risc care duc la dezvoltarea unei fracturi de stres. De aceea, specialistul va pune intrebari despre:

  • istoricul medical al pacientului;
  • locul de munca pe care acesta il are;
  • activitatile pe care le face;
  • medicamentele pe care le ia.

Radiografia

Pentru a descoperi o fractura de stres, medicul recomanda, in primul rand, o radiografie. Cu toate acestea, o fractura de stres poate fi dificil de observat pe radiografie, deoarece aspectul osului este de cele mai multe ori normal, iar micile fisuri nu pot fi vazute pe imagini. Radiografiile nu pot descoperi, de fapt, doua treimi dintre fracturile de stres. Radiografia poate ajuta la diagnosticarea unei fracturi de stres decat dupa ce problema a inceput sa se vindece. Cand osul incepe sa se vindece, creeaza un calus, care poate fi vazut pe radiografie. Daca banuieste ca aveti o fractura de stres, specialistul poate recomanda un test imagistic mai clar decat radiografia. Aceste teste sunt:

Scintigrafia

Scanarea osoasa este utilizata pentru ca poate descoperi fracturile de stres care nu pot fi vazute pe o radiografie. In timpul unei scanari osoase, specialistul injecteaza o substanta de contrast in fluxul sanguin. Substanta se colecteaza apoi in os si se catoneaza in zonele in care osul este in plin proces de vindecare. Zona afectata de fractura de stres va parea mai inchisa la culoare pe scanarea osoasa decat o zona nelezata.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

Daca doctorul are nevoie de imagini foarte detaliate ale leziunii, poate utilizat un RMN. Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este un test care foloseste un magnet mare, unde radio si un computer pentru a produce imagini foarte clare ale corpului uman. Un RMN este preferat in multe cazuri, deoarece:

  • nu exista expunere la radiatii,
  • dureaza mai putin decat alte teste imagistice,
  • este mai eficient in diagnosticarea diferitelor tipuri de probleme osoase si de tesuturi moi.

Tratament

Fractura de stres trebuie tratata?

Da, o astfel de problema trebuie tratata. Daca banuiti ca aveti o fractura de stres, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa luati pauza. Opriti orice activitate care poate agrava leziunea. Apoi, mergeti la medic. Este important sa urmati indicatiile de tratament pe care vi le ofera specialistul pentru a preveni alte probleme.

Daca nu este tratata, fractura de stres se poate agrava. Se poate vindeca necorespunzator, poate duce la artrita sau poate produce necesitatea unei interventii chirurgicale. Categoric nu ignorati durerea. Ignorarea durerii poate duce la probleme grave in viitor, de aceea este important sa va prezentati la medic cand incepeti sa simtiti dureri.

Daca aveti o afectiune medicala de baza, cum ar fi diabetul sau neuropatia, este foarte important sa va adresati medicului daca aveti dureri la picioare sau glezne.

Cum este tratata o fractura de stres?

Fractura de stres poate fi tratata in mai multe feluri. Medicul va prezenta variantele in functie de locul si gravitatea fracturii. De asemenea, specialistul va trata si factorii de risc ai leziunii.

Printre tratamentele pe care medicul le poate recomanda se numara:

  • Oprirea activitatii care provoaca durere. Fracturile de stres se produc din cauza stresului repetat si a suprasolicitarii, de aceea trebuie evitate activitatile care au dus la producerea fracturii.
  • Aplicarea unei pungi cu gheata (timp de 10 minute) sau efectuarea unui masaj cu gheata (zona trebuie frecata cu gheata timp de 3-5 minute) pe zona ranita.
  • Odihna timp de aproximativ 2-8 saptamani.

Ce alte masuri pot fi luate

  • Pot fi permise antrenamentele fara impact (cum ar fi inotul in piscina sau mersul pe bicicleta), insa abia dupa o discutie cu medicul. In cele din urma, dupa ce puteti efectua activitati cu impact redus fara sa mai apara durerile, puteti incepe sa faceti exercitii mai intense. De multe ori, kinetoterapia poate grabi procesul de vindecare si revenirea la activitatile fizice.
  • Modificarea pozitiei daca exista piciorul sau glezna sunt umflate. Puteti reduce umflarea ridicand piciorul peste nivelul inimii in timp ce va aflati intins pe spate.
  • Luati medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene pentru a ameliora durerea si umflarea.
  • Utilizati incaltaminte de protectie pentru a reduce stresul asupra piciorului.
  • Folositi carje pentru a nu pasi cu piciorul afectat in timp ce se vindeca.

Ar putea fi nevoie de atela in cazul fracturii de stres?

Poate fi nevoie ca medicul sa monteze o cizma de imobilizare pentru a mentine oasele intr-o pozitie fixa. Folosirea unei ghete sau a unei cizme speciale ajuta la eliminarea stresului de pe picior si faciliteaza vindecarea.

Poate fi necesara operatia in cazul unei fracturi de stres?

Unele fracturi de stres trebuie operate pentru a se vindeca in mod adecvat. Aceasta operatie poarta denumirea de fixare interna. In functie de locul fracturii, chirurgul poate folosi ace, suruburi sau placi metalice pentru a fixa oasele.

Recuperarea dupa o fractura de stres

Cand va refaceti in urma unei fracturi de stres, este important sa urmati instructiunile medicului. Ignorarea planului de recuperare si revenirea la activitatile normale pot duce rapid la leziuni mai grave in viitor. Trebuie sa va amintiti doua lucruri cand reluati exercitiile fizice:

  • Nu va suprasolicitati.
  • Efectuati miscari care pun mai putin stres asupra leziunii.

In faza timpurie a vindecarii, medicul va poate recomanda sa va schimbati rutina. Mai precis, va poate propune sa va odihniti in prima zi, sa faceti sport a doua zi si apoi sa va odihniti din nou a treia zi.

Complicatii

Unele fracturi de stres nu se vindeca bine, ceea ce poate cauza probleme cronice. Daca nu sunt tratate cauzele de baza, riscul sa suferiti o alta fractura de stres este mai mare.

Metode de prevenire

Puteti face pasi simpli pentru a preveni fractura de stres.

Faceti treptat modificari ale efortului fizic

Incepeti lent orice nou program de exercitii fizice si progresati treptat. Evitati sa cresteti intensitatea exercitiilor cu mai mult de 10% pe saptamana.

Folositi incaltaminte adecvata

Asigurati-va ca pantofii sunt corespunzatori si sunt potriviti pentru activitatea fizica pe care o faceti. Daca aveti picioarele plate, intrebati un specialist ce suporturi pentru arcul piciorului puteti folosi.

Adoptati o alimentatie adecvata

Pentru a va mentine oasele puternice, asigurati-va ca dieta cuprinde suficient calciu, vitamina D si alti nutrienti.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stress-fractures/symptoms-causes/syc-20354057
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15841-stress-fractures
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma