Inseminarea artificiala – tot ce trebuie sa stii

Pentru cuplurile care isi doresc un copil, dar se confrunta cu probleme de infertilitate, inseminarea artificiala poate fi metoda prin care sansele lor de a deveni parinti sa creasca semnificativ.

Cuprins:

(1) Ce este inseminarea artificiala?
(2) Tipuri de inseminare artificiala
(3) Cand si cum se face inseminarea artificiala?
(4) Recomandari dupa efectuarea procedurii
(5) Sanse de reusita
(6) Riscuri
(7) Informatii utile

Ce este inseminarea artificiala?

Inseminarea in vitro si inseminarea artificiala sunt cele mai utilizate tehnici de reproducere asistata.

Inseminarea artificiala este o metoda de tratament a infertilitatii, care consta in prelevarea si inserarea artificiala a spermei de la partener (sau donator) in interiorul tractului reproducator feminin, pentru a facilita conceptia. Scopul acestei proceduri este de a creste numarul de spermatozoizi care ajung la trompele uterine, astfel crescand sansele fecundarii. Procedura poate reusi din primul ciclu de inseminare artificiala sau poate fi nevoie de mai multe inseminari pana cand se instaleaza sarcina. In general procedura are sanse mari de reusita pana la 3-5 cicluri, insa dupa al saselea se recomanda o metoda alternativa.

Exista trei tipuri de inseminare artificiala: intrauterina, intracervicala si intravaginala. Dintre acestea, inseminarea intrauterina este cea mai utilizata.

Inseminarea artificiala este o procedura diferita de inseminarea in vitro, aceasta din urma fiind mai complexa. In inseminarea artificiala, fertilizarea are loc la nivelul trompelor uterine, in timp ce la fertilizarea in vivo, dupa cum arata si denumirea, fecundarea ovulului are loc in laborator. Totodata, comparativ cu FIV – inseminare in vitro – inseminarea intrauterina este o procedura mai putin invaziva, mai putin costisitoare si se poate realiza lunar.

Tipuri de inseminare artificiala

Inseminarea artificiala include trei tipuri, in functie de zona la nivelul tractului reproducator feminin, unde este plasata sperma:

  • inseminarea intrauterina (plasarea spermei se face in cavitatea uterina);
  • inseminarea intracervicala (sperma este injectata la nivelul colului uterin);
  • inseminarea intravaginala (sperma este eliberata la nivelul vaginului).

Inseminarea intrauterina este procedura care se realizeaza cel mai des, pentru ca implica mai multe sanse de reusita a fertilizarii. Plasati in cavitatea uterina, spematozoizii au un drum mai scurt de parcurs si mai putine obstacole pana intalnesc ovulul.

Exista si varianta de inseminare artificiala acasa, in absenta unui medic, insa aceasta se adreseaza mai degraba cazurilor in care nu exista posibilitatea patrunderii spermei in vagin pe cale naturala. Cel mai indicat este sa discutati aceasta varianta cu un medic ginecolog specializat in probleme de infertilitate si inseminare artificiala.

In functie de provenienta mostrei de sperma, inseminarea artificiala poate fi:

  • inseminarea artificiala cu sperma de la partener;
  • inseminare artificiala cu sperma de la un donator tert.

Inseminare artificiala cu donator

In general, sperma folosita in inseminarea artificiala provine de la partener, dar exista si situatii de inseminare artificiala cu donator. Poate fi cazul mamelor singure, cuplurilor in care partenerul sufera de infertilitate, prezinta o densitate a spermei foarte mica sau este purtator al unui risc de boala cu transmitere genetica. In aceste cazuri, sperma folosita la inseminare este obtinuta de la o banca de sperma. Aici mostrele de sperma sunt inghetate pentru o perioada de 6 luni, timp in care donatorii sunt testati pentru o serie de infectii, inclusiv HIV. Aceasta perioada permite eventualelor infectii sa fie depistate. Identitatea celor care doneaza sperma la banci ramane confidentiala.

In cazul in care se opteaza pentru folosirea de sperma de la un donator, este indicat ca mama (daca e o mama singura) sau cuplul sa beneficieze de o consiliere psihologica inainte de inceperea intregului proces.

Cand si cum se face inseminarea artificiala?

Inseminarea artificiala este o metoda de reproducere asistata, care se foloseste in general atunci cand cuplul se confrunta cu infertilitatea.

Indicatiile inseminarii artificiale – cand se face inseminarea artificiala?

Inseminarea artificiala este indicata in urmatoarele cazuri:

  • Analizele realizate nu indica nicio cauza a infertilitatii cuplului (infertilitate de cauza necunoscuta).
  • Partenerul prezinta ejaculare retrograda (in timpul orgasmului sperma nu este eliminata in exteriorul penisului, ci la nivelul vezicii urinare).
  • Probleme de fertilitate masculina minore: densitatea scazuta a spermei (numarul redus de spermatozoizi din sperma), calitatea scazuta a spermei, motilitatea scazuta a spermatozoizilor sau probleme de morfologie ale spermatozoizilor.
  • Partenera prezinta o problema la nivelul mucusului colului uterin, care impiedica spermatozoizii sa patrunda catre uter.
  • Infertilitatea legata de endometrioza, absenta ovulatiei (anovulatie) sau productia scazuta de ovule.

Cand nu este indicata inseminarea artificiala?

Nu se recomanda inseminarea artificiala in cazul pacientelor cu urmatoarele afectiuni:

  • femeile cu afectiuni severe ale trompelor uterine (infertilitate tubara);
  • femeile cu un istoric de infectii pelvine in antecedente;
  • femeile care sufera de endometrioza in stadii avansate (moderata sau severa).

Etape ale inseminarii artificiale

1. Evaluarea generala

Inainte de procedura de inseminare artificala, se face o evaluare generala a starii de sanatate a ambilor parteneri, cu accent pe investigarea infertilitatii. In cazul barbatilor se recomanda realizarea spermogramei. La femei se determina perioada de ovulatie, cu ajutorul unor teste de ovulatie sau prin monitorizare ecografica. Pentru cresterea sanselor de fertilizare se utilizeaza in general si „superovulatia”, adica o stimulare ovariana, pentru maturizarea si eliberarea a mai mult de un ovul intr-un ciclu menstrual.

In inseminarea artificiala este foarte important ca procedura sa se realizeze in timpul sau cu putin inainte sau dupa ce are loc ovulatia. Aceasta e perioada de maxima fertilitate la femei si astfel si sansele de fecundare in urma inseminarii sa fie cele mai mari.

2. Prelevarea si pregatirea spermei

Prelevarea si pregatirea spermei au loc in general in ziua in care este planificata inseminarea artificiala.
In cele mai multe cazuri, partenerul este rugat sa colecteze sperma in cadrul clinicii de fertilitate, unde prin masturbare, va ejacula intr-un recipient special. Cu cateva zile inainte de obtinerea mostrei de sperma se recomanda abstinenta sexuala, aspect care influenteaza calitatea si cantitatea spermatozoizilor.

Dupa ce se obtine de la partener, sperma este prelucrata in laborator inainte de a fi introdusa in uterul partenerei. Pregatirea mostrei ce va fi inseminata dureaza intre 30 si 60 de minute. Sunt selectati spermatozoizii sanatosi si foarte mobili, care au cele mai mari sanse de a fecunda ovulul. Prin procedura de spalare si filtrare, acesti spermatozoizi sunt separati de lichidul seminal si de alte celule din sperma, care ar putea interfera cu fertilizarea.

Dupa ce mostra de sperma este pregatita, se poate incepe inseminarea. Daca sperma provine de la un donator, aceasta este deja pregatita pentru inseminare.

3. Inseminarea propriu-zisa

Inseminarea se realizeaza in perioada ovulatiei, fie in cadrul unui ciclu natural (in care ovulatia nu este stimulata), fie prin declansarea ovulatiei (prin administrarea de gonadotropina corionica umana). In cazul in care se opteaza pentru stimularea ovulatiei, se urmareste prin ecografie endovaginala dezvoltarea ovulelor, iar cand un ovul este suficient de matur, femeii i se administreaza o injectie cu hormoni pentru a stimula eliberarea ovulului (ovulatia).

Inseminarea are loc la ovulatie, pentru a maximiza sansele de reusita a fecundarii.

Inseminarea propriu-zisa consta in introducerea spermatozoizilor printr-un cateter subtire si flexibil prin tractul reproducator al pacientei. Aceasta este asezata intr-o pozitie similara cu cea din timpul recoltarii de probe pentru testul Papanicolau. Peretii vaginului sunt mentinuti deschisi cu un specul, in timp ce cateterul patrunde prin colul uterin si ajunge la uter, unde este eliberata sperma. Intreaga procedura dureaza aproximativ 10 minute si se realizeaza fara anestezie.

Recomandari dupa efectuarea procedurii

Ce trebuie sa faci dupa inseminare artificiala

Procedura de inseminare artificiala nu este dureroasa, dar poate provoca un usor disconfort. In unele cazuri femeile pot resimti usoare crampe asemanatoare celor de la menstruatie, in timpul procedurii si pentru o scurta perioada de la inseminare. Acest lucru se intampla in special cand sperma este eliberata in uter. In general nu sunt necesare pastile pentru durere sau alte medicamente. Dupa finalizarea procedurii, medicul iti poate recomanda sa ramai intinsa timp de cateva minute. Apoi te poti intoarce la activitatile tale sau poti merge acasa pentru a te odihni, insa nu exista indicatii de odihna la pat dupa inseminare, ci e in functie de cum te simti. Este posibil sa observi o usoare sangerare vaginala (spotting) la 1-2 zile dupa inseminare. Acestea sunt simptome normale si nu necesita medicatie.

La minimum doua saptamani dupa realizarea inseminarii se recomanda folosirea unui test de sarcina. Daca testul de sarcina este facut prea devreme, este posibil sa obtii rezultate fals-negative sau fals-pozitive.

  • Rezultate fals-negative. Daca hormonii sarcinii nu au ajuns inca la un nivel masurabil, testul poate arata un rezultat negativ, dar sa fii insarcinata.
  • Rezultate fals-pozitive. Daca ai urmat un tratament cu HCG ( gonadotropina corionica umana) pentru stimularea ovulatiei, in momentul realizarii testului acest hormon poate sa fie inca prezent in sange la un nivel ridicat si sa indice o sarcina, cand de fapt sarcina nu s-a instalat.

Dupa doua saptamani se pot face si teste de sange pentru depistarea sarcinii, care sunt mult mai precise.
Daca procedura nu a avut succes de la prima inseminare, nu fi dezamagita. Sansele pot creste simtitor pana la al sasea ciclu reproductiv (a sasea inseminare). Daca nici atunci procedura nu se finalizeaza cu o sarcina, medicul iti va recomanda probabil fertilizarea in vitro.

Pe parcursul ciclurilor de inseminare artificala nu exista restrictii privind activitatea sexuala a cuplului, dimpotriva, este chiar incurajat in perioada ovulatiei, pentru cresterea sanselor de conceptie.

Inseminarea artificiala – sanse de reusita

Inseminarea artificiala are sanse de succes intre 5-15% de la prima procedura (inseminare), iar sansele de inseminare artificiala reusita cresc considerabil pana la a sasea procedura, in cazul femeilor cu varsta de pana la 40 de ani. Daca dupa 6 inseminari nu apare sarcina, sansele scad simtitor si se recomanda alte proceduri (fertilizarea in vitro).

Succesul procedurii de inseminare artificala depinde de o serie de factori:

  • cauzele infertilitatii;
  • varsta femeii (sansele de reusita a procedurii sunt mai mari la femeile cu varsta de pana la 35 de ani);
  • densitatea si calitatea spermei (de exemplu, rata de conceptie este mai mare in cazul spermei colectate inainte de inseminare decat in cazul spermei congelate);
  • stimularea sau nu a ovulatiei (sansele de reusita sunt mai mari cand ovulatia este stimulata).

Inseminarea artificiala este mai putin invaziva si mai ieftina decat inseminarea in vitro, insa aceasta din urma are sanse de reusita mult mai mari.

Inseminarea artificiala – riscuri

Ca orice procedura medicala, si inseminarea artificiala poate avea riscuri. Acestea sunt totusi minime.

Uneori dupa inseminarea uterina pot aparea mici sangerari vaginale (spotting), dar care nu afecteaza o posibila sarcina. Exista, de asemenea, si un risc scazut de infectii dupa aceasta procedura. Prin inseminare pot ajunge in cavitatea uterina agenti patogeni din sperma sau de la nivelul vaginului.

La unele femei ce urmeaza un tratament de stimulare ovariana poate sa apara sindromul de hiperstimulare ovariana. Aceasta afectiune poate duce la inflamarea ovarelor in cazul inseminarii artificiale. Alte manifestari sunt: balonarea, dureri abdominale, senzatie de greata sau varsaturi. Simptomele sunt deseori usoare sau moderate, dar in unele cazuri pot aparea complicatii.
Exista totodata si riscul conceptiei de gemeni sau tripleti in cazul in care femeia urmeaza si un alt tratament pentru infertilitate simultan cu inseminarea artificiala, cum ar fi administrarea de gonadotropina corionica umana. Sarcinile cu gemeni sau multiple implica in general riscuri atat pentru copii, cat si pentru mama.

Inseminarea artificiala – informatii utile

In Romania exista cateva clinici care ofera servicii de inseminare artificiala pretul fiind diferit, in functie de clinica si de serviciile pe care le ofera. Cele mai multe sunt in Bucuresti, dar se gasesc astfel de clinici si in orasele mari din tara.

Iata cateva clinici unde poti face inseminare artificiala:

  • in Bucuresti: Clinica Fertilia, Clinica Gynera, Centrul de Medicina Materno-Fetala din cadrul MedLife, Clinica Wellborn cu doua centre de fertilitate (Centrul de fertilitate Baneasa si Centrul de fertilitate Militari), Centrul Medical HitMed, Clinica Genesis-Athens
  • in tara: Omini Clinic (Iasi), Origyn (Iasi), Centrul de reproducere umană asistată GYNATAL (Timisoara), Clinica de Fertilitate Zygota (Mureș), Departamentul FIV al Clinicii Ginecologie I (Cluj Napoca), Clinica Ana Medical Center (Ploiesti), Centrul Medical Vivamed (Brasov), Clinica CALLA (Oradea)

Informatii legate de costuri inseminare artificiala gasiti pe paginile fiecarei clinici de fertilitate.

Referinte:

(1) What to know about artificial insemination – https://www.medicalnewstoday.com/articles/217986.php
(2) Intrauterine insemination (IUI) – https://www.nhs.uk/conditions/artificial-insemination/
(3) Insemination Procedures for Infertility – https://www.uwhealth.org/health/topic/otherdetail/insemination-procedures-for-infertility/hw202610.html
(4) Intrauterine insemination (IUI) – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/intrauterine-insemination/about/pac-20384722
(5) Intrauterine Insemination: IUI – https://americanpregnancy.org/infertility/intrauterine-insemination/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma