Piele atopica si foarte uscata – poate fi o adevarata provocare – iata care sunt factorii de risc pentru pielea atopica, semnele si simptomele, metodele de ingrijire adecvate acestui tip de piele.

Cuprins:

1. Piele atopica – ce inseamna?
2. Cauze pentru piele atopica
3. Cum arata pielea uscata si atopica?
4. Cum tratam si ingrijim pielea atopica?

Piele atopica – ce inseamna?

Piele atopica inseamna piele foarte uscata, iritata si cu prurit. Dermatita atopica este o afectiune obisnuita care incepe adesea in copilarie sau la inceputul copilariei, dar poate incepe si la adulti tineri sau chiar mai tarziu in viata. Pielea devine rosie, umflata si cu mancarime.

Pielea sensibila nu este o boala. De obicei, este un simptom al unei alte afectiuni. Este posibil ca nici sa nu stiti ca aveti pielea sensibila pana cand nu aveti o reactie adversa la un produs cosmetic de exemplu, cum ar fi sapun, hidratant sau produs de machiaj. Bolile care provoaca pielea sensibila sunt rareori grave. De obicei, puteti mentine simptomele sub control cu ​​cateva modificari simple ale rutinei de ingrijire a tenului si a pielii.

Pielea aspra si deshidratata

Pielea normala are o textura moale, supla datorita continutului de apa. Pentru ca pielea sa ramana moale, flexibila si cu aspect normal, stratul superior trebuie sa contina minimum 10% apa – si, in mod ideal, intre 20 – 35%.

Pentru a ajuta la protejarea stratului exterior al pielii de pierderea apei, glandele sebacee ale pielii produc o substanta uleioasa numita sebum. Sebumul este un amestec complex de acizi grasi, zaharuri, ceara si alte substante chimice naturale care formeaza o bariera protectoare impotriva evaporarii apei. Daca pielea nu are suficient sebum, pierde apa si devine uscata. Daca intervin si factorii de mediu in evaporarea apei, pielea va deveni aspra si crapata. Xeroza este termenul medical folosit pentru a descrie pielea excesiv de uscata.

Cauze pentru piele atopica

Pielea atopica este de obicei legata de o variatie a genelor care afecteaza capacitatea pielii de a oferi aceasta protectie. Acest lucru face ca pielea sa fie mai afectata de factori de mediu, iritanti si alergeni. Uneori, alergiile alimentare pot juca un rol in dermatita atopica. In ceea ce priveste cauze piele atopica amintim si istoric familial de dermatita, alergii sau prezenta altor afectiuni.

Pielea uscata este data de scaderea productiei de sebum sau pierderea sebumului existent (dusuri sau bai excesive, spalarea excesiva a pielii, sapunuri dure). In unele cazuri, pielea este uscata si atopica pe intregul corp. In alte cazuri, pielea atopica afecteaza doar mainile sau fata, de exemplu. Pielea uscata este o problema frecventa la persoanele cu diabet sau alergii ale pielii (dermatita atopica). Mai rar, poate fi si un simptom al hipotiroidismului, insuficientei renale sau sindromului Sjögren. In plus, pielea uscata se dezvolta uneori ca un efect secundar al medicamentelor, in special produsele pentru acnee care se aplica pe piele.

Factori de risc

Factorul principal de risc pentru dermatita atopica este un istoric personal sau familial de eczeme, alergii, febra fanului sau astm. Alergiile alimentare nu provoaca dermatita atopica. Cu toate acestea, dermatita atopica poate indica un risc crescut pentru alergii alimentare, cum ar fi la arahide, de exemplu. Dermatita atopica nu este contagioasa. Poluarea, vremea rece – pot creste riscul de piele atopica.

Conditii de mediu pot duce la pielea uscata si atopica, determinand evaporarea apei. Aerul foarte uscat poate duce la piele uscata cu mancarime. De asemenea, soarele in exces si vantul pot evapora apa de pe piele si favorizeaza pruritul. Majoritatea persoanelor cu piele sensibila pot trata starea acasa. Aceasta implica de obicei identificarea produsului sau substantei care irita pielea si gasirea unei modalitati de evitare a acesteia si de ingrijire corecta.

Exista o multime de conditii diferite care pot provoca sensibilitatea pielii. Desi sunt rare, reactiile alergice pot provoca o afectiune care poate pune viata in pericol, cunoscuta sub numele de anafilaxie. Solicitati asistenta medicala imediata daca va confruntati cu:

  • respiratie dificila;
  • probleme de inghitire;
  • umflaturi la nivelul gurii, gatului sau fetei.

Cum arata pielea uscata si atopica?

Pielea atopica se caracterizeaza mai ales prin mancarime, uscaciune, roseata – pielea poate fi si crapata si sensibila. Pot aparea pete rosiatice uscate, sau pete rosii cu inflamatie. Poate afecta orice zona a corpului, dar in general vorbim de ten, maini, coate, genunchi, scalp.

Persoanele cu piele atopica pot prezenta episoade in care simptomele se reduc si episoade intense cu simptome severe. Apare intens pruritul, iar zgarierea duce la agravarea problemei si risc de infectare. Pielea este aspra si apare senzatia de „piele care tine”.

Cum tratam si ingrijim pielea atopica?

Evitati factorii declansatori

Pielea atopica este de obicei tratata cu produse care se aplica pe piele. Pentru inceput, gestionati factorii de mediu care pot creste inflamatia – sapunuri dure, produse cu parfumuri sau coloranti ce irita si usuca pielea. Lana si materialele aspre pot irita pielea. Taiati etichetele hainelor care pot, de asemenea, sa irite.

  • Evitati contactul cu factori care pot declansa iritatii – nisip, produse chimice de curatare, par de animale de companie etc.
  • Utilizati un umidificator in casa pentru a adauga umiditate in aer.
  • Protejati pielea de soare, frig, vant.
  • Folositi un detergent bland, fara parfum.
  • Incercati sa folositi produse ecologice de curatare.
  • Testati un produs nou pe o zona mica de piele si asteptati 24 ore pentru a vedea cum reactioneaza pielea.

Sfaturi de ingrijire

Deoarece pielea uscata, sensibila, prin natura sa, este hipersensibila, are nevoie de ingrijire speciala:

  • Evitati spumantele de baie, cremele cu parfumuri si coloranti, ingredientele care irita pielea.
  • Reduceti frecventa bailor sau dusurilor si reduceti timpul petrecut la dus.
  • Nu folositi exfoliante dure si nu frecati pielea prea tare cu un prosop sau cu lufa.
  • Protejati-va pielea cu o crema de protectie solara cu spectru larg, care inseamna SPF 30 sau mai mare, cum ar fi protectia solara pentru piele sensibila – A-Derma Protect – crema cu protectie solara pentru piele atopica SPF 50+.
  • Aplicati un produs hidratant dupa spalare. Un hidratant bogat cu unt de shea este calmant si non-comedogenic (nu va infunda porii). Uleiurile si cremele sunt mai bune pentru a calma pielea, mai degraba decat o lotiune pe baza de apa.
  • Daca pielea este foarte iritata, se poate aplica o compresa rece.

Hidratarea

Hidratantele, unguentele si cremele imbunatatesc functia naturala de bariera naturala a pielii, care favorizeaza retentia de apa (Bioderma Atoderm Nutritive – crema hranitoare piele uscata si foarte uscata, Eucerin AtopiControl – crema calmanta pentru piele uscata, Ducray Dexyane – balsam emolient pentru piele foarte sensibila sau cu dermatita atopica, Bioderma Atodermcrema nutritiva de corp pentru piele normala, sensibila si uscata.

Hidratarea pe timp de noapte poate oferi beneficii suplimentare. O persoana poate aplica hidratant pe fata inainte de culcare si se poate spala dimineata cu un demachiant bland. Hidratantele blande contin adesea urmatoarele ingrediente benefice:

  • acid hialuronic;
  • ceramide – CeraVe Cleanser – emulsie pentru curatare cu efect de hidratare;
  • ovaz coloidal etc.

Unele produse hidratante si alte produse de ingrijire a pielii contin agenti de uscare care pot agrava pielea uscata. In general, oamenii ar trebui sa evite produsele care contin:

  • alcooli;
  • parfumuri artificiale sau coloranti;
  • dioxan;
  • petrolatum.

Unii pot prefera sa foloseasca hidratante naturale pentru a ajuta la ameliorarea pielii uscate. Acestea includ:

Ingrediente de evitat

Exista ingrediente dure care pot afecta continutul de uleiuri naturale din piele si chiar o pot irita. Aceste ingrediente dure pot cauza probleme pielii sensibile si uscate:

  • Parfum – Toate formele de parfum sunt iritante. Acestea includ lotiuni parfumate, creme si parfumuri sintetice. Parfumurile tind sa provoace inflamatii si sa afecteze straturile interioare ale pielii. Nu e nevoie de parfum in ingrijirea pielii sau in produsele cosmetice. Optati intotdeauna pentru un produs fara parfum.
  • Alcool – Lotiunile tonice si lotiunile de corp de obicei contin alcool, care este utilizat ca antiseptic. Reduce nivelul de hidratare si emolientii naturali ai pielii, care sunt cruciali pentru efectul anti-imbatranire. Opteaza intotdeauna pentru produse de ingrijire fara alcool.
  • Peroxid de benzoil – Poate duce la mancarime si iritatii atunci cand se aplica pe pielea sensibila.
  • Retinoizi – Desi pot fi utili pentru riduri, sunt iritanti si duc la probleme pentru pielea uscata.
  • Lauril sulfat de sodiu – Sulfatii in general, s-au dovedit a fi iritanti. Se gasesc in sampon, sapunuri, produse de spalare, pot provoca mancarimi, eruptii si iritatii.
  • Produse chimice de protectie solara – Ingredientele pentru protectia solara, cum ar fi avobenzona, octinoxatul si oxiboxona sunt eficiente, dar pot provoca iritatii pentru pielea sensibila. Exista doua tipuri de ingrediente pentru protectia solara: chimice si fizice. Tipul fizic consta in oxidul de zinc mineral si este varianta de preferat cand vorbim de protectie solara.
  • Acid salicilic – Multe tratamente pentru acnee includ acest ingredient. Acidul salicilic ajuta la controlul inflamatiei, dar este, de asemenea, foarte iritant.
  • Extracte de plante, uleiuri esentiale – Pentru pielea foarte sensibila, evitati produsele cu extracte botanice sau uleiuri esentiale. Aceste tipuri de ingrediente, desi numite „naturale” pot fi foarte iritante pentru pielea sensibila si uscata.

Produsele de curatare a pielii

Alegeti produse de curatare blande (Bioderma Atoderm Intensive – gel spumant hranitor pentru piele foarte sensibila sau cu dermatita atopica, A-Derma Exomega gel hidratant spumant pentru piele uscata spre atopica). Sapunurile care contin parfumuri, coloranti si alte substante chimice pot irita si usca pielea. In general, este mai bine sa optezi pentru produse de curatare usoare, fara parfum si evita produsele care contin alcooli, coloranti artificiali. Se poate opta si pentru uleiuri hidratante de baie – A-Derma Exomega – ulei de dus emolient pentru piele uscata spre atopica, Eucerin pH5 – ulei de dus pentru piele sensibila.

Ingredientele de evitat includ:

  • lauril sulfat de sodiu (SLS);
  • cele care deriva din ulei mineral, inclusiv petrol si parafina;
  • parabeni;
  • dietanolamina (DEA);
  • monoetanolamina (MEA);
  • trietanolamina (TEA).

Cel mai bine este sa folositi apa calda, nu fierbinte, cand faceti baie sau spalati fata, deoarece apa fierbinte poate afecta uleiurile din piele. Academia Americana de Dermatologie recomanda limitarea dusurilor si a bailor la 5-10 minute sau mai putin pentru a ajuta la ingrijirea pielii uscate.

Alegeti produsele potrivite. Evitati optiunile pe baza de alcool si produsele antibacteriene. Toate acestea sunt mai susceptibile sa irite pielea si sa cauzeze mancarime, piele care tine si piele uscata. In schimb, alegeti produse de curatare blande sau geluri de dus cu uleiuri adaugate. Alegeti produse hidratante, hipoalergenice sau indicate pentru pielea sensibila.

Dupa baie sau spalare, tamponati usor pielea – nu frecati pielea cu prosopul. Nu stergeti complet apa de pe piele – lasati apa se se absoarba in mod natural in piele.

Referinte:

(1) What Causes Sensitive Skin and How Can I Care for It?, link: https://www.healthline.com/health/skin-disorders/sensitive-skin
(2) What Is Atopic Dermatitis?, link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/eczema-basics#1
(3) Atopic dermatitis (eczema), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
(4) Atopic dermatitis, link: https://www.aad.org/public/diseases/eczema/atopic-dermatitis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma