Inotul este o modalitate excelenta de a pune in miscare intregul corp si de a imbunatati sistemul cardiovascular. O ora de inot arde la fel de multe sau poate chiar mai multe calorii decat alergatul, fara a avea impact negativ asupra oaselor si articulatiilor. Aflati mai multe despre inot si beneficiile sale din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Stiluri de inot
  2. 10 beneficii ale inotului asupra organismului
  3. Inotul slabeste?
  4. Inotul si celulita
  5. Beneficiile inotului la copii
  6. Dezavantajele inotului

Stiluri de inot

Inotul reprezinta o modalitate excelenta de miscare, fiind printre cele mai preferate activitati fizice de catre iubitorii sporturilor. Inotul vine cu o valoare educationala mare, din punct de vedere fizic, moral si psihic.

Inotul este un sport care atrage in permanenta tot mai multi adepti datorita senzatiei placute pe care o ofera, dar si datorita diversitatii stilurilor de inot.

  1. Stilul liber

Stilul liber reprezinta cea mai rapida metoda de inot.

Stilul liber este cea mai rapida si cea mai eficienta dintre toate stilurile de inot din urmatoarele motive:

  • Exista intotdeauna un brat tras sub apa, pozitionat ideal pentru a oferi o propulsie puternica.
  • Revenirea bratului deasupra apei minimizeaza tragerea.
  • Fluturarea continua ofera, de asemenea, o componenta importanta in miscarea de propulsie.

Deoarece stilul liber este rapid si eficient, acesta domina competitiile de inot unde alegerea stilului este neconditionata, cum ar fi competitiile de inot liber sau triatlon. Din aceleasi motive, este adesea stilul preferat de catre amatorii de fitness.

  1. Bras

Stilul bras este cel mai popular dintre toate.

Cu toate acestea, brasul este cel mai lent dintre tipurile de inot de performanta.

Acest stil este, de obicei, primul predat incepatorilor pentru ca poate fi practicat in timp ce capul este mentinut deasupra apei tot timpul. Acest lucru ii permite incepatorului sa invete sa inoate fara a fi nevoie sa foloseasca ochelari de inot sau sa faca fata problemelor de respiratie.

  1. Stilul fluture

Acesta este al doilea cel mai rapid stil de inot si este, de asemenea, destul de solicitant.

Stilul fluture este unul dintre cele mai grele stiluri de invatat. Inotatorul trebuie sa stapaneasca miscarile neobisnuite ale unduirii corpului. Acest stil este destul de obositor si ii permite inotatorului sa faca doar cateva lungimi consecutive. Acest stil este preferat in cea mai mare parte de catre inotatorii competitivi.

Cu toate acestea, fluturele este un stil spectaculos si destul de distractiv daca este practicat in anumite momente.

  1. Stilul spate

Acesta este singurul stil de inot practicat pe spate.

In competitii, este al treilea cel mai rapid stil de inot, fiind mai rapid decat brasul, dar mai lent decat stilul fluture.

Inotatorii amatori ar putea lua in considerare acest stil de inot deoarece sunt utilizati muschi diferiti decat in cazul celorlalte stiluri, contribuind la o musculatura mai echilibrata. Medicii sfatuiesc frecvent pacientii care sufera de probleme de spate sa practice acest stil de inot, deoarece permite relaxarea si intarirea musculaturii spatelui.

inotul

10 beneficii ale inotului asupra organismului

  1. Inotul imbunatateste forta musculara

Inotatorii castiga forta musculara pe tot corpul pentru ca sunt utilizate mai multe grupuri de muschi. In timp ce picioarele lovesc, bratele trag. In timp ce spatele se roteste, abdomenul se incordeaza pentru a misca picioarele. De aceea, inotul este unul dintre cele mai bune exercitii de aerobic.

  1. Inotul intareste masa osoasa

Printre altele, inotul prezinta beneficii asupra masei osoase femurale.

  1. Inotul ajuta la pastrarea flexibilitatii

Inotul implica intinderi, rasuciri si alunecari prin apa. Gleznele devin aripioare si sunt intinse cu fiecare lovitura, pe masura ce corpul este impins contra presiunii apei. Intinderile repetitive ajuta la mentinerea flexibilitatii.

  1. Inotul reduce inflamatiile

In timp ce beneficiile cardiovasculare ale inotului sunt cunoscute, cercetatorii indica, de asemenea, ca activitatile aerobice, cum ar fi inotul, reduc inflamatiile care provoaca ateroscleroza la inima.

  1. Inotul ajuta la arderea caloriilor

Toata lumea stie ca inotul este o modalitate excelenta de a arde calorii, dar cei mai multi nu-si dau seama ca poate fi la fel de eficient ca alergatul pe banda. In functie de tipul de inot ales si de intensitate, inotul poate arde un numar de calorii egal sau mai mare decat alergatul.

De exemplu: in 10 minute de inot bras sunt arse 60 de calorii, 80 de calorii in stilul spate, 100 de calorii in stilul liber si un numar impresionant de 150 de calorii prin stilul fluture.

  1. Inotul poate ameliora astmul indus de exercitiile fizice

Nimic nu este la fel de frustrant ca incercarea de a face sport si a nu fi capabil sa respirati. Spre deosebire de miscarea facuta in aerul uscat din sala de gimnastica, inotul va permite sa respirati aer umed in timpul antrenamentului. Nu numai ca inotul ajuta la ameliorarea simptomelor astmului bronsic, dar studiile au aratat ca poate imbunatati de fapt starea generala a plamanilor.

  1. Inotul reduce stresul si amelioreaza depresia

Inotul inseamna eliberare de endorfine, acestea dand nastere unor stari si senzatii absolut minunate.

In plus, fata de eliberarea hormonilor fericirii, de asemenea, iubitorii inotului pot avea o senzatie de relaxare similara cu cea produsa de yoga.

Inotul este, de asemenea, calmant si meditativ, deoarece sunetul respiratiei si apei care curge va ajuta sa va concentrati si sa nu va lasati distras de zgomotele din jur. Acest lucru reduce in mod natural stresul si depresia.

Cercetarile arata, de asemenea, ca inotul poate inversa deteriorarea creierului aparuta din cauza stresului, printr-un proces numit neurogenesis hipocampal.

  1. Inotul in apa sarata poate fi un tratament de infrumusetare a pielii

Cand trec de la inotul in piscina la ”antrenamentele” efectuate in mare sau ocean, unii oameni observa o ameliorare semnificativa a pielii.

Inotul efectuat in mod regulat in apa sarata ajuta pielea sa retina umezeala si sa se detoxifieze pentru a produce dezvoltarea celulelor noi.

  1. Inotul te poate face mai inteligent

Desigur, toate exercitiile fizice sunt minunate pentru minte, dar inotul te poate face mai destept, potrivit unor specialisti.

Unele studii efectuate in Australia s-au concentrat asupra copiilor care au luat lectii de inot in comparatie cu alti copii care nu luat astfel de lectii. Potrivit rezultatelor, cei care au facut in mod regulat inot au fost capabili sa deprinda dezvoltarea limbajului, abilitatile motorii fine, increderea si dezvoltarea fizica mai repede decat ceilalti copii.

Inotul poate, de asemenea, da o mana de ajutor privind matematica, deoarece inotatorii calculeaza in mod regulat intervale pentru a-si pune in aplicare aptitudinile.

  1. Inotul iti poate prelungi viata

Este bine cunoscut faptul ca toate exercitiile fizice pot imbunatati starea de sanatate, insa s-a dovedit ca inotul este una dintre cele mai bune alegeri privind longevitatea. Timp de peste 32 de ani, cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Sud au analizat 40.547 de barbati, cu varsta cuprinsa intre 20 si 90 de ani. Rezultatele au aratat ca cei care au inotat au avut o rata a mortalitatii cu 50% mai mica decat alergatorii sau persoanele non-active.

Inotul slabeste?

Inotul este o metoda excelenta de a renunta la kilogramele in plus. Inotul ajuta la pierderea in greutate, arde calorii, in timp ce stresul asupra corpului este foarte mic. Inotul lucreaza toti muschii, ajutandu-va sa scapati de kilogramele in plus.

Indiferent de nivelul pe care il alegeti, inotul este bun si nu este niciodata prea tarziu pentru a invata sau a va imbunatati abilitatile de inot. Inotul reprezinta o forma relaxanta de miscare si o metoda distractiva de pierdere in greutate.

Inotul pentru renuntarea la kilograme a fost laudat in mod regulat pentru beneficiile sale privind sanatatea cardiovasculara, in special pentru persoanele in varsta.

Inotul si celulita

Unele persoane nu sunt deloc multumite de felul in care arata in costumul de baie. De aceea, inotul este o modalitate buna de a inlatura celulita. Celulita este o problema obisnuita in randul femeilor, dar si al barbatilor, iar multe tratamente scumpe promit sa elimine pentru totdeauna celulita. Adevarul este ca tratamentele „miraculoase” nu isi fac intotdeauna efectul mult asteptat. Din fericire, exercitiile fizice si o dieta sanatoasa ajuta la arderea grasimilor, tonifiind muschii, reducand celulita si imbunatatind aspectul fizic.

Ce este celulita

Celulita este mult mai frecventa la femei decat la barbati, in parte deoarece tesutul gras la femei tinde sa se aseze pe sold si coapse, unde de obicei apare celulita. Atunci cand depozitele de grasime se aduna, apare celulita sub modelul caracteristic de „coaja de portocala„. Celulita se accentueaza odata cu varsta, deoarece pielea isi pierde elasticitatea naturala, aparand umflaturile de sub ea.

Arderea grasimilor

Cea mai sigura cale de a reduce celulita este de a arde grasimea care o creeaza. Exercitiul cardiovascular, cum ar fi inotul, este o modalitate buna de a rezolva aceasta problema. Inotul la un nivel scazut pana la moderat de efort este cel mai bun pentru arderea grasimilor. Corpul arde rapid carbohidratii metabolizati atunci cand este produs un sprint sau cand sunt facute ture foarte rapide. De aceea, este recomandat inotatul timp de 30 de minute, intre cinci si sapte zile pe saptamana.

inotul

Beneficiile inotului la copii

Cursurile de inot reprezinta una dintre cele mai apreciate activitati extra-curriculare de care se bucura copiii. Parintii isi inscriu copilul la inot din diferite motive, printre care siguranta in apa, miscarea si interactiunea sociala.

Sanatate si siguranta

Inotul este o forma excelenta de exercitii cardiovasculare cu impact redus asupra intregului corp. Trupurile celor mici se schimba in mod constant pe masura ce se dezvolta si este important sa efectueze suficiente exercitii pentru a arde atat excesul de energie, cat si grasimea. Arderea acestei excesive energii il va ajuta pe cel mic sa aiba un somn mai bun, acest lucru avand numeroase beneficii in sine.

De asemenea, inotul contribuie la dezvoltarea oaselor si muschilor si imbunatateste flexibilitatea si coordonarea. Conform cercetatorilor, inotul poate, de asemenea, sa ajute la reducerea stresului si la ameliorarea tensiunii.

Este important, totusi, ca micutii sa invete sa respecte apa cat mai curand posibil, deoarece si cei mai increzatori inotatori pot intampina probleme in apa. Copiii ar trebui intotdeauna supravegheati in jurul apei, chiar si dupa ce au invatat sa inoate.

Incredere in sine si abilitati de viata

Cu fiecare stil nou invatat, un copil dezvolta incredere in sine si un sentiment de implinire. Daca invata sa inoate, copilul va sti si cum sa-si stabileasca obiectivele si sa persevereze pana la atingerea tintei. Unele cercetari au demonstrat, de asemenea, ca inotul poate oferi o perspectiva mai buna privind aspectul fizic.

Beneficii sociale

Desi inotul este, in general, un sport individual, lectiile de inot ii vor da copilului ocazia de a-si dezvolta abilitatile sociale. Acestea includ felul in care se comporta in preajma altor persoane, cum sa respecte spatiul celorlalti, dar si ca fiecare are un corp diferit.

Distractie si bucurie

Multi copii au o placere fantastica de a se arunca in apa, fie ca se afla in cada, piscina sau la mare. Inotul poate fi, de asemenea, o mare oportunitate pentru parinti de a petrece timp de calitate cu copiii lor, inotul avand, astfel, mai multe beneficii.

Dezavantajele inotului

Ca orice alt lucru, pe langa multiplele beneficii, inotul are si dezavantajele sale, unele mai putin placute sau unele cu adevarat tragice.

Riscul de inec

Cea mai mare frica, dar si cel mai mare risc pe care il prezinta cei care intra in apa este inecul. Incepatorii, in special, trebuie sa urmeze fiecare instructiune a profesorului de inot. De asemenea, trebuie supravegheati de catre salvamari pentru o siguranta suplimentara. Copiii trebuie sa poarte veste de salvare si sa fie verificati periodic.

Efectul clorului

Apa bazinului este in cea mai mare parte tratata cu clor. Acesta poate fi absorbit de piele si de plamani in timp ce inotatorii respira, ceea ce poate provoca alergii cutanate sau probleme respiratorii cum ar fi astmul. De asemenea, pielea poate deveni uscata.

Pericolele care se pot ivi in timpul inotatului in ape deschise

Inotatul in ape deschise, cum ar fi marea, lacul sau raul, poate creste sansele de inec, deoarece curentii de apa nu sunt stabili ca in bazine. Animale acvatice cum ar fi meduzele, rechinii, crabii, crocodilii, aligatorii, etc. reprezinta alte amenintari, deoarece pot provoca rani. De asemenea, va puteti rani in timp ce va scufundati in apa putin adanca.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/benefits-of-swimming

https://www.enjoy-swimming.com/swimming-strokes.html

http://www.heaterreader.com/the-pool-life-blog/14-interesting-swimming-facts

https://www.livestrong.com/article/430964-5-types-of-swimming-styles/

https://www.weightlossresources.co.uk/logout/sport/swimming.htm

https://www.livestrong.com/article/297524-is-swimming-good-for-cellulite/

https://www.kumon.co.uk/blog/benefits-of-children-learning-to-swim/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma