Inceputul alaptarii poate fi lin sau dimpotriva, mai anevoios. Insa informarea corecta, sprijinul partenerului si familiei si apelarea la un consultant in alaptare, atunci cand e nevoie, pot face din alaptare o experienta nu doar benefica pentru copil, dar si confortabila pentru amandoi.
(1) Alaptarea in primele zile: de ce este importanta?
(2) Colostrul – primul lapte matern
(3) Sfaturi pentru inceputul alaptarii
(4) Intrebari frecvente la inceputul alaptarii
(5) Probleme care pot aparea la inceputul alaptarii
Alaptarea inca din prima zi de viata reprezinta startul optim pentru nou-nascuti. Colostrul, numit si primul lapte matern, asigura deopotriva hrana si protectia imunitara a bebelusului. Laptele contine toti nutrientii necesari nou-nascutului, pentru cresterea si dezvoltarea lui
Inceputul alaptarii este o perioada de invatare si acomodare. Alaptarea este un proces natural si normal, dar este nevoie de timp deopotriva pentru mama si copil sa il invete. Copilul are reflexul suptului innascut, dar trebuie sa exerseze pentru a se deprinde cu coordonarea inghititului si respiratiei cu suptul.
Daca inceputul alaptarii este mai anevoios, nu trebuie sa va descurajati. Dati-va timp sa va recuperati dupa nastere, incercati sa aveti rabdare in timp ce va obisnuiti cu alaptarea, iar in cazul in care intampinati dificultati, cereti ajutorul (unei prietene cu experienta in alaptare, unui consultant in alaptare, medicului ostetrician in cazul unor complicatii medicale).
La inceputul alaptarii glandele mamare produc primul lapte matern – colostrul. Este un lapte concentrat in substante nutritive si anticorpi. Pe langa asigurarea necesarului nutritional, colostrul protejeaza nou-nascutul de infectii. Colostrul este galben-portocaliu, dens si lipicios si contine:
Colostrul fiind foarte concentrat, nou-nascutul are nevoie de o mica cantitate la o masa (aproximativ o lingurita), mesele lui fiind scurte si dese in primele zile de viata.
Colostrul are si efext laxativ, stimuland sistemul digestiv sa elimine meconiul (primul scaun al nou-nascutului). De asemenea, ajuta organismul sa elimine excesul de bilirubina, care poate duce la icter neonatal.
Dupa 2-5 zile de la instalarea lactatiei, colostrul este inlocuit de laptele de tranzitie (un amestec de colostru si lapte matur), apoi de laptele matur (mai alb si mai diluat).
Ideal este ca viitoarea mama sa se informeze despre alaptare inainte de a naste. Acest fapt ii ofera mai multa incredere in ea si ii va fi mai usor sa se adapteze.
Recomandarile oficiale privind alaptarea (de exemplu Organizatia Mondiala a Sanatatii, Academia Americana de Pediatrie) fac referire la contactul piele pe piele cat de repede este posibil dupa nastere (ideal in prima ora de dupa nastere, lucru realizabil mai usor cand vorbim de alaptarea dupa nastere naturala). De asemenea, si mai tarziu, asezarea nou-nascutului in contact piele pe piele cu mama ajuta alaptarea, pentru ca stimuleaza reflexul bebelusului de a se atasa la san.
Pozitia corecta a copilului la san este foarte importanta inca de la inceputul alaptarii. O pozitie incorecta a copilului la san este dureroasa pentru mama si in scurt timp apar ranile la san, care fac si mai anevoioasa alaptarea. De asemenea, o atasare incorecta nu stimuleaza productia de lapte.
La ce trebuie sa fie atenta mama pentru a se asigura de o buna atasare la san:
Aparitia lactatiei este declansata printr-un mecanism hormonal, atunci cand placenta este eliminata din uter. In unele cazuri, la cezariana, instalarea lactatiei poate fi intaziata, insa nu se stie cu certitudine care e cauza: stresul operatiei, medicatia, intarzierea punerii la san a nou-nascutului.
Dificultatile alaptarii dupa cezariana sunt legate de necesitatea recuperarii mamei dupa operatie, la fel si practica din unele maternitati de a aduce nou-nascutul mamei dupa ce aceasta sta la terapie intensiva, timp in care nou-nascutul primeste formula de lapte si nu este pus la san. Chiar si in aceste conditii, cand inceputul alaptarii nu este ideal, cu rabdare si cu ajutor din partea personalului medical, daca e nevoie, alaptarea poate intra pe un fagas normal.
Incepeti alaptarea imediat cand sunteti fizic in stare si puneti des copilul la san, pentru a stimula productia de lapte.
In ceea ce priveste efectele anesteziei, unii copii pot fi mai somnolenti dupa nastere si e posibil sa suga cu mai putina forta, insa pe termen lung studiile arata ca alaptarea nu este afectata.
Pana cand lactatia nu se stabilizeaza si copilul nu s-a obisnuit sa suga riguros, suzeta si biberonul pot interfera cu alaptatul. De aceea se recomanda sa le evitati. Posibile consecinte includ:
Laptele matern incepe sa fie produs de organismul mamei inca din timpul sarcinii (saptamanile 16-22 de sarcina). Cand are loc nasterea si placenta se desprinde de peretele uterin, organismul primeste semnalul de a porni lactatia. Este un proces hormonal, iar aparitia laptelui are loc gradual: colostrul, apoi laptele de tranzitie si laptele matur, intre zilele 2 si 5 dupa nastere.
In prima saptamana de viata, bebelusii au nevoie sa fie hraniti des, chiar si la distanta de o ora in primele zile. Stomacul nou-nascutilor este mic si se dezvolta treptat, iar colostrul este produs de organismul mamei in cantitatile de care ei au nevoie. Dupa primele zile, incep sa aiba mai putine mese, dar cu o durata putin mai lunga, pentru ca stomacul poate retine mai mult lapte la o masa.
In medie, un copil alaptat la cerere se recomanda sa aiba intre 8 si 12 mese (sau chiar mai multe) intr-un interval de 24 de ore (zi si noapte). Astfel, este stimulata secretia de lapte si copilul ia in greutate.
Pe masura ce bebelusul creste, mesele sale se vor mai rari, consumand o cantitate mai mare de lapte la o masa, care ii ofera satietate pentru un interval mai mare de timp.
Recomandarile oficiale sunt de a alapta bebelusii la cerere, adica ori de cate ori doreste copilul. Spre deosebire de alaptarea dupa un program, alaptarea la cerere tine cont de fiziologia, nevoile si ritmul copilului. In plus, alaptarea la cerere stimuleaza fluxul de lapte si copilul se dezvolta mult mai bine.
In alaptarea la cerere se recomanda ca mamele sa urmareasca semnele de foame ale nou-nascutului:
Acestea sunt semnele timpurii de foame ale bebelusului. Daca mama nu il pune la san, bebelusul plange, plansul fiind ultimul semnal si cel mai puternic de foame.
Punerea copilului la san stimuleaza cel mai bine productia de lapte. Cu cat copilul suge mai des si mai mult, cu atat organismul mamei “intelege” ca trebuie sa produca mai mult si mai repede lapte, pentru a veni in intampinarea cererii. De altfel, secretia de lapte functioneaza dupa principiul “cerere si oferta”. Si folosirea pompei de alaptare, manuala sau electrica, grabeste productia de lapte matern. Cu cat sanul se goleste, cu atat organismul lucreaza pentru a inlocui laptele care a fost eliminat din sani.
De asemenea, este foarte important pentru proaspata mama sa se odihneasca si sa se relaxeze, stresul si oboseala putand avea un impact negativ asupra productiei de lapte.
Alaptarea se stabilizeaza in aproximativ 3-4 saptamani de la nastere. Conform Academiei Americane de Pediatrie, acest fapt presupune ca:
Pana cand lactatia se regleaza si organismul mamei se adapteaza la cererea de lapte, poate aparea angorjarea sanilor, numita popular si “furia laptelui”. Majoritatea proaspetelor mame se confrunta cu sanii angorjati, situatie cauzata de un exces de fluide la nivelul sanilor. Dilatarea vaselor de sange si limfatice, care sustin productia de lapte, alaturi de laptele din canalele galactofore creeaza o presiune foarte mare la nivelul sanilor.
Detensionarea se face prin punerea la san cat mai des a bebelusului. Daca sanii sunt foarte angorjati, se pot incerca urmatoarele:
Ranile la sani sau ragadele sunt de obicei un semn ca atasarea copilului la san nu este corecta. De asemenea, scoaterea mamelonului din gura nou-nascutului dupa finalizarea alaptarii trebuie facuta cu grija, pentru a evita ranirea mamelonului. Introduceti usor un deget in coltul gurii copilului, intre gingii si abia apoi scoateti mamelonul.
Daca apar ragadele, intre alaptari lasati sanii descoperiti. Pot fi aplicate lanolina sau unguentele cu lanolina sau, daca ranile sunt serioase si alaptarea este extrem de dureroasa, se pot folosi protectiile din silicon pentru mameloane. Acestea sunt insa controversate, de aceea se recomanda utilizarea cu precautie, doar pe termen scurt (in cazul in care copilul le accepta) si in marimea potrivita, pentru a nu scadea protectia de lapte prin lipsa de stimulare a sanului si pentru a nu agrava ranile.
(1) Beginning Breastfeeding – https://www.laleche.org.uk/beginning-breastfeeding/
(2) Early initiation of breastfeeding to promote exclusive breastfeeding – https://www.who.int/elena/titles/early_breastfeeding/en/
(3) Breastfeeding: Getting Started – https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=getting-started-90-P02637
(4) Breastfeeding – when to start – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/breastfeeding-when-to-start
(5) Engorgement – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Engorgement.aspx
(6) Frequency of Feeding – https://www.llli.org/breastfeeding-info/frequency-feeding-frequently-asked-questions-faqs/
(7) Breastfeeding: the first few days – https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/breastfeeding-first-days/
(8) Starting breastfeeding – the first feeds – https://www.health.govt.nz/your-health/pregnancy-and-kids/first-year/helpful-advice-during-first-year/breastfeeding-perfect-you-and-your-baby/starting-breastfeeding-first-feeds
(9) Breastfeeding After Cesarean Delivery – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Breastfeeding-After-Cesarean-Delivery.aspx
(10) When will my milk come in? – https://kellymom.com/ages/newborn/when-will-my-milk-come-in/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…