Handbalul este un sport excelent pentru cei care vor un corp sanatos si in forma, datorita miscarilor efectuate in timpul practicarii acestuia. Aflati mai multe despre beneficiile handbalului din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre handbal
  2. Beneficii pentru sanatate
  3. Handbalul pentru copii
  4. Riscurile practicarii handbalului

Informatii generale despre handbal

Hadbalul se numara printre cele mai practicate sporturi la nivel mondial, fiind, de asemenea, unul dintre preferatele romanilor. Tara noastra a facut si face parte din elita handbalului mondial. Romania a reusit performante incredibile, atat la nivel de club, cat si la nivel de echipe nationale inainte de Revolutie, dar si in ultimii ani, cel mai relevant exemplu fiind CSM Bucuresti.

Handbalul nu doar ca este un sport social distractiv si interesant, dar ofera si cateva avantaje fantastice. Majoritatea oamenilor fie nu cunosc aceste beneficii, fie nu le iau in considerare. Este interesant de stiut ca handbalul ajuta la imbunatatirea muschilor bratelor, dar si a trunchiului corpului. Acest sport este de asemenea util pentru imbunatatirea concentrarii mentale, a coordonarii si a increderii in sine.

Handbalul, un adevarat antrenament de fitness

In ceea ce priveste fitness-ul, handbalul poate reprezenta una dintre cele mai bune alegeri. Un meci de handbal iti antreneaza complet corpul. Daca doresti sa-ti imbunatatesti forta, tonusul muscular, nivelul de fitness sau sa pierzi in greutate, handbalul te poate ajuta in toate aceste privinte. In timpul unui meci de handbal sari, arunci si sprintezi si astfel iti antrenezi intregul corp si majoritatea grupelor musculare.

In loc sa mergi la sala si sa faci antrenamente plictisitoare de cardio, poti alege sa te implici in handbal. Acest sport poate imbunatati rezistenta cardiovasculara si starea de sanatate. De asemenea, te ajuta sa ramani in forma la varsta a treia. Daca vrei sa arzi calorii si sa te distrezi, atunci ai gasit sportul potrivit. Handbalul asigura unul dintre cele mai bune antrenamente si arde grasime fara sa-ti dai seama macar. In plus, iti imbunatatesti si starea mentala.

Beneficii pentru sanatate

Jucatorii incepatori de handbal ar putea avea parte de cateva vanatai pe maini la primele antrenamente, insa emotia si competitia jocului pot reprezenta o experienta distractiva si plina de satisfactii, atat fizice, cat si mentale.

Reprezinta un antrenament complet pentru corp

Pe langa faptul ca imbunatateste conditia fizica aeroba, un joc rapid de handbal ajuta la dezvoltarea tonusului muscular si a fortei. Datorita sariturilor, intoarcerilor si aruncarilor, majoritatea muschilor sunt supusi unui antrenament viguros.

Creste rezistenta cardiovasculara

Terenul de handbal are o lungime de 40 de metri si o latime de 20 de metri. De aceea, jucatorii pot alerga mai multi kilometri in timpul fiecarui joc care dureaza 60 de minute. Acest lucru ajuta la cresterea ritmului cardiac si a rezistentei aerobe.

Ajuta la descoperirea si imbunatatirea agilitatii

Jocul de handbal dezvolta agilitatea mainilor si picioarelor datorita schimbarilor bruste de ritm si directie. Precizia este, de asemenea, esentiala. Multa lume compara handbalul cu golful. Ambele sunt extrem de dificil de practicat la nivel performant, deoarece implica lovirea unei mingi mici cu o mare precizie.

Te mentine in forma pe masura ce imbatranesti

Jucatorul inclus in Hall-of-Fame-ul fotbalului american, George Blanda, sustine ca acest sport il ajuta sa se mentina in forma acum, dupa ce a trecut de varsta de 40 de ani.

Imbunatateste concentrarea mentala si increderea in sine

Succesul inseamna sa fii pregatit 95% mental si 5% fizic. Daca ai o strategie buna de joc, acum trebuie sa te asiguri ca ramai calm in situatii de presiune si sa te mentii concentrat pe lucrurile pe care le ai de facut. Trebuie sa crezi in tine si sa ai incredere ca iti vei pune in practica propriul joc, fara sa astepti greseala adversarului atunci cand esti sub presiune.

Imbunatateste si mentine sanatatea inimii

Handbalul ii ofera corpului un antrenament cardiovascular bun, alimentand muschii cu mai mult oxigen prin intermediul fluxului sanguin. Inima pompeaza puternic pe parcursul meciului, in timp ce alergi inainte si inapoi pentru a realiza ambele faze, defensiva si ofensiva.

Arderea caloriilor si a grasimilor

Un studiu efectuat la Universitatea din Utah a aratat ca handbalul este superior raquetball-ului – un sport care nu poate fi practicat in parc – in toate cele patru indicatoare de fitness care au fost masurate: calorii arse pe ora (751 vs. 644), frecventa cardiaca medie (164 vs. 137), absorbtia medie de oxigen (30,1 vs. 25,8) si rata medie de ventilatie (85,9 vs. 70,9).

Dezvolta coordonarea mana-ochi

Nu este usor sa inveti sa anticipezi unde va ajunge mingea. Secretul sta in sincronizare si tehnica.

Te invata sa-ti echilibrezi si sa-ti imbunatatesti agilitatea pe ambele parti ale corpului

Handbalul dezvolta si sustine muschii de pe ambele parti ale corpului, deoarece folosesti ambele maini in timpul unui meci sau antrenament. Dezvoltarea coordonarii si a fortei in mana dominanta sau ”slaba” necesita timp, insa daca nu devii semi-ambidextru, adversarul iti va exploata partea slaba. Aceasta este cea mai grea parte a handbalului, dar si lucrul care o diferentiaza.

Spre deosebire de multe sporturi, handbalul poate fi practicat o viata intreaga

Este un sport care nu produce atat de multe accidentari. Cele mai multe leziuni care apar sunt intinderile sau rupturile musculare la nivelul umerilor, cotului si spatelui, dar acestea pot fi evitate daca urmezi un program bun de intarire a muschilor si stretching.

Handbalul pentru copii

Cea mai recomandata varsta pentru inceperea acestui sport de catre copii este de 7-8 ani. Varsta optima ar fi 9-12 ani pentru ca atunci poate alerga mai repede si poate avea un control bun al mingii. Cu cat copilul este mai mare, cu atat cerintele privind conditia sa fizica sunt mai mari.

In procesul de selectie a unui jucator tanar de handbal de catre cluburile profesioniste, se evalueaza coordonarea miscarilor si capacitatile fizice generale.

In handbalul modern, este importanta si inaltimea. Cu toate acestea, este dificila evaluarea copiilor dupa acest criteriu, deoarece acestia sunt in plin proces de crestere si isi schimba rapid organismul si inaltimea. Prin urmare, aceasta cifra poate influenta doar in viitor soarta unui handbalist.

Handbalul este bun atat pentru corp, cat si pentru minte

Datorita acestui tip de sport, copiii dezvolta rezistenta generala la stres fizic, reactie la efort, agilitate si isi imbunatatesc coordonarea miscarilor. De asemenea, handbalul este util pentru intelect pentru ca cei mici isi dezvolta logica si viteza de gandire.

Pentru a pasa mingea, nu este suficient sa fii doar abil si rapid. Este necesar sa gandesti, sa prevezi unde va ajunge mingea si sa iei rapid cea mai corecta decizie.

Util pentru unele functii ale corpului

Handbalul dezvolta sistemul cardiovascular, iar volumul pulmonar la jucatorii de handbal este aproape la fel de mare ca la inotatori. De asemenea, imbunatateste masa osoasa si starea fizica.

Intareste muschii

Spre deosebire de fotbal, handbalul dezvolta musculatura nu numai la nivelul picioarelor, ci si a bratelor si a trunchiului.

Formeaza caractere

In jocul de sport, unde oamenii se afla in competitie, copilul dezvolta calitati precum alegerea si atingerea unui scop in viata, depunerea unui efort mare, vointa, rezistenta si rabdarea.

Echipamentul necesar

Imbracamintea pentru handbal

Intr-un joc atat de activ precum handbalul, imbracamintea ar trebui sa fie confortabila si sa nu ingreuneze miscarea. De cele mai multe ori, echipamentul cuprinde un tricou si pantaloni scurti. Este recomandat ca echipamentul sa fie din bumbac pentru o buna ventilatie.

Incaltamintea potrivita pentru handbal

Urmatorul lucru pe care trebuie sa il cumperi este incaltamintea. In cazul copiilor care practica handbal, este indicat sa foloseasca tenisi usori cu talpa flexibila, care sa asigure o aderenta perfecta cu suprafata terenului.

Mingea

Este posibil sa fie nevoie sa cumperi o minge pentru joc. Ar trebui sa fie din cauciuc pentru a evita alunecarea din mana.

Protectie

Genuncherele, cotierele si cochiliile care protejeaza zona intima sunt intotdeauna necesare, mai ales pentru portar.

Riscurile practicarii handbalului

Aruncari, lovituri, sprinturi, schimbari bruste de directie, salturi si aterizari – toate aceste situatii intalnite in handbal pot produce accidentari.

De cele mai multe ori, presiunea cea mai mare este pusa pe umeri. Pasele si aruncarile repetate cresc riscul de accidentare puternica. Umarul trebuie sa fie extrem de rezistent, stabil si mobil in acelasi timp.

Nici alte zone ale corpului nu sunt ferite de leziuni. Multi jucatori de handbal isi ranesc genunchiul, glezna si spatele. Entorsele de glezna sunt frecvente. Fiecare jucator de handbal se poate astepta la cel putin una pe parcursul carierei.

Leziuni frecvente

  • Luxatie de glezna
  • Leziuni la genunchi – leziuni ale ligamentului, cum ar fi ruptura ligamentului incrucisat anterior (ACL)
  • Ruptura musculara – la nivel inghinal sau la coapsa
  • Contuzii la nivelul coapsei
  • O afectiunea denumita genunchiul saritorului
  • Dureri de spate
  • Dislocarea umarului
  • O afectiunea cunoscuta sub denumirea de umarul aruncatorului
  • Leziuni la nivelul degetelor
  • Comotii

Dezavantajele practicarii handbalului la copii

Atunci cand se hotarasc sa-i duca pe cei mici la handbal, parintii ar trebui sa fie constienti ca acesta este un sport care poate produce traumatisme. Dar, din fericire, copiii fac fata accidentarilor mai bine decat adultii pentru ca se recupereaza mai repede.

In plus, in timp, dezvolta asa-numita ”imunitate sportiva” si devin mai rezistenti la accidentari sportive.

 

Referinte:

  1. https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-handball/
  2. http://greatdanehandball.co.uk/the-benefits-of-playing-handball/
  3. http://handballworldcup.tv/benefits-handball/
  4. https://www.fitnessfactor.com/blogs/news/handball
  5. http://fittoplay.org/sports/handball/the-most-common-injuries-in-handball/
  6. https://forkidsplus.com/handball-for-kids/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma