Medicamente expirate – ce facem cu ele?

Toti avem in dulapiorul sau sertarul cu medicamente la un moment dat medicamente expirate. Intrebarea e ce facem cu ele? Putem fi tentati sa le aruncam la cosul de gunoi sau in toaleta – ceea ce afecteaza insa mediul, cauzand probleme. Iata ce masuri putem lua pentru a elimina in siguranta medicamentele expirate si pentru a minimiza impactul acestora asupra mediului.

In Romania se estimeaza ca 1 500 tone de medicamente ajung anual in sistemele de canalizare sau la groapa de gunoi. In UE, peste 50% dintre medicamentele expirate NU sunt colectate corect – punand in pericol mediul inconjurator si sanatatea noastra.

Cuprins:

1. De ce medicamentele au data de expirare?
2. Cum pastram medicamentele?
3. Cand ar trebui sa aruncam medicamentele?
4. Cum sa NU aruncam medicamentele expirate
5. Solutia pentru medicamente expirate

De ce medicamentele au data de expirare?

Medicamentele au data de expirare pentru a sti pana cand sa le utilizati. Dupa data de expirare, medicamentele pot sa nu mai fie sigure sau la fel de eficiente. Nu luati niciodata medicamente expirate! Verificati data de expirare inainte de a le utiliza.

De asemenea, trebuie sa va asigurati ca ati depozitat medicamentele in mod corespunzator, asa cum este mentionat pe ambalaj sau in prospect.

Puteti gasi data de expirare pe ambalajul medicamentului sau pe eticheta. Acest lucru poate fi sub diferite forme: „expirare”, „data expirarii”, „expira”, „exp”, „data de expirare”, „a se folosi inainte de” etc. Data de expirare inseamna ca nu trebuie sa luati medicamentul dupa sfarsitul lunii mentionate. De exemplu, daca data de expirare este iulie 2020, nu trebuie sa luati medicamentul dupa 31 iulie 2020. Termenul „utilizare inainte de” inseamna ca medicamentul are o utilizare pana inainte de data de expirare. Asta inseamna de obicei ca nu ar trebui sa luati medicamentul dupa sfarsitul lunii precedente. De exemplu, daca utilizarea este pana la data de iulie 2020, nu trebuie sa luati medicamentul dupa 30 iunie 2020.

Cum pastram medicamentele?

Chiar si medicamentele care nu au atins data de expirare isi pot pierde eficienta daca sunt depozitate incorect. Nu depozitati niciodata medicamente intr-un loc in care sunt expuse la schimbari de temperatura extrema – de exemplu, tinute la soare. In mod ideal, medicamentele trebuie sa fie pastrate intotdeauna intr-un mediu rece, uscat, cu temperatura controlata. Multe medicamente – cum ar fi nitroglicerina – ar trebui sa fie protejate de lumina. Depozitati medicamentele asa cum e mentionat pe ambalaj.

Afla mai multe si despre AUTOMEDICATIA – la ce riscuri ne expune!

Cum pot evita sa am medicamente expirate?

Urmati aceste sfaturi generale cand cumparati medicamente de la farmacie:

  • Evitati sa cumparati foarte multe medicamente preventiv – pentru ca sunt la oferta, de exemplu. Evitati sa luati cantitati crescute de medicamente, mai ales pentru medicamentele care se iau doar la nevoie.
  • Daca tratamentele vi se pot modifica periodic de catre medic – ajustare doza sau tip de medicament – luati medicatie pentru fiecare luna sau aprovizionare la 3 luni, nu mai mult.

Cand ar trebui sa aruncam medicamentele?

Medicamentele trebuie eliminate imediat cand:

  • au expirat sau cand exista indoieli cu privire la data de expirare, de ex. daca ambalajul a fost deteriorat sau daca o parte a ambalajului care rpezinta data de expirate a fost taiata;
  • perioada de valabilitate este redusa, de ex. din cauza conditiilor de depozitare necorespunzatoare;
  • prezinta semne de deteriorare, de ex. modificarea culorii, mirosului sau consistentei;
  • tratamentul nu mai este necesar pentru persoana careia i se adreseaza si nu este destinat utilizarii fara prescriptie.

Termen de valabilitate scurt

Alte medicamente vin cu instructiuni diferite – de exemplu, sa nu mai utilizati medicamentul dupa 7 zile de la deschidere etc. Unele medicamente beneficiaza de un termen de valabilitate scurt, cum ar fi:

  • amestecuri de antibiotice preparate – cand farmacistul adauga apa la antibiotic pudra, schimba stabilitatea produsului, iar farmacistul ii va da termen de valabilitate de 1 – 2 saptamani, in functie de produs;
  • picaturi oftalmologice – au de obicei termen de valabilitate de 4 saptamani de la prima deschidere a recipientului, dar uneori de doar 7 zile, deoarece ochii sunt deosebit de sensibili la orice bacterii care ar putea ajunge in picaturile oftalmologice.

Medicamentele expirate pot fi inca utilizate uneori?

Daca aveti medicamente expirate sau orice alte produse de care nu mai aveti nevoie sau nu le utilizati, acestea pot fi INEFICIENTE in cazul in care continutul s-a deteriorat. Ar putea fi chiar PERICULOASE daca produsele secundare defalcate sunt toxice.

Desi riscurile de utilizare a unui medicament expirat sunt de obicei minime, sunt reale. Compozitia chimica a unui medicament se poate schimba in timp, in timp ce este pastrat, ducand uneori la produse secundare toxice. In plus, medicamentele expirate si alte produse medicale isi pot pierde eficienta – adica vor fi mai putin eficiente. Daca medicamentul nu mai e eficient, de asemenea, va trebui sa il luati mai mult pentru a obtine efectul dorit (numit efect terapeutic), crescand riscul de reactii adverse nedorite.

Cum sa NU aruncam medicamentele expirate

1. Nu aruncati medicamentele la gunoi!

Este important ca medicamentele sa fie eliminate intr-o maniera adecvata, pentru a reduce posibilele administrari accidentale de catre alte persoane. De exemplu, pot fi luate accidental din cosul de gunoi de copii sau animale de companie, iar la ghena de gunoi pot fi ingerate de animale (caini, pisici) sau oameni ai strazii. Doar o singura doza din unele medicamente poate fi extrem de daunatoare, sau chiar mortala, daca produsele farmaceutice sunt folosite necorespunzator.

2. Nu aruncati medicamentele expirate in chiuveta sau toaleta

Aruncarea medicamentelor expirate in toaleta sau chiuveta poate expune apa potabila la substantele chimice. Multe dintre ele provoaca daune ecologice, iar sistemele noastre curente de tratare a apelor uzate nu sunt complet eficiente in eliminarea tuturor medicamentelor din ape. Nu aruncati medicamente, vitamine si suplimente in toaleta, decat daca este mentional clar pe ambalaj ca puteti face asta. Desi medicamentele aruncate in toaleta nu sunt vazute, asta nu inseamna ca pericolul nu exista. Multe medicamente ajung in sistemele de canalizare, contaminand apa.

Solutia pentru medicamente expirate

Cel mai eficient mod de a scapa de medicamente expirate este printr-un program de preluare, care evita toate pericolele potentiale.

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 962/2009 si Ordinului Ministerului Sanatatii nr 11/2014, „Medicamentele expirate provenite de la populatie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, in vederea eliminarii finale, prin incinerare.” Important de stiut este ca nu toate farmaciile colecteaza medicamente, pentru ca nu au contract cu firmele specializate in eliminarea deseurilor periculoase si colectarea presupune o serie de masuri speciale.

Incinerarea finala a medicamentelor, in urma colectarii de catre firmele specializate, este ecologica, la temperaturi de peste 850°C, iar incineratoarele moderne dispun de sisteme de filtrare si monitorizare a gazelor eliminate, pentru a proteja mediul. Inainte de a duce medicamente la centrele de colectare, inlaturati datele personale de pe cutii (nume, de exemplu).

In farmaciile care sunt centre de colectare medicamente expirate din toata tara, oamenii pot aduce medicamente neutilizate sau expirate, unde pot fi eliminate in siguranta. In mod alternativ, unele cabinete medicale sau centre medicale au programe sau protocoale in vigoare pentru colectarea medicamentelor.

Atentie!

Medicamentele pentru chimioterapie trebuie returnate in clinica sau cabinetul medicului care le-a prescris. Multe dintre aceste medicamente extrem de periculoase pot provoca efecte adverse grave daca sunt chiar atinse. Nu le aruncati niciodata la gunoi sau la toaleta.

Donarea medicamentelor

Exisa organizatii, grupuri sau cabinete medicale care se ocupa si de colectarea si redistribuirea medicamentelor cu prescriptie medicala – in special pentru medicamente pentru cancer. De obicei, ambalajul trebuie sa nu fie deschis si sa fie sigilat, sau medicamentele trebuie sa fie ambalate in doze individuale. Medicamentele expirate si substantele controlate nu sunt niciodata acceptate.

Referinte:
(1) Drug Expiration Dates – Are Expired Drugs Still Safe to Take?, link: https://www.drugs.com/article/drug-expiration-dates.html
(2) Drug Expiration Dates — Do They Mean Anything?, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/drug-expiration-dates-do-they-mean-anything
(3) Medicine Safety: How to Use and Dispose of Expired Medications, link: https://www.healthxchange.sg/medicine-first-aid/medicine/medicine-safety-use-dispose-expired-medications
(4) ORDIN Nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, link: https://cnmrmc.insp.gov.ro/images/Ordin-MS-Nr-119-2014.pdf 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma