Ruptura tendonului lui Ahile – cauze si tratamente

Ruptura tendonului lui Ahile este o ruptura completa sau partiala care apare atunci cand tendonul este intins mai mult decat capacitatea sa. Aflati care sunt cauzele acestei leziuni, cum se manifesta, ce tratamente sunt eficiente si cat dureaza recuperarea.

Cuprins:

  1. Ce este ruptura tendonului lui Ahile?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Recuperare dupa ruptura tendonului ahilean
  7. Masuri de prevenire a accidentarilor

Ce este ruptura tendonului lui Ahile?

Ruptura tendonului lui Ahile este o leziune care afecteaza partea din spate a piciorului inferior (gamba). Aceasta problema apare in special la persoanele care practica sport, insa i se poate intampla oricui.

Tendonul lui Ahile este un cordon fibros puternic care leaga muschii din spatele gambei de osul calcaiului. Daca va intindeti tendonul lui Ahile mai mult decat trebuie, acesta se poate rupe complet sau doar partial.

In momentul in care tendonul lui Ahile se rupe, s-ar putea sa auziti un pocnet, urmat imediat de o durere puternica in partea din spate a gleznei si a gambei, care, foarte probabil, va va afecta capacitatea de a pasi/merge corect. Pentru a vindeca ruptura tendonului lui Ahile, se recurge de multe ori la operatie. Cu toate acestea, pentru multi oameni, tratamentul nonchirurgical functioneaza la fel de bine.

Cauze si factori de risc

Tendonul lui Ahile ne ajuta sa ne asezam piciorul pe podea, sa ne ridicam degetele de la picioare si sa ne impingem in picior atunci cand mergem/pasim. Ne bazam pe el practic de fiecare data cand pasim si ne miscam piciorul.

De obicei, ruptura apare in zona tendonului situata la aproximativ 6 centimetri fata de punctul in care se ataseaza la osul calcaiului. Aceasta sectiune poate fi predispusa la rupere, deoarece fluxul sanguin este slab, lucru care poate afecta si capacitatea si viteza de vindecare.

De multe ori, ruptura apare in urma suprasolicitarii tendonului lui Ahile. Printre principalele cauze ale leziunii se numara:

  • Cresterea intensitatii in cadrul activitatilor sportive, in special in cazul sporturilor care implica sarituri
  • Caderea de la inaltime
  • Pasirea intr-o gaura.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de ruptura a tendonului lui Ahile sunt:

  • Varsta: varsta maxima la care se poate produce ruptura tendonului lui Ahile este de la 30 pana la 40 de ani;
  • Sexul: incidenta privind acest tip de leziune este de pana la cinci ori mai mare la barbati decat la femei;
  • Practicarea unor sporturi: leziunile tendonului lui Ahile apar mai des in timpul practicarii sporturilor care implica alergare, sarituri, porniri si opriri bruste – cum ar fi fotbalul, baschetul si tenisul;

  1. Administrarea de injectii cu steroizi: uneori, medicii injecteaza steroizi in articulatia gleznei pentru a reduce durerea si inflamatia. Cu toate acestea, acest tratament poate slabi tendoanele aflate in apropiere si in multe cazuri a fost asociat cu ruptura tendonului lui Ahile;
  2. Anumite antibiotice: antibioticele fluorochinolone, cum ar fi ciprofloxacina sau levofloxacina, cresc riscul de ruptura a tendonului lui Ahile;
  3. Obezitatea: greutatea in exces pune mai multa tensiune pe tendon.

Simptome

In unele cazuri, persoanele nu se confrunta cu semne sau simptome in cazul ruperii tendonului lui Ahile. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor manifesta urmatoarele:

  • Senzatia ca s-au lovit la gamba;
  • Durere severa si umflarea zonei din apropierea calcaiului;
  • Incapacitatea de a indoi piciorul in jos sau de a “impinge” in piciorul ranit in timpul mersului;
  • Incapacitatea de a sta pe varfuri cu piciorul afectat;
  • Un pocnet sau un sunet specific unei rupturi in momentul producerii accidentarii.

Cand se recomanda vizita la doctor

Solicitati imediat sfaturi medicale daca auziti un pocnet in calcaie si mai ales daca nu puteti pasi in mod corespunzator dupa aceea.

Diagnostic

In timpul examinarii fizice, medicul va va inspecta gamba pentru a descoperi cat de sensibila la atingere si umflata este zona. Este posibil ca specialistul sa simta un gol aparut in tendon, in cazul in care acesta s-a rupt complet.

Pentru o examinare cat mai corecta, medicul va poate cere sa stati in genunchi pe un scaun sau sa va intindeti pe burta pe masa de examinare, cu picioarele atarnate peste capatul mesei. Apoi, va strange/apasa muschiul gambei pentru a vedea daca piciorul se flexeaza automat. Daca acest lucru nu se intampla, este foarte probabil ca tendonul lui Ahile sa fie rupt.

Pentru a stabili cat de grava este leziunea tendonului lui Ahile – daca este rupt complet sau doar partial – medicul ar putea recomanda o ecografie sau o scanare prin rezonanta magnetica (RMN). Aceste proceduri nedureroase prezinta imagini ale tesuturilor corpului pentru a putea fi analizate.

Tratament

Tratamentul pentru ruptura tendonului lui Ahile este stabilit de multe ori in functie de varsta, nivelul de activitate si gravitatea leziunii. In general, persoanele mai tinere si mai active, in special sportivii, tind sa opteze pentru interventia chirurgicala de reparare a tendonului lui Achile complet rupt, in timp ce persoanele in varsta aleg de multe ori tratamentul nonchirurgical.

Cu toate acestea, studiile recente au aratat ca atat ​​tratamentul chirurgical, cat si cel nonchirurgical pot fi la fel de eficiente.

Tratamentul nonchirurgical

Aceasta abordare implica:

  • Folosirea carjelor pentru a lasa tendonul sa se relaxeze/refaca;
  • Aplicarea ghetii pe zona afectata;
  • Administrarea analgezicelor eliberate fara prescriptie medicala;
  • Nemiscarea gleznei in primele saptamani, prin folosirea unei orteze medicale de imobilizare sau a unei atele gipsate, cu piciorul pozitionat/inclinat in jos.

Tratamentul nonchirurgical vine la pachet cu anumite beneficii pentru ca evita riscurile asociate cu interventia chirurgicala, cum ar fi infectiile.

Cu toate acestea, o abordare nonchirurgicala poate creste riscurile ca tendonul sa se rupa din nou. Din aceasta cauza, recuperarea poate dura mai mult, desi studiile recente au aratat rezultate favorabile in cazul persoanelor care au optat pentru tratamentul nonchirurgical, daca acestia incep procesul de recuperare facand exercitii cu greutati.

Interventia chirurgicala

In general, operatia la tendonul lui Ahile implica efectuarea unei incizii in partea din spate a gambei si sutura tendonului rupt. In functie de starea tesutului rupt, reparatia ar putea fi consolidata cu alte tendoane.

Cei care opteaza pentru interventia chirurgicala pot suferi anumite complicatii, precum infectii sau afectarea nervilor. Procedurile minim invazive reduc riscul de infectie fata de operatiile deschise.

Cat dureaza operatia de tendonul lui Ahile

In medie, operatia de refacere a tendonului ahilean dureaza 30 de minute.

Recuperare dupa ruptura tendonului ahilean

Dupa fiecare tratament, pacientul trebuie sa faca exercitii de kinetoterapie pentru a-si consolida muschii picioarelor si tendonul lui Ahile. Majoritatea oamenilor isi reiau activitatile normale dupa patru pana la sase luni. Este important sa continuati antrenamentele de forta si stabilitate si dupa aceasta perioada, deoarece unele probleme pot persista pana la un an.

Reabilitarea functionala

Un tip de recuperare cunoscut sub denumirea de reabilitare functionala se concentreaza, de asemenea, pe coordonarea partilor corpului si a modului de deplasare. Scopul este readucerea la cel mai inalt nivel de performanta, atat pentru sportivi, cat si pentru cei care vor sa functioneze normal in viata de zi cu zi.

Un studiu a concluzionat ca, daca pacientii au acces la programele de reabilitare functionala, este posibil ca tratamentul nonchirurgical sa fie la fel de eficient ca si cel chirurgical. Este nevoie insa de mai multe studii pentru a stabili eficacitatea acestei abordari.

Recuperarea dupa administrarea tratamentului chirurgical sau nonchirurgical este de asemenea orientata spre miscare efectuata cat mai devreme si catre un progres cat mai rapid. Si in cadrul acestei abordari este nevoie de mai multe studii.

Masuri de prevenire a accidentarilor

Se recomanda sa urmati aceste sfaturi pentru a reduce riscurile de a dezvolta probleme la tendonul lui Ahile:

Intindeti si intariti-va muschii gambei

Intindeti-va gamba pana cand simtiti o intindere vizibila, dar care nu provoaca dureri. Nu sariti in timpul unei intinderi. Exercitiile de intarire a gambei pot ajuta muschiul si tendonul sa absoarba mai multa forta si sa previna accidentarile.

Faceti execitii variate

Practicati alternativ sporturi de mare impact, cum ar fi alergarea, cu sporturi cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicleta sau inotul. Evitati activitatile care va suprasolicita tendoanele lui Ahile, cum ar fi alergarea in panta si sariturile.

Alegeti cu atentie suprafetele de alergare

Evitati sau limitati alergarea pe suprafete dure sau alunecoase. Imbracati-va corespunzator daca va antrenati pe vreme rece si purtati pantofi sportivi cu amortizoare corespunzatoare in dreptul calcaielor.

Cresteti treptat intensitatea antrenamentelor

Leziunile tendoanelor lui Ahile apar frecvent dupa o crestere brusca a intensitatii antrenamentului. Mariti distanta, durata si frecventa antrenamentului cu nu mai mult de 10% saptamanal.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/achilles-tendon-rupture/symptoms-causes/syc-20353234
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma