Dermatoza acuta febrila neutrofilica – cauze, simptome, tratament

Dermatoza acuta febrila neutrofilica este o afectiune inflamatorie foarte rara a pielii, caracterizata prin aparitia brusca a febrei si a unor eruptii dureroase pe brate, picioare, trunchi, fata sau gat. Aflati care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament pentru aceasta boala.

Cuprins:

  1. Ce este dermatoza acuta febrila neutrofilica?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza dermatoza acuta febrila neutrofilica?
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este dermatoza acuta febrila neutrofilica?

Dermatoza acuta febrila neutrofilica se mai numeste sindromul Sweet si este o afectiune rara a pielii. Principalele sale semne sunt febra si leziunile dureroase care apar mai ales pe pielea bratelor, gatului, capului si trunchiului.

Nu se cunoaste cauza exacta a sindromului Sweet. La unii oameni, acesta este declansat de o infectie, boala sau anumite medicamente. Dermatoza acuta febrila neutrofilica poate fi declansata si de anumite tipuri de cancer. In general, persoanele cu sindromul Sweet se simt foarte bolnave si pot avea alte simptome, cum ar fi dureri articulare, dureri de cap, dureri musculare sau oboseala.

Sindromul Sweet este tratat cel mai frecvent cu corticosteroizi, cum ar fi prednisonul. Semnele si simptomele dispar adesea la doar cateva zile dupa inceperea tratamentului, dar recidivele sunt frecvente.

Cauze si factori de risc

In cele mai multe cazuri, cauza sindromului Sweet nu este cunoscuta. Dermatoza acuta febrila neutrofilica este uneori asociata cu cancerul, cel mai des cu leucemia.

Ocazional, aceasta tulburare poate fi asociata cu o tumora solida, cum ar fi cancerul de san sau de colon. Sindromul Sweet poate aparea si ca reactie la un medicament – de cel mai multe ori fiind vorba de un tip de medicament care stimuleaza productia de globule albe din sange.

Factori de risc

Aceasta afectiune se intalneste rar, insa exista anumiti factori care sporesc riscul de aparitie a bolii, cum ar fi:

Sexul – In general, femeile au mai multe riscuri de a suferi de sindromul Sweet decat barbatii.

Varsta – Desi poate aparea si la adultii mai in varsta si chiar la sugari, afectiunea se dezvolta in principal la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani.

Cancer – Dermatoza acuta febrila neutrofilica este uneori asociata cu cancerul, cel mai adesea cu leucemia. Uneori, sindromul Sweet poate fi asociat cu o tumora solida, cum ar fi cancerul de san sau cel de colon.

Alte probleme de sanatate – Afectiunea poate aparea in urma unei infectii respiratorii la nivelul tractului superior. Multe persoane raporteaza ca au simptome asemanatoare gripei inainte de aparitia eruptiei cutanate. Dermatoza acuta febrila neutrofilica poate fi asociata si cu o boala inflamatorie intestinala.

Sarcina – Unele femei dezvolta aceasta afectiune in timpul sarcinii.

Sensibilitatea la medicamente – Dermatoza acuta febrila neutrofilica poate aparea si din cauza unei sensibilitati la medicamente. Substantele si medicamentele care pot provoca aparitia sindromului Sweet sunt azatioprina, factorii de stimulare a coloniilor granulocitare, anumite antibiotice si unele medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene.

Simptome

Afectiunea a fost descrisa prima oara de Dr. Robert Douglas Sweet in 1964.

Exista trei tipuri clinice de sindrom Sweet:

  • clasic sau idiopatic (fara cauza identificata)
  • asociat malignitatii (legate de cancer)
  • indus de medicamente (declansata de un medicament).

Un focar de leziuni rosii, dureroase si umflate la nivelul bratelor, gatului, spatelui sau fetei poate semnala ca o persoana sufera de sindromul Sweet. Umflaturile pot creste rapid in dimensiuni si, de obicei, apar in grupuri care pot creste pana la aproximativ un centimetru in diametru.

Poate aparea o singura leziune sau se pot dezvolta mai multe care se conecteaza intre ele. De multe ori contin si vezicule (basici) clare. Uneori, au un aspect inelar sau asemanator unei tinte. Majoritatea leziunilor se vor vindeca fara sa ramana cicatrici. Cu toate acestea, unele leziuni pot reaparea la o treime pana la doua treimi dintre persoanele care au aceasta afectiune.

Alte zone afectate de dermatoza acuta febrila neutrofilica

Sindromul Sweet poate afecta si alte zone ale corpului, de exemplu:

  • oasele
  • sistemul nervos central
  • urechile
  • ochii
  • rinichii
  • intestinele
  • ficatul
  • inima
  • plamanii
  • gura
  • muschii
  • splina

Daca apare brusc o eruptie care se raspandeste, trebuie sa va adresati medicului cat mai curand posibil.

Diagnostic

Este posibil ca dermatologul sa poata diagnostica sindromul Sweet doar uitandu-se la leziuni. Insa exista posibilitatea sa efectueze anumite teste pentru a exclude conditiile care provoaca simptome similare si pentru a descoperi cauza de baza a acestora. Printre aceste teste se numara:

Analizele de sange

Medicul poate trimite o proba de sange catre laborator unde se verifica daca pacientul are un numar neobisnuit de mare de globule albe si anumite tulburari de sange.

Biopsia pielii

Doctorul poate preleva o mica bucata de tesut afectat pentru a o examina la microscop. Tesutul este analizat pentru a determina daca exista anomalii caracteristice ale sindromului Sweet.

Cum se trateaza dermatoza acuta febrila neutrofilica?

Aceasta boala poate disparea de la sine fara tratament. Cu toate acestea, medicamentele pot accelera in mod semnificativ procesul de vindecare.

Corticosteroizi

Cele mai frecvente medicamente utilizate pentru tratarea dermatozei acute febrile neutrofilice sunt corticosteroizii, care pot fi administrati intr-o varietate de forme, cum ar fi:

Pastile

Corticosteroizii administrati oral, cum ar fi prednisonul, sunt foarte eficienti, insa va vor afecta intregul corp. Daca aveti doar cateva leziuni, va trebui sa luati corticosteroizi orali. Utilizarea pe termen lung poate provoca reactii adverse, cum ar fi cresterea in greutate, insomnie si slabirea oaselor.

Creme sau unguente

Aceste preparate afecteaza de obicei doar portiunea de piele pe care sunt aplicate, insa pot provoca subtierea pielii.

Injectii

O alta varianta este sa injectati o cantitate mica de corticosteroizi in fiecare leziune. Aceasta metoda este, insa, mai putin recomandata persoanelor care au un numar mai mare de leziuni.

Alte medicamente imunosupresoare

Daca steroizii nu dau roade, pot fi prescrise alte medicamente imunosupresoare, cum ar fi ciclosporina, dapsona sau indometacina. O noua optiune de tratament este un medicament cunoscut sub numele de anakinra. Aceasta substanta suprima inflamatiile si este frecvent utilizata pentru tratarea artritei reumatoide.

Daca aveti leziuni pe piele, veti avea nevoie de ingrijire si tratament adecvat pentru a preveni infectia. Daca aveti o afectiune de baza, cum ar fi boala Crohn sau cancerul, administrarea de tratamente pentru aceste afectiuni va ajuta la vindecarea simptomelor sindromului Sweet.

Odata cu acordarea tratamentului, simptomele se amelioreaza in aproximativ sase saptamani, dar este posibil ca afectiunea sa reapara dupa tratament. Medicul va stabili ce tipuri de medicamente si tratament este potrivit pentru fiecare pacient in parte.

Metode de autoingrijire la domiciliu

Persoanele cu dermatoza acuta febrila neutrofilica ar trebui sa aiba mare grija de pielea lor. Acestea trebuie sa aplice creme si solutii cu protectie solara dupa cum este necesar si sa poarte haine de protectie inainte de a iesi la soare.

Urmati orice regim de ingrijire a pielii sau tratament cu medicamente prescrise de specialist.

Complicatii

Exista riscul ca leziunile pielii sa se infecteze. Urmati recomandarile doctorului privind ingrijirea pielii afectate. In cazurile in care sindromul Sweet este cauzat de cancer, eruptiile si leziunile pot fi primul semn al cancerului care apare sau reapare.

Evolutie si prognostic

Pacientii cu dermatoza acuta febrila neutrofilica au sanse mai mari de vindecare cu ajutorul medicamentelor decat daca lasa afectiunea netratata. Ingrijirea buna a pielii prin protejarea acesteia de soare poate ajuta, de asemenea, la prevenirea revenirii acesteia.

Daca aveti sau banuiti ca ati putea avea sindromul Sweet, doctorul va va putea diagnostica si va va ajuta sa gasiti cel mai potrivit plan de tratament si prevenire.

Prevenire

Protejarea pielii de expunerea prelungita la soare reprezinta o modalitate buna de a evita reaparitiile dermatozei acute febrile neutrofilice. Potrivit Clinicii Mayo, va puteti proteja pielea de razele soarelui in urmatoarele feluri:

  • Folositi creme cu protectie solara cu un factor de protectie solara (FPS) de cel putin 15, atat cu protectie UVA cat si UVB.
  • Purtati imbracaminte care sa va protejeze pielea, inclusiv articole precum palarii cu margini late, camasi cu maneci lungi si ochelari de soare.
  • Evitati efectuarea de activitati in aer liber in miezul zilei si dupa amiaza, cand soarele este cel mai puternic.
  • Incercati sa va petreceti timpul in zone umbrite atunci cand sunteti afara.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sweets-syndrome/symptoms-causes/syc-20351117
  2. https://www.healthline.com/health/sweets-syndrome
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma