Handbalul este un sport excelent pentru cei care vor un corp sanatos si in forma, datorita miscarilor efectuate in timpul practicarii acestuia. Aflati mai multe despre beneficiile handbalului din materialul urmator.
Hadbalul se numara printre cele mai practicate sporturi la nivel mondial, fiind, de asemenea, unul dintre preferatele romanilor. Tara noastra a facut si face parte din elita handbalului mondial. Romania a reusit performante incredibile, atat la nivel de club, cat si la nivel de echipe nationale inainte de Revolutie, dar si in ultimii ani, cel mai relevant exemplu fiind CSM Bucuresti.
Handbalul nu doar ca este un sport social distractiv si interesant, dar ofera si cateva avantaje fantastice. Majoritatea oamenilor fie nu cunosc aceste beneficii, fie nu le iau in considerare. Este interesant de stiut ca handbalul ajuta la imbunatatirea muschilor bratelor, dar si a trunchiului corpului. Acest sport este de asemenea util pentru imbunatatirea concentrarii mentale, a coordonarii si a increderii in sine.
In ceea ce priveste fitness-ul, handbalul poate reprezenta una dintre cele mai bune alegeri. Un meci de handbal iti antreneaza complet corpul. Daca doresti sa-ti imbunatatesti forta, tonusul muscular, nivelul de fitness sau sa pierzi in greutate, handbalul te poate ajuta in toate aceste privinte. In timpul unui meci de handbal sari, arunci si sprintezi si astfel iti antrenezi intregul corp si majoritatea grupelor musculare.
In loc sa mergi la sala si sa faci antrenamente plictisitoare de cardio, poti alege sa te implici in handbal. Acest sport poate imbunatati rezistenta cardiovasculara si starea de sanatate. De asemenea, te ajuta sa ramani in forma la varsta a treia. Daca vrei sa arzi calorii si sa te distrezi, atunci ai gasit sportul potrivit. Handbalul asigura unul dintre cele mai bune antrenamente si arde grasime fara sa-ti dai seama macar. In plus, iti imbunatatesti si starea mentala.
Jucatorii incepatori de handbal ar putea avea parte de cateva vanatai pe maini la primele antrenamente, insa emotia si competitia jocului pot reprezenta o experienta distractiva si plina de satisfactii, atat fizice, cat si mentale.
Pe langa faptul ca imbunatateste conditia fizica aeroba, un joc rapid de handbal ajuta la dezvoltarea tonusului muscular si a fortei. Datorita sariturilor, intoarcerilor si aruncarilor, majoritatea muschilor sunt supusi unui antrenament viguros.
Terenul de handbal are o lungime de 40 de metri si o latime de 20 de metri. De aceea, jucatorii pot alerga mai multi kilometri in timpul fiecarui joc care dureaza 60 de minute. Acest lucru ajuta la cresterea ritmului cardiac si a rezistentei aerobe.
Jocul de handbal dezvolta agilitatea mainilor si picioarelor datorita schimbarilor bruste de ritm si directie. Precizia este, de asemenea, esentiala. Multa lume compara handbalul cu golful. Ambele sunt extrem de dificil de practicat la nivel performant, deoarece implica lovirea unei mingi mici cu o mare precizie.
Jucatorul inclus in Hall-of-Fame-ul fotbalului american, George Blanda, sustine ca acest sport il ajuta sa se mentina in forma acum, dupa ce a trecut de varsta de 40 de ani.
Succesul inseamna sa fii pregatit 95% mental si 5% fizic. Daca ai o strategie buna de joc, acum trebuie sa te asiguri ca ramai calm in situatii de presiune si sa te mentii concentrat pe lucrurile pe care le ai de facut. Trebuie sa crezi in tine si sa ai incredere ca iti vei pune in practica propriul joc, fara sa astepti greseala adversarului atunci cand esti sub presiune.
Handbalul ii ofera corpului un antrenament cardiovascular bun, alimentand muschii cu mai mult oxigen prin intermediul fluxului sanguin. Inima pompeaza puternic pe parcursul meciului, in timp ce alergi inainte si inapoi pentru a realiza ambele faze, defensiva si ofensiva.
Un studiu efectuat la Universitatea din Utah a aratat ca handbalul este superior raquetball-ului – un sport care nu poate fi practicat in parc – in toate cele patru indicatoare de fitness care au fost masurate: calorii arse pe ora (751 vs. 644), frecventa cardiaca medie (164 vs. 137), absorbtia medie de oxigen (30,1 vs. 25,8) si rata medie de ventilatie (85,9 vs. 70,9).
Nu este usor sa inveti sa anticipezi unde va ajunge mingea. Secretul sta in sincronizare si tehnica.
Handbalul dezvolta si sustine muschii de pe ambele parti ale corpului, deoarece folosesti ambele maini in timpul unui meci sau antrenament. Dezvoltarea coordonarii si a fortei in mana dominanta sau ”slaba” necesita timp, insa daca nu devii semi-ambidextru, adversarul iti va exploata partea slaba. Aceasta este cea mai grea parte a handbalului, dar si lucrul care o diferentiaza.
Este un sport care nu produce atat de multe accidentari. Cele mai multe leziuni care apar sunt intinderile sau rupturile musculare la nivelul umerilor, cotului si spatelui, dar acestea pot fi evitate daca urmezi un program bun de intarire a muschilor si stretching.
Cea mai recomandata varsta pentru inceperea acestui sport de catre copii este de 7-8 ani. Varsta optima ar fi 9-12 ani pentru ca atunci poate alerga mai repede si poate avea un control bun al mingii. Cu cat copilul este mai mare, cu atat cerintele privind conditia sa fizica sunt mai mari.
In procesul de selectie a unui jucator tanar de handbal de catre cluburile profesioniste, se evalueaza coordonarea miscarilor si capacitatile fizice generale.
In handbalul modern, este importanta si inaltimea. Cu toate acestea, este dificila evaluarea copiilor dupa acest criteriu, deoarece acestia sunt in plin proces de crestere si isi schimba rapid organismul si inaltimea. Prin urmare, aceasta cifra poate influenta doar in viitor soarta unui handbalist.
Datorita acestui tip de sport, copiii dezvolta rezistenta generala la stres fizic, reactie la efort, agilitate si isi imbunatatesc coordonarea miscarilor. De asemenea, handbalul este util pentru intelect pentru ca cei mici isi dezvolta logica si viteza de gandire.
Pentru a pasa mingea, nu este suficient sa fii doar abil si rapid. Este necesar sa gandesti, sa prevezi unde va ajunge mingea si sa iei rapid cea mai corecta decizie.
Handbalul dezvolta sistemul cardiovascular, iar volumul pulmonar la jucatorii de handbal este aproape la fel de mare ca la inotatori. De asemenea, imbunatateste masa osoasa si starea fizica.
Spre deosebire de fotbal, handbalul dezvolta musculatura nu numai la nivelul picioarelor, ci si a bratelor si a trunchiului.
In jocul de sport, unde oamenii se afla in competitie, copilul dezvolta calitati precum alegerea si atingerea unui scop in viata, depunerea unui efort mare, vointa, rezistenta si rabdarea.
Intr-un joc atat de activ precum handbalul, imbracamintea ar trebui sa fie confortabila si sa nu ingreuneze miscarea. De cele mai multe ori, echipamentul cuprinde un tricou si pantaloni scurti. Este recomandat ca echipamentul sa fie din bumbac pentru o buna ventilatie.
Urmatorul lucru pe care trebuie sa il cumperi este incaltamintea. In cazul copiilor care practica handbal, este indicat sa foloseasca tenisi usori cu talpa flexibila, care sa asigure o aderenta perfecta cu suprafata terenului.
Este posibil sa fie nevoie sa cumperi o minge pentru joc. Ar trebui sa fie din cauciuc pentru a evita alunecarea din mana.
Genuncherele, cotierele si cochiliile care protejeaza zona intima sunt intotdeauna necesare, mai ales pentru portar.
Aruncari, lovituri, sprinturi, schimbari bruste de directie, salturi si aterizari – toate aceste situatii intalnite in handbal pot produce accidentari.
De cele mai multe ori, presiunea cea mai mare este pusa pe umeri. Pasele si aruncarile repetate cresc riscul de accidentare puternica. Umarul trebuie sa fie extrem de rezistent, stabil si mobil in acelasi timp.
Nici alte zone ale corpului nu sunt ferite de leziuni. Multi jucatori de handbal isi ranesc genunchiul, glezna si spatele. Entorsele de glezna sunt frecvente. Fiecare jucator de handbal se poate astepta la cel putin una pe parcursul carierei.
Atunci cand se hotarasc sa-i duca pe cei mici la handbal, parintii ar trebui sa fie constienti ca acesta este un sport care poate produce traumatisme. Dar, din fericire, copiii fac fata accidentarilor mai bine decat adultii pentru ca se recupereaza mai repede.
In plus, in timp, dezvolta asa-numita ”imunitate sportiva” si devin mai rezistenti la accidentari sportive.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…