Epidemia de gripa este in plina desfasurare. Gripa este o infectie acuta respiratorie foarte contagioasa. Ea se poate transmite cu usurinta de la o persoana la alta prin inhalarea picaturilor de secretii purtatoare ale virusului gripal sau prin contactul cu obiecte contaminate, inclusiv cu mainile unei persoane bolnave.

Cuprins:

1. Ce trebuie sa faceti pentru a va feri de gripa si raceli

2. Vaccinarea antigripala

3. Reguli daca ati facut gripa sau aveti in familie persoane bolnave

Ce trebuie sa faceti pentru a va feri de gripa si raceli

Frigul si umezeala reprezinta mediul prielnic de dezvoltare si propagare a virusului gripal. Miliarde de virusuri se afla in circulatie in momentul de fata si pot fi inhalate de oriunde, dar in special din colectivitati umane, cum sunt cele scolare, profesionale, sanitare, si din spatii supraaglomerate, cum sunt mall-urile, magazinele, mijloacele de transport in comun.

Recomandari

Inca de la debutul sezonului de gripa si raceli, medicii recomanda urmatoarele masuri de preventie:

  • Limitati contactul cu alte persoane, in special cele cu risc crescut, precum varstnicii, femeile insarcinate, pacientii cu boli cronice, copiii. Familiile cu copii aflati in colectivitate (gradinita sau scoala) sunt de doua ori mai expuse riscului de gripa.
  • Purtati masti chirurgicale atunci cand iesiti in spatii publice.
  • Spalati-va frecvent mainile cu apa si sapun, dupa care utilizati solutii dezinfectante, mai ales după suflarea nasului, înainte de luarea mesei, la sosirea acasă sau la serviciu.
  • Evitati atingerea frecventa a nasului, gurii si ochilor cand va aflati la birou sau in alte locuri publice.

Nu puneti mana la gura!

  • Acoperiti-va gura si nasul cu cotul sau cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati. Gestul de a pune mana la gura si nas cand tusim este total gresit, pentru ca dupa aceea atingem diverse obiecte sau persoane si astfel raspandim virusurile.
  • Utilizati batiste din hartie si aruncati-le imediat dupa utilizare.

  • Aveti grija la sustinerea sistemului imunitar cu ajutorul unor suplimente pentru imunitate, vitamina C, plante medicinale (echinacea), produse apicole.
  • Hidratati-va suficient, cu apa, ceaiuri din plante, sucuri de fructe si legume sau limonade naturale preparate in casa, eventual cu ghimbir, si asigurati-va cel putin 8 ore de somn pe noapte.

Vaccinarea antigripala

Medicii recomanda vaccinul antigripal ca metoda de preventie a gripei. Vaccinul protejeaza de infectia gripala incepand cu aproximativ doua saptamani de la injectare, timp necesar organismului sa produca anticorpi. Momentul optim pentru vaccinare este in noiembrie, insa specialistii sustin ca nici in ianuarie-februarie nu e prea tarziu pentru a va vaccina. Studiile arata ca vaccinarea ofera un grad de protectie de aproximativ 70% impotriva gripei.

Virusul gripal este foarte rezistent si agresiv, avand o capacitate crescută de a suferi mutații de la un an la altul. Există două tulpini virale principale: virusul de tip A (provoacă peste 80% din numărul de îmbolnăviri și este cel mai schimbător) și virusul de tip B (provoacă cele mai grave îmbolnăviri și cel mai mare număr de decese). Tocmai pentru că virusul gripal se schimbă de la un an la altul, compoziția vaccinului antigripal trebuie adaptată în fiecare sezon în funcție de virusurile circulante.

Reguli daca ati facut gripa sau aveti in familie persoane bolnave

  • Izolati-va intr-o camera a locuintei si evitati pe cat posibil contactul cu ceilalti membri ai familiei.
  • Ramaneti acasa cel putin 5 zile pana la atenuarea simptomelor bolii.
  • Nu folositi in comun obiecte personale (periuta, prosop, perie de par) si nici pahare, farfurii, tacamuri.
  • Dezinfectati frecvent suprafetele si locuinta si obiectele precum telecomanda, telefonul, manerele, clantele usilor.
  • Spalati-va frecvent mainile si dezinfectati-le.
  • Aerisiti toate camerele cel putin 10 minute, de doua ori pe zi.
  • Consultati medicul de familie sau prezentati-va la camera de garda a unui spital in cazul agravarii simptomelor: febra care nu cedeaza la administrarea de antitermice, tuse, dificultati de respiratie, deshidratare, stare generala inrautatita.

  • Utilizati medicamente pentru tratarea simptomelor gripei, conform recomandarilor medicului. Puteti lua: antitermice (paracetamol) sau antiinflamatoare non-steroidiene (ibuprofen), siropuri pentru tuse, antihistaminice, produse pentru calmarea durerilor in gat, decongestionante nazale. Apelati cu incredere la suplimente: vitamina C, ceaiuri caldute, miere si alte produse din farmacia stupului. Medicamentele antivirale care tintesc virusul gripal se administreaza numai la recomandarea medicului si sunt eficient doar atunci cand se iau in primele 24-48 de ore de la debutul bolii.
  • Adoptati o alimentatie usoara, bazata pe supe, compoturi neindulcite, fructe si legume, iaurturi naturale, peste.
  • Nu utilizati antibiotice pentru tratarea gripei. Gripa este o boala cauzata de un virus. Or, antibioticele sunt medicamente facute pentru a combate bacteriile. De aceea, antibioticele nu actioneaza impotriva virusurilor, deci nici impotriva gripei. Si aspirina este contraindicata in caz de gripa, din cauza riscului de a provoca sindromul Reye, o encefalopatie cu insuficienta hepatica si renala.

Retineti! Tratamentul gripei la ora actuală este extrem de limitat. Nu exista medicamente tintite impotriva virozelor respiratorii de sezon. Tocmai din acest motiv este foarte important sa ne protejam pentru a nu ajunge la imbolnaviri, sa avem grija de sanatatea noastra, sa respectam regulile de igiena si sa evitam aglomerarile urbane in perioada epidemica.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma