Urechile care se departeaza la mai mult de 2 cm de partea laterala a capului sunt considerate a fi proeminente. Popular, poarta denumirea de urechi clapauge. Aflati mai multe despre urechile clapauge si cum pot fi acestea corectate din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Cauze ale urechilor clapauge
  2. Urechile bebelusului
  3. Cum pot fi corectate fara operatie
  4. Operatia estetica pentru urechi

Cauze ale urechilor clapauge

Urechile care proemina de-o parte si de alta a capului nu sunt nici mai eficiente, nici mai putin eficiente din punct de vedere al auzului decat sunt cele care stau lipite de cap. Deci, problema este mai mult estetica. Protruzia poate sa varieze de la forme minore la extrem de evidente.

Uneori, asemenea urechi ajung sa fie motivul unei probleme emotionale, avand ca rezultat sentimentul de rusine, ridicol sau uratenie.

Prezentare generala

Toata lumea are pareri diferite cu privire la particularitatile fizice. Urechile nu fac exceptie. Doua persoane se pot uita la aceeasi pereche de urechi, iar una dintre ele poate vedea o pereche de urechi care arata frumos, in timp ce alta poate spune ca urechile sunt prea mari si indepartate de lateralele capului.

Daca dumneavoastra, un prieten sau o persoana iubita are urechi care o fac sa se simta inconfortabil sau sunt constienti de felul in care arata, acum puteti afla de ce dumneavoastra sau altcineva are urechi clapauge si ce se poate face in legatura cu acestea.

Care este cauza dezvoltarii urechilor clapauge?

Majoritatea deformarilor urechilor sunt congenitale (prezente de la nastere). Cauzele principale ale urechilor clapauge sunt:

  • Un pliu interior (antihelix) subdezvoltat. Exteriorul urechii este in forma de litera C. In interiorul acesteia, puteti vedea ceea ce arata ca litera Y. Partea de jos a lui Y este antihelixul.
  • Prea mult cartilaj in concha. Concha este o parte a urechii in forma de bol care va impinge urechea in exteriorul capului.
  • O combinatie intre cele doua. Atat concha excesiv dezvoltata, cat si pierderea pliului interior contribuie la aspectul urechilor.

Aproximativ 1 pana la 2% dintre britanici considera ca urechile lor ies in afara prea mult. Deoarece urechile reprezinta una dintre primele parti ale corpului care ajung la dimensiunea completa, ele pot fi mai vizibile la copii.

Alte cauze ale dezvoltarii urechilor clapauge

Uneori, aceasta problema se poate transmite printre membrii familiei, astfel incat un parinte sau un frate ajunge sa aiba, de asemenea, urechi clapauge.

Desi urechile pot fi mai mari decat in mod obisnuit, sunt mai frecvente cazurile in care acestea sunt de dimensiuni normale, dar pur si simplu proeminente, ambele urechi fiind afectate.

De obicei, acest lucru este cauzat de un defect al unei parti a cartilajului urechii.

Urechile bebelusului

Cauzele urechilor clapauge la bebelusi sunt aceleasi cu ale adultilor. Din fericire, metodele de tratament pot da roade mai repede in cazul bebelusilor.

Cum pot fi corectate fara operatie

Corectarea cu ajutorul plasturilor

Abordarea cea mai putin invaziva si foarte eficienta este aplicarea unor plasturi, de tip corectoare estetice, pe urechea copilului. Daca urechile clapauge sunt diagnosticate in primele 1-2 luni de viata, plasturii corectori pot fi aplicati pe urechi cu ajutorul unor benzi si urechile vor fi corectate fara interventii chirurgicale. Din pacate, aceasta proprietate a urechilor de a fi remodelate cu ajutorul plasturilor este posibila numai in primele 1-2 luni de viata. Capacitatea urechilor de a fi modelate in acest interval de viata se crede ca se datoreaza efectelor estrogenului matern (hormonii trecuti de la mama la copil). Odata ce efectele estrogenului (hormonilor) sunt pierdute, urechile nu mai pot fi remodelate. Din nou, momentul potrivit pentru a incepe remodelarea urechilor este in prima luna de viata, deci este important sa programati o intalnire pentru corectarea urechilor imediat ce este suspectata o deformare a urechilor.

Otostick

Otostick reduce permanent unghiul urechilor clapauge intr-un mod neinvaziv, discret si nedureros, cu utilizare regulata. Produsul este hipoalergenic si potrivit pentru utilizare continua.

Otostick este o proteza mica, practic invizibila, care tine urechea aproape de cap, folosind un adeziv hipoalergenic special dezvoltat. Este discret, nedureros si nu necesita prescriptie medicala. Utilizati capacul aferent pentru ca micutul sa nu se traga de urechi, astfel prevenind pericolul potential de sufocare. Otostick este inregistrat ca fiind dispozitiv medical clasa 1 in intreaga Uniune Europeana.

Beneficiile folosirii dispozitivului Otostick

Aceasta problema poate parea triviala celor care nu au experimentat-o, dar, ca si in cazul multora dintre „alte anomalii fizice” percepute, poate avea un impact psihologic foarte grav asupra persoanelor in cauza. Chiar si comentariile nevinovate sau in joaca pot duce la afectarea constiintei de sine. Aceasta constiinta de sine poate duce, la randul sau, la lipsa de incredere, la evitarea situatiilor sociale, la nearanjarea parului in anumite stiluri si la alte comportamente conduse de sau care conduc catre o stima de sine scazuta. In cele mai grave cazuri, poate fi experimentat abuzul verbal si chiar fizic sau agresiunea.

Un studiu efectuat la North Staffordshire a constatat ca repozitionarea urechilor clapauge la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 16 ani a redus sau a incetat tachinarile in 100% din cazuri, a crescut nivelul de fericire cu 97% si increderea in sine cu 92% % in randul copiilor afectati.

Toate aceste aspecte potentiale ar putea fi evitate fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala cu o solutie simpla si nedureroasa care poate fi aplicata de la 3 luni.

Informatii cheie despre acest dispozitiv:

  • ameliorarea permanenta a fost observata intr-un studiu recent publicat
  • 90% dintre subiectii cu varste cuprinse intre 3 si 72 de luni au obtinut o corectie intre 3 mm si 10 mm dupa o perioada de 12 luni
  • este hipoalergenic
  • poate fi folosit pe una sau ambele urechi, dupa cum este necesar

Alegerea tunsorii potrivite

Daca aveti urechi care proemina moderat, alegerea unei tunsori catre urechi care atrage mai putina atentie este de obicei o abordare eficienta a problemei.

Operatia estetica pentru urechi

Interventia chirurgicala (otoplastia)

Daca urechile clapauge sunt diagnosticate dupa varsta de 2-3 luni, singura modalitate de a le corecta este prin intermediul interventiei chirurgicale numita „otoplastie”. De obicei, medicii asteapta pana la varsta de cel putin 5 ani pentru a efectua o otoplastie. Este important ca urechea sa creasca aproape de nivelul dimensiunilor de adult pentru a fi siguri ca, in urma otoplastiei, urechea va continua sa para normala dupa ce va creste complet. O otoplastie necesita de obicei plasarea unor suturi in cartilajul urechii (sub piele) pentru a remodela si repozitiona urechea. Cartilajul urechii este foarte moale si slab inainte de varsta de cinci ani. De aceea, specialistii asteapta pana la varsta de cinci ani pentru a lasa cartilajul sa se intareasca si pentru a spori sansa ca otoplastia sa aiba succes.

Alte consideratii privind interventia chirurgicala

Alte consideratii in ceea ce priveste timpul ideal de producere a interventiei chirurgicale includ capacitatea pacientului de a coopera privind ingrijirea necesara dupa operatia la urechi si prezenta sau absenta unor tachinari din partea colegilor. In general, medicii sustin ca efectuarea otoplastiei trebuie facuta inainte sa intervina problema tachinarilor. Momentul ideal pentru efectuarea otoplastiei poate avea loc oricand dupa varsta de 5 ani, de obicei intre 5-7 ani. Incidenta tachinarilor creste semnificativ dupa varsta de 7 ani.

Tehnici de efectuare a otoplastiei

Tehnicile de otoplastie pot fi diferite, in functie de preferintele chirurgilor. Cel mai bine este sa-i spuneti chirurgului ce metoda sa utilizeze. In general, procedura de otoplastie trebuie sa abordeze cauza dezvoltarii urechilor clapauge. Daca exista o pierdere a pliului interior (antiheliex), procedura trebuie sa corecteze acest lucru. Cea mai obisnuita modalitate de a reface pliul interior este plasarea suturilor (cusaturilor) in cartilaj sub pielea de pe spatele urechii. Medicul face o incizie in crestatura dintre spatele urechii si cap. Pielea este trasa in afara cartilajului pentru a permite efectuarea suturilor in ureche. Cartilajul este cel care ii confera urechii forma. Suturile sunt plasate in asa fel incat forteaza urechea sa se traga inapoi pentru a crea un antihelix cu aspect normal in partea din fata a urechii.

De ce sunt necesare suturile facute in concha?

De multe ori sunt necesare suturi facute in concha, de asemenea, pentru a roti urechea inapoi si pentru a fi adusa mai aproape de cap. Incizia este apoi inchisa cu suturi care se dizolva singure. Suturile care creeaza noua forma a urechii nu sunt dizolvate si raman sub piele fara a fi vizibile pentru a se asigura ca noua forma a urechii este mentinuta.

Dupa otoplastie, este necesara purtarea unui pansament voluminos timp de cateva zile pentru un confort sporit. Urechile pot ramane umflate timp de 1-2 saptamani. De asemenea, este necesara purtarea pe timp de noapte a unei benzi care sa sustina urechile in timpul somnului, timp de trei luni.

Exista riscuri sau complicatii asociate cu otoplastia la copii?

Toate interventiile chirurgicale prezinta risc de infectie sau sangerare. Acestea sunt insa minimizate datorita metodelor de operare utilizate de medici. Pentru a preveni infectia, chirurgul ii va administra copilului dumneavoastra o doza de antibiotice in timpul operatiei. De obicei, nu este nevoie de administrarea lor ulterior.

Urechea micutului ar putea parea inflamata pentru cateva saptamani dupa operatie, ceea ce poate face dificila afirmatia privind succesul operatiei. In termen de doua luni de la interventie, inflamatia va disparea iar rezultatul final va putea fi evaluat de catre specialist.

Exista cazuri, foarte rare, in care urechile ar putea sa revina la forma initiala. Daca acest lucru se intampla, ar putea fi necesara o a doua operatie.

Cicatricea din spatele urechilor ar poate dura ceva timp pana sa se vindece, dar dupa un anumit timp, cu greu va fi vizibila. Unii copii dezvolta cicatrici mai putine decat altii.

Ce se intampla dupa operatie?

Cand copilul se afla sub anestezie generala, se administreaza o injectie anestezica locala pentru a amorti zona din spatele urechii. Acest lucru se va mentine cateva ore dupa interventia chirurgicala, reducand durerea.

Medicamentele de ameliorare a durerii vor fi administrate spre sfarsitul operatiei. Odata ce operatia a fost incheiata, un pansament moale va acoperi urechea pentru a o proteja in timp ce se vindeca.

Copilul dumneavoastra va fi adus inapoi in salon pentru a se trezi complet in urma anesteziei. Corectarea urechilor clapauge se efectueaza in mod normal ca procedura de o zi. Copilului dumneavoastra i se vor acorda medicamente de ameliorare a durerii in salon si se recomanda ca acest tratament sa fie continuat si acasa. Medicamentele, cum ar fi paracetamolul, administrate in conformitate cu instructiunile de pe flacon, sunt, de obicei, suficiente pentru a face durerea suportabila.

Revenirea acasa

Cel mic ar trebui sa poata sa revina la scoala la cateva zile dupa indepartarea pansamentului. Micutul ar trebui sa evite inotul timp de patru pana la sase saptamani si sa practice sporturi de contact timp de trei luni.

Copilul va trebui sa se intoarca la clinica pentru o programare in ambulator in trei luni pentru ca medicul sa verifice daca urechea s-a vindecat complet.

Trebuie sa sunati la clinica daca:

  • micutul acuza dureri puternice, iar medicamentele de ameliorare a durerii nu par sa ajute
  • copilul dumneavoaastra are o temperatura de 38°C sau mai mare si medicamentele de ameliorare a durerii nu o combat
  • copilul dumneavoastra nu bea lichide
  • zona in care a fost facuta operatia este rosie sau inflamata si este mai calda decat pielea din jur
  • locul in care a fost facuta incizia prezinta sangerari

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/ears-that-stick-out#takeaway

https://www.netdoctor.co.uk/conditions/pregnancy-and-family/a9145/protruding-ears/

https://www.earbuddies.co.uk/

https://www.chop.edu/conditions-diseases/protruding-ears

https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-ears#1

https://www.childrens.com/specialties-services/specialty-centers-and-programs/plastic-craniofacial-surgery/programs-and-services/ear-molding-and-reconstruction/conditions-and-treatments/prominent-ears

http://www.zurego.com/otostick-baby/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma