Hepatita C – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Hepatita C este o boala infectioasa virala care devine infectie cronica la majoritatea oamenilor infectati (pana la 80%), putand duce la complicatii severe (ciroza sau cancer hepatic). Aflati mai multe despre aceasta maladie si despre cauzele, simptomele, diagnosticul si tratamentul pentru aceasta maladie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este hepatita C?
  2. Cauze
  3. Simptome hepatita
  4. Diagnostic
  5. Tratamentul hepatita C
  6. Regim alimentar in caz de hepatita C
  7. Masuri de preventie

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o infectie cauzata de un virus care ataca ficatul si duce la inflamarea lui. Cele mai multe persoane infectate cu virusul hepatitei C (VHC) nu au simptome. De fapt, cei mai multi oameni nu stiu ca sunt infectati cu virusul hepatitei C pana cand apar leziuni hepatice, depistand boala mai tarziu, in timpul unor teste medicale de rutina.

Hepatita C este o afectiune provocata de unul dintre virusurile hepatitice si este, in general, considerata a fi printre cele mai grave forme de hepatita. Ea se transmite prin contact cu sange contaminat, cel mai frecvent prin ace folosite in comun de catre consumatorii de droguri.

Ce complicatii grave are aceasta boala?

In cazul in care organismul nu este capabil sa lupte impotriva virusului, se poate ajunge in stadiul de hepatita cronica, care poate duce la ciroza (cicatrizarea ficatului), insuficienta hepatica si chiar cancer la ficat, mai tarziu in timpul vietii. Ca si hepatita cronica B, hepatita cronica C este o boala „tacuta”, pentru ca de multe ori nu apare nici un simptom pana cand ficatul este grav afectat.

Impact

Hepatita C este o afectiune cronica infectioasa des intalnita in intreaga lume. Se estimeaza ca aproximativ 170 de milioane de persoane din intreaga lume sunt infectate cu virusul hepatitic C (HVC). Hepatita C se transmite prin contact direct sange la sange, ceea ce inseamna ca pentru a contracta hepatita C, sangele infectat cu virusul hepatitei C trebuie sa intre in fluxul sanguin.

Persoanele cele mai expuse la virusul hepatitic C sunt cele care:

  • utilizeaza droguri injectabile
  • si-au facut tatuaje, piercing-uri, pedichiura, manichiura sau proceduri medicale cu echipament sterilizat in mod necorespunzator
  • fac schimb de obiecte de igiena personala cu o persoana infectata (de exemplu, aparate de ras, periute de dinti, unghiere)
  • au avut o transfuzie de sange sau produse din sange inainte de iulie 1990
  • au multipli parteneri sexuali
  • sufera de o alta boala infectioasa (de exemplu hepatita B, HIV)
  • au fost nascute de o mama infectata cu virusul hepatic C
  • au un partener sexual infectat cu virusul hepatitei C
  • s-au intepat accidental cu un ac sau seringa care a intrat in contact cu sange contaminat

Cauze

Cum se transmite hepatita C?

Infectia cu hepatita C este cauzata de virusul hepatic C (HVC). HVC se transmite atunci cand o persoana intra in contact cu sangele contaminat.

Hepatita C nu se transmite de la o persoana la alta prin:

  • tuse, stranut
  • atingere sau dat mana cu o persoana infectata
  • schimbul de produse alimentare, bauturi sau ustensile de mancat
  • folosirea scaunelor de toaleta
  • imbratisare sau sarut
  • alte contacte intamplatoare
  • alaptarea, cu exceptia cazului in care sfarcurile sunt crapate si sangereaza
  • sex oral, cu exceptia cazului in care este prezent sangele

Potrivit specialistilor, hepatita C nu se transmite prin saliva.

Cele mai afectate sunt femeile

Varsta pacientilor are o influenta semnificativa in infectia cu virus hepatitic C (VHC). Astfel, in comparatie cu un pacient intre 18 si 29 ani, probabilitatea de a fi infectat cu VHC pentru un pacient intre 40 si 49 de ani este de 1,75 ori mai mare, pentru unul de 50-59 ani de 2,6 ori mai mare, iar peste 60 de ani este de 4,36 ori mai mare. In Romania, cele mai multe cazuri de hepatita C se inregistreaza la adultii cu varste cuprinse intre 18 si 69 de ani. Potrivit studiului, in tara noastra, riscul infectiilor cu VHC in randul barbatilor este mai scazut decat in randul femeilor. Acest lucru poate fi explicat prin avorturile ilegale efectuate in perioada comunista.

Ciroze, cancere hepatice, cazuri in crestere

Sunt mult mai predispusi la infectarea cu VHC cei care au avut cazuri de hepatita C in familie, cei care folosesc droguri injectabile, cei care au fost supusi unor transfuzii de sange, interventii chirurgicale sau spitalizari multiple. Din punct de vedere etnic, cei mai afectati de hepatita C sunt turco-tatarii si romii. Studiul estimeaza ca, in perioada 2010-2030, se va observa o scadere a numarului total de persoane infectate cu VHC, dar in acelasi timp va creste numarul hepatitelor cronice, cirozelor hepatice, cancerelor hepatice, precum si al deceselor prin boli hepatice cauzate de VHC.

Simptome hepatita

Hepatita C este o boala ”perfida”, care se manifesta putin ca infectie cronica. Deoarece simptomele infectiei cu virusul hepatitic C (HCV) sunt usoare sau absente in etapele timpurii, hepatita C nu este, de obicei, diagnosticata decat in etapele cronice, tarzii.

Din momentul infectiei si pana la aparitia leziunilor la nivelul ficatului este nevoie, de cele mai multe ori, de un timp indelungat (chiar si 20 ani). De aceea adevaratul impact al acestei infectii asupra populatiei este in crestere odata cu trecerea timpului. Din acest motiv, infectia cu HCV este denumita „infectie silentioasa”.

Cat poate dura faza de infectie acuta?

Infectia cu virusul hepatitei C nu produce, de obicei, semne sau simptome in stadiile incipiente. Aceasta este faza de infectie acuta si poate dura de la sase-opt saptamani sau mai mult. Pe masura ce boala evolueaza semnele si simptomele care apar pot include:

  • oboseala
  • febra
  • greata sau lipsa poftei de mancare
  • dureri musculare si articulare
  • ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter)
  • dureri abdominale, in zona hipocondrului drept (sub coastele din partea dreapta)
  • depresia
  • pierderea in greutate
  • eruptii ale pielii

Hepatita C se vindeca de la sine?

De-a lungul timpului, virusul poate sa dispara de la sine. Acest lucru se intampla pentru aproximativ 25 din 100 de persoane infectate cu hepatita C. In cazul in care virusul nu dispare dupa sase luni, infectia devine  cronica. Acest lucru se intampla la aproximativ 75 din 100 de persoane infectate cu hepatita C.

In caz de  hepatita C cronica, trei din patru cazuri vor fi  forme usoare pana la moderate de deteriorare a ficatului. Cu toate acestea, unul din patru cazuri de hepatita cronica C poate evolua spre forme severe de afectare  a ficatului, cum ar fi ciroza, insuficienta hepatica si cancer hepatic, pe o perioada de la 25 la 30 de ani.

Diagnostic

Testarea pentru infectia cu hepatita C la persoanele care au un risc ridicat de a intra in contact cu virusul ar putea ajuta doctorii sa recomande inceperea tratamentului sau modificarea stilului de viata astfel incat sa fie incetinita afectarea ficatului. Acest lucru este recomandat, deoarece infectia cu virusul hepatitei C, de cele mai multe ori incepe sa afecteze ficatul inainte de aparitia semnelor si simptomelor. In mod normal, viremia este maxima in primele 8 – 12 saptamani de la momentul infectiei, apoi acesta se reduce pana la o valoare relativ constanta.

Screening pentru hepatita C

Persoanele la care este indicat sa se faca un astfel de screening pentru infectia cu hepatita C sunt:

  • cei care isi injecteaza droguri de mare risc
  • pacientii cu rezultate ale analizelor functiei hepatice inexplicabile, neobisnuite
  • copiii nascuti din mame cu hepatita C
  • personalul din sistemul de sanatate care au fost expusi accidental la sange contaminat
  • persoanele cu hemofilie care au fost tratate cu factori de coagulare inainte de 1987
  • pacientii care au suferit vreodata tratamente de hemodializa pe termen lung
  • pacientii care au primit transfuzii de sange sau transplanturi de organe inainte de 1992
  • persoanele care au parteneri sexuali diagnosticati cu infectie cu virusul hepatitei C
  • persoanele infectate cu HIV

Analize de sange pentru diagnosticarea hepatitei C pot:

  • determina prezenta virusului hepatitei C
  • masura cantitatea de virusul hepatitic C din sange (incarcatura virala)
  • determina tipurile de virus cu care este infectata o persoana (genotipare), care ajuta la determinarea optiunilor de tratament

Medicul poate recomanda, de asemenea, o procedura, numita biopsie, prin care se preleveaza un mic fragment de tesut hepatic pentru a fi testat in laborator. Rezultatul biopsiei hepatice determina severitatea bolii si influenteaza directiile de tratament. In timpul procedurii de biopsie hepatica, medicul introduce un ac subtire prin piele pana in ficat pentru a elimina o mostra de tesut.

Tratament hepatita C

Diagnosticul de infectie cu hepatita C nu inseamna obligatoriu necesitatea unui tratament. In cazul in care medicul nu recomanda nici un tratament, pacientul va face analize de sange regulate pentru monitorizarea afectiunii hepatice.

Cum se trateaza hepatita C?

Medicamente antivirale

Infectia cu virusul hepatitei C este tratata cu medicamente antivirale destinate pentru eliminarea virusului din organism. Medicul poate recomanda administrarea mai multor medicamente  pe o perioada de mai multe saptamani. De-a lungul tratamentului, in tot acest timp, medicul va monitoriza raspunsul pacientului la medicamente.

Medicamentele antivirale pot cauza semne si simptome de depresie si simptome asemanatoare gripei, cum ar fi oboseala, febra si dureri de cap. Unele reactii adverse pot fi suficient de grave pentru care tratamentul trebuie sa fie amanat sau intrerupt in anumite cazuri.

Cu ajutorul evolutiei medicinei, hepatita C se poate vindeca, anunta specialistii. De asemenea, se poate trai cu hepatita C, insa este nevoie de o atentie mare in privinta alimentatiei, a stilului de viata si a urmarii tratamentului

Transplantul de ficat

Daca ficatul este grav afectat, transplantul de ficat poate fi o optiune recomandata. In timpul unui transplant de ficat, chirurgul indeparteaza ficatul deteriorat si il inlocuieste cu un ficat sanatos. Ficatul provine, la cele mai multe transplanturi, de la donatori decedati, desi poate proveni si de la donatori vii, care doneaza o parte din ficatul lor.

Persoanele infectate cu virusul hepatitei C, dupa efectuarea transplantului de ficat, vor continua tratamentul cu medicamente antivirale, deoarece infectia poate afecta noul ficat.

Vaccinarea

Medicul poate recomanda in unele cazuri vaccinarea impotriva virusurilor hepatice B si A. Totusi trebuie avuta mare atentie deoarece si aceste virusuri pot provoca, de asemenea, leziuni hepatice, complicand tratamentul hepatitei C.

Tripla terapie – noul tratament pentru hepatita C

Fiind o boala infectioasa, terapia care s-a dovedit eficienta, omorand virusul si oprind evolutia bolii catre ciroza, este tratamentul antiviral, alcatuit din Interferon pegylat si Ribavirina, denumit si dubla terapie. Totusi, in acest moment, la nivel mondial exista un nou tratament, denumit si tripla terapie. Practic, la cele doua medicamente amintite anterior, se adauga un al treilea (cum ar fi Boceprevirul), ce creste mult sansele de vindecare la pacientii netratati sau cei cu esec terapeutic anterior.

Accesul pacientilor la tratament

Pacientii care sunt asigurati pot depune la Casele de Asigurari, cu care medicii de familie au contract (indiferent de domiciliu), un dosar intocmit de un medic specialist care contine: dovezi despre necesitatea terapiei antivirale (date despre boala), copie dupa buletinul de identitate si dovada calitatii de asigurat. Aceste dosare sunt procesate in ordinea depunerii lor si sunt aprobate intr-un interval de pana la un an.

Riscuri

Pacientii care nu primesc terapie antivirala sau cei care au esec terapeutic risca sa faca complicatii: ciroza hepatica, cancerul hepatic sau alte boli declansate de infectia cu virusul C (diabet zaharat, boli autoimune etc). Este foarte important de stiut ca o dieta foarte severa si o terapie ajutatoare (hepato-protectoare), naturista nu scad riscurile de progresie a bolii.

Tratamente alternative

Fitoterapie:

  • armurariu
  • rostopasca
  • catina alba
  • anghinare
  • sunatoare
  • cicoare
  • levantica
  • roinita
  • menta
  • papadie
  • coada soricelului
  • tintaura
  • gentiana
  • turmeric
  • usturoi
  • plante cu proprietati hepato-protectoare si hepato-regeneratoare

Gemoterapie

Extract din muguri de alun – antiscleros cu actiune polivalenta pe tesutul hepatic, permitand refacerea elasticitatii acestuia. Acest gemoderivat este indicat ca adjuvant in ciroza hepatica, hepatite virale si cronice, hepatopatie alcoolica si complicatiile acestora. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.

Apiterarapie

Administrarea produselor apicole (propolis, pastura, miere de albine, polen, apilarnil), dar in special polenul in amestec cu miere, este eficienta in vindecarea patologiilor hepatice, rezultatele fiind vizibile in 3-4 saptamani. O cura dureaza circa 3-4 luni.

Regim alimentar in caz de hepatita C

Daca primiti un diagnostic de hepatita C, medicul va recomanda unele modificari ale stilului de viata. Aceste masuri vor ajuta la mentinerea starii de sanatate si , de asemenea, chiar mai mult, vor proteja starea de sanatate si a altor persoane, precum:

  • Abtineti-va cu desavarsire la consumul de alcool. Alcoolul accelereaza distrugerea tesutului hepatic.
  • Evitati medicamentele care pot provoca leziuni hepatice. Revizuiti medicamentele pe care le luati, impreuna cu farmacistul sau medicul de familie, inclusiv medicamentele fara reteta medicala, pentru a identifica acele medicamente care afecteaza ficatul.
  • Preveniti intrarea in contact, a altor persoane, cu propriul sangele contaminat. In acest sens acoperiti orice rana pe care o aveti, nu folositi in comun lame de ras sau periute de dinti. Nu donati sange, organe sau material seminal.

Alimente permise:

  • peste
  • fructe de mare
  • pui fara piele
  • nuci
  • oua
  • produse din soia
  • lactate
  • cereale integrale

Alimente interzise:

  • grasimi
  • alimente procesate
  • produse congelate
  • conserve
  • mancaruri de fast food
  • reduceti aportul de sare
  • reduceti aportul de zahar
  • evitati produsele crude sau nepasteurizate

Masuri de preventie

Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui sa va expuneti cat mai putin urmatoarelor situatii:

  • Nu folositi in comun obiecte care pot avea urme de sange, precum periute de dinti, clestisoare de unghii, aparate de ras etc.
  • Daca aveti taieturi sau rani deschise, ingrijiti-le imediat si bandajati-le corespunzator.
  • Daca va taiati cu obiecte de uz casnic, precum cutite sau deschizatoare de conserve, ingrijiti taietura si sterilizati instrumentul prin fierbere, inainte de a-l folosi din nou.

Nu exista un vaccin care sa previna infectia cu virusul hepatitic C, asa cum se intampla in cazul hepatitei A sau B. Dupa cum spune dr. Laura Iliescu, virusul C este parsiv si plin de surprize. El sufera frecvent mutatii, motiv pentru care cercetatorii nu au reusit inca sa creeze un vaccin eficient contra acestei boli.

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/hepatitis_c/article.htm

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0097022

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971210025415

https://www.everydayhealth.com/hepatitis-c/guide/

https://www.webmd.com/hepatitis/digestive-diseases-hepatitis-c#1

https://www.healthline.com/health/hepatitis-c/hepatitis-c-diet

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma