Gastroenterita este, de obicei, de natura virala si principalul simptom este dat, in general, de diaree. Iata care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament si preventie.

Cuprins:

1. Ce este gastroenterita?
2. Simptomele gastroenteritei
3. Cauze gastroenterita
4. Diagnosticul gastroenteritei
5. Tratamentul gastroenteritei
6. Prevenirea gastroenteritei

Ce este gastroenterita?

Gastroenterita este o infectie la stomac si intestine care provoaca diaree si uneori varsaturi. Este frecventa la bebelusi si copii. Este cauzata de obicei de un virus sau bacterii din tractul intestinal. Bacteriile sau virusurile ajung in tractul intestinal din contactul cu maini, jucarii sau alte obiecte murdare, duse la gura. Gastroenterita este o boala declansata de infectia si inflamatia sistemului digestiv. Simptomele tipice includ crampe abdominale, diaree si varsaturi. In multe cazuri, starea se reduce de la sine in cateva zile.

Este mai grava la bebelusi si copii mici decat la adulti. Asta pentru ca diareea poate provoca deshidratare. Starile de voma pot provoca, de asemenea, pierderea mineralelor necesare din organism (deshidratare).

Principala complicatie a gastroenteritei este astfel deshidratarea, dar aceasta poate fi prevenita daca lichidul pierdut prin varsaturi si diaree este inlocuit. O persoana care sufera de gastroenterita severa poate avea nevoie de lichide administrate intravenos (direct in fluxul sanguin printr-o vena – perfuzii).

Simptomele gastroenteritei

Simptomele gastroenteritei pot include:

  • diaree;
  • pierderea poftei de mancare;
  • balonare;
  • greata;
  • varsaturi;
  • crampe si dureri abdominale;
  • febra usoara si frisoane;
  • incontinenta fecala;
  • scaune cu sange – in unele cazuri;
  • puroi in scaune – in unele cazuri;
  • in general, senzatie de rau, inclusiv letargie si dureri corporale.

Principalul simptom al gastroenteritei este diareea, care apare atunci cand miscarile intestinale (fecalele) devin apoase si trebuie sa mergi la toaleta frecvent si urgent. Desi diareea este simptomul principal al gastroenteritei, exista multe alte cauze ale diareei.

Durata simptomelor

In functie de cauza, simptomele pot aparea in termen de 1-3 zile de la infectie si pot varia de la usoare pana la severe. Simptomele dureaza de obicei una sau doua zile, dar ocazional pot persista pana la 10 zile.

Deshidratarea – complicatie severa

Ar trebui sa consultati medicul daca simptomele dureaza mai mult de aproximativ 5 zile si / sau apare cresterea severitatii, simptomele dispar, dar revin, scaunele devin cu sange sau puroi, aveti dureri abdominale constante sau daca apare deshidratarea. Deshidratarea poate aparea din pierderea excesiva de lichid din organism, care poate aparea rapid in caz de gastroenterita. Semnele si simptomele deshidratarii includ:

  • sete excesiva;
  • lipsa urinarii in ultimele 8 ore sau trecerea unui volum mic de urina;
  • urina inchisa la culoare si cu miros urat;
  • buze uscate si lipsa lacrimilor;
  • maini si picioare reci;
  • ameteli, letargie.

La sugari, scutecele uscate (mai mult de 4-6 ore) si o fontanela afundata sunt simptome de deshidratare.

Cauze gastroenterita

Gastroenterita poate fi cauzata de:

  • virusuri (acestea sunt de departe cea mai frecventa cauza si includ infectiile cu rotavirus si norovirus);
  • bacterii, cum ar fi Salmonella;
  • toxinele produse de bacterii;
  • paraziti, cum ar fi giardia;
  • substante chimice, cum ar fi toxinele din ciupercile otravitoare.

Gastroenterita poate fi cauzata de infectii virale, bacteriene sau parazitare. Gastroenterita virala este contagioasa si este responsabila pentru majoritatea focarelor din tarile dezvoltate.

Caile comune de infectare includ:

  • alimente (in special fructe de mare);
  • apa contaminata;
  • contact cu o persoana infectata;
  • maini nespalate;

In tarile mai putin dezvoltate, gastroenterita este mai des raspandita prin alimente sau apa contaminate.

Factori de risc

Oricine poate dezvolta boala. Persoanele care prezinta un risc mai mare includ:

  • copiii aflati in colectivitate;
  • studentii si elevii care locuiesc in camine;
  • personalul militar;
  • calatorii;
  • persoanele cu sistem imunitar slabit de boli sau medicamente sau al caror sistem imunitar nu e complet dezvoltat (adica sugari).

Cat de frecventa este gastroenterita?

Gastroenterita este confundata deseori cu diareea si pentru ca atat de multe cazuri nu necesita spitalizare, este dificil sa se stabileasca exact numarul cazurilor de gastroenterita care apar pe an. La nivel mondial, se estimeaza ca intre 3 – 5 miliarde de cazuri de diaree acuta (care poate fi cauzata de multe alte boli in afara de gastroenterita) apar pe an. Se estimeaza ca gastroenterita severa provoca aproximativ 5 – 10 milioane de decese pe an in intreaga lume.

Controlul infectiei

Adultii nu ar trebui sa revina la munca pana cand diareea nu a incetat de 24 – 48 de ore pentru unele afectiuni. Copiii nu ar trebui sa se intoarca la gradinita sau la scoala pana la incetarea diareei timp de 24 – 48 de ore pentru unele afectiuni. Persoanele care lucreaza in industria alimentara sau cadrele medicale nu ar trebui sa revina la munca pana la incetarea diareei timp de 48 de ore.

Transmitere

Gastroenterita este foarte infectioasa si poate fi transmisa de la o persoana la alta foarte usor. Organismele care provoaca boala pot fi, de asemenea, gasite in apa sau alimente contaminate. Gastroenterita se raspandeste de obicei atunci cand mainile, alimentele, obiectele si suprafetele sunt contaminate cu materii fecale sau varsaturi, iar organismul infectios este transferat la gura atunci cand se mananca, bea sau se atinge gura. Raspandirea unor virusuri poate aparea, de asemenea, prin particule mici transportate in aer, care circula in aer in timpul sau dupa crizele de varsaturi.

Persoanele cu gastroenterita sunt foarte infectioase cat timp se simt rau si pot continua sa fie infectioase zile sau saptamani dupa ce si-au revenit.

Diagnosticul gastroenteritei

Pentru diagnosticarea gastroenteritei medicul va adresa o serie de intrebari, cum ar fi:

  • cat de des ati vomitat;
  • despre diaree – despre cat de des ati avut o miscare intestinala si consecventa;
  • daca ati observat sange in scaun;
  • ce alimente sau lichide ati consumat;
  • daca ati avut contact cu o persoana infectata sau cu simptome similare;
  • istoricul medical de sanatate etc.

Medicul va masura temperatura corpului, tensiunea arteriala, ritmul cardiac si va examina respiratia. Va palpa abdomenul si va identifica posibilele semne de deshidratare. Se vor preleva probe de fecale care vor fi trimise la laborator pentru testare.

Tratamentul gastroenteritei

Daca aveti gastroenterita, este posibil sa aveti o infectie pe care o puteti transmite altora. Ramaneti acasa si nu mergeti la munca cel putin 48 de ore dupa ce diareea si varsaturile s-au oprit.

Majoritatea persoanelor cu gastroenterita se pot recupera acasa si nu au nevoie de niciun tratament medical special. Daca luati medicamente obisnuite, atunci, in cele mai multe cazuri, ar trebui sa le luati ca de obicei. Cu toate acestea, pentru unele medicamente, sfaturile pot fi diferite. Deci, daca aveti diaree si / sau varsaturi, trebuie sa cititi cu atentie prospectul. De asemenea, ar trebui sa cititi aceste informatii daca luati pilula contraceptiva, deoarece varsaturile si diareea pot afecta eficienta sa.

Timpul necesar pentru recuperare depinde de infectia pe care o aveti. Unele infectii virale dureaza doar o zi sau doua, in timp ce alte infectii pot dura o saptamana sau chiar mai mult.

Alimentatia in caz de gastroenterita

Daca aveti diaree si varsaturi, corpul va pierde mai mult lichid decat de obicei. Trebuie sa va asigurati ca inlocuiti acest deficit prin consum suficient de apa – pentru a ramane hidratat. Bauturile precum apa te vor ajuta sa te mentii hidratat. Daca copilul are gastroenterita, trebuie sa fie alaptat sau sa i se administreze alte forme de lichide. Cel mai bine este sa nu le oferiti copiilor mici sucuri de fructe sau bauturi dulci.

Mesele trebuie sa fie usoare, fara alimente grase sau alimente picante.

Probioticele

Anumite probiotice (suplimente sau alimente, cum ar fi iaurturi cu culturi vii, care contin bacterii „bune”) pot ajuta la reducerea duratei simptomelor.

Solutii de rehidratare orala

Solutiile de rehidratare orala va pot ajuta corpul sa inlocuiasca apa pierduta. Majoritatea oamenilor se pot recupera dupa gastroenterita fara a avea nevoie de solutii de rehidratare orala. Cu toate acestea, in unele circumstante, medicul poate recomanda folosirea lor. Ele pot fi deosebit de utile pentru:

  • persoane peste 60 de ani;
  • persoane care au alte boli;
  • copii mici.

Solutiile de rehidratare orala vin ca o pulbere pe care o adaugati in apa pentru a obtine o bautura. Au mixul potrivit de zaharuri si electroliti (minerale si saruri) pentru a va ajuta sa inlocuiti apa si sarurile pierdute. Bauturile sportive nu au acelasi amestec, asa ca cel mai bine este sa nu le folosesti pentru rehidratare, in special la copiii mici.

Medicamente pentru gastroenterita

Majoritatea persoanelor cu gastroenterita nu au nevoie de medicamente. De obicei nu sunt necesare medicamente pentru oprirea diareei, cum ar fi loperamida. Sunt potrivite doar pentru adulti si copii cu varsta peste 12 ani. Aceste medicamente previn doar diareea temporar, dar pot fi utile in anumite situatii, de exemplu, daca trebuie sa calatoriti. Nu luati aceste medicamente daca aveti sange sau mucus in materiile fecale sau daca aveti febra.

Daca aveti varsaturi severe, medicul va poate prescrie un antiemetic pentru a ajuta la oprirea starii de voma. Antibioticele sunt rar prescrise, pentru ca de obicei nu sunt utile in astfel de cazuri. Pentru a se administra antibiotice e necesara testarea unei probe de fecale pentru a vedea daca sunt necesare astfel de medicamente.

Spitalizarea pentru gastroenterita

In caz de deshidratare severa sau stare generala de rau poate fi necesara spitalizarea. Se pot administra perfuzii cu lichide pentru rehidratare.

Complicatii

Principala complicatie a gastroenteritei este deshidratarea. Apare atunci cand organismul elimina o cantitate prea mare de apa si saruri minerale, care sunt esentiale pentru buna functionare a organismului. Prevenirea infectiei este complicata de frecventa infectiei asimptomatice si de usurinta cu care multi agenti, in special virusuri, sunt transmisi de la persoana la persoana. In general, trebuie respectate procedurile adecvate pentru manipularea si prepararea alimentelor. Calatorii trebuie sa evite alimentele si bauturile potential contaminate.

Unele persoane sunt mai expuse riscului de a intampina complicatii. Acestea includ:

  • copiii cu varsta sub 2 ani;
  • persoanele de peste 60 ani;
  • femeile gravide;
  • persoanele cu o boala cronica precum diabetul.

Prevenirea gastroenteritei

Sugestiile generale privind reducerea riscului de gastroenterita includ:

  • Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun dupa ce mergeti la toaleta sau schimbati scutecele, dupa ce ati intrat in contact cu animale etc.
  • Inainte de a prepara masa, de a gati, de a pune mana pe alimente sau de a manca, spalati-va foare bine pe maini cu apa si sapun. Folositi prosoape de hartie pentru a va sterge pe maini in locul celor din tesatura.
  • Alimentele crude trebuie taiate cu cutit diferit de cel pentru alimentele crude. Acelasi lucru e valabil si pentru bolurile de depozitare si pentru tocatorul folosit – trebuie un tocator pentru carne si unul pentru alimente de natura vegetala.
  • Pastrati toate suprafetele si echipamentele de bucatarie curate.
  • Alimentele trebuie tinute la rece pentru a preveni dezvoltarea de bacterii.
  • Asigurati-va ca alimentele sunt bine gatite.
  • Curatati in mod regulat toaleta si baia, in special scaunul de toaleta, manerele de la usi si robinetele.
  • Curatati regulat masa pentru schimbarea scutecului bebelusului.
  • Atunci cand calatoriti in strainatate in tari in care este risc de apa contaminata, beti doar apa imbuteliata. Nu uitati sa va spalati si pe dinti tot cu apa imbuteliata.
  • Evitati sa consumati alimente din locuri care pot avea o igiena deficitara – pentru a reduce riscul de intoxicatii alimentare.

Alte recomandari pentru prevenire

Pentru a preveni infectiile pe apa, oamenii nu ar trebui sa inoate daca au diaree. Bebelusii si copiii mici ar trebui sa aiba verificari frecvente de scutec si trebuie schimbati intr-o baie amenajata, si nu in apropierea apei. Evitati sa inghititi apa din piscina sau mare.

Sugarii si alte persoane cu imunitatea afectata sunt predispusi in special la dezvoltarea de cazuri severe de salmoneloza si nu ar trebui sa fie expuse la reptile, pasari sau amfibieni, care transporta in mod obisnuit Salmonella.

Spalati-va bine maini cu apa si sapun dupa schimbarea scutecelor, iar zonele de schimbare a scutecului ar trebui dezinfectate cu o solutie de dezinfectare. Copiii cu diaree trebuie exclusi din unitatile de ingrijire a copiilor pe durata simptomelor. Copiii infectati cu E. coli sau Shigella enterohemoragici ar trebui sa aiba, de asemenea, doua teste negative ale scaunului inainte de a merge iar in unitate.

Doua vaccinuri antivirale orale viu atenuate sunt disponibile  –  sunt sigure si eficiente impotriva majoritatii tulpinilor responsabile de boala. Vaccinarea impotriva rotavirus face parte din programul de vaccinare recomandat pentru sugari.

Referinte:
(1) Gastroenteritis, link: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/gastroenteritis
(2) Gastroenteritis, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12418-gastroenteritis
(3) Gastroenteritis (Stomach Flu), link: https://www.emedicinehealth.com/gastroenteritis/article_em.htm
(4) Gastroenteritis In Adults, link: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/gastroenteritis-in-adults-a-to-z
(5) Gastroenteritis, link: https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/gastroenteritis/gastroenteritis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma