Articulatiile – tot ce trebuie sa stii pentru a avea articulatii sanatoase

Articulatiile – iata ce sunt articulatiile si din ce sunt formate, care sunt cauzele pentru durerile articulare, precum si sfaturi pentru a avea articulatii sanatoase la orice varsta.

Cuprins:

1. Ce sunt articulatiile?
2. Tipuri de articulatii
3. Ce este durerea articulara?
4. Sfaturi pentru sanatatea articulatiilor

Ce sunt articulatiile?

O articulatie este regiunea unde se intalnesc doua sau mai multe oase pentru a permite miscarea. Fiecare os din corp – cu exceptia osului hioid din gat – se uneste cu cel putin un alt os printr-o articulatie. Forma unei articulatii depinde de functia sa.

In general, cu cat este mai posibila miscarea intr-o articulatie, cu atat este mai mare riscul de ranire. Asta pentru ca o gama mai mare de miscare reduce rezistenta articulatiei.

Alte componente asociate articulatiilor

Articulatiile sunt tinute impreuna si sustinute de benzi dure de tesut conjunctiv numite ligamente. Cartilajul neted previne frecarea pe masura ce oasele se misca unul impotriva celuilalt. In articulatiile libere mobile, intreaga articulatie este inchisa in interiorul unei membrane umplute cu lichid sinovial lubrifiant, care ajuta la o amortizare suplimentara impotriva impactului.

Muschii sunt atasati de oase cu benzi groase si dure de tesut conjunctiv numite tendoane. In cazul in care tendoanele se afla aproape de os, saculei mici numiti burse se gasesc intre tendon si os pentru a reduce frecarea. O bursa este umpluta cu lichid sinovial.

Tipuri de articulatii

Articulatiile sunt descrise in functie de gama de miscare pe care o permit. Cele trei clase largi de articulatii includ:

  • Articulatii fixe sau imobile – doua sau mai multe oase sunt in contact strans, dar nu se poate produce nicio miscare – de exemplu, oasele craniului (articulatiile craniului se numesc suturi);
  • Articulatii semi-mobile – doua sau mai multe oase sunt tinute impreuna atat de strans, incat este permisa doar o miscare limitata – de exemplu, vertebrele coloanei vertebrale;
  • Articulatii mobile – majoritatea articulatiilor din corpul uman sunt de acest tip; miscarea este scopul articulatiei.

Tipuri de articulatii mobile

Cele 6 tipuri de articulatii mobile libere includ:

  • Articulatii cu bila si soclu – capul rotunjit al unui os se afla in cupa altuia, cum ar fi articulatia soldului sau articulatia umarului;
  • Articulatii in sa – acestea permit miscarea spre inainte si inapoi si dintr-o parte in alta, dar nu permit rotirea, cum ar fi articulatia de la baza degetului mare;
  • Articulatii balama – cele doua oase se deschid si se inchid doar intr-o directie (de-a lungul unui plan) ca o usa, cum ar fi articulatiile genunchiului si cotului;
  • Articulatii condiloide – permit miscarea fara rotire, cum ar fi in articulatiile maxilarului sau ale degetului;
  • Articulatii pivotante – un os se invarte in jurul inelului format dintr-un alt os, cum ar fi articulatia dintre prima si a doua vertebra a gatului;
  • Articulatii plane – suprafetele netede aluneca una peste alta, permitand miscare limitata, cum ar fi articulatiile incheieturii.

Ce este durerea articulara?

Durerea articulara este un disconfort care poate sa apara la orice articulatie. Cuvantul medical pentru dureri articulare este artralgie. Acest lucru este diferit de cuvantul artrita, care inseamna inflamatia articulatiei, care provoaca durere si uneori caldura, roseata sau umflarea articulatiei. O articulatie poate fi dureroasa fara a fi inflamata sau poate fi atat dureroasa, cat si inflamata.

Durerea articulara poate afecta doar o articulatie sau poate afecta multe articulatii diferite. Modelul durerii articulare va depinde de cauza de baza. Unele cauze ale durerii articulare necesita tratament urgent. De exemplu:

  • in caz de infectie intr-o articulatie (artrita septica);
  • fracturi osoase;
  • suspectarea artritei reumatoide – vei avea nevoie de o programare urgenta cu un specialist, deoarece inceperea timpurie a tratamentului va reduce riscul de probleme pe termen lung.

Care sunt cauzele durerii articulare?

Exista multe cauze ale durerii articulare. Cauzele posibile vor depinde partial de varsta. Cauzele posibile ale durerii articulare la copii sunt diferite de cauzele posibile la adulti. Cauza durerii articulare poate fi evidenta, cum ar fi dupa  accidentari sportive. In alte momente, este posibil sa fie nevoie de investigatii si de teste pentru a se stabili diagnosticul.

Durerea articulara poate fi, de asemenea, cauzata de diferite structuri din sau in jurul articulatiei. Prin urmare, cauza de baza poate fi o problema cu:

  • captuseala articulatiei;
  • oasele articulatiei sau din apropierea articulatiei;
  • tendoanele, ligamentele sau muschii din jurul articulatiei.

Durerea articulara poate fi cauzata si de durerea resimtita de-a lungul cursului unui nerv. De exemplu, o problema la nivelul soldului va poate face sa simtiti si durere la genunchi. Durerea nervoasa apare si atunci cand un disc intervertebral aluneca si provoaca dureri la nivelul piciorului (numit sciatica, dupa nervul sciatic).

Sfaturi pentru sanatatea articulatiilor

Situate in tot corpul, articulatiile joaca un rol esential in mobilitatea si starea de bine generala. In timp ce o varietate de factori pot afecta articulatiile, cum ar fi leziunile, inflamatia, atrofia musculara si suprautilizarea, exista lucruri pe care le poti face pentru a-ti proteja articulatiile si pentru a preveni degenerarea. Anumite tehnici ne pot ajuta sa avem grija de articulatii, mai ales odata cu imbatranirea:

Miscarea fizica sau sportul – cheia pentru articulatii sanatoase

In fiecare zi, miscati fiecare articulatie prin intreaga gama de miscare pentru a sustine mobilitatea si pentru a preveni durerile. Asigurati-va ca miscarile sunt lente si blande, pentru a evita ranirea si aveti grija sa nu exagerati. Faceti activitate fizica zilnic. Miscarea creste circulatia lichidului sinovial (un lichid care protejeaza si lubrifiaza articulatiile) si nutrienti prin articulatii si intareste oasele si muschii – care, la randul lor, va protejeaza articulatiile. Cel mai bine este sa includeti intinderea si antrenamentele de forta in rutina de exercitii fizice.

Activitatea fizica regulata:

  • creste rezistenta osoasa (reduce riscul de a dezvolta osteoporoza);
  • va ajuta sa ajungeti si sa va mentineti la o greutate sanatoasa;
  • sustine flexibilitatea articulatiilor;
  • imbunatateste echilibrul, postura si coordonarea.

Activitatea fizica regulata va reduce riscul de a dezvolta alte boli precum boli de inima, diabet de tip 2, cancer de intestin si cancer de san. Daca nu sunteti activ in mod regulat sau sunteti supraponderali, incepeti cu sesiuni de 10 minute de exercitiu in fiecare zi. Puteti creste treptat perioada de timp activa. Se recomanda treptat sa se ajunga la 30 de minute de antrenament de 5 ori pe saptamana.

Evitati statul prelungit in aceleasi pozitii

Evitati statul in aceeasi pozitie mult timp. Evitati sa va mentineti articulatiile in aceeasi pozitie pentru o perioada lunga de timp. In situatii in care acest lucru nu poate fi evitat, cum ar fi plimbarile cu masina, faceti o pauza lafiecare ora pentru a va intinde si regla pozitia scaunului.

Activitatea fizica, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta, inotul si gimnastica, te poate ajuta prin:

  • reducerea rigiditatii si a durerii;
  • cresterea flexibilitatii;
  • intarirea muschilor din jurul articulatiilor;
  • imbunatatirea starii generale, a nivelului de energie si a sentimentului de bunastare.

Nu uitati de incalzirea inainte de antrenament

Moderati-va nivelurile de activitate. Indiferent daca vorbim de yoga sau va pregatiti pentru un maraton, asigurati-va ca va incalziti intotdeauna inainte de a va antrena si ascultati-va corpul pentru a preveni suprasolicitarea. Pentru cele mai bune rezultate, exercitiile de incalzire si racire ar trebui sa dureze aproximativ 5 minute. Lucrati cu aceiasi muschi pe care ii folositi in timpul exercitiului fizic, dar intr-un ritm mai lent. Incalzirea este deosebit de importanta pe masura ce imbatranesti.

Postura corecta pentru articulatii sanatoase

Adoptati o postura corecta la birou, cand mergeti, cand stati. Folositi un scaun ergonomic, purtati incaltaminte potrivita si purtati genti pe umeri, cu greutatea echilibrata in egala masura pe fiecare umar, pentru protejarea articulatiilor. Postura deficitara poate modifica aspectul si pune presiune mare pe articulatii.

Modul in care va sustineti si miscati corpul are un impact semnificativ asupra articulatiilor. Exersati o postura buna prin adaptarea spatiilor de lucru la specificatiile personale. Evitati sa ridicati greutati mari, iar cand ridicati greutati puneti presiune pe picioare, nu pe spate. Cand transportati obiecte grele, asigurati-va ca tineti obiectele aproape de corp.

Reduceti excesul de greutate

Fiecare kilogram de greutate corporala in plus poate creste forta pe genunchi la fiecare pas pe care il faceti. Reducand kilograme in plus, prin exercitii fizice si o dieta sanatoasa, nu doar ca veti preveni problemele viitoare ale genunchiului, dar poate ajuta si la reducerea durerii daca osteoartrita s-a dezvoltat deja in genunchi.

Luati in considerare o abordare precum dieta mediteraneana, care include un amestec abundent de fructe si legume, precum si cereale integrale si grasimi sanatoase. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamatiei si, de asemenea, poate sa va protejeze inima. Sportul regulat poate imbunatati, de asemenea, sansele de a va mentine la o  greutate sanatoasa.

Somnul de calitate sustine articulatiile sanatoase

Un somn profund, relaxant – somn de calitate – cel putin 7-8 ore in fiecare noapte ii poate permite corpului tau sa se regenereze, inclusiv la nivelul articulatiilor. Inainte de culcare, practicati tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi respiratia profunda sau o baie calda, pentru a ajuta corpul sa ajunga intr-o stare mai relaxata. De asemenea, ai grija la pozitia de dormit.

Alimentatie sanatoasa = articulatii sanatoase

Inflamatia este un factor de risc major pentru problemele articulare si, din fericire, exista mai multe strategii dietetice care pot ajuta la reducerea inflamatiei in mod sistemic. Adopta o dieta antiinflamatoare. O dieta antiinflamatoare se concentreaza asupra alimentelor proaspete, intregi, inclusiv a multor legume cu frunze verzi.

Evitati alimentele inflamatorii. Acestea includ alimentele procesate si care contin aditivi artificiali, zahar si alcool. De asemenea, beti suficienta apa. Apa ajuta la lubrifierea articulatiilor. Incercati sa beti cel putin 8 pahare de apa – preferabil filtrata sau purificata – in fiecare zi.

O dieta antiinflamatoare si consumul de alimente bogate in antioxidanti poate ajuta la reducerea inflamatiei in articulatii – incercati sa includeti fructe precum fructe de padure, legume cu frunze verzi, condimente precum turmeric, grasimi sanatoase precum nuci si avocado si peste in dieta. Incercati sa mentineti principiile piramidei alimentare in dieta.

De asemenea, calciul ajuta la sustinerea oaselor si muschilor si poate fi obtinut din alimente precum branza, iaurturi si lapte sau din suplimente.

Suplimente pentru articulatii sanatoase

Exista cateva suplimente pe piata care va pot ajuta sa reduceti inflamatia si sa va protejati articulatiile. Intotdeauna discutati cu medicul inainte de a incepe sa luati un nou supliment. Suplimentele utile includ:

  • Boswellia serrata – acest extract antiinflamator a fost folosit de multi ani pentru tratarea si prevenirea artritei;
  • Scoarta de salcie – poate scadea durerea din artroza;
  • Vitamina C – poate ajuta la prevenirea artritei atunci cand este luata in limita zilnica recomandata; cu toate acestea, consumul excesiv poate afecta starea articulatiilor;
  • Vitamina D – vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de artrita reumatoida;
  • Curcumina – curcumina are proprietati antiinflamatorii ridicate;
  • Glucozamina, condroitina – acesti agenti pot fi luati sub forma de supliment individual sau in combinatie si pot avea un efect pozitiv asupra artritei si a sanatatii generale a articulatiilor;
  • Acid hialuronic pentru articulatii sanatoase.

Ai grija de starea mentala si emotionala

Cand suntem stresati, corpul nostru poate da un raspuns inflamator, care poate face ca articulatiile sa se umfle si sa devina mai putin mobile. Stresul determina, de asemenea, cresterea nivelului cortizolului  – hormonul stresului, iar aceasta crestere poate reduce productia de colagen, care este o parte importanta a mentinerii articulatiilor sanatoase. Ba mai mult, stresul poate face ca muschiisa se incordeze; aceasta tensiune face ca articulatiile noastre sa actioneze mult mai greu, ceea ce poate duce la inflamatii si disconfort suplimentar.

Exista cateva moduri in care puteti aborda durerea articulara care este legata de stres. In primul rand, puteti apela la meditatie, psihoterapie, yoga, exercitii de respiratie, bai cu saruri Epsom. Sarurile Epsom sunt bogate in magneziu si sulfat, despre care se crede ca sunt absorbite in corp pentru a ajuta la relaxarea articulatiilor rigide.

 

Referinte:
(1) Anatomy of a joint, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=anatomy-of-a-joint-85-P00044
(2) Bones, Muscles, and Joints, link: https://kidshealth.org/en/parents/bones-muscles-joints.html
(3) How Exercise Helps Your Joints, link: http://blog.arthritis.org/living-with-arthritis/exercise-benefits-for-joints/
(4) 51 Ways to Be Good to Your Joints, link: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/pain-management/joint-protection/joint-health.php
(5) Caring for Your Joints, link: https://www.webmd.com/arthritis/caring-your-joints#1
(6) 9 Ways to Keep Your Joints Healthy, link: https://www.verywellhealth.com/ways-to-keep-your-joints-healthy-189256

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma