Remedii naturale pentru varice – sfaturi utile

Varicele – venele anormal de mari aparute aproape de suprafata pielii, cel mai frecvent pe gambe si coapse – pot fi tratate si cu ajutorul tratamentelor naturiste. Aflati care sunt cele mai bune remedii naturale pentru varice din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre varice
  2. Remedii naturale pentru varice
  3. Tratamente naturiste pentru vene varicoase

Informatii generale despre varice

Varicele apar atunci cand o persoana sufera de insuficienta venoasa cronica. Din aceasta cauza, venele de la nivelul membrelor inferioare se umfla si se maresc. In unele cazuri, acestea pot provoca dureri si disconfort. Aceasta problema atat de frecvent intalnita poate fi tratata prin metode naturale care pot reduce aspectul si durerile.

Aproximativ 20% dintre adulti se confrunta cu varice la un moment dat, in timpul vietii. Exista mai multe tratamente medicale pentru aceasta afectiune, insa unii oameni prefera sa incerce remedii naturale pentru varice la domiciliu pentru a-si ameliora simptomele.

Remedii naturale pentru varice

Varicele apar de cele mai multe ori atunci cand supapele mici din interiorul venelor se slabesc. Aceste valve opresc de obicei curgerea inapoi in vene a sangelui. Atunci cand sunt deteriorate, sangele se poate acumula in vene. Din aceasta cauza, venele devin rasucite, umflate si, de asemenea, foarte vizibile.

Varicele sunt atat de vizibile din cauza aspectului lor albastru inchis sau mov si din cauza faptului ca se umfla sub piele.

Alte simptome ale varicelor sunt:

  • senzatie de arsura sau trepidatie la nivelul picioarelor
  • disconfort la nivelul picioarelor (pacientul isi simte picioarele grele sau dureroase)
  • crampe musculare care pot fi mai accentuate noaptea
  • umflarea picioarelor si a gleznelor
  • mancarime sau uscaciune a pielii, aceasta aparand mai subtire in dreptul venei varicoase

Persoane care sufera de varice pot incerca urmatoarele remedii naturale pentru a-si ameliora simptomele:

Exercitiile fizice

Exercitiile fizice efectuate regulat incurajeaza o mai buna circulatie a sangelui in picioare, lucru care ajuta la impingerea sangelui acumulat in vene. Exercitiile fizice ajuta, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale, un alt factor care contribuie la dezvoltarea varicelor.

Exercitiile cu impact redus ajuta la recapatarea functionarii muschilor gambei, fara a-i supune la eforturi fizice intense. Exercitiile eficiente, cu impact redus, sunt:

Folosirea ciorapilor compresivi

Ciorapii compresivi se gasesc in majoritatea farmaciilor, rolul lor fiind acela de a pune presiune pe picioare. In acest fel, muschii si venele pot sa transporte sangele catre inima.

Un studiu realizat in anul 2018 a constatat ca persoanele care au folosit ciorapi compresivi pana la genunchi, care pun o presiune pe gamba de 18-21 mm Hg, timp de o saptamana, au declarat ca au avut mai putine dureri cauzate de varice.

Ciorapii compresivi se gasesc in farmacii sau in mediul online.

Efectuarea unor schimbari de alimentatie

Din cauza alimentelor sarate sau bogate in sodiu, organismul incepe sa retina apa. De aceea, unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru varice prevede eliminarea alimentelor sarate. Acest lucru este necesar pentru a reduce la minimum retentia de apa. Alimentele bogate in potasiu pot ajuta la reducerea retentiei de apa.

Alimentele bogate in potasiu sunt:

  • migdalele si fisticul
  • lintea si fasolea alba
  • cartofii
  • legumele cu frunze
  • carnea anumitor pesti, cum ar fi somonul si tonul

Fibrele – printre cele mai bune remedii naturale pentru varice

Alimentele care contin fibre sustin activitatea intestinala si previn constipatia. Acest lucru poate fi extrem de important, valvele din interiorul venelor se pot deteriora partial sau definitiv din cauza incordarilor.

Alimentele bogate in fibre sunt:

  • nucile, semintele si leguminoasele;
  • ovazul, graul si semintele de in;
  • alimentele compuse din cereale integrale.

Persoanele supraponderale au riscuri mari sa se confrunte cu varice. Prin urmare, renuntarea la kilogramele in exces poate reduce presiunea asupra venelor si poate atenua umflarea si disconfortul.

Consumati cat mai multe flavonoide

Persoanele isi pot micsora varicele consumand alimente care contin flavonoide. Flavonoidele imbunatatesc circulatia sangelui, lucru care mentine sangele in continua miscare si care elimina probabilitatea ca acesta sa se acumuleze in vene. De asemenea, ajuta la reducerea tensiunii arteriale si poate relaxa vasele de sange, toate acestea putand reduce varicele.

Printre alimentele care contin flavonoide se numara:

  • legumele, cum ar fi ceapa, ardeiul gras, spanacul si broccoli;
  • citricele, strugurii, ciresele, merele si afinele;
  • cacao;
  • usturoi.

Purtati haine lejere

Nu purtati haine mulate pe corp pentru ca acest lucru poate restrictiona circulatia sangelui. Oamenii constata de cele mai multe ori ca circulatia lor este mult mai buna in momentul in care poarta haine largi care nu restrictioneaza alimentarea cu sange in zona inferioara a corpului.

In plus, se recomanda sa purtati incaltaminte cu talpa plata si nu cu tocuri inalte pentru a combate simptomele de varice la nivelul picioarelor.

Tineti picioarele ridicate pe o perna pentru a va imbunatati circulatia

Tineti picioarele ridicate, de preferat la aceeasi inaltime cu inima sau deasupra acesteia, pentru a imbunatati circulatia. Acest lucru reduce presiunea din venele picioarelor, iar datorita gravitatiei, sangele va curge lin inapoi catre inima.

O persoana ar trebui sa-si propuna sa isi mentina picioarele ridicate daca stie ca urmeaza sa stea asezata pe perioade lungi de timp, in timpul programului de lucru sau al odihnei.

Masajul

Masarea usoara a zonelor afectate poate ajuta la mentinerea sangelui in miscare prin vene. Persoanele afectate de varice pot folosi uleiuri de masaj usoare sau o crema hidratanta pentru a avea parte de efecte optime.

Cu toate acestea, este esential sa nu apasati direct pe vene, deoarece acest lucru poate deteriora tesuturile fragile.

Faceti miscare fizica

Evitati statul pe scaun pentru perioade lungi de timp. Persoanele care sunt nevoite sa stea pe scaun pentru perioade lungi de timp in timpul programului de lucru, ar trebui, ca la un anumit interval, sa se ridice si sa se deplaseze sau sa-si schimbe frecvent pozitia pentru a mentine curgerea lina a sangelui prin vene.

Evitati sa stati cu picioarele incrucisate, deoarece acest lucru poate restrange si mai mult fluxul de sange in picioare si, automat, poate provoca probleme de circulatie.

Tratamente naturiste pentru vene varicoase

Tratamentele standard pentru varice, atat cele medicale, cat si cele chirurgicale, pot fi destul de costisitoare. Din fericire, exista o multime de remedii naturale pentru varice. Acestea pot fi extrem de eficiente din punct de vedere al costurilor, pot reduce gravitatea simptomelor si, de asemenea, pot reduce disconfortul pe care il provoaca.

Extracte din plante

Potrivit unui studiu realizat in 2006, extractul de castan salbatic, Aesculus hippocastanum L., poate ameliora durerile, senzatia de greutate si mancarimi din picioare la persoanele cu insuficienta venoasa cronica, aceasta fiind o cauza majora a varicelor. Extractul de castan salbatic poate fi cumparat din farmacii, plafaruri, dar si online.

Un studiu din 2010 raporteaza ca atat extractul de pin maritim, (Pinus maritima) cat si extractul de ghimpe paduret (Ruscus aculeatus) pot reduce umflarea picioarelor sau edemul, simptom care este de multe ori asociat cu varicele. Ruscus aculeatus poate fi achizitionat din magazinele de sanatate si de pe site-urile de specialitate.

Extractele din plante si uleiurile esentiale trebuie diluate in uleiuri purtatoare (uleiuri grase de origine vegetala, extrase prin presare la rece) inainte de a fi aplicate local sau utilizate intr-un recipient pentru aromoterapie.

Remedii pe baza de plante

Specialistii le recomanda persoanelor care sufera de varice extractul din seminte de struguri, Vitis vinifera. Administrat pe cale orala, acesta poate reduce umflaturile la nivelul gambelor si alte simptome de insuficienta venoasa cronica, cu toate ca in prezent exista putine dovezi care sa ateste eficacitatea acestuia.

Persoanele carora li s-au prescris medicamente anticoagulante ar trebui sa evite administrarea extractului din seminte de struguri ca supliment alimentar, deoarece poate interactiona cu medicamentele si poate creste riscul de sangerare.

Otet de mere

Otetul de mere este, de asemenea, unul dintre cele mai bune remedii pentru varice. Este un produs natural de curatare a corpului. In plus, imbunatateste fluxul si circulatia sangelui. Dupa ce sangele incepe sa curga natural, senzatia de greutate si de umflare provocata de varice se va reduce intr-o mare masura. Aplicati otet de mere nediluat pe piele in dreptul varicelor si masati usor zona. Faceti acest lucru in fiecare zi inainte de a merge la culcare si din nou in dimineata urmatoare. Urmati acest remediu timp de cateva luni pentru a reduce dimensiunea varicelor.

Ardei iute rosu

Ardeiul iute Cayenne este considerat unul dintre cele mai spectaculoase remedii naturale pentru varice. Ardeiul Cayenne reprezinta o sursa bogata de vitamina C si bioflavonoide. Acestea imbunatatesc circulatia sangelui si amelioreaza durerea cauzata de venele umflate.

  • Adaugati o lingurita de pudra de piper Cayenne la o cana de apa fierbinte si amestecati-o bine.
  • Beti acest amestec de trei ori pe zi, timp de una sau doua luni.

Ulei de masline

Cresterea circulatiei sangelui este esentiala pentru tratarea varicelor. Masarea pielii cu ulei de masline poate imbunatati circulatia sangelui si poate reduce durerile si inflamatia. Amestecati cantitati egale de ulei de masline si ulei de vitamina E si incalziti usor amestecul obtinut. Masati venele cu ulei cald timp de cateva minute. Faceti acest lucru de doua ori pe zi, timp de una pana la doua luni.

Patrunjel

Patrunjelul este bogat in vitamina C. Este un puternic antioxidant si incurajeaza productia de colagen. De asemenea, ajuta la repararea si reproducerea celulelor. Patrunjelul contine rutina, un flavonoid care joaca un rol cheie in intarirea capilarelor si care, prin urmare, este util in reducerea simptomelor de varice.

  • Fierbeti o mana de patrunjel proaspat tocat intr-o cana de apa timp de cinci minute.
  • Luati cana de pe foc, acoperiti-o si lasati solutia sa se raceasca un pic, pana devine calduta. Apoi strecurati solutia.
  • Adaugati cate o picatura de uleiuri esentiale de trandafir si galbenele.
  • Puneti solutia in frigider pentru cateva minute.
  • Folositi tampoane de bumbac pentru a aplica solutia pe zona afectata.
  • Faceti acest lucru zilnic timp de cateva luni pentru a avea parte de cele mai bune rezultate.

 

Referinte:

  1. https://www.glovesinabottle.com/blog/8-home-remedies-for-varicose-veins-you-may-not-have-heard-of.html
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321703
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma