Fractura incheieturii mainii reprezinta o ruptura produsa la nivelul celui mai mare os din antebrat. Aflati mai multe despre fractura incheieturii mainii din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este fractura incheieturii mainii?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este fractura incheieturii mainii?

Fractura incheieturii mainii (cunoscuta mai popular drept mana rupta) inseamna o ruptura sau o fisura (fisura os mana) in unul sau mai multe dintre oasele mainii. Cea mai frecventa dintre aceste leziuni apare la nivelul incheieturii mainii, atunci cand oamenii incearca sa se prinda de un obiect in timpul unei caderi si aterizeaza puternic pe o mana intinsa.

Exista un risc mai mare de producere a unei fracturi la incheietura mainii in randul celor care practica sporturi precum patinajul-viteza sau snowboarding-ul sau al celor care sufera de osteoporoza, o afectiune in care oasele devin mai subtiri si mai fragile.

Este foarte important sa tratati cat mai repede posibil o fractura de incheietura a mainii. In caz contrar, exista riscul ca oasele sa nu se alinieze corespunzator, lucru care va poate afecta capacitatea de a efectua activitatile normale, cum ar fi scrisul sau inchiderea nasturilor unei camasi. Tratamentul precoce pentru o mana fracturata va ajuta, de asemenea, la minimizarea durerilor si a rigiditatii.

Cauze si factori de risc

Fractura incheieturii mainii se poate produce in urma unei:

  • Caderea pe o mana intinsa este una dintre cele mai frecvente cauze ale fracturii incheieturii mainii.
  • Accidentari sportive. Multe fracturi de incheietura mainii apar in timpul practicarii sporturilor de contact sau a unor sporturi in care riscul de cadere pe o mana intinsa este mare, cum ar fi patinajul-viteza sau snowboarding-ul.
  • Coliziuni in trafic. Accidentele de masini pot determina ruperea oaselor in zona incheieturilor, uneori in multe bucati. Aceste fracturi necesita, in multe cazuri, reparatii chirurgicale.

Factori de risc

Persoanele care practica anumite activitati sportive si cele care sufera de osteoporoza prezinta riscuri mai mari de a se alege cu o fractura de incheietura mainii.

Osteoporoza

In cazul celor cu osteoporoza (o afectiune in care oasele devin foarte fragile si mai predispuse la accidentari grave si fracturi), chiar si o cadere relativ minora poate sa produca o fractura a incheieturii mainii. Multe fracturi de epifiza distala de radius la persoanele trecute de varsta de 60 de ani sunt cauzate de caderi din picioare.

Chiar si cei cu oasele sanatoase pot suferi o fractura a incheieturii mainii, daca forta traumatismului este destul de puternica.

Activitatile sportive

Riscul de fractura la nivelul incheieturii mainii este mare si in randul celor care practica sporturi de contact si activitati in care cazaturile se produc foarte des. Printre acestea se numara:

  • Fotbalul sau fotbalul american, in special cel practicat pe gazon artificial
  • Rugby
  • Calarie
  • Hochei
  • Ski
  • Snowboarding
  • Patinaj-viteza
  • Sariturile pe/de pe trambulina

Pentru a preveni o fractura a incheieturii mainii, este recomandat sa mentinem o sanatate buna a oaselor. Aparatorile pentru maini pot ajuta la evitarea anumitor fracturi, insa nu le vor preveni pe toate.

Simptome

Simptomele unei incheieturi rupte pot include:

  • Durere la incheietura mainii, mai ales atunci cand flexati incheietura mainii
  • Sensibilitate la nivelul zonei afectate
  • Umflaturi
  • Vanatai
  • Deformarea incheieturii, aceasta capatand un aspect stramb si indoit.

Ocazional, o fractura a incheieturii mainii poate afecta nervii sau vasele de sange din zona. Trebuie sa mergeti la camera de urgenta daca:

  • Aveti dureri mari la nivelul incheieturii mainii.
  • A aparut o senzatie de amorteala in incheietura sau mana
  • Degetele au capatat o culoare palida.

In cazuri mai grave, pot aparea urmatoarele:

  • Fractura se extinde catre articulatia incheieturii.
  • O bucata de os rupt strapunge pielea.
  • Osul este rupt in mai multe locuri.
  • Bucatile de os se misca din loc.
  • Bucatile de os afecteaza un vas de sange sau un nerv.
  • Ligamentele pot fi distruse.

Cand se recomanda vizita urgenta la doctor

Persoanele care banuiesc ca au suferit o fractura a incheieturii mainii trebuie sa se deplaseze imediat la medic, mai ales daca au aparut amorteli, umflaturi sau probleme de miscare a degetelor. Intarzierea diagnosticului si a tratamentului poate ingreuna vindecarea, poate reduce capacitatea de miscare a mainii si de apucare a obiectelor.

Diagnostic

Diagnosticarea fracturii incheieturii mainii presupune, in general, o examinare fizica a mainii afectate si efectuarea unei radiografii.

Alte teste imagistice

In unele cazuri, doctorul poate efectua si alte teste imagistice pentru a afla mai multe detalii despre starea pacientului. Printre aceste teste se numara:

Scanarea CT (tomografia computerizata)

Cu ajutorul scanarilor CT, medicul poate descoperi fracturi ale incheieturii mainii care nu pot fi vazute pe radiografii. Leziunile tesuturilor moi si ale vaselor de sange pot fi vazute pe tomografiile computerizate. Aceasta tehnologie preia imagini din mai multe unghiuri si le combina pentru a reproduce sectiuni transversale ale structurilor interne ale corpului.

RMN

Rezonanta magnetica foloseste unde radio si un magnet puternic pentru a reda imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor moi. RMN-urile sunt mult mai sensibile decat radiografiile si pot identifica fracturi foarte mici, dar si leziuni ale ligamentelor.

Tratament

Tratarea fracturilor, in general, presupune respectarea unei reguli de baza: bucatile rupte trebuie sa fie puse din nou in pozitie si impiedicate sa se deplaseze din loc pana la vindecarea fracturii.

Exista multe variante de tratament pentru o fractura a incheieturii mainii. Remediul este ales in functie de multi factori, cum ar fi natura fracturii, varsta si nivelul de activitate ale pacientului si preferintele personale ale chirurgului.

Tratament nonchirurgical

Daca osul fracturat este intr-o pozitie buna, se poate aplica o atela ghipsata pana cand osul se vindeca.

Daca pozitia (alinierea) osului este in afara locului si poate sa limiteze utilizarea pe viitor a bratului, poate fi necesara alinierea fragmentelor osoase rupte. Astfel, medicul efectueaza o reductie, adica realinierea bucatilor rupte. Cand un os este indreptat fara a fi nevoie de incizie, se numeste reductie inchisa.

Orteza mana

Dupa ce osul este aliniat in mod corespunzator, poate fi aplicata la nivelul bratului o atela sau un ghips. De obicei, atela este folosita in primele zile pentru a permite umflarea normala a mainii. Ghipsul este aplicat, de obicei, dupa cateva zile sau o saptamana, dupa ce umflatura dispare. Ghipsul este schimbat 2 sau 3 saptamani mai tarziu, dupa ce umflatura se reduce si mai mult, lucru care faciliteaza desfacerea acestuia.

Monitorizarea pacientului

In functie de natura fracturii, medicul monitorizeaza cu atentie procesul de vindecare cu ajutorul radiografiilor obisnuite. Daca fractura a fost redusa sau se crede ca este instabila, medicul va face saptamanal radiografii timp de 3 sau 6 saptamani. Radiografiile pot fi efectuate mai rar daca fractura nu a fost redusa si se crede ca este stabila.

Recuperare mana dupa ghips

Ghipsul este indepartat dupa aproximativ 6 saptamani de la aparitia fracturii. In acel moment, pacientul trebuie sa inceapa kinetoterapia pentru a-si imbunatati miscarile si functia incheieturii afectate.

Tratament chirurgical

Uneori, pozitia osului este atat de nefireasca, incat nu poate fi corectata cu ajutorul atelei ghipsate pentru ca poate afecta serios functionarea pe viitor a bratului. In acest caz, interventia chirurgicala este singura metoda de vindecare.

Procedura

In cadrul operatiei, chirurgul efectueaza o incizie pentru a avea acces direct la oasele rupte, cu scopul de a le alinia (reductie deschisa).

In functie de fractura, exista o serie de variante de proceduri de mentinere a osului intr-o pozitie corecta in timpul vindecarii:

  • cuie metalice (de obicei din otel inoxidabil sau titan)
  • placa si suruburi
  • fixator extern (un cadru de stabilizare plasat in exteriorul corpului care tine oasele in pozitia corespunzatoare, astfel incat sa se vindece)
  • o combinatie intre aceste tehnici

Fracturi deschise

In cazul fracturilor deschise, chirurgia trebuie efectuata cat mai curand posibil (in termen de 8 ore de la accidentare). Medicul curata complet (debrideaza) tesutul moale si osul expus si ii administreaza antibiotice pacientului pentru a preveni infectia. In plus, va folosi metodele de fixare externe sau interne pentru a mentine oasele la locul lor. Daca tesuturile moi din jurul fracturii sunt grav afectate, doctorul poate aplica un fixator extern temporar. Fixarea interna cu placi sau suruburi poate fi utilizata la a doua procedura, cateva zile mai tarziu.

Fractura mana recuperare

Aproape toti pacientii vor resimti o anumita rigiditate la nivelul incheieturii mainii. Aceasta se va reduce, in mod normal, dupa o luna sau doua de la indepartarea atelei sau de la operatie si va continua sa se imbunatateasca timp de cel putin 2 ani. Daca doctorul considera ca este nevoie, pacientul va incepe sedintele de kinetoterapie dupa cateva zile sau saptamani de la operatie sau imediat dupa ce ultima atela a fost indepartata.

Majoritatea pacientilor isi vor putea relua activitatile usoare, cum ar fi inotul sau exercitiile pentru picioare in sala de sport, dupa 1 – 2 luni de la eliminarea ghipsului sau dupa 1 – 2 luni de la operatie. Activitatile mai intense, precum ski-ul sau fotbalul, pot fi reluate dupa 3-6 luni de la accidentare.

In cat timp se vindeca o fractura la mana

Deoarece tipurile de fracturi ale incheieturii mainii sunt atat de variate si tipurile de tratament sunt atat de ample, recuperarea este diferita pentru fiecare individ. Intrebati-l pe medic cat ar putea dura programul de recuperare si cand veti putea reveni la activitatile zilnice.

In mod normal, recuperarea ar trebui sa dureze cel putin un an. Durerile din timpul activitatilor intense ar putea dura un an. Este de asteptat ca rigiditatea sau durerea reziduala sa se intinda pe perioada a 2 ani sau posibil permanent, in special in cazul celor care au suferit accidente puternice (cum ar fi accidentele de motocicleta), a celor cu varsta mai mare de 50 de ani sau la pacientii care au osteoartrita. Cu toate acestea, rigiditatea va fi minora si nu va afecta functionarea bratului.

Gestionarea durerilor

Durerile provocate de fracturi vor fi moderate si vor dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Multi pacienti sustin ca si-au ameliorat durerile cu ajutorul medicamentelor anti-durere eliberate fara prescriptie medicala si a pungilor cu gheata.

Medicamente pentru fracturi

Pentru a calma durerea si inflamatia, medicul poate recomanda combinarea ibuprofenului si acetaminofenului. Combinatia acestor medicamente este mult mai eficienta decat administrarea unui singur medicament. Daca durerea este puternica, doctorul poate prescrie un opioid.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, desi opioidele amelioreaza durerile postoperatorii, acestea sunt narcotice si pot da dependenta. Este important sa utilizati opioide numai conform indicatiilor medicului. De asemenea, este esential sa incetati administrarea opioidelor dupa ce durerea s-a ameliorat. Luati imediat legatura cu doctorul daca durerile nu s-au calmat dupa cateva zile de la operatie.

Complicatii

Fractura incheieturii mainii poate evolua, in anumite cazuri, spre unele complicatii, cum ar fi o mana umflata dupa ghips sau:

Rigiditate, dureri sau invaliditate continua

Rigiditatea sau durerile din zona afectata dispar, in general, dupa eliminarea atelei sau dupa operatie. Cu toate acestea, unele persoane pot ramane cu o rigiditate sau durere permanenta. De aceea, este important sa respectati programul de recuperare si sa discutati cu medicul despre exercitiile care ar putea ameliora starea.

Osteoartrita

Fracturile care se extind catre o articulatie pot provoca artrita dupa cativa ani. Daca incheietura mainii incepe sa doara sau sa se umfle mult dupa o fractura, consultati doctorul pentru o verificare.

Deteriorarea nervului sau a vaselor de sange

Un traumatism la nivelul incheieturii mainii poate leza nervii si vasele de sange aflate in apropiere. Solicitati asistenta medicala imediata daca simtiti amorteala sau probleme de circulatie a sangelui.

Prevenire

Unele evenimente care cauzeaza o fractura a incheieturii mainii pot fi imposibil de evitat. Insa va puteti asigura o oarecare protectie daca urmati aceste sfaturi.

Imbunatatiti-va rezistenta osoasa

Pentru a va intari oasele:

  • Adoptati o dieta nutritiva pe baza de calciu si vitamina D
  • Faceti sport, cum ar fi mersul rapid
  • Renuntati la fumat daca sunteti fumatori

Evitati cazaturile

Majoritatea fracturilor de incheietura mainii se produc in urma unei caderi in fata pe o mana intinsa. Pentru a preveni aceasta accidentare frecventa:

  • Purtati incaltaminte adecvata
  • Scapati de lucrurile de care va puteti impiedica in casa, cum ar fi covoarele
  • Luminati-va spatiul in care locuiti
  • Verificati-va vederea si, daca este necesar, corectati-o
  • Instalati bare de sustinere in baie
  • Instalati balustrade pe scari
  • Evitati suprafetele alunecoase, daca este posibil, cum ar fi pasarelele acoperite cu zapada sau gheata

Folositi echipamente de protectie in timpul activitatilor sportive

Purtati protectie pentru incheietura mainii in timpul activitatilor cu risc ridicat, cum ar fi:

  • Patinajul-viteza
  • Snowboarding-ul
  • Rugby-ul
  • Fotbalul

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-wrist/symptoms-causes/syc-20353169
  2. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/colles-fracture
  3. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/distal-radius-fractures-broken-wrist/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma