Pneumonia este o afectiune a plamanilor, caracterizata de inflamatie la nivelul tesutului pulmonar. In general e cauzata de bacterii. Iata care sunt simptomele, metodele de diagnostic si tratamentele recomandate.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Simptomele pneumoniei
3. Cauzele pneumoniei
4. Tipuri de pneumonie
5. Factori de risc
6. Diagnostic
7. Tratament
8. Posibile complicatii ale pneumoniei
9. Profilaxie

Informatii generale

Ce e pneumonia? Pneumonia este o infectie pulmonara ce poate cauza tuse, febra si probleme respiratorii. Provoaca inflamatii in unul sau in ambii plamani. Poate fi cauzata de un virus, bacterii, ciuperci sau alti germeni. Infectia este de obicei dobandita atunci cand o persoana respira aerul care poarta germeni.

In general este tratata la domiciliu – se reduce de obicei in 2-3 saptamani cu tratament. Cu toate acestea, persoanele vulnerabile, ca adultii in varsta, persoanele cu alte afectiuni sau copiii mici pot necesita spitalizare.

Simptomele pneumoniei

Cum se manifesta pneumonia? Simptomele pneumoniei se pot dezvolta brusc in 24 -48 de ore sau pot aparea treptat in cateva zile. Simptomele pot fi usoare sau severe. Principalele simptome pneumonie includ:

  • tuse care poate produce mucus – poate fi uscata sau productiva cu mucus gros galben, verzui, maroniu sau chiar cu urme de sange;
  • febra;
  • transpiratii sau frisoane;
  • afectarea respiratiei sau respiratie rapida;
  • dureri in piept – se agraveaza cand respirati sau tusiti;
  • oboseala;
  • pierderea poftei de mancare;
  • greata si varsaturi;
  • dureri de cap.

Cand vorbim de pneumonie simptome, acestea pot varia in functie de varsta si de sanatatea generala. Copiii sub 5 ani pot avea respiratie rapida sau respiratie suieratoare. De asemenea, unii copii pot sa nu prezinte simptome vizibile, dar uneori pot sa vomite, sa nu aiba energie sau sa aiba probleme la consumul de alimente sau lichide.

Persoanele in varsta pot manifesta confuzie sau o temperatura corporala mai mica decat cea normala.

Simptome mai putin frecvente

Simptomele mai putin frecvente ale pneumoniei includ tuse cu sange, oboseala severa, dureri severe de cap, stare generala de rau cu greata si varsaturi, confuzie si dezorientare.

Cand sa consultati medicul?

Exista o serie de simptome care trebuie sa va trimita la medic, chiar daca nu aveti alte probleme pulmonare. Acestea includ:

  • febra, respiratie suieratoare sau durere de cap – care persista sau se agraveaza;
  • respiratie rapida, probleme respiratorii si dureri in piept;
  • tuse cu sange sau flegma inchisa la culoare;
  • stare de letargie sau confuzie;
  • tuse care persista de 3-4 saptamani;
  • atacuri repetate de bronsita acuta;
  • alte simptome ingrijoratoare.

Cauzele pneumoniei

Ce inseamna pneumonie? Pneumonia se poate dezvolta atunci cand o persoana inspira picaturi mici care contin organisme ce cauzeaza pneumonie. Poate aparea si atunci cand bacteriile sau virusurile care sunt prezente in mod normal in gura, nas si gat ajung in plamani. Plamanii sunt alcatuiti din lobi separati – trei in plamanul drept si doi in plamanul stang. Pneumonia poate afecta doar un lob sau poate fi raspandita in plamani. Pneumonia este o infectie pulmonara cauzata de bacterii, virusuri sau, mai rar, de ciuperci. Cand vorbim de pneumonie cauze, majoritatea cazurilor de pneumonie sunt cauzate de bacterii, de obicei pneumonia Streptococcus (boala pneumococica), dar pneumonia virala este mai frecventa la copii.

Tipuri de pneumonie

Clasificare in functie de cauze

Pneumonia poate fi clasificata in functie de agentul care a cauzat imbolnavirea:

Bacterii (pneumonia bacteriana)

Bacteriile sunt cea mai frecventa cauza de pneumonie la adulti. Pneumonia bacteriana afecteaza de obicei numai o zona a plamanului. Cea mai frecventa cauza a pneumoniei bacteriene este Streptococcus pneumoniae. Alte cauze includ Micoplasma pneumoniae, Haemophilus influenzae, Legionella pneumophila.

Virusuri (pneumonie virala)

Orice virus care afecteaza tractul respirator poate provoca pneumonie – pneumonia virala. Poate fi vorba de virusul gripal si virusul care provoaca raceala. La copiii cu varsta sub 1 an, virusul sincitial respirator este cauza cea mai frecventa. Pneumonia virala tinde sa fie usoara. Adesea se reduce in 1-3 saptamani.

Infectii fungice (pneumonia fungica)

Unele infectii fungice pot duce la pneumonie, in special la persoanele cu sistem imunitar slabit. Ciupercile provenite din sol sau din excremente de pasari pot cauza pneumonie. Cel mai adesea provoaca pneumonie la persoanele cu sistem imunitar slabit. Exemple de ciuperci care pot cauza pneumonie includ Pneumocystis jirovecii, specii de Cryptococcus sau specii histoplasmosis.

Clasificare in functie de modul de infectare

Pneumonia poate fi, de asemenea, clasificata in functie de cum a fost dobandita.

  • Pneumonie dobandita in spital – Acest tip de pneumonie bacteriana este dobandita in timpul unei spitalizari. Poate fi mai grava decat alte tipuri, deoarece bacteriile implicate pot fi mai rezistente la antibiotice.
  • Pneumonie dobandita in comunitate  – Pneumonia dobandita in comunitate se refera la pneumonia care este dobandita in afara unui cadru medical sau institutional.
  • Pneumonia de ventilatie
  • Pneumonia de aspiratie

Factori de risc

Oricine poate dezvolta pneumonie, dar unele grupuri prezinta un risc mai mare:

  • bebelusii si copiii mici (mai mici de 2 ani) – in special cei nascuti prematur;
  • cei de peste 65 ani;
  • persoanele care au avut o infectie virala recenta – cum ar fi o raceala sau gripa;
  • fumatorii – fumatul afecteaza apararea maturala a organismului impotriva bacteriilor si virusurilor care provoaca pneumonie;
  • persoanele cu afectiuni pulmonare cronice, cum ar fi astmul, bronsita sau bronsiectazia;
  • persoanele cu sistem imunitar suprimat sau slabit – cum ar fi dupa un transplant de organe, in cazul celor care beneficiaza de chimioterapie, steroizi pe termen lung, infectie HIV/SIDA etc;
  • probleme de inghitire sau tuse, deoarece pot aparea in urma unui accident vascular cerebral sau a altor leziuni cerebrale;
  • persoanele malnutrite;
  • cei care consuma alcool in exces;
  • persoanele internate in spital.

Pneumonia este contagioasa?

Anumite tipuri de pneumonii sunt contagioase (raspandite de la persoana la persoana). Pneumonia cauzata de bacterii sau virusuri poate fi contagioasa atunci cand organismele purtatoare de boli ajung in plamani. Totusi, nu toti cei care sunt expusi la germenii care provoaca pneumonie vor dezvolta boala. Pneumonia cauzata de ciuperci nu este contagioasa.

Cum se raspandeste pneumonia de la o persoana la alta?

Pneumonia este raspandita atunci cand picaturile de fluid care contin bacteriile sau virusul sunt lansate in aer, cand cineva tuseste sau stranuta, apoi sunt inhalate de altii. De asemenea, puteti dezvolta pneumonia de la atingerea unui obiect atins anterior de persoana cu pneumonie (transferul germenilor) sau atingerea unui tesut folosit de persoana infectata si apoi atingerea gurii sau a nasului.

Cat timp este contagioasa o persoana cu pneumonie?

Daca aveti pneumonie bacteriana, sunteti considerat contagios pana in a doua zi dupa ce ati inceput sa luati antibiotice si nu mai aveti febra (daca ati avut anterior). Daca aveti pneumonie virala, sunteti considerat contagios pana cand va simtiti mai bine.

Diagnostic

Diagnosticarea pneumoniei se face prin examinare fizica, auscultatia plamanilor si alte teste. Pneumonia poate fi uneori greu de diagnosticat, deoarece simptomele sunt aceleasi ca pentru o raceala sau gripa. Pacientii merg adesea la medic abia cand simptomele se agraveaza. Daca se suspecteaza pneumonie, este important sa solicitati asistenta medicala prompt, astfel incat sa se poata face un diagnostic corect si sa se administreze un tratament adecvat.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Pneumonia cauzata de bacterii, virusuri sau ciuperci poate fi diagnosticata printr-o radiografie toracica sau o tomografie. Poate fi testata si o proba de mucus sau o proba de sange pentru a identifica exact cauza pneumoniei.

Radiografia toracica poate arata daca este vorba de pneumonie, dar nu arata care este cauza. In unele cazuri, poate fi efectuata o tomografie toracica astfel. Se poate efectua si o pulsoximetrie pentru a arata cantitatea de oxigen din fluxul sangvin. Nivelurile de oxigen din sange pot fi reduse in pneumonie.

Se pot efectua teste de microbiologie pentru identificarea organismului care a cauza boala. Testele pot fi efectuate pe sange sau sputa. Sunt disponibile teste rapide de urina pentru a identifica Streptococcus pneumoniae si Legionella pneumophila. Se poate face si o antibiograma. Examenele de sputa si de sange pot arata si care antibiotice sunt eficiente impotriva unei anumite tulpini bacteriene.

Alta procedura utilizata poate fi bronhoscopia. Bronhoscopia este o procedura in care un tub subtire luminat este introdus in trahee si caile aeriene majore. Bronhoscopia poate fi efectuata la pacientii cu pneumonie severa sau daca pneumonia se agraveaza in ciuda tratamentului cu antibiotice.

Tratament

Cat dureaza pneumonia? Pneumonia poate dura putin sau mai mult timp. Durata depinde de organismul implicat, de starea de sanatate generala a persoanei si de cat de repede o persoana primeste ingrijiri medicale. Unele persoane pot fi spitalizate, in timp ce altele isi continua rutina fara sa stie ca sunt infectate. Este important sa ne amintim ca infectia (in special din virusuri) poate duce la o tuse care dureaza 6 – 8 saptamani dupa ce infectia se reduce.

Majoritatea cazurilor de pneumonie pot fi tratate acasa. Cu toate acestea, bebelusii, copiii si persoanele cu pneumonie severa pot avea nevoie de internare in spital pentru tratament.

Tratament la domiciliu

Cum se trateaza pneumonia? Tratamentul la domiciliu poate fi facut daca starea nu e grava. Pneumonia este de obicei tratata cu antibiotice, chiar daca se suspecteaza pneumonie virala, deoarece poate exista si un grad de infectie bacteriana. Tipul de antibiotic utilizat si modul in care acesta este administrat va fi determinat de gravitatea si cauza pneumoniei. Un antibiotic precum amoxicilina este prescris atunci cand este suspectata pneumonia. Infectia cu un germen (infectie bacteriana) este o cauza comuna si antibioticele distrug bacteriile. Amoxicilina este de obicei eficienta impotriva celor mai frecvente cauze. Dupa initierea tratamentului cu antibiotic, simptomele incep sa se reduca dupa aproximativ 3 zile. Luati intregul curs de antibiotice, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine. Daca nu faceti acest lucru, puteti preveni tratarea infectiei si poate fi mai greu de tratat in viitor – poate creste riscul de rezistenta la antibiotice.

De asemenea, medicul va poate recomanda medicamente fara prescriptie pentru a reduce durerea si febra, dupa cum este necesar. Acestea pot include aspirina, ibuprofen (Advil, Motrin) sau acetaminofen (paracetamol). De asemenea, medicul va poate recomanda medicamente pentru tuse pentru a calma tusea, pentru a va putea odihni. Retineti ca tusea ajuta la eliminarea lichidului din plamani, deci nu trebuie suprimata in totalitate.

De asemenea, se recomanda un consum crescut de lichide pentru a preveni deshidratarea, dar si odihna. Discutati cu medicul daca simptomele nu se imbunatatesc in urmatoarele 3 zile. Tipurile de pneumonii fungice sunt de obicei tratate cu medicamente antifungice.

Spitalizarea pentru pneumonie

Spitalizarea in pneumonie sau tratarea pneumoniei in spital poate fi necesara daca simptomele sunt mai severe sau daca un individ are un sistem imunitar slabit sau alte boli grave. In spital, pacientii sunt tratati in general cu antibiotice si fluide intravenoase. Este posibil sa aiba nevoie de un supliment de oxigen.

Tratamentul spitalicesc poate include:

  • antibiotice intravenoase –  injectate intravenos;
  • terapie respiratorie, care presupune administrarea de medicamente specifice direct in plamani sau te invata sa efectuezi exercitii de respiratie pentru a maximiza oxigenarea;
  • oxigenoterapie pentru a mentine nivelul de oxigen in fluxul sangvin (primit printr-un tub nazal, masca faciala sau ventilator, in functie de gravitate).

Recuperare

Pneumonia poate avea nevoie de cateva saptamani pentru a se reduce complet. Tusea poate continua pana cand mucusul a fost eliminat din plamani. Aceasta este o parte a procesului de recuperare. Daca tusea se agraveaza sau daca recuperarea dureaza mai mult de cateva saptamani, consultati un medic pentru evaluari suplimentare. Fumatorii ar trebui sa beneficieze de o radiografie toracica dupa 6 saptamani pentru a confirma vindecarea completa a plamanilor.

Posibile complicatii ale penumoniei

Pneumonia poate avea complicatii, inclusiv:

  • bacteremia, in care bacteriile se raspandesc in sange; poate provoca soc septic si insuficienta de organ;
  • probleme de respiratie, ceea ce ar putea insemna ca trebuie sa utilizati un aparat de respiratie in timp ce plamanii se vindeca;
  • acumularea de fluide intre straturile de tesut care captusesc plamanii si cavitatea toracica;
  • abces pulmonar.

Profilaxie

Poate fi prevenita pneumonia?

Vaccinul impotriva pneumoniei

Exista un vaccin pentru pneumonie? Nu exista un vaccin pentru toate tipurile de pneumonie, dar sunt disponibile 2 vaccinuri. Acestea ajuta la prevenirea pneumoniei cauzate de bacteriile pneumococice. Vaccinurile pneumococice nu pot preveni toate cazurile de pneumonie. Insa, reduc riscul de complicatii grave si care pot pune viata in pericol.

Doua vaccinuri contra pneumoniei, Pneumovax23 si Prevnar13, protejeaza impotriva celor mai frecvente cauze ale pneumoniei bacteriene. Pneumovax23 protejeaza impotriva a 23 de tipuri diferite de bacterii pneumococice. Este recomandat tuturor adultilor cu varsta de 65 de ani si mai mari si copiilor cu varsta peste 2 ani care prezinta un risc crescut de pneumonie. Prevnar13 protejeaza impotriva a 13 tipuri de bacterii pneumonice. Este recomandat tuturor adultilor cu varsta de peste 65 de ani si copiilor sub 2 ani.

Se recomanda si imunizarea anuala impotriva gripei – vaccin antigripal, daca aveti un risc mai mare de a dezvolta aceste infectii.

Renuntarea la fumat

Fumul de tigara afecteaza captuseala cailor respiratorii si face plamanii mai predispusi la infectii. Asadar, renuntarea la fumat va reduce riscul de a dezvolta infectii pulmonare.

Alte sfaturi:

  • Spalati-va cat mai des pe maini pentru a evita transmiterea virusurilor si bacteriilor.
  • Evitati contactul cu persoane racite, cu gripa sau alte infectii.
  • Adoptati un stil de viata sanatos pentru a consolida sistemul imunitar – alimentatie sanatoasa, sport, somn de calitate si odihna corespunzatoare.

Referinte:

(1) Pneumonia, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/pneumonia
(2) Everything You Need to Know About Pneumonia, link: https://www.healthline.com/health/pneumonia
(3) Pneumonia – causes, symptoms, treatment, link: https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/pneumonia-causes-symptoms-treatment
(4) Pneumonia, link: https://www.medicinenet.com/pneumonia_facts/article.htm
(5) Pneumonia Symptoms and Diagnosis, link: https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/symptoms-and-diagnosis.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma