Fractura de clavicula reprezinta ruperea osului lung si subtire care leaga bratele de corp. Aflati mai multe despre cauzele si tratamentul fracturii de clavicula din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre fractura de clavicula
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Fractura de clavicula la copii
  5. Diagnostic
  6. Tratament si recuperare
  7. Complicatii
  8. Prevenire

Informatii generale despre fractura de clavicula

Ruptura de clavicula este o accidentare des intalnita, in special la copii si adultii tineri.

Ce este clavicula?

Clavicula este osul lung si subtire care leaga partea superioara a oaselor pieptului de umar.

Fractura clavicula

O clavicula rupta este rezultatul unei cazaturi, accidentari sportive si a unor traumatisme produse in urma unor accidente de trafic. De asemenea, bebelusii se pot alege uneori cu o fractura de clavicula in timpul procesului de nastere.

Cautati asistenta medicala urgenta daca va rupeti clavicula. O astfel de accidentare se rezolva repede cu gheata, calmante, o atela, fizioterapie si timp. O ruptura complicata, insa, ar putea necesita o interventie chirurgicala pentru alinierea osului rupt si pentru implantarea unor placi, suruburi sau tije in os pentru a mentine osul la locul sau in timpul vindecarii.

Incidenta

Fracturile de clavicula sunt destul de frecvente, reprezentand aproximativ 5 la suta din toate fracturile la adulti. Fracturile de clavicula sunt si mai frecvente la copii, reprezentand intre 8 si 15 procente din totalul fracturilor la copii.

Un studiu suedez din 2016 a descoperit ca 68 la suta din fracturile de clavicula au avut loc la barbati. Copiii intre 15 si 24 de ani au reprezentat cea mai mare grupa de varsta in randul barbatilor, cu un procent de 21%. In schimb, la persoanele mai mari de 65 de ani, majoritatea au fost femei.

Fiecare fractura este diferita, dar 80% dintre acestea apar in partea de mijloc a claviculei, care nu este puternic atasata de ligamente si muschi.

Cauze si factori de risc

Cea mai frecventa cauza a fracturii de clavicula este o lovitura directa in zona umarului. Acest lucru se poate produce in urma unei aterizari in umar sau a unei caderi pe un brat intins. Se poate intampla si in timpul unui accident de masina.

Leziunile sportive sunt o cauza frecventa a fracturilor de clavicula, in special in randul persoanelor tinere. Una dintre explicatii este ca acest os nu se intareste pe deplin pana la varsta de 20 de ani.

Practicarea unor sporturi de contact precum rugby-ul si hocheiul poate produce leziuni si vatamari la nivelul umerilor, la fel ca si alte sporturi in care individul poate cadea cu viteza mare sau pe o traiectorie descendenta, cum ar fi ski-ul sau skateboarding-ul.

Sugarii

Nou-nascutii pot suferi o fractura de clavicula in timpul nasterii. Este important ca parintii sa observe daca bebelusul lor prezinta vreun simptom de fractura de clavicula. In acest caz, copiii pot incepe brusc sa planga cand sunt atinsi in zona umarului.

Factori de risc

Clavicula se intareste complet abia dupa varsta de 20 de ani. Din cauza acestui lucru, copiii si adolescentii au un risc mai mare de a suferi o fractura de clavicula. Riscul scade dupa varsta de 20 de ani, dar apoi creste din nou la persoanele in varsta, deoarece rezistenta osoasa scade odata cu varsta.

Simptome

Printre semnele si simptomele de clavicula rupta se numara:

  • durere clavicula care se intensifica odata cu miscarea umarului
  • umflatura
  • sensibilitate la nivelul zonei afectate
  • vanatai
  • o excrescenta pe umar sau in apropierea acestuia
  • un scrasnit sau un sunet tipic unei rupturi care se produce in timp ce incercati sa miscati umarul
  • rigiditate sau incapacitate de a misca umarul

De multe ori, copiii nou-nascuti nu isi vor putea misca bratul timp de cateva zile dupa o fractura de clavicula produsa la nastere.

Cand trebuie sa mergeti la doctor

Daca observati semne sau simptome ale unei fracturi de clavicula sau daca nu va puteti misca mana in mod adecvat din cauza durerilor, mergeti de urgenta la medic. Diagnosticul si tratamentul oferite cu intarziere pot incetini procesul de vindecare.

Fractura de clavicula la copii

Clavicula este osul care leaga pe orizontala capul pieptului (sternul) si umarul (scapula). Clavicula poate fi simtita prin atingerea zonei dintre gat si umar. O clavicula rupta, numita si fractura de clavicula, se produce atunci cand acest os se rupe. Acest tip de vatamare este foarte intalnita in randul copiilor, de multe ori punandu-se diagnosticul de fractura de clavicula in lemn verde (osul are un aspect zimtat in urma fracturii).

Cum se produce fractura de clavicula la copii?

Ruptura de clavicula poate aparea in urma unei cazaturi puternice pe umar sau pe un brat intins.

Aceste fracturi sunt frecvente in randul copiilor care practica sporturi de contact, cum ar fi fotbalul american, lupte, rugby sau hochei. De asemenea, poate aparea si la cei care practica sporturi in care exista riscul de cazaturi puternice si grave, cum ar fi mersul pe bicicleta, ski-ul, snowboarding-ul si skateboarding-ul.

De asemenea, o clavicula se poate rupe in urma unui accident produs in trafic sau daca un copil este lovit de o masina.

Cum este tratata fractura de clavicula la copii

Cele mai multe clavicule rupte se vindeca cu gheata, fasa de sprijin pentru bratul afectat, medicamente anti-durere si exercitii fizice specifice. Bratul trebuie sustinut cu ajutorul unui imobilizator pentru umar. O orteza claviculara este special confectionata pentru astfel de accidentari.

Clavicula se va alinia perfect dupa fractura?

Chiar daca oasele rupte nu sunt perfect aliniate, corpul le poate face din nou sa stea drepte. Acest lucru se datoreaza faptului ca clavicula are un periosteum gros (stratul exterior al osului). De obicei, periostul claviculei nu se rupe, actionand astfel ca o maneca pentru a tine osul impreuna in timp ce se vindeca. Rareori, medicul recomanda interventia chirurgicala daca oasele rupte nu sunt aliniate in mod corespunzator.

In unele cazuri, in timp ce clavicula rupta se afla in proces de vindecare, apare o denivelare unde osul s-a rupt. Uneori, aceasta umflatura nu dispare definitiv. Insa nu provoaca dureri si nici alte probleme la nivelul bratului sau umarului.

Cand pot fi reluate activitatile sportive

Medicul este cel care ii va anunta pe parinti si copii, in urma unei examinari fizice, cand pot reincepe activitatile sportive obisnuite. De cele mai multe ori, acest lucru se produce atunci cand:

  • Cel mic nu mai resimte nicio durere atunci cand doctorul il apasa pe clavicula.
  • Forta si rezistenta umarului a atins capacitatea normala.
  • Copilul poate misca si utiliza bratul si umarul fara sa simta nicio durere.

In general, oamenii se pot intoarce la sporturile fara contact (cum ar fi alergarea sau inotul) in aproximativ 6 saptamani si la sporturile de contact (cum ar fi fotbalul, rugby-ul si hocheiul) dupa 8-12 saptamani.

Diagnostic

Medicul va intreba care sunt simptomele si cum s-a produs accidentarea. De asemenea, va va examina umarul si, probabil, va va cere sa incercati sa miscati bratul si degetele.

Uneori, locul fracturii va fi evident, deoarece osul va fi impins in sus sub piele. In functie de tipul de fractura, medicul va dori sa afle daca si nervii sau vasele de sange au fost deteriorate.

Medicul va efectua radiografii la nivelul umerilor pentru a descoperi locul exact al fracturii, cat si gradul de deplasare a capetelor osoase. Uneori, medicul va comanda, de asemenea, o scanare CT pentru a examina in detaliu fracturile.

Tratament si recuperare

Tratamentul pentru fractura de clavicula depinde de tipul si gravitatea fracturii. Atat tratamentele nonchirurgicale, cat si cele chirurgicale vin la pachet cu o serie de riscuri si beneficii. Cel mai bine este sa discutati in detaliu cu medicul despre variantele de tratament.

Ingrijirea pacientului cu fractura de clavicula

In trecut, se considera ca tratamentul nonchirurgical era cel mai bun pentru o fractura produsa in partea de mijloc a claviculei. In ultimii ani, insa, tratamentul chirurgical a devenit predominant.

Potrivit unei meta-analize din 2015, procentajul privind complicatiile au fost de 25 la suta, indiferent de tratament ales, chirurgical sau nonchirurgical. Ambele studii au solicitat mai multe cercetari pentru a determina ce tipuri de fracturi beneficiaza cel mai mult in urma operatiilor.

Tratament de conservare, nonchirurgical

Acesta presupune folosirea:

  • Imobilizare fractura clavicula cu ajutorul unei orteze. Bratul afectat va fi imobilizat pentru ca osul sa ramana la locul sau. Este important sa va miscati cat mai putin pana cand oasele se vindeca.
  • Medicamente pentru durere. Medicul poate prescrie medicamente fara reteta, precum ibuprofen sau acetaminofen.
  • Puteti aplica pungi cu gheata pentru a ameliora durerile in primele zile.
  • Fizioterapeutul va poate arata anumite exercitii usoare menite sa previna rigiditatea, in timp ce oasele se vindeca. Dupa vindecarea fracturii, specialistul va poate stabili un program de recuperare prin care va puteti recapata forta si flexibilitate.

Eventuale complicatii ale tratamentului nonchirurgical

O complicatie a tratamentului nonchirurgical este ”malunion”, in traducere: vindecare in pozitie vicioasa sau nealinerea oaselor. Poate fi nevoie de tratament suplimentar, in functie de felul in care aceasta complicatie afecteaza functia bratului.

Interventie chirurgicala

Daca osul este fragmentat, fracturat in mai multe locuri sau prost aliniat, se poate recomanda interventia chirurgicala. De obicei, tratarea fracturilor complexe presupune:

  • repozitionarea claviculei
  • montarea unor suruburi metalice si a unei placi metalice care sa tina osul in loc, astfel incat sa se vindece corect
  • purtarea unei orteze dupa operatie pentru a imobiliza bratul pentru cateva saptamani
  • administrarea de calmante, conform prescriptiilor, dupa operatie
  • efectuarea unor radiografii de verificare pentru a monitoriza procesul de vindecare

Suruburile sunt indepartate dupa vindecarea fracturii. Placile metalice nu sunt inlaturate, de obicei, decat daca pielea de deasupra s-a iritat.

Pot exista complicatii chirurgicale, cum ar fi probleme cu vindecarea oaselor, infectie sau lezarea unui plaman.

In prezent, medicii cerceteaza chirurgia artroscopica minim invaziva pentru fractura de clavicula.

Program de recuperare fractura de clavicula

Cat dureaza vindecarea fracturii de clavicula

Vindecarea unei fracturi de clavicula dureaza de obicei intre 6-8 saptamani in cazul adultilor si 3-6 saptamani in cazul copiilor. Timpurile de vindecare variaza in functie de fractura individuala.

In primele 6 saptamani, nu trebuie sa ridicati nimic mai greu de 5 kilograme sau sa incercati sa ridicati bratul peste nivelul umarului.

Odata ce osul s-a vindecat, trebuie sa incepeti fizioterapia, care va dura probabil cateva saptamani. In general, oamenii isi pot relua activitatile normale dupa trei luni.

Odihna

Somnul, pentru cei cu fractura de clavicula, poate fi inconfortabil. Indepartati orteza sau fasa de sustinere noaptea si folositi perne suplimentare pentru a va ridica.

Ameliorarea durerilor

Utilizati calmante pentru a ameliora si combate durerea. De mare ajutor pot fi si pungile cu gheata.

Kinetoterapie

Incepeti un program usor de kinetoterapie pentru a evita rigidizarea bratului in timpul vindecarii. Veti putea misca mainile, cotul si degetele dupa ce va veti simti confortabil sa faceti acest lucru.

Dupa vindecarea fracturii, kinetoterapeutul va poate arata exercitii de intarire a umarului si bratului. In plus, medicul va stabili cand veti putea reveni la activitatile normale.

Complicatii

Majoritatea fracturilor de clavicula se vindeca fara probleme. In anumite cazuri, pot insa, sa apara si complicatii, cum ar fi:

  • Lezarea nervilor sau a vaselor de sange. Fragmentele de oase pot leza nervii si vasele de sange din apropiere. Solicitati imediat asistenta medicala daca observati amorteala in brat.
  • Vindecare insuficienta sau ingreunata. O clavicula puternic rupta s-ar putea vindeca lent sau incomplet. Sudarea precara a oaselor in timpul vindecarii poate scurta osul.
  • Clavicula inflamata. Ca parte a procesului de vindecare, in locul de aliniere a osului poate aparea o formatiune osoasa. Aceasta umflatura este usor de observat, deoarece este aproape de piele. Cele mai multe protuberante dispar in timp, insa unele devin permanente.
  • O fractura care afecteaza articulatiile care leaga clavicula de umar ar putea creste riscul de a dezvolta artrita la nivelul articulatiei respective.

Prevenire

Fracturile de clavicula sunt greu de prevenit, deoarece se produc de obicei in timpul unor caderi accidentale. Chiar si cei mai buni sportivi pot aluneca si cadea uneori. Trebuie, insa, sa luam intotdeauna masurile necesare pentru a efectua exercitiile fizice in siguranta.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-collarbone/symptoms-causes/syc-20370311
  2. https://www.healthline.com/health/broken-collarbone
  3. https://kidshealth.org/en/teens/clavicle-fracture.html
  4. https://www.webmd.com/fitness-exercise/collarbone-fracture
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma