Fobia sociala sau anxietatea sociala se refera la frica si disconfortul extreme in anumite sau in majoritatea situatiilor sociale, in care persoana se teme ca ar putea fi observata, evaluata negativ sau respinsa de catre ceilalti.

Cuprins:

(1) Ce este fobia sociala?
(2) Cum se manifesta fobia sociala?
(3) Cauze
(4) Diagnostic
(5) Cum se trateaza fobia sociala?

Ce este fobia sociala?

Este normal ca in anumite situatii sociale sa simtim un oarecare nivel de tensiune, neliniste sau anxietate. Insa persoanele cu fobie sociala resimt o teama intensa de interactiunile cu ceilalti si de posibilitatea de a fi judecate, umilite, facute sa se simta prost, respinse. Deseori se tem ca anxietatea lor va fi evidenta pentru ceilalti (faptul ca se inrosesc la fata, ca le tremura vocea, ca transpira, tremura etc.).

Exemple de situatii in care se activeaza fobia sociala:

  • interactiuni sociale: purtarea unei conversatii in public, discutia cu persoane noi; interactiunea cu straini, mersul la o intalnire, participarea la un interviu pentru obtinerea unui job;
  • situatii care presupun observarea de catre ceilalti: a manca sau a bea in fata altor persoane, a fi in centrul atentiei, folosirea unor toalete publice;
  • situatii in care este evaluata performanta in fata celorlalti: sa raspunzi la intrebari la ore, vorbitul in public, vorbitul la telefon in public.

Frica sau anxietatea resimtite in fobia sociala sunt semnificativ mai mari decat pericolul real al situatiei respective. Intensitatea fricii e atat de mare, incat e perceputa ca fiind coplesitoare. In unele cazuri persoane stiu si inteleg ca frica lor este irationala, ca nu este bazata pe dovezi sau ca nu are o logica rationala. Cu toate acestea, frica este atat de puternica, inca simt ca nu o pot controla.

Aceasta frica poate afecta numeroase aspecte ale vietii – mersul la scoala, la serviciu, socializarea cu prietenii in oras, activitatile de zi cu zi care presupun intrarea in contact cu alti oameni.

Persoanele cu sociofobie evita situatiile sociale sau, daca nu le pot evita, traiesc aceste situatii cu frica sau anxietate foarte intense. In cazurile mai severe, persoane pot evita sa mai iasa din casa. Cei cu fobie sociala sunt la risc de a dezvolta si depresie sau tulburari ale consumului de alcool.

Fobia sociala – anxietatea sociala

Fobia sociala face parte din categoria tulburarilor de anxietate. Fobia sociala este denumirea initiala a tulburarii care acum se numeste anxietate sociala.

In primele doua editii ale DSM (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale, publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie), tulburarea era grupata alaturi de celelalte fobii. Denumirea sa era de “fobie sociala”. Incepand cu editia a treia a DSM (1980), tulburarea a fost numita “tulburarea de anxietate sociala”, avand si un diagnostic independent de categoria fobiilor.
Astazi se folosesc ambele denumiri pentru aceasta tulburare.

Cum se manifesta fobia sociala?

Fobia sociala nu se refera la frica de oameni, ci consta in teama intensa si persistenta de anumite sau orice tip de situatii sociale, in care ar persoana ar putea fi observata, evaluata sau judecata de ceilalti.

Unele fobii sociale sunt legate de situatiile in care persoana trebuie sa faca o activitate in public, sub privirile celorlalti. De exemplu, sa vorbeasca, sa cante la un instrument sau vocal etc. Aceleasi activitati nu creeaza nicio problema atunci cand sunt realizate de catre persoana fobica de una singura, fara sa fie privita.

Alte fobii sociale sunt mai generale, in sensul ca anxietatea apare in majoritatea situatiilor sociale, care presupun activitati in public sau cunoasterea altor persoane, respectiv interactiunea cu ceilalti.

Fobia sociala simptome fizice:

  • accelerarea batailor inimii;
  • ameteala;
  • incordare, tensiune musculara;
  • disconfort, senzatie de “fluturi in stomac”, dureri de stomac;
  • senzatia lipsei de aer;
  • inrosirea fetei;
  • tremur;
  • transpiratie excesiva;
  • gura uscata si/sau gat uscat;
  • tremurul vocii;
  • postura corporala rigida;
  • greata sau varsaturi.

Fobia sociala simptome la nivel emotional:

  • frica extrema de a fi judecat, evaluat negativ sau respins de catre ceilalti;
  • frica ca ceilalti vor observa ca persoana este anxioasa;
  • neliniste, nervozitate;
  • atacuri de panica;
  • jena, frustare, stanjeneala atunci cand se afla in fata celorlalti sau intr-un grup;
  • frica anticipatorie (inainte ca evenimentul sau interactiunea sociala sa aiba loc).

Fobia sociala simptome la nivel cognitiv:

  • senzatia ca si cum mintea se goleste;
  • preocupare exagerata fata de impresia proasta pe care le-ar putea-o crea celorlalti;
  • hipervigilenta fata de posibile semne care arata ca lucrurile nu merg bine (pot fi propriile senzatii si simptome: inrosirea fetei, tremurul vocii, sau semne din partea celorlalti: un cascat, o anumita privire, rasul cuiva din public etc.);
  • mentinerea atentiei pe aceste semne si interpretarea lor prin prisma ipotezei lor: ca nu se vor descurca, ca ceilalti vor rade de ei etc.

Fobia sociala simptome la nivel comportamental:

Evitarea

  • evitarea, refuzul de a participa la interactiuni sociale, intalnirii de persoane noi;
  • amanarea anumitor activitati sau delegarea catre altii;
  • izolarea, ca urmare a evitarii.

In situatiile sociale:

  • retinerea de la anumite comportamente de teama de a nu se face de ras;
  • evitarea contactului vizual.

Simptomele apar nu doar in situatiile sociale, dar ci atunci cand persoanele cu fobie sociala anticipeaza ca acestea vor urma.

Cauze

Nu se cunosc cu exactitate cauzele care determina aparitia fobiei sociale. Se presupune ca la baza acestei tulburari ar fi o interactiune complexa dintre factorii genetici (biologici) si cei de mediu. Studiile arata ca exista o componenta genetica, ce predispune unele persoane la aceasta tulburare. Cei care au rude de gradul 1 cu fobie sociala au un risc mai mare de a dezvolta si ei fobia.

Exista si factori de risc care pot creste sansele ca o persoana sa dezvolte fobia sociala:

  • experientele negative de viata (umilire, bullying, respingere, conflicte in familie, traume, abuzuri;
  • anumite trasaturi ale temperamentului – persoanele timide, retrase, retinute atunci cand sunt in situatii noi sau cunosc oameni noi sunt mai predispuse la fobia sociala
  • anumite evenimente sociale, care pot declansa pentru prima data simptomele anxietatii sociale.

Unele persoane cu fobie sociala sunt timide inca din copilarie, in timp ce altele incep sa manifeste simptomele dupa pubertate. Fobia sociala nu este doar o timiditate accentuata, ci este o problema de sanatate mintala care creeaza multa suferinta si afecteaza calitatea vietii.

Diagnostic

Asa cum mentionam mai sus, in situatii sociale noi, de evaluare si/sau cu o miza importanta, este normal sa apara anxietatea si sa experimentam o serie de simptome similare cu ale fobiei sociale. Insa acestea se reduc treptat, pe masura ce ne obisnuim cu situatia si per total nu ne afecteaza functionarea si scopurile.

Insa in cazul unei fobii sociale, intensitatea fricii este atat de mare, incat provoaca suferinta persoanelor afectate si interfereaza semnificativ cu domenii largi din viata sa (academic, social, profesional, relational). In aceste conditii, este important ca persoana cu fobia sociala sa solicite ajutor specializat.

Diagnosticarea fobiei sociale de face de catre un specialist in sanatatea mintala, psiholog sau medic psihiatru, in urma analizarii simptomelor si istoricului personal.

Diagnosticul diferential cu alte tulburari psihice care pot avea simptome similare, cum ar fi agorafobia, tulburarea de panica.

Cum se trateaza fobia sociala?

Fobia sociala este o tulburare psihica ce se poate trata cu succes. Netratata, fobia sociala poate dura multi ani sau intreaga viata, impiedicand persoanele sa se bucure din plin de potentialul lor si de viata in general.

Tratamentul principal consta in psihoterapie. Psihoterapia poate fi combinata cu medicatie, in functie de caz, dupa prescriptia unui medic psihiatru. In cadrul sedintelor de psihoterapie, persoanele inteleg mecanismul fobiei, identifica situatiile in care se activeaza fobia sociala, patternurile de gandire si comportament si invata cum sa faca fata fricii (in loc sa o evite) si cum sa isi modifice gandurile negative si irationale.

Metoda expunerii si desensibilizarea sistematica sunt foarte eficiente in cazul fobiilor. Acestea presupun confruntarea cu frica intr-un mod gradual, de la situatiile cele mai suportabile pana la cele mai dificile, pana la reducerea semnificativa a fricii.

Terapia de grup si grupurile de suport sunt foarte eficiente in cazul fobiei sociale. Participarea in sine ajuta persoanele cu anxietate sociala, fiind o forma de interactiune sociala. Apoi impartasirea dificultatilor similare prin care trec participantii grupului ii ajuta sa inteleaga ca nu sunt singuri, pot primi un feedback onest de la ceilalti, iar sustinerea reciproca si exemplele celorlalti ii incurajeaza sa se confrunte cu situatiile care le provoaca fricile cele mai intense.

Foarte eficiente in cazul tulburarilor de anxietate sunt si tehnicile de relaxare. Practicate in mod regulat, relaxarea ajuta la reducerea simptomelor de anxietate.

Tratamentul fobiei sociale necesita timp si rabdare, cu atat mai mult cu cat persoana solicita ajutorul specializat dupa mult timp de cand se confrunta cu aceasta tulburare.

Cum te ajuti singur in caz de anxietate sociala

Un stil de viata echilibrat poate ajuta de asemenea la reducerea anxietatii.

  • Asigurati-va ca dormiti suficient. Lipsa somnului creste vulnerabilitatea la anxietate, in timp ce somnul suficient te ajuta sa fii mai calm in situatiile anxiogene.
  • Mentineti-va activi fizic si alimentati-va echilibrat. Reduceti consumul de bauturi si produse care contin cofeina. Aceasta substanta agraveaza simptomele unei anxietati sociale.
  • Vorbiti cu familia si persoanele apropiate, impartasindu-le experientele si trairile voastre.
  • Exersati tehnici de respiratie. Deseori tendinta persoanelor anxioase este de a hiperventila, adica de a respira foarte repede. Acest fapt duce la un dezechilibru intre nivelurile de oxigen si dioxid de carbon din organism, ceea ce duce la aparitia altor simptome de anxietate: ameteala, senzatia de sufocare, accelerarea batailor inimii, incordarea musculara.

Referinte:

(1) Social Anxiety Disorder: More Than Just Shyness – https://www.nimh.nih.gov/health/publications/social-anxiety-disorder-more-than-just-shyness/index.shtml
(2) Social Phobia (Social Anxiety Disorder) – https://www.merckmanuals.com/home/mental-health-disorders/anxiety-and-stress-related-disorders/social-phobia
(3) Social phobia: epidemiology, recognition and treatment – https://www.bmj.com/content/315/7111/796.full
(5) Social Anxiety Disorder – https://www.helpguide.org/articles/anxiety/social-anxiety-disorder.htm
(6) Social Anxiety Disorder – https://adaa.org/sites/default/files/SocialAnxietyDisorder-brochure.pdf
(7) Social Anxiety Disorder: Symptoms, Causes and Treatment – https://www.psycom.net/social-anxiety-disorder-overview

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma