Sindromul Ramsay Hunt – cauze, simptome, tratament

Sindromul Ramsay Hunt este o afectiune neurologica rara, indusa de zona zoster, caracterizata prin paralizie faciala si o eruptie cutanata la nivelul urechii sau gurii. Aflati mai multe despre aceasta maladie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este sindromul Ramsay Hunt?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este sindromul Ramsay Hunt?

Sindromul Ramsay Hunt apare atunci cand zona zoster afecteaza nervii de la nivelul fetei aflati aproape de oricare dintre urechi. Zona zoster care afecteaza oricare dintre urechi este o conditie cauzata de un virus numit herpes zoster oticus. Virusul varicelo-zosterian general provoaca, de asemenea, varicela, aceasta boala aparand mai frecvent la copii. Daca ati avut varicela pana in momentul de fata, virusul se poate reactiva mai tarziu in viata si poate provoca zona zoster.

Atat zona zoster, cat si varicela pot fi usor recunoscute in urma eruptiei cutanate specifice care apare in zona afectata a corpului. Spre deosebire de varicela, o eruptie cauzata de zona zoster in apropierea nervilor faciali ai urechii poate provoca alte complicatii, inclusiv paralizia faciala si dureri de urechi. Cand se intampla acest lucru, boala poarta denumirea de sindrom Ramsay Hunt.

La ce trebuie sa fie atenti pacientii

Daca aveti o eruptie pe fata si, de asemenea, incepeti sa observati simptome precum slabiciunea musculara faciala, consultati medicul cat mai curand posibil. Datorita administrarii tratamentului precoce, puteti fi siguri ca nu veti dezvolta nicio complicatie a sindromului Ramsay Hunt.

Sindromul Ramsay Hunt este de obicei tratat in mod eficient. Cu toate acestea, unele persoane pot ramane cu o slabiciune musculara permanenta si pierderi de auz.

Biroul de Boli Rare din SUA a inclus sindromul Ramsay Hunt in randul afectiunilor rare, cu o incidenta de aproximativ 5 din 100.000 de persoane din Statele Unite. Majoritatea medicilor nu vor intampina niciodata un caz de sindrom Ramsay Hunt in timpul carierei lor.

Cauze si factori de risc

Sindromul Ramsay Hunt apare la persoanele care au avut varicela. Chiar daca s-au vindecat in urma acestei afectiuni, virusul ramane in corp si uneori se poate reactiva in anii urmatori, provocand zona zoster, o eruptie dureroasa insotita de vezicule (basici) pline cu lichid.

Sindromul Ramsay Hunt este un focar de zona zoster care afecteaza nervul facial aflat in apropierea uneia dintre urechi. De asemenea, poate provoca paralizie faciala unilaterala si pierderea auzului.

Factori de risc

Acest sindrom poate fi dezvoltat de catre orice persoana care a avut varicela. Este mai frecvent la adultii in varsta, afectand de obicei persoanele mai mari de 60 de ani. Sindromul Ramsay Hunt este rar la copii.

Afectiunea nu este contagioasa. Cu toate acestea, reactivarea virusului varicelo-zosterian poate cauza varicela la persoanele care nu au avut anterior varicela sau care au fost vaccinate impotriva acestui virus. Infectia poate fi grava pentru persoanele care au probleme cu sistemul imunitar.

Pana la scurgerea lichidului din vezicule, evitati contactul fizic cu:

  • Persoanele care nu au avut niciodata varicela sau care nu s-au vaccinat niciodata impotriva acestei infectii
  • Persoanele care au un sistem imunitar slabit
  • Nou-nascuti
  • Femeile gravide

Cum se manifesta?

Cele mai vizibile simptome ale sindromului Ramsay Hunt sunt aparitia unei eruptii specifice zonei zoster langa una sau langa ambele urechi, dar si o paralizie anormala la nivelul fetei. In cazul acestui sindrom, paralizia faciala se observa pe partea fetei care este afectata de eruptia specifica zonei zoster. Cand fata este paralizata, muschii pot fi controlati cu greu sau chiar deloc, ca si cum pacientul si-ar fi pierdut forta la nivelul acelor muschi.

Eruptia poate fi insotita de veziculele sale rosii, pline de puroi. In cazul acestei afectiuni, eruptia poate fi in interior, in exterior sau in jurul urechii. In unele cazuri, eruptia poate aparea si in gura, in special in cerul gurii sau in partea de sus a gatului. In alte cazuri, pacientul poate sa nu aiba deloc o eruptie vizibila, dar sa dezvolte totusi o paralizie la nivelul fetei.

Alte simptome

Alte simptome comune ale sindromului Ramsay Hunt sunt:

  • durere la nivelul urechii afectate
  • dureri in gat
  • un sunet zgomotos in ureche, numit si tinitus
  • pierderea auzului
  • dificultati in a inchide ochiul pe partea afectata a fetei
  • deteriorarea simtului gustului
  • pacientul are senzatia ca se invarte camera cu el, simptom cunoscut sub denumirea de vertij
  • discurs usor afectat

Cand se recomanda vizita la doctor

Luati legatura cu medicul daca prezentati o paralizie faciala sau o eruptie de zona zoster la nivelul fetei. Complicatiile pe termen lung pot fi prevenite cu ajutorul tratamentului care este administrat in termen de trei zile de la debutul semnelor si simptomelor bolii.

Diagnostic

Doctorul poate utiliza mai multe metode pentru a diagnostica sindromul Ramsay Hunt. Printre acestea se numara

Aflarea istoricului medical

De exemplu, daca ati avut varicela cand erati copil, eruptia faciala poate fi cauzata de un focar de zona zoster care s-a reactivat.

Efectuarea unui examen fizic

In cadrul acestuia, medicul verifica organismul pentru a descoperi orice alte simptome si va examina indeaproape zona afectata de sindrom pentru a confirma diagnosticul.

Medicul va pune intrebari despre orice alte simptome

Specialistul ar putea intreba daca pacientul prezinta si alte simptome, cum ar fi dureri sau ameteli.

Efectuarea unei biopsii (proba de tesut sau lichid)

Acest test presupune prelevarea unei probe din tesutul eruptiei cutanate si a zonei afectate si trimiterea acesteia la un laborator pentru a fi confirmat diagnosticul de sindrom Ramsay Hunt.

Alte teste

Doctorul poate recomanda si alte teste pentru a stabili diagnosticul. Printre acestea se numara:

  • analize de sange pentru a verifica virusul varicelo-zosterian
  • teste de piele pentru a descoperi prezenta virusului
  • recoltarea lichidului spinal pentru examinare (procedura numita si punctie lombara)
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) la nivelul capului.

Tratament

Medicamente

Daca pacientul este tratat la timp, sansele unei vindecari complete sunt foarte mari.

Pentru a combate simptomele, medicul poate sa prescrie un medicament antiviral, cum ar fi aciclovir, famciclovir sau valacyclovir, precum si un corticosteroid care sa lupte impotriva umflaturii si a durerilor. Pacientul poate fi nevoit sa ia diazepam pentru a combate simptomele de vertij.

Fizioterapia

Daca slabiciunea faciala persista si dupa finalizarea tratamentului medical, doctorul ii poate recomanda pacientului exercitii specifice de fizioterapie pentru a-si recapata functionarea adecvata a muschilor faciali.

Injectii cu Botox

Cei care nu-si pot inchide complet ochii pot primi injectii in pleoapa superioara cu toxina botulinica de tip A, mai cunoscuta sub numele de Botox. De asemenea, ochiul afectat mai poate fi protejat si cu ajutorul unui petic aplicat pe ochi.

Pacientii pot fi nevoiti sa astepte cateva saptamani sau chiar cateva luni pentru a se recupera in urma sindromului Ramsay Hunt. Daca tratamentul este acordat cu intarziere, iar afectarea nervilor este severa, exista riscul ca pacientul sa nu se mai recupereze complet.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Puteti lua urmatoarele masuri pentru a reduce disconfortul cauzat de sindromul Ramsay Hunt:

  • Mentineti curate zonele afectate de eruptiile cutanate.
  • Aplicati comprese reci si umede pe eruptii pentru a ameliora durerea.
  • Luati analgezice fara reteta sau medicamente antiinflamatoare eliberate pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul.

Daca din cauza slabiciunii faciale nu puteti inchide unul dintre ochi, urmati acesti pasi pentru a va proteja vederea:

  • Folositi picaturi hidratante pentru ochi pe parcursul zilei daca ochiul devine uscat.
  • Noaptea, aplicati unguente pe ochi si lipiti pleoapa pentru a o inchide sau purtati un petic pentru ochi.

Recuperare

Pacientii se pot recupera cu succes in urma sindromului Ramsay Hunt in functie cat de repede recunosc si trateaza simptomele in primele zile.

Cea mai buna modalitate de a va asigura ca va veti recupera complet este sa luati medicamentele aciclovir si prednisolon in termen de 7 zile de la inceperea simptomelor.

Daunele cauzate de sindromul Ramsay Hunt sunt reversibile.

Complicatii

Printre complicatiile sindromului Ramsay Hunt se numara:

Pierderea permanenta a auzului si slabiciune faciala

Pentru majoritatea oamenilor, pierderea auzului si paralizia faciala provocata de sindromul Ramsay Hunt este temporara. Cu toate acestea, aceste complicatii pot deveni permanente.

Afectarea ochilor

Slabiciunea faciala cauzata de sindromul Ramsay Hunt poate ingreuna inchiderea pleoapei. Cand se intampla acest lucru, corneea, cea care protejeaza ochiul, se poate deteriora. Aceasta deteriorare poate provoca dureri oculare si vedere incetosata.

Nevralgia postherpetica

Aceasta afectiune dureroasa apare atunci cand zona zoster deterioreaza fibrele nervoase. Mesajele trimise de aceste fibre nervoase devin confuze si exagerate, provocand dureri care pot dura mai mult, chiar si dupa ce alte semne si simptome ale sindromului Ramsay Hunt au disparut.

Prevenire

Copiii sunt in prezent vaccinati in mod obisnuit impotriva varicelei, ceea ce reduce considerabil riscurile de a se infecta cu virusul varicelei. De asemenea, este recomandat un vaccin contra zona zoster pentru persoanele trecute de varsta de 50 de ani.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ramsay-hunt-syndrome/symptoms-causes/syc-20351783
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/191575
  3. https://www.healthline.com/health/ramsay-hunt-syndrome
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Am 9 pareze faciale....fara sa mi se spuna cauza, dar pare ca aici am găsit niște explicații. Voi face analiza pentru acest virus, poate....aflu și eu un răspuns!

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma