Fitoterapia este un tip de medicina alternativa ce foloseste produse derivate din plante, in scop curativ si preventiv. Iata care sunt indicatiile si beneficiile acestei terapii.

Cuprins:

1. Ce este fitoterapia?
2. Tipuri de astfel de produse
3. Ce beneficii au preparatele fitoterapice?
4. Contraindicatii si posibile riscuri

Ce este fitoterapia?

Fitoterapia presupune utilizarea produselor si medicamentelor derivate din plante pentru tratarea si prevenirea bolilor. Medicamentele pe baza de plante sunt utilizate tot mai mult pentru o varietate de probleme medicale si afectiuni. De aceea, este esentiala intelegerea modului in care medicamentele pe baza de plante sunt obtinute, prelucrate si standardizate.

Conceptul de fitoterapie a pornit de la medicul francez Henri Leclerc, care a folosit prima data acest termen in 1913. Termenul include si o abordare terapeutica alopata. Fitoterapia include terapii si medicamente pe baza de plante, obtinute din combinatii diferite de parti de plante, de ex. frunze, flori sau radacini. Fiecare parte poate avea diferite utilizari medicinale, iar multe tipuri de componente chimice necesita diferite metode de extractie. Se folosesc atat plante verzi, cat si uscate.

Tipuri de astfel de produse

Medicamentul si produsele din plante folosesc intreaga planta sau o parte a plantei (radacini, frunze, fructe) prelucrate prin diverse mijloace de extractie:

pulberi: se foloseste de obicei partea subterana a plantei, dar si partea aeriana, care este uscata, macinata (macinare la rece sub azot lichid), dupa care este cernuta. Pulberile sunt utilizate in special pentru obtinerea de capsule si tablete;
extracte: acestea sunt preparate concentrate obtinute cel mai adesea prin macerarea intr-un solvent (apa, alcool). Odata cu evaporarea solventului, se obtine un extract cu o consistenta moale, uscata sau fluida.
preparate pe baza de alcool – se obtin prin distilarea plantelor uscate sau proaspete macerate in alcool (tincturi, mai ales). Exista si alternative non-alcoolice, cum ar fi pe baza de glicerina sau otet.
preparate pe baza de glicerina: macerarea tulpinilor, frunzelor, a mugurilor si a radacinilor proaspat macinate intr-un amestec de alcool, apa si glicerina;
preparate pe baza de apa (majoritatea produselor de acest tip sunt pe baza de apa) – infuzii (se folosesc ierburi uscate sau proaspete, de obicei tulpina, frunzele si florile, introduse in apa clocotita), decoct, siropuri, unguente si lotiuni pe baza de plante, comprese.
preparatele pe baza de ulei, cum ar fi uleiurile si unguentele infuzate, sunt utilizate in mod normal pentru uz extern.

Alte tipuri de preparate fitoterapice:

● sucuri nutritive;
● substante utilizate pentru inhalare;
● bai fitoterapice;
● ape de gura si solutii pentru gargara;
● supozitoare cu preparate fitoterapice etc.

Ce beneficii au preparatele fitoterapice?

In medicina traditionala, producatorii extrag ingredientul activ din plante pentru a produce medicamente. In ceea ce priveste fitoterapia, planta este utilizata partial sau integral, sub diferite forme. In medicina pe baza de plante, plantele sunt utilizate ca terapie pentru a regla functiile organismului, dar ajuta si corpul uman sa se vindece. Boala, conform adeptilor fitoterpiei si nu numai, este consecinta unui dezechilibru intern al corpului, care trebuie sa se adapteze constant mediului. Abilitatea corpului de a-si mentine echilibrul si de a se adapta, care este unica pentru fiecare dintre noi, este influentata de factori din exterior.

Astfel de terapii sunt utilizate atat pentru preventie, cat si pentru tratamentul anumitor boli:

● afectiuni articulare si osoase;
● afectiuni cardiovasculare si ale sistemului circulator;
● afectiuni ale pielii;
● boli de nutritie si alimentatie;
● imbunatatirea digestiei;
● fertilitate, sarcina, alaptare;
● tulburari hormonale;
● sanatatea emotionala;
● oboseala;
● afectiuni respiratorii, inclusiv gripa, raceala, tuse, bronsita etc.;
● cresterea nivelului de energie;
● alergii;
● afectiuni urinare;
● tulburari de somn, stres, anxietate, depresie, fobii etc.;
● imbunatatirea sistemului imunitar etc.

Fitoterapia este relativ sigura pentru sanatate, rar provoaca efecte adverse si costurile asociate sunt relativ mici. Este indicata mai ales pentru preventie si mentinerea sanatatii, in asociere cu un stil alimentar sanatos si activ.

Contraindicatii si posibile riscuri

Riscurile asociate fitoterapiei depinde de cantitatea de substanta consumata. Daca se respecta recomandarile de utilizare, produsele fitoterapice rar produc efecte adverse. Unele plante sunt toxice, altele pot interactiona cu medicamentele si pot provoca reactii adverse. Este esential sa urmati anumite recomandari.

Pentru a evita orice interactiune medicamentoasa, discutati cu medicul inainte de administrarea oricaror tipuri de produse fitoterapice. Femeile gravide si care alapteaza trebuie sa limiteze consumul de astfel de produse si sa le foloseasca doar la indicatiile medicului. EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) a contraindicat utilizarea anumitor plante la copiii cu varsta sub 12 ani si, foarte des, la copiii sub 18 ani. Unele plante pot fi folosite de la varsta de 3 si 6 ani. Prin urmare, este esential sa consultati un medic pentru a vedea daca respectivul tratament este potrivit pentru copil.

Cand utilizati un produs fitoterapic, cititi recomandarile de pe ambalaj, date privind dozajul si posibilele riscuri si interactiuni ale acelei plante sau combinatii de plante. Incepeti cu doze mici pentru a depista eventualele alergii la planta respectiva sau reactii alergice.

Contraindicatii

Anumite persoane trebuie sa fie extrem de precaute la utilizarea acestor terapii, mai ales in astfel de cazuri:

● daca utilizati alte terapii sau medicamente;
● daca aveti afectiuni grave de sanatate, cum ar fi bolile hepatice sau renale;
● daca urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala;
● daca sunteti insarcinata sau alaptati;
● daca sunteti in varsta;
● copiii – ca si in cazul tuturor medicamentelor, medicamentele pe baza de plante trebuie administrate cu precautie copiilor.

Eficienta fitoterapiei variaza in functie de fiecare organism. Daca un produs este eficient pentru o persoana, acest lucru nu garanteaza ca va avea beneficii si asupra altei persoane. Urmati astfel de terapii doar dupa ce ati consultat si medicul, pentru a preveni anumite interactiuni cu boli de care suferiti sau cu medicamente pe care le administrati.

Referinte::

(1) Phytotherapy: an introduction to its history, use and application, link: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000200019
(2) Phytotherapy – good science or big business?, link: https://www.nature.com/news/1999/990513/full/news990513-8.html
(3) History of Use of Traditional Herbal Medicines, link: https://monographs.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/06/mono82-6A.pdf
(4) Phytothérapie, link: https://www.santemagazine.fr/medecines-alternatives/approches-naturelles/phytotherapie-177037#.UilsDz_jsht
(5) Herbal medicine: buy one, get two free, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2600134/
(6) Herbal medicine, link: https://medlineplus.gov/herbalmedicine.html
(7) Herbal medicine, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071505/
(8) Phytotherapy, link: https://www.britannica.com/science/phytotherapy

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma