Uleiul de peste este unul dintre cele mai consumate suplimente alimentare. Este bogat in acizi grasi omega-3, care sunt foarte importanti pentru sanatatea ta. Mai multe despre uleiul de peste si beneficiile sale extraordinare pentru sanatate puteti afla din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este uleiul de peste?
  2. Tipuri de ulei de peste
  3. Proprietati
  4. 10 beneficii ale uleiului de peste
  5. Ulei de peste pentru copii
  6. Omega 3 in sarcina
  7. Contraindicatii
  8. Informatii utile

Ce este uleiul de peste?

Uleiul de peste este uleiul derivat din tesuturile de peste uleios. Uleiul de peste contine acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), precursorii anumitor eicosanoizi cunoscuti pentru reducerea inflamatiei in organism. Acestia au si alte beneficii pentru sanatate, cum ar fi tratarea hipertrigliceridemiei, cu toate ca revendicarile de prevenire a infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral nu au fost suportate. Uleiul de peste si acizii grasi omega-3 au fost studiati intr-o mare varietate de alte boli, cum ar fi:

Uleiul de peste poate fi gasit in farmacii sub forma de capsule sau ulei de peste lichid.

Tipuri de ulei de peste

Ulei de peste poate fi de mai multe tipuri:

  • uleiul de cod
  • uleiul din ficat de cod
  • uleiul de krill
  • ulei de somon
  • ulei de rechin
  • untura de peste
  • uleiul de hering
  • uleiul de ton
  • uleiul de sardina
  • uleiul de macrou

Proprietati

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumarea a 1-2 portii de peste pe saptamana. Acest lucru se datoreaza faptului ca acizii grasi omega-3 din peste ofera multe beneficii pentru sanatate, inclusiv protectia impotriva unui numar de boli.

Cu toate acestea, daca nu mancati 1-2 portii de peste pe saptamana, suplimentele de ulei de peste va pot ajuta sa obtineti suficienti omega-3.

Aproximativ 30% din uleiul de peste este alcatuit din omega-3, in timp ce restul de 70% este alcatuit din alte grasimi. Mai mult, uleiul de peste contine, de obicei, vitamina A si D.

Este important sa retineti ca tipurile de omega-3 gasite in uleiul de peste au beneficii mai mari pentru sanatate decat acizii grasi omega-3 gasiti in plante.

Diferenta intre acizii grasi omega-3 continuti de uleiul de peste si cei continuti de plante

Dupa cum spuneam, principalii acizi grasi omega-3 din uleiurile de peste sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), in timp ce acidul gras omega-3 continut de plante este, in special, acidul alfa-linolenic (ALA).

Desi ALA este un acid gras esential, EPA si DHA au mult mai multe beneficii pentru sanatate.

Multe persoane se intreaba daca uleiul de peste ingrasa… Specialistii vin cu raspunsul, mentionand ca acizii grasi omega-3 din uleiul de peste previn dezvoltarea diabetului si scad riscul de a ingrasare peste masura.

10 beneficii ale uleiului de peste

  1. Uleiul de peste si exercitiile fizice tin kilogramele la distanta

Un studiu efectuat in Australia a determinat ca consumul de ulei de peste bogat in acizi grasi de tip omega-3 asociat exercitiilor fizice ajuta la mentinerea greutatii.

Studiul a urmarit 68 de pacienti supraponderali pe o perioada de 3 luni.

Pacientii au fost impartiti in patru grupuri: un grup a consumat ulei de peste fara exercitii fizice, un grup a efectuat exercitii fizice (45 de minute de plimbare sau alergare 3 zile/ saptamana) fara sa consume ulei de peste, un grup care a primit ulei de peste dar a efectuat si exercitii fizice si al patrulea grup de control.

Care sunt beneficiile asupra greutatii corporale?

Cei care au facut exercitii fizice, dar au consumat si ulei de peste au pierdut 2,5Kg pe perioada studiului, chiar daca nu li s-au impus restrictii alimentare. Din celelalte trei grupuri, niciun pacient nu a scazut in greutate niciun kilogram. Combinatia ulei de peste si sport a functionat pentru ca acizii grasi omega-3 cresc capacitatea de ardere a grasimilor prin imbunatatirea fluxului sangvin spre muschi pe perioada exercitiilor fizice.

  1. Imbunatateste sanatatea inimii

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a deceselor la nivel mondial.

Studiile arata ca persoanele care mananca mult peste au riscuri mult mai scazute sa dezvolte boli de inima. Multi factori de risc ai bolilor de inima par sa fie redusi prin consumul de peste sau ulei de peste. Beneficiile uleiului de peste pentru sanatatea inimii includ:

Nivelul colesterolului

Poate creste nivelul de colesterol HDL „bun”. Cu toate acestea, nu pare sa reduca nivelul de colesterol LDL „rau”.

Trigliceride

Poate reduce trigliceridele cu aproximativ 15-30%.

Tensiunea arteriala

Chiar si in doze mici, ajuta la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate.

Placile de aterom

Poate impiedica formarea placilor care duc la infundarea arterelor. In plus, stabilizeaza nivelul placilor de aterom la persoanele care le au deja.

Aritmiile fatale

La persoanele care sunt expuse riscului, pot reduce riscurile de aritmie fatala. Aritmiile sunt ritmuri anormale ale inimii care pot provoca atacuri de cord in anumite cazuri.

Suplimentele de ulei de peste pot imbunatati multi dintre factorii de risc pentru bolile de inima. In plus, s-a demonstrat ca acizii grasi omega-3 imbunatatesc activitatea creierului si reduc riscul de accident vascular cerebral.

  1. Poate ajuta la tratarea anumitor tulburari mintale

Creierul este format din aproape 60% grasimi, iar o mare parte din grasimi sunt acizi grasi omega-3. Prin urmare, acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru functionarea normala a creierului.

De fapt, unele studii sugereaza ca persoanele cu anumite tulburari psihice au niveluri scazute de omega-3 in sange.

Interesant, cercetarile sugereaza ca suplimentele de ulei de peste pot preveni aparitia sau ameliorarea simptomelor unor tulburari psihice. De exemplu, pot reduce riscurile aparitiei de tulburari psihotice la cei care sunt expusi.

In plus, suplimentele cu ulei de peste in doze mari pot reduce unele simptome atat ale schizofreniei, cat si ale tulburarii bipolare.

  1. Poate sprijini sanatatea ochilor

Ca si creierul, ochii se bazeaza pe grasimi omega-3. Cercetarile arata ca persoanele care nu consuma suficienti acizi grasi omega-3 au un risc mai mare de aparitiei a bolilor oculare.

In plus, sanatatea ochiului incepe sa scada odata cu inaintarea in varsta, ceea ce poate duce la degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV). Consumul de peste reduce riscurile de dezvoltare a acestei boli. In schimb, rezultatele privind suplimentele de ulei de peste sunt mai putin convingatoare.

Potrivit unui studiu mai restrans, consumarea unei doze mari de ulei de peste timp de 19 saptamani le-a imbunatatit vederea tuturor pacientilor cu degenerescenta maculara legata de varsta.

Doua studii mai mari au examinat efectul combinat al omega-3 si al altor nutrienti asupra acestei afectiuni. Un studiu a aratat un efect pozitiv, in timp ce celalalt nu a avut niciun efect. Prin urmare, rezultatele sunt neclare.

  1. Poate reduce inflamatia

Inflamatia este modul in care sistemul imunitar incearca sa combata infectia si sa trateze leziunile.

Cu toate acestea, inflamatia cronica este asociata cu boli grave, cum ar fi:

Reducerea inflamatiei poate ajuta la tratarea simptomelor acestor boli. Deoarece uleiul de peste are proprietati antiinflamatorii, acesta poate ajuta la tratarea afectiunilor care implica inflamatii cronice.

De exemplu, la persoanele stresate si obeze, uleiul de peste poate reduce productia moleculelor inflamatorii numite citokine.

Mai mult, suplimentele de ulei de peste pot reduce in mod semnificativ durerile articulare, rigiditatea si nevoia de medicamente la persoanele cu poliartrita reumatoida, care cauzeaza dureri de articulatii.

Desi boala inflamatorie intestinala este declansata de inflamatie, nu exista dovezi clare care sa sugereze ca uleiul de peste imbunatateste simptomele afectiunii.

  1. Poate metine sanatatea pielii

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si contine foarte multi acizi grasi omega-3.

Sanatatea pielii se poate deteriora odata cu trecerea timpului, in special in timpul varstei inaintate sau dupa o prea mare expunere la soare.

Acestea fiind spuse, exista o serie de afectiuni ale pielii care pot beneficia de ajutorul suplimentelor cu ulei de peste. Printre aceste boli se numara psoriazisul si dermatita.

  1. Poate imbunatati simptomele depresiei

Este de asteptat ca depresia sa devina a doua cea mai raspandita boala in lume pana in 2030.

Interesant este ca persoanele cu depresie majora par sa aiba un nivel mai scazut de omega-3 in sange.

Studiile arata ca uleiul de peste si suplimentele omega-3 pot imbunatati simptomele depresiei.

Mai mult, unele studii au aratat ca uleiurile bogate in EPA ajuta la reducerea simptomelor depresiei mai mult decat DHA.

  1. Poate ajuta la prevenirea simptomelor de declin mental

Pe masura ce imbatranim, functia creierului incetineste si creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

Persoanele care mananca mai mult peste tind sa experimenteze un declin mai lent al functiei creierului la batranete.

Cu toate acestea, studiile privind suplimentele de ulei de peste la adultii in varsta nu au furnizat dovezi clare ca pot incetini declinul functiei cerebrale.

Unele studii foarte mici, insa, au aratat ca uleiul de peste poate imbunatati memoria la adultii sanatosi, in varsta.

  1. Poate imbunatati sanatatea oaselor

In timpul varstei inaintate, oasele pot incepe sa piarda mineralele esentiale, facandu-le mai predispuse la fracturi. Acest lucru poate duce la boli precum osteoporoza si osteoartrita.

Calciul si vitamina D sunt foarte importante pentru sanatatea osoasa, dar unele studii sugereaza ca acizii grasi omega-3 pot fi, de asemenea, benefici.

Persoanele care prezinta un aport mai mare de omega-3 pot avea o densitate minerala osoasa mai buna.

Cu toate acestea, nu este clar daca suplimentele cu ulei de peste imbunatatesc densitatea minerala osoasa.

Unele studii mai mici sugereaza ca suplimentele cu ulei de peste reduc markerii ruperii oaselor, acest lucru putand preveni bolile de oase.

  1. Poate imbunatati simptomele astmului si riscul de alergie

Astmul, care poate cauza dificultati de respiratie, devine din ce in ce mai frecvent la sugari.

Anumite studii arata ca uleiul de peste poate reduce simptomele astmului, in special la inceputul vietii. Intr-un studiu realizat pe aproape 100.000 de persoane, s-a constatat ca aportul de peste sau de omega-3 al mamei a redus riscul de astm la copii cu 24-29%.

Ulei de peste pentru copii

Uleiul de peste poate imbunatati atentia si hiperactivitatea la copii.

O serie de tulburari comportamentale la copii, cum ar fi tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD), sunt caracterizate de hiperactivitate si lipsa de atentie.

Avand in vedere faptul ca acizii grasi omega-3 reprezinta o parte semnificativa a creierului, acumularea unui numar suficient de acizii grasi omega-3 poate fi importanta pentru prevenirea tulburarilor comportamentale la inceputul vietii.

Suplimentele cu ulei de peste pot imbunatati hiperactivitatea, lipsa de atentie, impulsivitatea si agresivitatea la copii. Acest lucru poate aduce beneficii invatatului.

Omega 3 in sarcina

Uleiul de peste poate fi extrem de util in timpul sarcinii si la inceputul vietii bebelusului.

Acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru cresterea si dezvoltarea timpurie. Prin urmare, este important ca mamele sa consume suficienti acizi grasi omega-3 in timpul sarcinii si alaptarii.

Suplimentele cu ulei de peste consumate de mamele insarcinate si care alapteaza pot imbunatati coordonarea ochi-maini la sugari. Cu toate acestea, nu este clar daca nivelul de inteligenta este imbunatatit.

Utilizarea suplimentelor de ulei de peste in timpul sarcinii si alaptarii poate, de asemenea, sa imbunatateasca dezvoltarea vizuala a sugarului si sa contribuie la reducerea riscului de alergii.

Contraindicatii

Administrarea uleiurilor de peste, a uleiurilor din ficat de peste si a suplimentelor cu omega 3 poate reprezenta un risc pentru unii oameni.

  • Suplimentele cu omega 3 pot afecta coagularea sangelui si pot interfera cu medicamentele care trateaza bolile de coagulare a sangelui.
  • Uleiurile de peste pot provoca uneori efecte secundare, in mod obisnuit probleme gastro-intestinale minore, cum ar fi eructatia (ragaitul), indigestia sau diareea.
  • Uleiul de peste din peste contine niveluri ridicate de vitamine A si D. Prea multe concentratii de astfel de vitamine pot fi otravitoare.
  • Cei care au alergie la crustacee sau peste pot fi expusi riscului in cazul in care consuma suplimente de ulei de peste.
  • Consumul exagerat de peste uleios creste, de asemenea, riscurile de otravire din cauza poluantilor din ocean.

Informatii utile

Preturile pentru o cutie de peste variaza intre 11 lei si 300 de lei, in functie de tipul de ulei de peste si numarul de capsule. In schimb, un ulei de peste lichid poate costa 38 de lei. Este necesara citirea cu atentie a prospectului inainte de administrarea uleiului de peste.

 

Referinte:

https://omega3innovations.com/blog/fish-oil-salmon-oil-cod-liver-oil-krill-oil-whats-the-difference/

https://www.webmd.com/diet/omega-3s-in-fish-oil-and-supplements-whats-your-best-strategy#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/40253.php

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-993/fish-oil

https://www.healthline.com/nutrition/13-benefits-of-fish-oil

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-fish-oil/art-20364810

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma