Eucaliptul contine un ulei considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru bolile respiratorii. Aflati din urmatorul articol cum se utilizeaza corect planta de eucalipt, dar si care sunt beneficiile si proprietatile!
2. Cum se utilizeaza eucaliptul?
4. Ulei de eucalipt in bolile respiratorii
Eucaliptul sau Eucalyptus globulus este un gen de arbore care este localizat in Australia si Noua Zeelanda, insa anumite specii pot fi gasite si in Asia de Sud-Est.
Majoritatea speciilor acestei plante variaza de la marimea unui arbust mic pana la un copac cu flori de dimensiuni medii, insa indiferent de specie si de marime, eucaliptul are frunze care contin un ulei ce ofera beneficii multiple pentru sanatate.
Uleiul esential de eucalipt este recunoscut pentru actiunea pozitiva asupra aparatului respirator. Totodata, acest ulei este antimicrobian, expectorant, tonic, dezodorizeaza si purifica aerul din incaperi, improspateaza asternuturile.
Uleiul distilat din frunzele de eucalipt este recunoscut si utilizat la scara larga pentru tratarea afectiunilor respiratorii, acest fiind si un ingredient des intalnit in numeroase produse farmaceutice. Alaturi de actiunea pozitiva asupra sistemului respirator, uleiul de eucalipt este folosit si in igiena orala sau ca purifiant natural pentru spatiul in care locuiti sau lucrati.
Aceste bomboane trateaza si deblocheaza caile respiratorii, vindeca durerile de gat, raceala si ajuta la fluidificarea secretiilor. In plus, acestea:
Actiuni:
Indicatii terapeutice:
Ceaiul are efect antiseptic, expectorant, mucolitic, smasmolitic, antiinflamator, astringent si hipoglicemiant. In plus, o cana de ceai de eucalipt este remediul ideal pentr tratarea intr-un timp scurt de raceli, febra, congestie nazala (nas infundat), tuse, faringita si bronsita.
Pernele alergenice cu eucalipt trateaza multiple alergii respiratorii si au rezistenta la microorganisme, fungi si alte bacterii, au proprietati antiseptice si au capacitatea de a regla transferul de caldura.
Aceasta crema va ofera instant o senzatie de usurare si o stare de bine datoruta continutului ridicat de uleiuri vegetale, care au proprietati emoliente si care fac pielea sa fie mai moale si sa o hidrateze.
Crema cu eucalipt este recomanda a fi utilizata pentru masaj la piept si in jurul gatului in caz de raceala sau dureri de gat, pe spate sau picioare pentru a oferi o senzatie de usurare si prospetime.
Un constituent al uleiului esential de menta, cristalele de mentol au un miros intens si placut, un efect racoritor, revigorant si antalgic. Aceste cristale pot fi folosite in balsamuri, in sprayuri pentru picioare, in creme pentru a trata membrele dureoase, in produse pentru barbierit, comprese, geluri racoritoare, uleiuri de masaj. Totodata, cristatalele de eucalipt pot fi foloste si ca decongestionant, calmant pentru dureiri sau muscaturi de insecte, pentru dureri de cap, nevralgii, picioare grele sau umflate, in deodorante sau creme pentru sportivi.
Proprietati cristale eucalipt:
Recomandari cristale eucalipt:
Eucaliptul ofera multiple beneficii si proprietati precum:
Atat frunzele de eucalipt, cat si uleiul esential au fost folosite de generatii ca leac pentru toate tratarea problemelor respiratorii, in special in indepartarea de catar, fum sau praf din caile respiratorii. Ingredientele active prezente in aceste frunze actioneaza ca un expectorant. Acest lucru ajuta la eliminarea excesului de mucus din sinusuri si din caile respiratorii, eliminand in mod natural bacteriile si alti agenti patogeni pentru a nu se inmulti si raspandi in organism. Frunzele si extractele de eucalipt sunt deseori recomandate persoanelor care cauta remedii naturiste pentru bronsita, o raceala comuna si gripa.
Efectele puternice ale ceaiului de eucalipt inca sunt studiate, iar in afara de impactul sau direct asupra sistemului respirator, se recomanda o consumul a o cana de ceai zilnic prentru protejarea organismului de o mare varietate de infectii bacteriene, unele dintre ele includ E. coli si Candida albicans. Daca sistemul imunitar este compromis de o boala sau ca urmare a unei leziuni sau din cauza oboselii cronice, acest ceai este un remediu eficient care actioneaza rapid, intarind sistemul imunitar.
Eucaliptul este un sedativ natural si linistitor si este recomandat in mod special pentru persoanele care sufera de stres cronic. Hormonii de stres din organism pot afecta in mod direct metabolismul si starea generala de sanatate. Astfel, o ceasca preparata de ceai de eucalipt poate ajuta la reducerea acelor hormoni de stres potential periculosi, ajutand totodata si la calmarea tensiunii mentale asociata cu starile de anxietate.
Proprietatile antibacteriene si antimicrobiene naturale ale eucaliptului sunt benefice pentru protejarea sanatatii pielii. In acest caz este recomandat uleiului esential de eucalipt care este potrivit pentru toate tipurile de piele, are un efect calmant si regenerator chiar si asupra pielii arse de soare.
Deoarece eucaliptul este o planta antibacteriana si antimicrobiana, acesta poate fi folosit pentru ingrijirea dentara, contribuind la protejarea si vindecarea gingiilor iritate. Totodata, eucaliptul are proprietati dezinfectante care reduc bacteriile bucale si previne aparitia cariilor dentare si a paradontozei.
Eucaliptul este o planta antiinflamatoare, astfel incat consumul de ceai din aceasta planta ajuta la calmarea de dureri. In plus, ceaiul de eucalipt este recomand in special persoanelor care sufera de astm, precum si de artrita sau crampe musculare.
Uleiul esential de eucalipt este obtinut din frunzele proaspete ale copacului de eucalipt, este incolor si are un gust si un miros distinctiv. Cele mai populare beneficii pentru sanatate al uleiului de eucalipt sunt:
Uleiul de eucalipt este util pentru vindecarea ranilor deschise, a arsurile, taieturilor si abraziunilor. Totodata, este eficient in tratarea de muscaturi si intepaturi de insecte.
Uleiul de eucalipt este un bun stimulent care ajuta la indepartarea epuizarii si a starilor de depresie. De asemenea, uleiul poate fi eficient in tratarea stresului si a altor tulburari mentale, deoarece inhalarea vaporilor contribuie la cresterea circulatiei sangelui catre creier, ajutandu-l sa se relaxeze.
Uleiul esential de eucalipt este utilizat in mod obisnuit pentru a stimula activitatea mentala si vigilenta. Deoarece uleiul esential este considerat un vasodilatator, creste fluxul de sange prin relaxarea vaselor de sange, permitand totodata circulatia normala a sangelui. Practic, fluxul rapid de sange catre creier inseamna mai multa putere a creierului, prin sporirea energiei si a puterii de concentrare.
Uleiul este un bun analgezic si antiinflamator natural. Daca intampinati dureri sau crampe musculare, faceti-va un masaj cu ulei de eucalipt pe zonele afectate, prin miscari circulare.
Uleiul de eucalipt este deseori recomandat pacientilor care sufera de reumatism, ligamente si tendoane rasucite sau rupte, muschi rigid, dureri, fibroze, deoarece uleiul este un stimulent care ajuta la cresterea circulatiei sangelui, asigurand ameliorarea durerii. Un studiu de cercetare a aratat ca inhalarea de vapori a redus durerea, umflarea si inflamatia la pacientii care au suferit o interventie chirurgicala totala de inlocuire a genunchiului.
Uleiul de eucalipt este un vermifug si este frecvent utilizat pentru a elimina germenii intestinali. Studiile au aratat ca ingerarea uleiului de eucalipt poate trata multe dintre afectiunile bacteriene, microbiene si parazitare care apar in diferitele parti ale corpului, in special in zone sensibile precum colonul si intestinul.
Uleiul de eucalipt poate fi folosit pentru a reduce febra. Tot ce aveti de facut este sa puneti cateva picaturi de ulei intr-o compresa umeda si sa o asezati pe frunte. La scurt timp, temperatura corpului va scadea.
Uleiul esential de eucalipt este un remediu eficient pentru combaterea de infectii a tractului respirator, inclusiv raceala, tusea, nasul infundat, durerile in gat, bronsita si sinuzita. Pentru a va trata de raceala, adaugati cateva picaturi de ulei in apa calda si inhalati aburul timp de cateva minute, fie puteti pune uleiul intr-un difuzor de aromatepie.
Proprietatile antiinflamatorii ale cineolei din uleiul esential de eucalipt ajuta la ameliorarea simptomelor astmatice. Tot ce aveti de facut este sa puneti in palma 3 picaturi de ulei si sa masati usor pieptul. Efectul linistitor al uleiului va dilata vasele de sange, permitand astfel restabilirea respiratiei normale.
Eucaliptul sub orice forma este contraindicat atat copiilor sub varsta de 3 ani, cat si femeilor care sunt gravide sau care alapteaza si persoanelor care sufera de anumite afectiuni digestive sau hepatice.
Folosit in cantitati mari, uleiul de eucalipt poate fi toxic si pot aparea diverse reactii adverse ca:
Inainte de a utiliza uleiul esential de eucalipt, este recomandat sa consultati medicul sau sa faceti un test de alergie. De asemenea, utilizarea uleiului din plante poate interfera cu alte tratamente homeopate.
Cititi cu atentie componentele produsului inainte de administrare pentru a nu avea intoleranta la acestea!
Totodata, persoanele care au diabet zaharat trebuie sa consume cu prudenta aceste bomboane.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…