Fistula anala este un pasaj tubular anormal intre canalul anal si piele, situat in jurul orificiului anal. Aflati mai multe despre fistula anala din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este fistula anala?
  2. Clasificare
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Cum pot fi prevenite fistulele anale?

Ce este fistula anala?

Pruritul anal se manifesta in mod persistent. O scurgere de fecale, uneori insotita de puroi, murdareste lenjeria intima. Pacientul nu se plange cu adevarat de dureri, ci mai degraba de o sensibilitate a rectului.

Fistula anala definitie si mecanism

Fistula este o comunicare ce se stabileste in mod anormal intre doua organe sau intre doua viscere ori intre un organ si un tesut cutanat, in cazul rectului, fistula este un orificiu suplimentar, prin care se scurge o parte a materiilor fecale. Este probabil ca aceasta anomalie sa se produca in prezenta unui abces al rectului sau al anusului. Totusi, patologii speciale precum enterita regionala sau colita ulceroasa sunt propice formarii acestui orificiu. Atunci cand fistulele sunt multiple, ele evoca boala Crohn.

Cum poate fi abordata fistula anala?

Se impune un consult medical. Trebuie, intr-adevar, sa se evite a se lasa sa persiste aceasta alterare a mucoasei anale care ar putea sa se complice si sa provoace o infectie grava. Examenul pliurilor anusului, precum si anuscopia fac parte dintre metodele de explorare a anusului pentru diagnosticarea prezentei fistulelor. Fistulele nu cunosc, practic, niciodata o vindecare spontana si nici alte tratamente decat cel chirurgical (incizie sau excizie).

Clasificare

Fistula anala este un pasaj tubular anormal intre canalul anal si piele, situat in jurul orificiului anal. O fistula se produce in urma unui abces ano-rectal care a drenat pe aceasta cale. De asemenea, se poate produce in urma inflamatiei colonului inferior sau a unei operatii anterioare care a implicat colonul inferior. Cateodata, o fistula anala sau un abces perianal fistulizat pot fi cauzate de boala Crohn.

In fistula se pot colecta puroi si detritusuri, producand durere si umflare. Acestea se dreneaza spontan si semnele si simptomele se remit inainte ca deschizatura sa devina obstruata din nou. Tratamentul fistulei consta de obicei in realizarea unei incizii prin piele, grasime sau musculatura din jurul traiectului fistulei. Acest lucru se realizeaza de obicei sub anestezie locala. Rana este lasata deschisa si de obicei se vindeca in 4-6 saptamani. Abcesul poate fi drenat prin strapungerea pielii si extragerea colectiei de puroi.

Diferitele tipuri de fistule anale sunt clasificate in functie de locatia lor. Printre acestea se numara:

Fistula perianala

Fistula perianala reprezinta o comunicare intre interiorul canalului anal si tegumentul din jurul anusului. Prin intermediul acestui traiect de comunicare se elimina continut purulent din interiorul canalului anal la nivelul tegumentului perianal, murdarind lenjeria intima si afectand igiena locala.

Pacientii pot prezenta episodic durere locala insotita de aparitia unei umflaturi la nivelul regiunii perianale.

Pacientii cu fistule perianale pot prezenta in antecedente interventii chirurgicale de drenaj ale unor abcese perianale. In majoritatea cazurilor, inspectia regiunii perianale poate pune in evidenta orificiul extern al traiectului fistulos.

Complicatii ale abceselor anale

Majoritatea fistulelor perianale apar secundar infectarii complexului criptoglandular cu bacterii intestinale.

Glandele anale se gasesc la nivelul canalului anal, intre muschiul sfincter anal intern si extern, iar prin canalul lor de excretie se elimina mucus la nivelul canalului anal. Acest mucus are rol emolient, de a favoriza alunecarea bolului fecal in timpul defecatiei. Data fiind cantitatea crescuta de bacterii existenta la nivelul canalului anal, aceste glande anale se pot infecta. Apare astfel un abces perianal. In continuarea evolutiei, puroiul de la nivelul abcesului perianal se poate elimina spontan la exterior. Astfel, s-a stabilit o comunicare intre interiorul canalului anal si tegumentul din jurul anusului. Acelasi fenomen se intampla si atunci cand se evacueaza chirurgical puroiul de la nivelul unui abces perianal. Proportia abceselor perianale care se complica cu aparitia unei fistule perianale este foarte mare, ajungand chiar pana la 50%.

Fistula perianala si legatura cu diverse afectiuni

Cu toate ca majoritatea fistulelor perianale apar secundar unor abcese criptoglandulare, in unele cazuri, ele pot fi secundare bolii Crohn, rectocolitei ulcerohemoragice sau cancerului rectal.

Se observa cripta anala (un ”buzunaras”) la nivelul careia se deschide glanda anala. Aceasta glanda anala traverseaza sfincterul anal intern si se gaseste la nivelul spatiului intersfincterian (intre sfincterul anal intern si cel extern). Cand aceasta glanda se infecteaza, apare abcesul perianal. Dupa evacuarea spontana sau chirurgicala a abcesului perianal, se poate stabili o comunicare intre interiorul canalului anal si tegumentul din jurul anusului. Aceasta este o fistula perianala.

Fistula intersfincteriana

Traiectul incepe in spatiul dintre muschii sfincterului intern si extern si se deschide foarte aproape de orificiul anal.

Fistula transfincteriana

Traiectul incepe in spatiul dintre muschii sfincterului intern si extern sau in spatiul din spatele anusului. Apoi, traverseaza sfincterul extern si face o deschidere de un centimetru in afara orificiului anal. Acestea se pot infasura in forma de U in jurul corpului, cu deschideri externe pe ambele parti ale anusului.

Fistula suprasfincteriana

Traiectul incepe in spatiul dintre muschii sfincterului intern si extern si se intoarce in sus pana la un punct aflat deasupra muschiului puborectal, traverseaza acest muschi, apoi se extinde in jos intre muschiul puborectal si levator si se deschide un centimetru in afara anusului.

Fistula extrasfincteriana

Traiectul porneste de la rect sau colonul sigmoid si se extinde in jos, trece prin muschiul levator si se deschide in jurul anusului. Aceste fistule sunt de obicei cauzate de un abces apendicular, abces diverticular sau boala Crohn.

Cauze

Chiar in interiorul anusului se afla mai multe glande care produc fluid. Uneori, acestea se pot bloca sau infunda. Cand se intampla acest lucru, o acumulare de bacterii poate crea un ”buzunar” umflat format din tesut si lichid infectat. Medicii il numesc abces.

Daca nu tratati abcesul, acesta va creste. In cele din urma, isi va face drum spre exterior si va produce o gaura in piele undeva langa anus, astfel incat materialul din interiorul sau sa se poata scurge. Fistula este tunelul care leaga glanda de acea deschidere.

De cele mai multe ori, un abces provoaca o fistula. In rare cazuri poate aparea si in urma unor afectiuni precum tuberculoza, a unor boli cu transmitere sexuala sau a unei afectiuni continue care afecteaza intestinele.

Simptome

Semnele si simptomele unei fistule anale sunt:

  • Abcese anale frecvente
  • Dureri anale si umflaturi in zona anala
  • Scurgeri cu sange sau puroi dintr-o deschidere din jurul anusului. Durerea se poate ameliora dupa scurgerea lichidului.
  • Iritatie anala
  • Durere in timpul scaunelor
  • Sangerari anale
  • Febra, frisoane si o stare generala de oboseala
  • Rupturi anale

Ar trebui sa va adresati medicului daca observati vreunul dintre aceste simptome.

Diagnostic

Pentru ca tratamentul unei fistule perianale sa fie incununat de succes, este foarte important ca localizarea, extensia si complexitatea traiectului fistular sa fie evaluate cu acuratete.

Examenul clinic

Inspectia regiunii perianale precum si examenul digital rectal ocupa un rol central in diagnosticul pozitiv al unei fistule anale. Trebuie cautate cu atentie zonele de induratie, dureroase, precum si orificiul extern al traiectului fistulos, de la nivelul caruia se poate exterioriza o secretie purulenta.

Anuscopia si proctosigmoidoscopia

Aceste investigatii presupun inspectarea canalului anal, rectului si colonului sigmoid prin intermediul unui tub rigid.

Ecografia endorectala

Aceasta investigatie presupune introducerea unei sonde ecografice in interiorul canalului anal, prin intermediul ei obtinandu-se informatii despre traiectul fistulos.

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)

IRM ofera informatii foarte utile, cu acuratete crescuta, despre traiectul fistular si relatiile acestuia cu sfincterul anal intern, cu sfincterul anal extern si cu muschiul ridicator anal.

Fistulografia

Prin aceasta investigatie se injecteaza substanta de contrast prin orificiul extern al traiectului fistulos si se efectueaza apoi o radiografie a regiunii anoperineale.

Tratament

Desi exista multiple modalitati de abordare terapeutica a unei fistule anale, rata de vindecare cea mai mare se obtine prin fistulotomia traiectelor joase (ce nu traverseaza sfincterul anal extern sau muschiul puborectal) si fistulotomia prin folosirea seton-ului in traiectele inalte (ce traverseaza muschiul sfincter anal extern sau muschiul puborectal). O alta tehnica de tratament, cum este avansarea unui lambou de mucoasa, poate fi utila in cazuri speciale, cum sunt fistulele rectovaginale (o comunicare intre rect si vagin).

Pregatirea preoperatorie

In mod uzual, pregatirea preoperatotie trebuie sa includa efectuarea unei clisme vacuatorii. In fistulele perianale complexe poate fi utila pregatirea colonului cu polietilenglicol (4 litri de solutie, care dupa ingestie va curata intreg intestinul). Tratamentul chirurgical al unei fistule perianale necesita o anestezie rahidiana sau generala, aceste anestezii oferind confort pacientului, precum si posibilitatea chirurgului de a explora adecvat traiectul fistular. Uneori este imposibil de stabilit cat de inalt este traiectul fistular, pana cand nu se realizeaza explorarea intraoperatorie. Potrivit specialistilor, nu exista nicio crema pentru fistula anala sau un alt tratament medicamentos.

Operatie fistula anala

Fistulotomia

Principiul acestei interventii chirurgicale este de a deschide traiectul fistular, pe toata lungimea sa. Prin aceasta tehnica se permite vindecarea dinspre profunzime a fistulei anale. Totusi, fistulotomia nu poate fi efectuata in fistulele ce traverseaza o portiune mare din sfincterul anal, pentru ca sectionarea sfincterului va produce incontinenta. Dupa realizarea fistulotomiei, se produce lavajul antiseptic al plagii si pansamentul acesteia. In special in cadrul fistulelor perianale complexe, multiplu recidivate, se va preleva un fragment al traiectului fistular pentru examenul histopatologic. Astfel poate fi realizat diagnosticul de boala Crohn anorectala.

Aproximativ 90% din fistulele anale pot fi vindecate printr-o singura interventie chirurgicala, in restul cazurilor, cu fistule complexe, putand fi necesare interventii multiple.

Fistulotomia prin folosirea seton-ului

Fistulotomia prin folosirea seton-ului implica traversarea traiectului fistular cu un tub elastic, ce va fi strans progresiv pe parcursul urmatoarelor saptamani. Astfel, se sectioneaza lent traiectul fistular si va aparea o cicatrice in spatele seton-ului, impiedicand aparitia incontinentei anale. Dupa efectuarea acestui gen de procedura, pacientul va fi reevaluat saptamanal si seton-ul strans progresiv. Este foarte importanta supravegherea pacientului, pentru a detecta precoce o eventuala recidiva a fistulei perianale.

Operatie fistula anala cu laser

In locul unei clasice operatii de tratare a fistulei anale, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala cu laser.

Fistulectomia

Fistulectomia presupune excizia traiectului fistular in intregime. Desi exista controverse privind efectuarea fistulotomiei sau a fistulectomiei in tratamentul unei fistule perianale, tot mai multe studii sustin avantajele fistulotomiei. Fistulectomia presupune excizia traiectului fistular si a tesutului inflamator din jur, ducand la aparitia unor plagi postoperatorii semnificative, cu o durata a vindecarii mult mai lunga. Pe de alta parte, apetele sfincterului anal se gasesc la o distanta si mare dupa o fistulectomie, rezultand o rata mai mare a incontinentei anale. De aici preferinta tot mai mare pentru a se efectua fistulotomia si nu fistulectomia in fistula perianala.

Acoperirea cu lambou mucos

Aceasta procedura chirurgicala necesita experienta chirurgicala si este indicata in special in fistulele rectovaginale. Prin aceasta procedura se acopera orificiului fistular intern prin coborarea unui lambou de mucoasa si sfincter anal intern.

Injectarea de gel de fibrina in traiectul fistular

Injectarea gelului de fibrina la nivelul traiectului fistular reprezinta o metoda simpla si cu complicatii minime in tratarea fistulelor perianale. Principalul avantaj al acestei metode il reprezinta simplitatea ei si rata foarte scazuta a complicatiilor. Principalul dezavantaj il reprezinta rata scazuta de vindecare a fistulei, existand studii care prezinta o rata a succesului metodei de doar 14 – 33%.

Utilizarea unui plug (”dop”) de colagen

Acest plug se introduce si se fixeaza la nivelul orificiului fistular intern. Si aceasta procedura este urmata de o rata minima a complicatiilor postoperatorii. Desi diferite studii raporteaza valori foarte neuniforme, se pare ca rata de succces a acestei proceduri, in cazul unor pacienti atent selectionati este de 70% in fistulele simple si de 35% in fistulele complexe.

Recuperare postoperatorie fistula anala

In perioada postoperatorie este necesar tratamentul antialgic si prevenirea constipatiei prin administrarea de laxative emoliente usoare.

Fistula perianala tratament naturist

Constipatia este cea care agraveaza afectiunea, deci trebuie evitata. Dieta bogata in fibre este foarte recomandata. Fibrele cresc cantitatea de scaune din intestine. Pacientul ar trebui sa bea multa apa in timp ce consuma fibre pentru a curata colonul si pentru a evita constipatia. Fibrele sunt formate din molecule mari de carbohidrati care trec prin intestine fara a fi folosite de organism.

Complicatii

Infectie anala

Orice tip de interventie chirurgicala prezinta un risc de infectie. Daca fistula nu este complet indepartata, o infectie in traiect (canal) se poate raspandi uneori si catre alte parti ale corpului.

Daca se intampla acest lucru, este posibil sa aveti nevoie de un tratament cu antibiotice (medicamente pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii).

Incontinenta

In cazuri rare, interventia chirurgicala poate deteriora muschii sfincterului anal. Daca muschii sunt deteriorati, este posibil sa pierdeti controlul asupra intestinelor, ceea ce duce la scurgerea fecalelor din rect. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de incontinenta anala.

Reaparitia fistulei anale

In unele cazuri, fistula poate recidiva in ciuda interventiei chirurgicale. Rata de recurenta in urma unei fistulotomiei poate varia de la 7-21%, in functie de factori.

Cum pot fi prevenite fistulele anale?

Trebuie sa urmati cateva sfaturi simple pentru a evita aparitia fisurilor anale. Printre acestea se numara:

  • evitarea constipatiei
  • consumul mare de apa
  • urmarea unui regim alimentar bogat in fibre
  • efectuarea de exercitii fizice si sport

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/digestive-disorders/anal-fistula-overview#1
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14466-anal-fistula
  3. https://colorectal.surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/anal-fistula.aspx
  4. https://www.planetayurveda.com/anal-fistula-diet-and-home-remedies/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma