Botulismul este o afectiune rara, dar grava, cauzata de toxine din bacteria denumita Clostridium botulinum. Aflati mai multe despre aceasta maladie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este botulismul?
  2. Cauze
  3. Botulism: simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza botulismul?
  6. Evolutie si complicatii
  7. Masuri pentru prevenirea botulismului

Ce este botulismul?

Botulismul este o intoxicatie alimentara extrem de grava provocata de consumarea unor alimente contaminate cu o toxina.

Aceasta toxina este produsa de sporii bacilului Clostridium botulinum. Intoxicarea apare, in special, din cauza conservelor deficiente sau necorespunzator sterilizate.

Cum se manifesta afectiunea?

Acestea se manifesta uneori prin tulburari digestive, greata, voma, diaree sau constipatie care apar la inceput. Alteori, apar sub semne de oboseala mare. Mai apoi, pacientul sufera de tulburari de vedere (vedere dubla, uscaciune a ochilor, strabism, pupile dilatate). Alte semne sunt gura uscata si dificultati de a manca sau de a inghiti. Pacientul are respiratia greoaie.

Botulismul este o urgenta medicala. Pacientii cu botulism trebuie sa apeleze la medic. In unele cazuri, pacientul necesita spitalizare. Tratamentul este compus dintr-o spalatura gastrica, respiratie supravegheata si traheotomie (in cazul deficientelor respiratorii), spalarea, injectarea de antitoxina (in urma testului), repaus total, alimentatie supravegheata.

In cazul in care au loc paralizii ale sistemului respirator si cardiac, consecintele pot fi fatale.

Gastroenterita acuta si stafilococul

Gastroenterita acuta provoaca dureri de stomac, crampe, greata, voma, diaree. Abdomenul este umflat si doare, este rece, mucoasele uscate, pulsul accelerat. Pacientul este epuizat si sufera de deshidratare, fapt care poate conduce chiar la stare de soc.

Forma virala a gastroenteritei este insotita de febra, dureri la nivelul abdomenului, cefalee, dureri musculare. In gastroenterita stafilococica apar imediat dureri abdominale, voma, greata, diaree abundenta, febra, transpiratie neinsotita de febra. Daca boala se agraveaza, apare saliva abundenta, se instaleaza epuizarea, scaunul contine sange si mucus, se produce starea de soc.

Gastroenterita acuta este o inflamare a mucoasei gastrice si intestinale, declansata de o intoxicatie alimentara. Insa aceasta poate fi produsa de gripa intestinala, alergia la alimente si medicamente, boli (holera, febra tifoida, dizenterie etc). Forma stafilococica este cauzata in egala masura unei intoxicatii alimentare provocate detoxine care sunt produse de stafilococi prezenti in alimentele contaminate.

Cum poate fi abordat botulismul?

Este o urgenta medicala. Tratamentul e acelasi pentru gastroenterita acuta si stafilococica. Se impune sa fie anuntat medicul cat mai curand posibil. Tratamentul consta in special in repaus la pat, regim total, injectii cu sare si potasiu impotriva deshidratarii, apa zaharata si sarata, sedative, antiemetice (contravomei), antibiotice, medicamente corespunzatoare.

Cauze

Toxina botulinica, o otrava produsa de bacteria Clostridium botulinum (C. botulinum), este intalnita in sol si traieste in apa netratata. Poate supravietui in aceste medii ca un spor de rezistenta.

Botulism conserve

C. botulinum produce spori care pot supravietui in alimente prost sterilizate sau in conserve. Aici produc o toxina. Cand este consumata chiar si cantitati minime, toxina poate provoca intoxicatii severe.

Exista mai multe tipuri de botulism.

Botulismul alimentar

Sursa botulismului alimentar este reprezentata de cele mai multe ori de alimentele la borcan, tinute in casa, care au continut scazut de acid, cum ar fi fructele, legumele si pestele. Cu toate acestea, bacteria a aparut si in ardei iute (chilli), cartofi copti in folie si in ulei infuzat cu usturoi.

Cand mancati alimentele care contin toxina, aceasta afecteaza functia nervoasa, provocand paralizie.

Botulismul transmis prin rani

Cand bacteriile C. botulinum patrund printr-o rana – posibil cauzata de o vatamare pe care s-ar putea sa nu o observati – acestea se pot multiplica si pot produce toxina. Botulismul transmis prin rani a crescut in ultimele decenii in randul persoanelor care isi injecteaza heroina, aceasta putand contine spori ai bacteriilor. De fapt, acest tip de botulism este mai frecvent la persoanele care isi injecteaza heroina de gudron negru.

Botulism infantil

Bebelusii ajung sa faca botulism infantil – botulismul la copii, dupa ce au consumat sporii bacteriilor, care apoi cresc si se inmultesc in tracturile lor intestinale, producand astfel toxine. Sursa de botulism infantil poate fi mierea (botulism miere), insa, cel mai probabil, de vina este expunerea la solul contaminat cu bacterii.

Colonizarea intestinala la adulti

Colonizarea intestinala a adultilor este o forma rara de botulism care apare atunci cand bacteria colonizeaza tractul digestiv al unui adult.

Exista beneficii ale toxinei botulinice?

V-ati putea intreba cum ar putea fi benefic ceva atat de toxic, insa oamenii de stiinta au descoperit ca efectul paralizant al toxinei botulinice poate fi extrem de util in anumite circumstante.

Toxina botulinica a fost utilizata pentru a reduce ridurile faciale prin prevenirea contractiei muschilor de sub piele si in cazul anumitor afectiuni medicale, cum ar fi spasmele pleoapelor si durerile de cap severe. Cu toate acestea, au aparut rare cazuri de reactii adverse grave, cum ar fi paralizia musculara care se extinde dincolo de zona tratata, in urma utilizarii toxinei botulinice din motive medicale. Asigurati-va ca discutati cu un medic autorizat despre orice proceduri cosmetice sau medicale care utilizeaza onabotulinumtoxinA (Botox).

Botulism: simptome

Semnele si simptomele depind de tipul de botulism.

Botulismul tablou clinic

Botulism alimentar

Semnele si simptomele botulismului alimentar incep sa apara de obicei intre 12 si 36 de ore de la patrunderea toxinei in corp. Dar, in functie de cantitatea de toxina ingerata, debutul simptomelor poate varia de la cateva ore la cateva zile. Semnele si simptomele botulismului alimentar includ:

  • Dificultati la inghitire sau la vorbire
  • Gura uscata
  • Slabiciune pe ambele parti ale fetei
  • Vedere dubla sau incetosata
  • Pleoape lasate
  • Probleme de respiratie
  • Greata, varsaturi si crampe abdominale
  • Paralizie

Botulismul provocat de rani

Semnele si simptomele botulismului transmis prin rani apar la aproximativ 10 zile de la intrarea toxinei in organism. Semnele si simptomele botulismului provocat de rani sunt:

  • Dificultati la inghitire sau la vorbire
  • Slabiciune faciala pe ambele parti ale fetei
  • Vedere incetosata sau dubla
  • Pleoape lasate
  • Probleme de respiratie
  • Paralizie
  • Rana poate capata sau nu un aspect rosiatic si umflat.

Botulism infantil

Daca botulismul la copii este legat de consumul de alimente, cum ar fi mierea, problemele apar, in general, in termen de 18 pana la 36 de ore de la intrarea toxinei in corpul copilului. Printre semne si simptome se numara:

  • Constipatie, care este adesea primul semn
  • Membre lasate din cauza slabiciunii musculare si a problemelor de mentinere a capului (slabiciune in tot corpul)
  • Plans incet
  • Iritabilitate
  • Salivare
  • Pleoape lasate
  • Oboseala
  • Dificultate de alaptare sau de hranire
  • Paralizie

Anumite semne si simptome ale botulismului pot sa nu apara in multe cazuri. De exemplu, botulismul nu creste, in general, tensiunea arteriala sau ritmul cardiac si nu cauzeaza febra sau confuzie. Exista, totusi, cazuri in care botulismul provocat de rani poate provoca febra.

Botulism perioada de incubatie

Perioada de incubatie in cazul botulismului infantil variaza intre 3 si 30 de zile.

Diagnostic

Diagnosticul de botulism infantil este confirmat dupa analizarea unei probe de scaun. Daca medicul suspecteaza botulism, tratamentul cu o anti-toxina ar trebui sa inceapa imediat, fara a astepta rezultatele testelor.

Daca istoricul si examinarea fizica a pacientului sugereaza botulism, un medic poate lua in considerare acest diagnostic. Cu toate acestea, din cauza faptului ca exista alte afectiuni cu simptome similare, va fi necesara efectuarea unui test care sa le excluda. Afectiunile care au simptome similare cu botulismul sunt accidentul vascular cerebral, miastenia gravis si sindromul Guillain-Barre.

Printre testele de diagnostic se pot numara:

  • o scanare a creierului
  • examinarea lichidului cefalorahidian
  • electromiografie
  • test cu clorura de edrofoniu pentru diagnosticarea miastenia gravis

Daca toxina este descoperita in alimente, stomac, varsaturi, fecale sau continut intestinal, se poate face un diagnostic definitiv.

In cazuri foarte acute, toxina poate fi detectata in sange.

Cum se trateaza botulismul?

Pentru cazurile de botulism alimentar, medicii golesc uneori sistemul digestiv prin inducerea varsaturilor si prin administrarea de medicamente care provoaca eliminarea fecalelor. In cazul botulismului transmis printr-o rana, medicul ar putea fi nevoit sa indeparteze chirurgical tesutul infectat.

Antitoxina

Daca sunteti diagnosticati din timp cu botulism alimentar sau transmis prin rani, antitoxina injectata reduce riscul de complicatii. Antitoxina se ataseaza de toxina care circula prin sange, impedicand-o sa afecteze nervii.

Antitoxina nu poate, totusi, sa inverseze daunele deja produse. Din fericire, nervii se regenereaza. Multe persoane se vindeca in totalitate, insa tratamentul poate dura luni de zile si poate fi nevoie de terapie de reabilitare extinsa.

Un alt tip de antitoxina, cunoscuta sub numele de imunoglobulina botulinica, este utilizata pentru a trata sugarii.

Antibiotice

Antibioticele sunt recomandate pentru tratarea botulismului transmis prin rani. Aceste medicamente nu sunt recomandate, insa, pentru alte tipuri de botulism, deoarece pot accelera eliberarea de toxine.

Asistenta respiratorie

Daca aveti probleme cu respiratia, cel mai probabil ati putea avea nevoie de un ventilator mecanic timp de cateva saptamani, deoarece efectele toxinei se amelioreaza treptat. Ventilatorul forteaza aerul in plamani printr-un tub introdus in caile respiratorii prin nas sau gura.

Reabilitare

Pe masura ce va recuperati, este posibil sa aveti nevoie si de terapie pentru a va imbunatati vorbirea, inghitirea si alte functii afectate de boala.

Evolutie si complicatii

In majoritatea cazurilor, botulismul infantil nu are efecte pe termen lung. Conform NIH, mai putin de 1 la suta din cazurile de sugari din S.U.A. sunt fatale. In urma cu aproximativ 50 de ani, jumatate dintre pacientii cu botulism au murit, comparativ cu intre 3% si 5%, cum se intampla astazi.

Insuficienta respiratorie cauzata de botulism poate duce la deces.

Pacientii cu simptome severe pot avea nevoie de un aparat de respiratie, uneori de ingrijiri medicale intense si de asistenta medicala timp de cateva luni. Oboseala si dispneea (respiratie grea) pot dura mai multi ani.

Evolutie botulism

Alte boli se pot dezvolta ca urmare a starii de sanatate a pacientului, iar acestea pot fi uneori fatale.

O persoana care prezinta paralizie se poate vindeca de botulism cu ajutorul antitoxinelor, anticorpi care pot neutraliza toxina. Cu toate acestea, antitoxinele nu vor vindeca nicio paralizie care s-a produs deja.

Masuri pentru prevenirea botulismului

Pentru a reduce riscul de botulism transmis prin rani, oamenii sunt sfatuiti sa solicite asistenta medicala urgenta pentru tratarea oricaror rani infectate si, de asemenea, sa evite injectarea de droguri.

Pentru ca alimentele sa fie sigure, este important sa practicati o igiena alimentara buna.

  • Urmati cu atentie instructiunile cand puneti alimente la borcan acasa sau evitati in totalitate sa faceti acest lucru
  • Fierbeti alimentele procesate acasa timp de cel putin 10 minute inainte de a le consuma, chiar daca alimentele nu par a fi alterate
  • Nu gustati din conserve pentru a vedea daca mai sunt bune. Aruncati toate conservele care sunt umflate, au scurgeri sau par deteriorate
  • Pastrati cartofii copti in folie pana in momentul consumarii
  • Nu le dati miere sau sirop de porumb copiilor sub 12 luni
  • Asigurati-va ca toate alimentele sunt bine gatite
  • Pastrati uleiurile cu usturoi sau ierburi la frigider

Beneficiile fierberii alimentelor

Fierberea poate distruge atat forma vegetativa a bacteriei, cat si toxina pe care o produce.

Cu toate ca fierberea timp de 10 minute a alimentelor poate ucide toxina, pentru a distruge sporii trebuie sa incalziti mancarea la cel putin 120 grade Celsius, sub presiune, timp de cel putin 30 de minute.

Acest lucru este necesar deoarece sporii sunt foarte rezistenti la mediile neprielnice si pot trai chiar si dupa cateva ore de fierbere normala. Sporii pot fi ucisi de temperaturi foarte ridicate.

Ce ne sfatuieste Organizatia Mondiala a Sanatatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) subliniaza importanta:

  • pastrarii curateniei
  • separarii alimentelor crude de cele gatite
  • prepararii bune a mancarurilor
  • mentinerii alimentelor la temperaturi sigure
  • folosirii apei sigure si a materiilor prime

Acest lucru este important atunci cand oamenii calatoresc, in special in tarile in care accesul la apa curata, igiena si instalatiile frigorifice poate fi limitat.

Botulismul nu poate fi intotdeauna prevenit. Toxina poate fi prezenta in praful din casa, chiar si dupa curatenie. Botulismul nu creste in alimente acide cu un pH de 4,5 sau mai putin.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/173943.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/botulism/symptoms-causes/syc-20370262
  3. https://www.healthline.com/health/botulism
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma