Mola hidatiforma (sarcina molara) – ce este, cauze, simptome, tratament

Mola hidatiforma este o complicatie rara a sarcinii, caracterizata printr-o crestere anormala a trofoblastelor, celulele care se dezvolta in mod normal in placenta. Aflati mai multe despre sarcina molara din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este mola hidatiforma?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza mola hidatiforma?
  6. Masuri de prevenire

Ce este mola hidatiforma?

Este o afectiune rara, necanceroasa (tumora benigna), care poate aparea uneori la inceputul sarcinii, de la nivelul tesuturilor care inconjoara ovulul fertilizat (trofoblast) si care ar produce in mod normal placenta. Din cauza acestei afectiuni, fatul nu se dezvolta niciodata. Tumora creste rapid si poate deveni de dimensiuni mari. Desi mai mult de 80% dintre aceste mole sunt benigne, 15% evolueaza spre o afectiune denumita mola invaziva.

Aceasta mola, desi inca benigna, patrunde atat de profund la nivelul peretelui uterin incat poate determina aparitia unei hemoragii si a altor probleme grave. Coriocarcinomul, o tumora canceroasa (maligna) care creste rapid si se raspandeste apoi repede la alte parti ale corpului, urmeaza in 2-3% dintre cazurile de mola hidatiforma. Mola hidatiforma, mola invaziva si coriocarcinomul sunt toate boli trofoblastice gestationale. Molele hidatiforme sunt mai frecvente la femeile mai varstnice.

Cum se manifesta mola hidatiforma?

  • In timpul sarcinii, crestere uterina prea rapida.
  • Sangerare vaginala.
  • Greata si voma severe.
  • Lipsa miscarilor fetale.
  • Eliminarea prin vagin a unui tesut asemanator boabelor de struguri.
  • Hipertensiune arteriala.

Cat de grava este mola hidatiforma?

Mola neinvaziva poate fi indepartata, iar mola invaziva si tumorile maligne sunt tratabile daca sunt depistate precoce. Chiar si in cazul unui coriocarcinom, rata de vindecare este de 75-80%.

Ce este o sarcina molara?

O sarcina molara este rezultatul unei erori genetice in timpul procesului de fertilizare care duce la o crestere a tesutului anormal in interiorul uterului. Sarcinile molare implica rar o dezvoltare a embrionului, iar dezvoltarea acestui material este mai rapida in comparatie cu cresterea fetala normala. Are aspectul unei formatiuni mari si aleatorii de celule asemanatoare strugurilor. Exista doua tipuri de sarcini molare, ”complete” si ”partiale”.

Ce este o sarcina molara completa?

Sarcinile molare complete au doar parti din placenta (nu exista fetus) si se formeaza atunci cand sperma fertilizeaza un ovul gol. Deoarece oul este gol, nu se formeaza niciun copil. Placenta creste si produce hormonul sarcinii, HCG. Din pacate, pe ecografie se va vedea ca nu exista fat, ci doar o placenta.

Ce este o sarcina molara partiala?

Mola hidatiforma partiala apare atunci cand formatiunea contine atat celule anormale, cat si un embrion care are defecte de nastere severe. In acest caz, fatul va fi depasit de formatiunea anormala destul de rapid.

O versiune extrem de rara a unei sarcini molare partiale este atunci cand sunt conceputi gemeni, iar un embrion incepe sa se dezvolte normal, in timp ce celalalt este o mola hidatiforma. In aceste cazuri, embrionul sanatos va fi foarte repede consumat de formatiunea anormala.

Cauze

O sarcina molara este cauzata de un ou fecundat anormal. Celulele umane contin in mod normal 23 de perechi de cromozomi. Un cromozom din fiecare pereche provine de la tata, celalalt de la mama.

Intr-o sarcina molara completa, un ovul gol este fertilizat de unul sau doi spermatozoizi si tot materialul genetic este de la tata. In aceasta situatie, cromozomii din ovul mamei se pierd sau se inactiveaza si cromozomii tatalui sunt dublati.

Intr-o sarcina molara partiala sau incompleta, cromozomii mamei raman, dar tatal ofera doua seturi de cromozomi. Ca urmare, embrionul are 69 de cromozomi in loc de 46. Acest lucru apare cel mai adesea atunci cand doi spermatozoizi fertilizeaza un ovul, rezultand intr-o copie suplimentara a materialului genetic al tatalui.

Factori de risc

Aproximativ 1 din fiecare 1000 de sarcini este diagnosticata ca o sarcina molara. Exista diversi factori asociati cu mola hidatiforma, cum ar fi:

  • Varsta materna. O sarcina molara va aparea, cel mai probabil, la femeile mai mari de 35 de ani sau mai mici de 20 de ani.
  • O sarcina molara anterioara. Daca ati mai avut o sarcina molara, exista un risc crescut de a avea o alta. O sarcina molara repetata se intampla, in medie, la 1 din 100 de femei.

Sarcina molara in fiv

Sarcinile molare par a fi rare in urma fertilizarii in vitro (FIV), desi cauzele exacte nu sunt clare. In aceste circumstante a fost raportata anterior o singura sarcina molara partiala, pe langa sapte mole hidatiforme complete.

Sarcinile molare partiale apar mult mai putin frecvent in urma fertilizarilor in vitro decat molele hidatiforme complete, deoarece exista multe mecanisme care reduc posibilitatile de a produce sau transfera un embrion triploid.

Simptome

O mola hidatiforma poate parea la inceput o sarcina normala, insa majoritatea sarcinilor molare produc semne si simptome specifice, cum ar fi:

  • Sangerare vaginala de la maro inchis la rosu aprins in primul trimestru
  • Greata si varsaturi severe
  • Uneori, eliminarea vaginala a unor chisturi de forma unor struguri
  • Presiune sau durere pelvina

Daca aveti semne sau simptome ale unei sarcini molare, consultati medicul sau specialistul care se ocupa cu ingrijirea sarcinii. Acestia pot detecta alte semne ale unei sarcini molare, cum ar fi:

Diagnostic

Daca medicul suspecteaza o mola hidatiforma, va recomanda efectuarea unor analize de sange, inclusiv una pentru a masura nivelul de gonadotropina corionica umana (HCG) – un hormon al sarcinii – din sangele pacientei.

Beta hcg valori

Intr-o mola hidatiforma, beta HCG este secretat cu o rata extrem de mare. De asemenea, doctorul va recomanda si o ecografie.

In cadrul unei ecografii standard, undele sonore de inalta frecventa sunt directionate catre tesuturile din zona abdominala si pelvina. In timpul sarcinii timpurii, insa, uterul si trompele uterine sunt mai aproape de vagin decat de suprafata abdominala, astfel incat ecografia poate fi efectuata cu ajutorul unui dispozitiv cu bagheta plasat in interiorul vaginului.

Ecografie sarcina molara completa

O ecografie a unei sarcini molare complete – care poate fi detectata chiar si dupa opt sau noua saptamani de sarcina – poate arata:

  • Lipsa unui embrion sau a fatului
  • Lipsa lichidului amniotic
  • O placenta chistica groasa care aproape umple uterul
  • Chisturi ovariene

Ecografie sarcina molara partiala

O ecografie a unei sarcini molare partiale poate arata:

  • Un fat dezvoltat insuficient
  • Lichid amniotic insuficient
  • O placenta chistica groasa

Daca furnizorul de asistenta medicala detecteaza o mola hidatiforma, acesta poate verifica alte probleme medicale, cum ar fi:

  • Preeclampsia
  • Hipertiroidismul
  • Anemie

Beta hcg dupa sarcina molara

Beta HCG se pastreaza la un nivel foarte ridicat si dupa indepartarea molei hidatiforme, semn ca aceasta conditie persista.

Cum se trateaza mola hidatiforma?

O mola hidatiforma nu se poate dezvolta ca o sarcina normala viabila. Pentru a preveni complicatiile, tesutul placentar anormal trebuie indepartat. Sarcina molara se incheie de multe ori printr-un avort spontan provocat. Tratamentul consta, de obicei, in una sau mai multe dintre urmatoarele etape:

Dilatarea si chiuretajul

Pentru a trata o sarcina molara, medicul va indeparta tesutul molar din uter printr-o procedura numita dilatare si chiuretaj (D&C). Aceasta interventie se face de obicei sub forma unei proceduri in ambulatoriu.

In timpul interventiei, pacientei i se face o anestezie locala sau generala si este pozitionata pe masa de operatie pe spate, cu picioarele in etrieri. Medicul introduce apoi un specul in vagin, ca in timpul unui examen pelvin, pentru a observa colul uterin. Dupa aceea, medicul va dilata colul uterin si va indeparta tesutul uterin cu un dispozitiv de aspirare.

Histerectomia

In rare cazuri, daca exista un risc crescut de neoplazie trofoblastica gestationala (GTN), iar pacienta nu doreste nicio sarcina pe viitor, uterul poate fi indepartat, procedura purtand denumirea de histerectomie.

Monitorizare HCG

Dupa indepartarea tesutului molar, medicul va continua sa masoare nivelul de HCG pana cand acesta va reveni la normal. Daca HCG continua sa fie prezent in sange, este posibil ca pacienta sa aiba nevoie de tratament suplimentar.

Dupa terminarea tratamentului pentru sarcina molara, medicul poate continua sa monitorizeze nivelul de HCG timp de sase luni pana la un an pentru a se asigura ca tesutul molar nu mai exista.

Deoarece nivelul HCG creste si in timpul unei sarcini normale, medicul ii poate recomanda pacientei sa astepte 6 pana la 12 luni inainte de a incerca sa ramana gravida din nou. Furnizorul de servicii medicale va recomanda, de asemenea, o forma potrivita de control al nasterii in acest timp.

Ce stare de spirit ar putea avea pacienta dupa o sarcina molara?

Desi inlaturarea unei mole hidatiforme nu inseamna pierderea unui copil in curs de dezvoltare, aceasta este tot o pierdere. Chiar si atunci cand este prezent un embrion, acesta nu are ocazia sa se transforme intr-un fat. Astfel, visurile, planurile si sperantele sunt anulate deodata. Aceasta poate reprezenta o pierdere semnificativa.

Va trebui sa existe o perioada de vindecare pentru toti cei implicati, iar durerea va fi resimtita.

Fiti constiente de faptul ca oamenii ar putea incerca sa va consoleze cu afirmatii de genul: ”E bine cel putin ca nu a fost un bebelus.” Acest lucru nu ajuta, dar cel putin trebuie sa apreciati ca incearca. Lasati-i sa stie de ce aveti nevoie.

Acest tip de pierdere poate sa fie mai diferit de un ”avort normal” prin faptul ca toti sunt ingrijorati mai nou de starea de sanatate a mamei. Asigurati-va ca respectati programarile la doctor. In plus, grupurile de sprijin si consiliere se pot dovedi benefice.

Complicatii

Dupa indepartarea unei mole hidatiforme, tesutul molar poate ramane si poate continua sa creasca. Aceasta se numeste neoplazie trofoblastica gestationala persistenta (GTN). Aceasta apare la aproximativ 15 pana la 20 la suta dintre sarcinile molare complete si pana la 5 la suta dintre sarcinile molare partiale.

Un semn al neoplaziei trofoblastice gestationale persistente este nivelul ridicat de gonadotropina corionica umana (HCG) – un hormon al sarcinii – dupa ce sarcina molara a fost indepartata. In unele cazuri, o mola hidatiforma invaziva poate patrunde adanc in stratul de mijloc al peretelui uterin, provocand astfel o sangerare vaginala.

Metode de tratament in cazul neoplaziei trofoblastice gestationale

GTN persistenta poate fi aproape intotdeauna tratata cu succes, cel mai adesea cu ajutorul chimioterapiei. O alta optiune de tratament este indepartarea uterului (histerectomie).

Rar, se dezvolta si se raspandeste la alte organe o forma canceroasa de GTN, cunoscuta sub numele de coriocarcinom. Coriocarcinomul este de obicei tratat cu succes cu ajutorul mai multor medicamente de combatere a cancerului. O mola hidatiforma completa prezinta mai multe riscuri sa provoace aceasta complicatie decat o sarcina molara partiala.

Masuri de prevenire

Daca ati avut o sarcina molara, discutati cu medicul sau cu furnizorul de ingrijire a sarcinii inainte de a ramane din nou gravida. Doctorul va poate recomanda sa asteptati intre sase luni si un an inainte de a incerca sa ramaneti din nou insarcinata. Riscul de reaparitie a molei hidatiforme este mic, insa este mai mare decat in cazul femeilor care nu au antecedente de sarcini molare.

In timpul oricarei sarcini ulterioare, furnizorul de ingrijire si monitorizare a sarcinii poate efectua ecografii precoce pentru a observa starea de sanatate si pentru a se asigura ca sarcina se dezvolta normal. De asemenea, specialistul le poate propune parintilor efectuarea unor teste genetice prenatale, care pot fi folosite pentru a diagnostica o sarcina molara.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/molar-pregnancy/symptoms-causes/syc-20375175
  2. https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/molar-pregnancy/
  3. https://www.webmd.com/baby/what-is-molar-pregnancy#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma