Enterocolita infectioasa reprezinta o inflamatie la nivelul tractului digestiv, care afecteaza invelisul protector interior atat pe intestinal subtire, cat si pe colon, astfel provocand o serie de simptome in organism.

Cuprins:

1. Ce este enterocolita infectioasa?

2. Tipuri de enterocolita

3. Cum se transmite?

4. Cauze

5. Simptome

6. Enterocolita la copii

7. Diagnostic

8. Tratamente eficiente

9. Masuri de preventie

Ce este enterocolita infectioasa?

Enterita este o afectiune ce se caracterizeaza prin inflamarea intestinului subtire. Pe de alta parte, colita se caracterizeaza prin inflamarea colonului. Astfel, inflamarea celor doua intestine, in combinatie se numeste enterocolita infectioasa.

Tipuri de enterocolita

Exista cateva tipuri diferite de enterocolita, fiecare cu simptome si cauze distincte. Enterocolita poate fi acuta sau cronica, in functie de caracterul si simptomele bolii. Totodata, boala poate fi diagnosticata corect atunci cand se afla punctul de localizare, fie vorba ori de entrita, colita sau coloentrita.

Infectia la nivelul tractului digestiv

In functie de cauza care a provocat aparitia infectiei, enterocolita poate fi de mai multe feluri:

  • Enterocolita virala – este cauzata de diverse visuri.
  • Enterocolita bacteriana – este cauzata de tulpini patogene enterice isolate de Salmonella, Esterichia, stafilococ, Cholera.
  • Enterocolita cronica – este cauzata de intoleranta la anumite produse alimentare fie lapte, fructe sau glucide concentrate.
  • Enterocolita parazitara – este cauzata de bacterii si heliminti intestinali de toate tipurile, lamblia,
  • Enterocolita mecanica – este cauzata de diferite traumatisme ale mucoasei intestinale.
  • Enterocolita toxica – este cauzata de luarea anumitor medicamente, de consumul de droguri, anumite elemente toxice care se pot gasi in produse alimentare sau bauturi.

Alte tipuri de enterocolita:

Enterocolita necrozata

Enterocolita necrozata apare atunci este insotita de moartea tesuturilor in mucoasa intestinului. Acest tip de enterocolita apare cel mai frecvent la copiii nascuti prematuri sau la sugari care au tendinta de a se imbolnavi mult mai repede din cauza sistemului imunitar slab si nedezvoltat.

Semnele si simptomele enterocolitei necrotizante includ:

  • abdomen umflat
  • scaun sangeros
  • diaree
  • varsaturi

De asemenea, bebelusul nu poate manca corect sau nu vrea sa manance deloc. Enterocolita necrozata poate produce, de asemenea,la aparitia unor  simptome de infectie bacteriana, cum ar fi febra, respiratie grea sau oboseala foarte mare.

Enterocolita necrozata poate fi fatala daca este lasata netratata. Un copil cu enterocolita necrozata ar trebui sa primeasca asistenta medicala in cel mai scurt timp posibil.

Enterocolită asociată cu antibiotice

Enterocolită asociată cu antibiotice – este posibil ca simptomele in acest caz sa apara in urma unui tratament cu antibiotice.

In intestinul unei persoane sanatoase, bacteriile se lupta pentru un loc pe peretele intestinal, unde ajuta la destramarea si digerarea alimentelor. Cand o persoana ia antibiotice, cele mai multe dintre aceste bacterii sunt ucise, iar acest lucru duce la aparitia unei infectii si instalarea bacteriilor, precum Clostridia difficile – care cauzeaza enterocolita.

De data aceasta, simptomele apar in termen de 10 zile de la inceperea tratamentului cu antibiotic.

Semnele si simptomele enterocolitei asociate cu antibiotice includ:

  • crampe si balonare
  • diaree
  • febra
  • stari de oboseala
  • o senzatie permanenta de rau
  • durere severa la nivelul stomacului

Enterocolita pseudomembranoasa

Enterocolita pseudomembranoasa – implica inflamatia la nivelul mucoasei intestinului in plus fata de intestine.

Acest tip de enterocolita este in mod obisnuit cauzat de o infectie bacteriana cauzata de tratamentul cu antibiotice, ceea ce inseamna ca persoanele cu enterocolita pseudomembranoasa au probabil, de asemenea, enterocolita asociata cu antibiotice. 

Semnele si simptomele enterocolitei pseudomembranoase includ:

  • diareea
  • febra
  • crampe foarte dureroase

Enterocolita hemoragica

Enterocolita hemoragica – este un alt tip de inflamatie cauzata de o infectie bacteriana. Anumite tulpini ale bacteriei Escheria coli infecteaza intestinele, producand o toxina periculoasa care provoaca probleme in organism.

Semnele si simptomele enterocolitei hemoragice includ:

  • crampe severe
  • diaree apoasa si sangeroasa
  • febra

Enterocolita hemoragica poate prezenta un risc grav pentru sanatatea dumneavoastra daca este lasata netratata. Daca bacteriile intra in sange, infectia se poate raspandi si afecta alte organe.

In cazurile severe, oamenii pot dezvolta o boala numita sindrom hemolitic – uremic (SHU). Aceasta boala poate declansa insuficienta renala, afectarea nervilor si accidentul vascular cerebral.

Cum se transmite?

Enterocolita nu este contagioasa, prin urmare, nu se transmite in mod direct de la o persoana la alta. Pe de alta parte, persoana care sufera de enterocolita este sfatuita sa aiba o perioada de izolare de pana la 24 de ore pana cand afectiunea si simptomele nu se mai resimt atat de puternic. Aceasta etapa dureaza pana la maxim 3 zile.

Cauze

Cauzele care provoaca enterocolita pot fi anumite bacterii, paraziti, visuri, substante toxice din anumite alimente sau medicamente, leziuni, urmarea unui tratament cu antibiotice.

Simptome

Simptomele enterocolitei pot varia in functie de persoana si tipul de enterocolita pe care o au. Enterocolita afecteaza capatul inferior al sistemului digestiv, iar toate tipurile de enterocolita prezinta anumite simptome comune.

Simptome comune enterocolita

Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt:

  • febra
  • umflarea stomacului
  • greata
  • varsaturi
  • diaree
  • oboseala
  • o senzatie permanenta de rau

Unele persoane pot prezenta in plus si alte simptome ale enterocolitei, cum ar fi sangerarea rectala (hematochezie).

Enterocolita la copii

Enterocolita este cea mai raspandita boala a tractului digestiv care ii afecteaza pe cei mici. Simptomele la copii sunt aceleasi ca la adulti.

Tratarea copiilor nou-nascuti se efectueaza in acest caz fara medicamente, ci printr-o hidratarea permanenta si prin alaptare. Medicii specialisti recomanda in cazul enterocolitei sa fie evitata orice formula de lactoza in procesul de alimentatie a celui mic. Daca simptomele se agraveaza si se ajunge la varsaturi si febra permanenta, mergi de urgenta la medicul specialist. Este recomandat sa va internati in spital cu cel mic pentru a i se efectua mai multe analize si teste pentru a stabili cauzele bolii. In plus, tratamentul va fi mult mai sigur si eficient sub supraveghere si asistenta medicala atenta si permanenta.

Diagnostic

Diagnosticarea enterocolitei poate necesita ceva timp pentru a fi efectuate teste diferite.

Pentru a diagnostica enterocolitele, un medic va lua in jos antecedentele medicale ale persoanei. Medicul va poate sugera sa efectuati probabil diverse teste, cum ar fi un test de sange complet, un test de sange si o proba de scaun. Inspectarea scaunului ajuta medicii sa excluda colita pseudomembranoasa sau alte cazuri de enterocolita cauzata de infectii severe.

In unele cazuri, medicii vor comanda teste de imagistica, cum ar fi scanari CT sau RMN.

Ecografiile sunt, de asemenea, foarte utile in multe dintre cazuri. O ecografie cu ultrasunete abdominala permite medicilor sa vada daca peretii colonului s-au ingrosat sau daca intestinele se dilata sau sunt umplute cu lichid.

Tratamente eficiente

Fiecare tip de enterocolita necesita metode si tratamente diferite.

Dupa diagnosticarea enterocolitei, un medic va discuta cu persoana respectiva pentru a stabili diferite optiuni de tratament.

Optiunile de tratament pot varia de la o persoana la alta si depind in mare masura de tipul de enterocolita pe care o are o persoana si de cat de mult simptomele afecteaza starea generala a pacientului.

Multi oameni vor trebui sa mearga la spital pentru tratament, astfel incat medicii sa poata monitoriza progresul si sa urmareasca toata perioada de tratament. Persoana afectata poate primi fluide intravenoase daca pierde prea mult lichid prin diaree. Alte persoane pot necesita transfuzii de sange sau de trombocite.

In alte cazuri de enterocolita, medicii pot efectua un transplant microbian fecal, prin care inlocuiesc microorganismele intestinale perturbate cu bacterii vii prelevate de la un donator sanatos.

Tratamentele nu includ medicamente anti-diaree, deoarece acestea pot face boala mai grava.

Tratament antibiotic

Antibioticele sunt rareori prescrise deoarece ele pot agrava infectia si pot duce la complicatii ulterioare. Acest lucru este valabil mai ales in cazurile in care enterocolita hemoragica si enterocolita au fost cauzate de antibiotice.

Unele cazuri severe de enterocolita necesita operatie. Cei care au intestinul rupt au nevoie rapid de interventii chirurgicale.

Tratament naturist

Pentru a ameliora simptomele enterocolitei se pot efectua si anumite tratamente naturiste acasa precum:

  • ceaiul de menta
  • ceaiul de musetel
  • ceaiul de sunatoare
  • probiotice si enzime digestive (doar la indicatiile medicului specialist)
  • ceaiul de afine

Alimente permise in enterocolita

Este indicat in perioada de boala sa tineti un regim alimentar in care sa mancati: supa de pui, supa de morcovi, supa de dovlecel, banane, afine, cereale de orez sau orz, biscuiti neindulciti, paine prajita. Mamaliga este un aliment permis in enterocolita.

Nu va fi foarte placut sa mentineti aceasta dieta, in va ajuta la refacerea florei stomacale si la insatosirea intregului organism. Totodata, daca simptomele s-au mai ameliorat dupa prima zi de regim, puteti sa introduceti in alimentatia dumnevoastra branza de vaci, iaurt simplu, pui fiert sau la gratar (fara sare, piper sau alte condimente).

De asemenea, este indicat sa consumati cat mai multa apa pe tot parcursul zilei poate reduce sansele de deshidratare. Alimentele bogate in lichide pot fi o completare excelenta in dieta, deoarece furnizeaza deseori diferite substante nutritive si electroliti in organism, in plus fata de apa. 

Alimente interzise in enterocolita

Alimentele interzise includ alimentele si bauturile ce contin un numar mare de zahar si grasimi. In acesta perioada de boala, NU beti cafea, lapte integral, fructe crude cum ar fi, mere, portocale, prune, cirese, capsuni sau alimente prajite, sarate sau dulciuri.

Masuri de preventie

Practica unei bune igiene personale si a unei manipulari sigure a alimentelor va poate ajuta sa reduceti sansele de preveni enterocolita.

Reguli de igiena

  • Intotdeauna spalati-va pe maini cu apa si sapun
  • Intotdeauna spalati-va bine mainile dupa folosirea baii
  • Spalati-va pe maini inainte si dupa prepararea alimentelor sau bauturilor
  • Spalati-va mainile inainte de fiecare masa
  • Cand calatoriti si nu aveti unde sa va spalati pe maini, dezinfectati-va cu servetele umede si geluri antibacteriene
  • Nu beti apa dupa nimeni sau din alte surse de apa (fantani, puturi)

Reguli de preparare a alimentelor

  • Folositi ustensile curate cand preparati mancarea
  • Spalati alimentele inainte de a consuma sau gati
  • Spalati si mentine o igiena corespunzatoare in bucatarie
  • Gatiti toate alimentele la temperatura corecta. Utilizati un termometru alimentar
  • Aveti grija la data expirarii privind alimentele proaspete

Precautii suplimentare

  • Evitati fumatul
  • Evitati consumul de alcool
  • Pentru alte complicatii sau simptome severe adresat-va de urgenta medicului dumnevoastra

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318567.php

https://medlineplus.gov/ency/article/001149.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317744.php

https://www.healthline.com/health/enteritis#prevention

https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/gastrointestinal-disorders-in-neonates-and-infants/necrotizing-enterocolitis

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma