Durerile de spate sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii se adreseaza medicului.

Cuprins:

1. Ce sunt durerile lombare?

2. Simptome

3. Cauze

4. Diagnostic

5. Durerile de spate: tratament

6. Factori de risc ce trebuie evitati

7. Alimentatie/stil de viata

Ce sunt durerile lombare?

Durerile de spate, in limbajul medical cunoscute sub termenul de lombalgie in cazul durerilor din regiunea corespunzatoare celor 5 vertebre lombare. Cele mai frecvente dureri de spate apar in regiunea lombosacrala a coloanei vertebrale. Deasupra durerilor lombare  se vorbeste de dorsalgie,  iar dedesubtul lor, de dureri fesiere sau sacrale.

Durerile de spate sunt o problema  de sanatate foarte des intalnita.

Se estimeaza ca aproximativ 70-85% din totalul persoanelor adulte s-au confruntat cu cel putin o data cu durere de spate.

Factori care cresc riscul aparitiei unei dureri de spate

  • viata sendentara, supraponderabilitatea, consumul exagerat de tutun, stres, pozitia necorespunzatoare a trunchiului atunci cand muncim sau invatam, vibratiile automobilului, degenerari ale discului vertebral, varsta inaintata.

Tipuri de dureri dorsale

Durerile pot fi acute – dureri puternice care dureaza putin sau cronice – care dureaza mai mult de 3 luni. Durerea de spate dispare uneori fara tratament, dar insa unele pot fi dureri din cauze foarte grave (in spatele acestor dureri sunt alte boli).

Durerea de spate are trei forme clinice principale, si anume:

  • lombalgia (lumbago) acuta,
  • lombalgia cronica,
  • lombosciatica.

Durerea lombara nu apare numai la batrani, ci si la tineri, dupa un efort fizic sau dupa o miscare brusca a coloanei vertebrala sau dupa expunerea la frig.

Simptome

Simptomele  unor dureri de spate sunt foarte vii, uneori te imobilizeaza la pat si se exacerbeaza la cel mai mic efort, chiar si la tuse sau stranut. Durerea apare atat de brusc, incat bolnavul ramane blocat in flexie si nu se mai poate indrepta.

Unele dureri de spate sunt deranjante mai ales noaptea, iar dimineata la trezire necesita o ,,dezmortire” pe o durata de mai mult de 30 minute. Aceste dureri sunt agravate de eforturi, de caratul de greutati, de stationarea indelungata in picioare, dar sunt usurate prin repaus la orizontala.

Cauze

Durerile lombare pot fi determinate de afectiuni ale coloanei vertebrale, si anume: tulburari de statica (scolioze, cifoze lordoze), tulburari degenerative ale coloanei (spondiloza lombara, hernia de disc), leziuni inflamatorii (poliatrita reumatoida, spondilita anchilozanta), tulburari infectioase, tulburari endocrine (osteoporoza), traumatisme ale coloanei (fracturi vertebrale, tasari ale corpurilor vertebrale), boli ale organelor invecinate (boala inflamatorie pelvina la femei, litiaza renala, ulcer gasto-duodenal), tulburari psihice (psihoze, depresii, stres psihic, ipohondrie).

Lombalgiile inflamatorii

Pot fi puse pe seama unei inflamatii a unei vertebre, a discului intervertabral vecin sau unei tasari vertebrale (de obicei, la un pacient tanar  a unei afectiuni a articulatiilor vertebrale, iar la un pacient varstnic, unei tasari sau unei tumori maligne sau benigne).

Lombalgiile mecanice

Sunt de cele mai multe ori cauzate  de o artroza a apofizelor articulare  sau degenerescenta unuia sau mai multor discuri intervertebrale.

Imbatranirea este asociata cu manifestarea acestei afectiuni, deoarece odata cu trecerea anilor, discurile intervertebrale isi pierd supletea si se fisureaza.

Lombalgiile de origine viscerala

Pot fi cauzate de o afectiune care  atinge rinichiul (lombalgia de natura renala), genitala (boala  inflamatorie pelvina ), de origine digestiva (ulcer gastoduonenal).

Lombalgiile de origine psihoneurotica

Sunt frecvente in caz de isterie, unde rezultatul durerii este dat de anxietate care produce tensiune in muschi si implicit durere.

Cauze psihoemotionale

Atunci cand traversam o perioada dificila in viata sau avem dificultati sa acceptam si sa integram schimbarile care au loc, vertebrele noastre lombare exprima teama noastra inconstienta sau refuzul acestor schimbari. Aceast lucru are loc adesea datorita faptului ca acestea bulverseaza obiceiurile noastre( sau reperele) si uneori este dificil sa acceptam fara crispare, chiar daca aceste schimbari au fost alese de noi  sau ne convin.

Durerile spatelui ne poate vorbi si de dificultatea noastra de a accepta reasezarile, in mod deosebit in mediul familial si profesional, mutarile in alte locuinte, separarile.

Avem dificultati sa schimbam pozitia, atitudinea relationala, pentru ca vertebrele lombare sunt palierii majori, chiar daca nu sunt singurii, ai mobilitatii relationale pentru ca ei comanda picioarelor.

Persoana afectata  de dureri de spate  simte o furie asociata cu culpabilitate, deoarece crede ca nu va putea fata tuturor responsabilitatilor  materiale pe care le are. Acum este momentul ca ea sa accepte si sa fie deschisa la lucrurile noi si sa se lase ajutata de ceilalti, acceptand cu detasare si modul lor de actiona.

Cauze subtile ale suferintelor celor 5 vertebre lombare

L1 – prima vertebra lombara este afectata cand traim un sentiment de neputinta fata de cineva sau ceva ce nu ne convine si nu putem  schimba lucrurile si ca trebuie sa suportam acel lucru.

L2 – starea celei de a doua vertebre lombare depinde de  flexibilitatea noastra fata de noi insine cat si fata de ceilalti. Singurataea si tristetea cauzate de o timiditate accentuata sunt factori care pot afecta aceasta vertebra.

L3 – a treia vertebra lombara este afectata mai ales atunci cand traim situatii tensionante sau conflictuale in familie. Poate fi  vorba despre un conflict pe plan sexual. O stare de suferinta la nivelul L3 poate cauza afectiuni la nivelul organelor genitale, uter, vezica.

L4 – cand este afectata a patra verebra lombara exprima in realitate ca avem dificultati in a face fata realitatii  de zi cu zi. Persoanele care sunt afectate la acesta vertebra sunt putin preocupate de ce se intampla in jurul lor si sunt foarte atasate de trecut , sunt foarte pasive si indiferente.

L5 – este afectata cand ne devalorizam  fata de membrii familiei, de prieteni, colegi. Ne simtim diferiti si suntem deconectati de frumusetea noastra interioara.

Diagnostic

Un control este de obicei tot ceea ce este necesar pentru a diagnostica durerea de spate.

In timpul examenului fizic, medicul dumneavoastra va poate testa:

  • capacitatea de a sta si de a merge
  • coloana vertebrala a miscarii spinarii
  • reflexe
  • rezistenta piciorului
  • capacitatea de a detecta senzatiile in picioare

Daca este suspectata o afectiune grava, medicul dumneavoastra poate sa comande alte teste, inclusiv:

  • sange si urina pentru a verifica conditiile de baza
  • Raze X ale coloanei vertebrale pentru a arata alinierea oaselor si pentru a verifica pauzele
  • tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a evalua dischetele, muschii, ligamentele, nervii si vasele de sange
  • scanarea osoasa pentru a cauta anomalii ale tesutului osos
  • electromiografie (EMG) pentru a testa conducerea nervului

Modificarile anatomice  si patologice ale coloanei vertebrale  sunt evidentiate de radiografia coloanei, de o radiculografie sau o mielografie.

Durerile de spate: tratament

Tratamentul durerilor lombare are ca obiectiv combaterea durerilor si prevenirea recidivelor. In acest sens medicii recomand sa indentificam si sa eliminam factorii de risc (viata sedentara, caratul greutatilor mari, pozitia incorecta , etc)

Pentru combaterea durerii de spate  se administreaza antialgice cum ar fi algolcaminul si paracetamolul, antiiflamatoare cum ar fi aspirina, indometacinul, diclofenacul  si miorelaxante cum ar fi mydocalmul, relaxamul, clorzoxazona.

In cazuri severe se poate recurge la infiltratii cu xilina sau cu hidrocortizon.

Tratamentul fizioterapeutic cu ionizari,  hidroterapia si  masajul sunt de mare ajutor celor care sufera de dureri de spate

Tratament naturist

Medicii naturisti recomanda in caz de dureri de spate si: baile de namol, baile de nisip cald, helioterapia, balneoterapia.

  • Chiropractica si osteopatia pot ajuta in durerea de spate persistenta.
  • Masajul muschilor de pe fiecare parte a coloanei poate calma durerile de spate.
  • Exercitii de intindere a coloanei vertebrale ajuta la calmarea durerilor de spate prin relaxarea benzilor de muschi incordati de pe fiecare parte a coloanei vertebrale (intinderea coloanei se realizeaza prin ingenuncherea si cu fruntea sprijinit de podea, bratele intinse spre spate, pe langa trup si cu palmele in sus, pentru confort se poarte foosi o perna asezata sub fese).
  • Aplicarea pe spate a compreselor fierbinti cu plante de leac precum  valeriana, musetel si ghimbir poate ameliora durerile de spate.
  • Alte plante recomandate in cazul acestei boli sunt ardeiul, batrinisul, ienuparul, mustarul,  orzul, ovazul, urzica, varza, verbina. Aceste plante pot fi folosite  sub forma de macerat sau sulingual (plantele bine macinate  umectate cu apa se tin 15-20 min in gura si apoi se inghit cu apa).

Factori de risc ce trebuie evitati

Oricine poate dezvolta dureri de spate, chiar si copiii si adolescentii.

Factorii care pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta dureri de spate sunt:

Varsta

Durerile de spate sunt mai frecvente pe masura ce imbatraniti, incepand cu varsta de 30 sau 40 de ani.

Lipsa de exercitiu

Muschii slabiti ai spatelui si abdomen pot agrava durerile de lombare.

Greutate excesiva

Greutatea excesiva a corpului va pune un plus de stres pe spate.

Boli

Unele tipuri de artrita si cancer pot contribui la dureri de spate.

Conditii psihologice

Persoanele predispuse la depresie si anxietate par sa aiba un risc mai mare de dureri de spate.

Fumat

Acest lucru reduce fluxul sanguin la coloana vertebrala inferioara, care poate impiedica organismul sa livreze suficiente elemente nutritive pe discurile spatelui.

Anumite persoane au predispozitii pentru durerile de spate, mai ales cei care efectueaza munci grele si care stau mult pe scaun, cei care au de ridicat greutati si nu au antrenamentul necesar al muschilor spatelui si abdomenului pentru acest gen de efort. Pentru imbunatatirea si prevenirea acestor dureri de spate este important ca bolnavul sa faca miscare, sa-si indeplineasca sarcinile sale curente, sa se destinda, sa aiba o stare de echilibru emotional, sa urmareasca sa previna durerea prin combaterea factorilor de risc.

Alimentatie/stil de viata

Alimentatia bolnavilor cu dureri de spate  trebuie sa fie bogata si variata cu multe fructe si legume. Organismul trebuie alimentat cu multe minerale si  vitamine.

Daca stresul este una din cauze, incercati sa reduceti sursele de tensiune apeland la metode eficiente pentru controlul stresului.

Pentru antrenarea muschilor spatelui este recomandat de medici sa faceti exercitii blande de intindere si de consolidare atat a muschilor spatelui, cat si a muschilor abdominali. In acest caz nu se fac miscari bruste, fortate, exercitiile trebuie sa fie blande, sa se tina cont de varsta, de rezistenta organismului si de indrumarea medicala.

Postura corecta a spatelui

Atunci cand va doare spatele  sprijiniti-va spatele cand stati pe un scaun. Aveti mare atentie si priza de  constiinta la pozitia corpului si statelui, de asemenea atunci cand mergeti spatele trebuie sa fie drept si relaxat cu pieptul in fata. Atentie mare atunci cand ridicati greutati, faceti miscari lente, nu va aplecati, ci indoiti genunchii.

In timpul somnului incercati mai multe pozitii de somn si alegeti pe cea care vi se potriveste cel mai bine. Dormitul pe suprafete tari , cu salteaua destul de tare dar un excesiv de dura. Important este sa va  mentineti o greutate corporala potrivita. Orice adaos in corp se va sprijini exact pe spatele dumneavoastra.

Adoptati o viata armonioasa, cat mai naturala, fara consum de tutun.

Repaus la pat atunci cand sunt rani datorita cazaturilor, lovirii la spate si obligatoriu mers la medic unde se face examenul de specialitate.

Purtati pantofi confortabili care sutin bine piciorul si nu va fac sa calcati anormal.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/172943.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
  3. https://www.healthline.com/health/back-pain#7
  4. https://www.webmd.com/back-pain/guide/back-pain-symptoms-types
  5. https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-low-back-pain-overview
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma