Hipotiroidia inseamna scaderea nivelului de hormoni produsi de glanda tiroida.

Cuprins:

1. Hipotiroidia: informatii generale

2. Simptome hipotiroidie

3. Hipotiroidia si durerile articulare

4. Cauze hipotiroidie

5. Diagnostic: analize hipotiroidie

6. Hipotiroidie: tratament

7. Dieta in caz de hipotiroidie

8. Stil de viata: stresul si tiroida

Hipotiroidia: informatii generale

Hipotiroidia este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni foarte importanti pentru organism.

Aceasta insuficienta duce la o incetinirea generala a metabolismului organismului, fiind afectate in acest fel majoritatea organelor. Este cea mai frecventa afectiune a glandei tiroide.

Glanda tiroida

Tiroida este o glanda in forma de fluture situata in mijlocul gatului,  mai jos de laringe (zona corzilor vocale) si deasupra claviculei. Tiroida produce doi hormoni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), care reglementeaza modul in care organismul utilizeaza si stocheaza energie (de asemenea, cunoscut sub numele de metabolismul organismului).

Tiroida este controlata de o glanda din creier, cunoscuta sub numele de glanda pituitara sau hipofiza. Hipofiza produce hormonul de stimulare tiroidiana (TSH), care stimuleaza tiroida sa produca T3 si T4.

Femeile, in special cele care au implinit varsta de 60 de ani, sunt cele mai predispuse la hipotiroidie.

Atentie!

Hipotiroidia netratat poate provoca o serie de probleme de sanatate, precum: obezitatea, dureri articulare, infertilitatea, pierderea auzului, anemie, raguseala, umflarea fetei si afectiuni cardiace.

Simptome hipotiroidie

Hipotiroidismul se dezvolta incet. Uneori, in functie si de organism, simptomele pot trece neobservate

 Simptomatologia clinica variaza functie de gradul insuficientei tiroidiene si de rapiditatea cu care s-a dezvoltat aceasta insuficienta. Daca afectiunea s-a dezvoltat treptat, intr-o perioada de timp mare, atunci si simptomele sunt mai usoare. Majoritatea simptomelor reflecta de fapt un proces de incetinire a metabolismului, spre deosebire de hipertiroidie, unde are loc o accelerare a proceselor metabolice.

Principalele simptome de la nivelul organelor si tesuturilor includ:

  • lentoare in miscari, indiferenta, somnolenta, placiditate
  • faciesul cu aspect buhait; tegumentele corpului ingrosate prin infiltrare cu apa si substante mucoide, coloratie palid-galbuie in special la palme si talpi
  • parul aspru, lipsit de luciu, cu pilozitatea corporala rara, mai ales pubo-axilar; un semn frecvent este caderea sprancenelor in treimea lor externa
  • musculatura hipotona, cu forta musculara scazuta
  • tulburari neuropsihice caracteristice, cum ar fi :

– vorbire inceata, cu bradilalie si voce groasa

– miscari ale corpului lente, greoaie(bradikinezie)

– functii cerebrale pastrate, dar incetinite ( bradipsihie )

– tulburari de memorie, micsorare a atentiei, idiotenie, micsorarea concentrarii

  • rezistenta scazuta la frig
  • tranzit intestinal incetinit, constipatie,crestere in greutate
  • bradicardie
  • nivel crescut de colesterol din sange
  • ciclu menstrual neregulat la femei.

De mentionat ca nu toate simptomele enumerate mai sus sunt prezente in acealsi timp la toti pacientii cu aceasta afectiune. Pot fi prezente majoritatea lor sau doar cateva, iar la unii pacienti nu apare niciunul din simptome, diagnosticul punindu-se pe baza analizelor de laborator.

Hipotiroidia si durerile articulare

Ca si in cazul hipertiroidismului, hipotiroidia este mai frecventa la femei, acestea fiind de 4-5 ori mai afectate decat barbatii. Poate aparea la orice varsta dar este mai frecventa la varste inaintate.

Cauze hipotiroidie

Putem vorbi de doua grupe de cauze pentru hipotiroidism care definesc si cele doua tipuri de hipotiroidism :

Hipotiroidism primar care inseamna o afectare directa a glandei tiroide datorata:

  • unor boli tiroidiene (tiroidita cronica, tiroidita post-partum)
  • interventii chirurgicale
  • tratamente medicamentoase:

– antitiroidiene de sinteza -utilizate in tratamentul hipertiroidiei care au drept efect inhibarea tiroidei cu scaderea producerii de hormoni; cand sunt administrate in exces duc la hipotiroidie;

– antiaritmice cu continut mare de iod

– alfa-interferon – folosit in tratamentul hepatitelor virale cu efect toxic pe tiroida

– medicamente psihiatrice care au efect toxic supra tiroidei, cu scaderea sintezei de T3 si T4;

  • tratament cu iod radioactiv.

Hipotiroidism secundar ce se refera la o glanda tiroida normala dar care, datorita stimularii deficitare de catre glanda pituitara prin intermediul hormonului TSH, elibereaza in sange cantitati insuficiente de hormoni. O serie de afectiuni ale zonei glandei hipofize pot constitui cauza acestui deficit de TSH.

Din totalul efectiunilor de hipotiroidism tipul primar reprezinta aproximativ 99% din cazuri iar cel secundar numai 1% din totalul acestora, intalnindu-se mult mai rar.

Diagnostic: analize hipotiroidie

Singura modalitate de a obtine un diagnostic concret este printr-un test de sange.

Ca si in cazul hipertiroidismului, simptomele si semnele enumerate anterior, desi sunt atat de extinse la nivelul organismului, sunt nespecifice si, din acest motiv, diagnosticul este pus de multe ori cu intarziere.

Confirmarea diagnosticului se face in principal cu ajutorul analizelor de sange care masoara cantitatea de hormoni tiroidieni (T3 si T4)  si de stimulare a hormonilor tiroidieni (TSH). De obicei, in acest caz nivelul hormonului TSH este crescut.

De asemenea alte analize de sange, scanarea tiroidei prin ecografie sau computer tomograf (CT) sau rezonanta magnetica (IRM) si mai rar alte metode (scintigrafie, teste speciale) pot fi recomandate pentru a ajuta la determinarea cauzei  hipotiroidiei (tiroidita cronica autoimuna, deficit de iod, tiroidita postpartum, tiroidita subacuta).

Hipotiroidie: tratament

Tratamentul hipotiroidiei se face de obicei prin simpla substitutie a deficitului de hormoni tiroidieni, prin administrarea de hormoni de sinteza (levotiroxina), identici cu hormonii produsi de glanda tiroida. Tratamentul se administreaza dimineata, pe stomacul gol, o singura priza pe zi, inaintea administrarii altor medicamente sau consumului de alimente.

Tratamentul are drept obiectiv mentinerea in limite normale a nivelului de hormoni TSH si T4 si implict ameliorarea simptomelor.  El trebui urmat, in majoritatea cazurilor, toata viata, si poate dura o perioada mai indelungata (cateva luni) pana la ameliorarea semnificativa a simptomelor.

Periodic, la intervale de timp stabilite de medicul endocrinolog, se vor reface testele de sange TSH si T4, pe baza carora se va adjusta doza de hormoni de sinteza administrata zilnic. Mentinerea unor concentratii, in limite normale, de hormoni tiroidieni, in sange, va garanta absenta efectelor adverse  si deci calitatea vietii de zi cu zi si a sperantei de viata.

Tratamente alternative

Tratamentele alternative sunt indicate mai ales in stadiul de hipotiroidism incipient, cand pot ajuta la ameliorarea simptomelor si reechilibrarea functiei tiroidiene. In stadiu avansat  se impune tratamentul alopat clasic recomandat de medicul endocrinolog. 

Fitoterapie: catina, salvie, sanzienele, ienupar, paducelul, algele marine .

Gemoterapie: tratament homeopatic cu remediul Thyroidinum CH30, asociat cu maceratul Extract din muguri de Mesteacan pufos – Betula pubescens MG=D1.

Dieta in caz de hipotiroidie

Desi schimbarea dietei dumneavoastra nu este suficienta intotdeauna pentru a restabili nivelele normale ale hormonului tiroidian, evitarea unor alimente poate imbunatati absorbtia organismului dumneavoastra a acestor hormoni.

Alimente interzise

Multe alimente si suplimente contin diversi compusi care afecteaza in mod direct tiroida. In general, este mai bine sa evitati consumul urmatoarelor alimente:

  • Soia: alimente bogate in soia pot inhiba activitatea unei enzime care produce hormoni tiroidieni. Un studiu a constatat ca femeile care au consumat suplimente de soia au fost de trei ori mai susceptibile de a dezvolta hipotiroidism.
  • Mancaruri sarate: unele forme de hipotiroidism sunt cauzate de lipsa de iod suficient. In astfel de cazuri, utilizarea de sare iodata sau alimente imbogatite cu iod poate fi benefica. Dar mancand prea mult iod poate avea efectul opus si poate suprima activitatea glandei tiroide. Este recomandat sa consultati medicul pentru a stabili o dieta personalizata si benefica organismului dumneavoastra.
  • Alimente sau suplimente bogate in fier sau calciu: deoarece pot avea un efect opus multor medicamente pentru tiroida.
  • Legume: bogate in fibre (broccoli, varza, spanac, varza de Bruxelles) deoarece pot inhiba absorbtia medicamentelor tiroidiene.
  • Cofeina, tutun si alcool: influenteaza eficacitatea medicamentelor pentru tratarea tiroidei.

Alimente recomandate

Alimentele bogate in vitamine si nutrienti imbunatatesc starea de sanatate a organismului dumneavoastra, dar si ajuta glanda tiroida. Cum? Datorita anumitor compusi si suplimente pe care le contin:

  • Fructele si legumele: afinele, rosiile, ardeiul gras si multe alte alimente care sunt bogate in antioxidanti pot imbunatati semnificativ sanatatea generala a organismului, precum si a glandei tiroide. Este recomandat si consumul de alimentelor bogate in vitamina B (cereale, laptele de vaca, iaurtul, ouale).

  • Seleniu: cantitati mici de seleniu sunt necesare pentru enzimele care fac ca hormonii din tiroida sa functioneze corect. Alimentele bogate in seleniu sunt semintele de floarea-soarelui, nucile, nucile pecan, ciupercile, ceapa, orzul, ovazul, orez, germeni de grau, carne de vita, carne de porc, carne de miel, carne de pui, stridii, midii, scoici, creveti, somon, ton, sardine, ceapa.
  • Tirozina: este un aminoacid care este utilizat de catre glanda tiroida pentru a produce T3 si T4. Sursele bune si bogate de tirozina se gasesc in alimente, precum: carne, lactate si leguminoase. Totodata, puteti sa luati acest supliment sub forma de comprimant, dar este indicat sa intrebati medicul dumneavoastra in prealabil.

Stil de viata: stresul si tiroida

Stresul a devenit o stare obisnuita pentru secolul nostru, iar acesta afecteaza intregul nostru organism, bunastare, sanatate, dar si tiroida.

Tiroida dumneavoastra functioneaza in tandem cu glandele suprarenale . Glandele suprarenale, care sunt deasupra rinichilor, se pot descurca bine in cantitati mici de stres. Cand intampinati stres, acestea elibereaza cortizol, care sporeste diferite functii ale corpului.

Impactul stresului asupra tiroidei survine prin incetinirea metabolismului organismului. Acesta este un alt mod in care stresul si cresterea in greutate sunt legate. Cand functia tiroidiana incetineste in timpul stresului, nivelul de hormoni triiodothyronina (T3) si tiroxina (T4) scade. De asemenea, conversia hormonului T4 la T3 nu poate sa apara, ceea ce duce la un nivel mai ridicat de T3 invers.

Rezistenta la insulina si problemele de echilibrare a zaharului din san adesea apar alaturi de hipotiroidism. Nivelurile crescute de glucocorticoizi scad nivelul de TSH din sange. Trebuie sa existe un echilibru delicat intre hormonii de stres si cortizol pentru functia tiroidiana corespunzatoare. Daca acest echilibru delicat se modifica, simptomele tiroidiene pot creste.

Testele de laborator nu pot reprezenta intotdeauna imaginea corecta a modului in care va simtiti si medicamentele nu pot tine mereu pasul cu schimbarile cauzate de stres. Stresul cronic poate provoca probleme in corpul dumneavoastra de ani de zile inainte ca testele de laborator sa arate o problema. In tot acest timp, este posibil sa aveti simptome hipotiroidice, cum ar fi oboseala sau cresterea in greutate. Acest stres prelungit poate aparea ca depresie sau anxietate cand ambele sunt de fapt simptome hipotiroidice.

Recomandari esentiale

In general, persoanele care sufera de afectiuni ale glandei tiroidei  ar trebui sa duca un stil de viata sanatos si echilibrat, care sa includa:

  • evitarea surmenajului, a starilor conflictuale si a emotiilor intense negative
  • dieta sanatoasa bazata pe alimente cat mai putin procesate termic si industrial ( fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, seminte, lactate proaspete, peste )
  • miscare fizica regulata, plimbari mai ales in natura
  • lipsa stresului la locul de munca si in familie.

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284
  2. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/thyroid-disease
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/163729.php
  4. https://www.healthline.com/health/hypothyroidism/stress-and-your-thyroid
  5. https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/how-manage-stress-if-you-have-autoimmune-thyroid-disease
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma