Dintii de lapte – totul despre aparitia, schimbarea si ingrijirea dintilor temporari

Dintii de lapte reprezinta primul set de dinti in procesul de dezvoltare a oamenilor. Dintii temporari apar, cresc si se schimba cu dinti permanenti pe masura dezvoltarii generale a organismului. Aflati cati dinti de lapte are un copil, cand incep sa se schimbe si cum trebuie ingrijiti dintii de lapte pentru a evita aparitia cariilor.

Cuprins:

  1. Ce sunt dintii de lapte?
  2. Cand apar dintii de lapte?
  3. La ce varsta incepe schimbarea dintilor de lapte?
  4. Cariile dintilor de lapte
  5. Reguli de ingrijire pentru dintii de lapte

Ce sunt dintii de lapte?

De obicei, un copil se naste fara dinti vizibili in gura. Dintii de lapte (sau dentitia de lapte) incep sa se dezvolte in timpul stadiului embrionar si apoi, de cele mai multe ori, incep sa apara dupa aproximativ 6 luni de la nastere.

Cati dinti are un copil?

Desi nu sunt vizibili, la nou-nascut exista deja 20 de dinti de lapte complet formati sau dinti primari care se afla sub gingii. Acesti dinti incep sa apara treptat, in medie, de la varsta de 6 luni pana la 2-3 ani. Intre varsta de 6 si 10 ani se desprind si incep sa cada pentru a le face loc dintilor de adulti.

Cati dinti de lapte sunt?

Exista de obicei 20 de dinti primari – 10 superiori si 10 inferiori. In mod obisnuit, cei mai multi dintre copii, la varsta de 2 ani si jumatate au deja erupti toti cei 20 de dinti de lapte.

Cand apar dintii de lapte?

Dintii de lapte isi fac loc prin gingiile unui copil in primii doi ani de viata. Pana cand sugarul are varsta cuprinsa intre 2 ani si jumatate si 3 ani, toti cei 20 de dinti de lapte ar trebui sa apara complet. Ordinea aparitiei dintilor de lapte este, in general, urmatoarea:

  • Cei patru dinti frontali, incisivii centrali, sunt primii dinti care apar (cate doi in maxilarul superior si inferior). Acesti primi dinti incep sa apara inca de la varsta de 6 luni.
  • In continuare, alaturi de incisivii centrali, alti doi incisivi laterali isi fac aparitia in maxilarul superior si inferior si, in timp, un copil ajuns la varsta de 15 luni, are de obicei un set complet de opt incisivi – acestia fiind dintii cu care musca.
  • Dupa aceasta etapa, apar primii molari, care il ajuta pe bebelus sa mestece mancarea. Primii doi molari ies la iveala in fiecare maxilar si sunt pozitionati la o diferenta de un spatiu de incisivii pentru a le permite caninilor sa creasca in interior. Primii molari ar trebui sa se dezvolte in jurul varstei de 19 luni.

Canini bebelusi

  • Urmeaza dintii canini (care mai sunt denumiti si dinti angulari). De obicei, apar doi canini in fiecare maxilar pana la varsta de 23 de luni. Acesti dinti sunt folositi pentru a rupe si sfasia si il ajuta pe bebelus sa mestece alimentele mai solicitante.
  • In sfarsit, apar molarii cu numarul 2, din nou cate doi pe maxilarul superior si doi pe maxilarul inferior, completand astfel setul de 20 de dinti de lapte la aproximativ 27 de luni.

Cronologie generala pentru dezvoltarea dintilor de lapte

Ordinea in care apar dintii de lapte poate varia de la copil la copil, dar, in general, se aplica urmatoarea cronologie:

  • la aproximativ 15 luni, sunt prezenti de obicei 8 dinti;
  • la aproximativ 19 luni, sunt prezenti de obicei 12 dinti;
  • la aproximativ 23 de luni, sunt prezenti de obicei 16 dinti;
  • la aproximativ 27 de luni, sunt prezenti de obicei 20 de dinti.

Dinti bebelusi – recomandari

Toata lumea este diferita: unora le apar dintii de lapte mai devreme, altora mai tarziu. Daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la dintii de lapte ai copilului, adresati-va dentistului.

Academia Americana de Medicina Dentara Pediatrica sugereaza ca prima vizita la dentist a bebelusului trebuie sa fie facuta inainte de implinirea varstei de 1 an, in termen de 6 luni de la aparitia primului dinte.

Masele de lapte

Maselutele de lapte vor fi inlocuite ulterior de premolari, nu de molari, dar la dintii de lapte se numesc molari temporari. Primele masele permanente cresc in spatele ultimelor maselute de lapte, ele neinlocuind nimic.

La ce varsta incepe schimbarea dintilor de lapte?

Cand deveniti parinti, va doriti ca micutul sa bifeze la timp toate etapele inceputului de viata (si nu numai). Unul dintre aceste importante momente – la fel de asteptat ca momentul in care primul dinte mic de lapte isi face loc prin gingie – este cand copilul primeste prima vizita din partea zanei maseluta.

Diagrama dintilor pentru bebelusi – cand apar si cand cad

Dintii vor erupe si vor cadea in perioade diferite la fiecare copil. Cand apar dintii noi, evenimentul poarta denumirea de eruptie dentara. In total, un copil va avea 20 de dinti cu care sa-si mestece mancarea.

Bebelusului ii vor aparea primii dinti in jurul varstei de 6 luni si acest lucru va continua pana in jurul varstei de 3 ani. Incepand cu varsta de 12 ani, cel mic isi va pierde toti dintii de lapte. Insa, cand copilul va ajunge in perioada de adolescenta, va avea 32 de dinti permanenti de adulti.

Ce dinti se schimba la copii?

Numele si pozitia dintilor       Perioada de eruptie        Perioada de cadere

Incisivi centrali inferiori             6-10 luni                        6-7 ani

Incisivi centrali superiori            8-12 luni                        6-7 ani

Incisivi laterali superiori              9-13 luni,                      7-8 ani

Incisivi laterali inferiori               10-16 luni                      7-8 ani

Primii molari superiori                 13-19 luni                     9-11 ani

Primii molari inferiori                  14-18 luni                     9-11 ani

Canini superiori                            16-22 luni                     10-12 ani

Canini inferiori                              17-23 de luni                9-12 ani

Molari secundari inferiori            23-31 luni                    10-12 ani

Molarii secundari superiori          25-33 luni                   10-12 ani

De ce avem doua seturi de dinti?

Deci, de ce cad dintii bebelusului? Se pare ca acesti dinti de lapte actioneaza ca inlocuitori, creand spatiu in maxilar pentru dintii viitori, permanenti. La majoritatea copiilor, dintii de lapte incep sa cada in jurul varstei de 6 ani. Bineinteles, nu cad toti in acelasi timp!

Dintii de lapte au radacini?

Cand un dinte permanent este gata sa erupa, radacina unui dinte de lapte incepe sa se dizolve pana cand dispare complet. In acel moment, dintele este “liber” si tinut pe loc numai de tesutul gingiilor din jur.

Primii cazuti: incisivii centrali

Ati putea constata cu surprindere ca ordinea caderii dintilor de lapte este aceeasi cu ordinea eruptiei lor. Ca atare, intrucat incisivii centrali inferiori sunt primii dinti care apar in jurul varstei de 6 luni, ei sunt, de asemenea, primii care se desprind pentru a le face loc dintilor permanenti. Acest lucru se petrecere in jurul varstei de 6 sau 7 ani.

Dinti permanenti crescuti in spatele celor de lapte

Dupa incisivii centrali inferiori, ies incisivii centrali superiori, facand loc incisivilor centrali superiori mai mari pe care toti ii asteptam sa-i vedem la adulti.

Pentru unii copii, pierderea dintilor poate fi un moment interesant, mai ales daca va folositi de concepte distractive, cum ar fi zana maseluta. Pentru altii, acest moment poate fi, insa, un pic suparator, deoarece sunt nevoiti sa-si ia “la revedere” de la dintii lor, de care le este greu sa se desparta, mai ales vazandu-se cu un mic spatiu gol in gura.

Recomandari pentru parinti

De asemenea, copiii simt o mica durere sau disconfort atunci cand le cade un dinte. Dupa indepartarea dintelui:

  • Spuneti-i copilului sa-si clateasca gura cu o solutie simpla cu apa sarata pentru a-si curata gingiile.
  • Folositi un pic de tifon pentru a acoperi zona, care este cunoscuta drept cavitate, si incurajati-i sa nu il elimine, deoarece acest lucru poate provoca sangerare.
  • Aplicati o compresa rece si umeda dupa oprirea sangerarii daca micutul are dureri sau disconfort.

Urmatorii pe lista: incisivii laterali

Dupa caderea incisivilor centrali, urmatorii dinti de lapte vor fi incisivii laterali. In general, primii care se desprind sunt incisivii laterali superiori. Acest lucru se va intampla de obicei intre 7 si 8 ani.

In acest moment, copilul ar trebui sa fie mai familiarizat cu experienta pierderii unui dinte. In mod ideal, nu ar trebui sa mai fie o experienta tulburatoare, deoarece au pierdut deja patru dinti inainte de incisivii laterali.

Urmeaza primii molari

In comparatie cu momentul in care dintii copilului au erupt pentru prima data, pierderea lor poate fi un proces semnificativ mai usor pentru parinti. In general, eruptia este inconfortabila. Cu toate acestea, aparitia molarilor ar putea fi deosebit de dureroasa pentru bebelusi si copii mici.

In schimb, primii molari, de obicei, nu provoaca dureri atunci cand cad sau sunt inlocuiti de molari permanenti. Acesti primi molari apar in general intre varsta de 9 si 11 ani.

Ultimul act: molari secundari si canini primari

Ultimele seturi de dinti de lapte care apar sunt caninii si molarii secundari. Caninii cad de obicei intre varsta de 9 si 12 ani, in timp ce molarii secundari sunt ultimii dinti de lapte pe care copilul ii va pierde. Acesti dinti cad, de cele mai multe ori, intre 10 si 12 ani.

Pe masura ce copilul creste, se dezvolta si maxilarul pentru a se acomoda cu dintii permanenti mai mari. Dupa ce implineste varsta de 13 ani, copilul ar trebui sa aiba un set complet de dinti permanenti.

Cum ramane cu maselele de minte?

Dupa ce copilul ajunge la sfarsitul perioadei de adolescenta, apar maselele de minte (al treilea molar). Ati putea ramane surprinsi sa aflati ca nu tuturor le apar maselele de minte. Unora le apar doar cateva dintre cele patru masele de minte. In plus, nu in toate cazurile acestea trebuie inlaturate.

Numele de “masele de minte” are legatura in mod popular cu varsta oamenilor, deoarece eruptia acestor molari apare de regula intre 18 si 25 ani. Traditiile populare asociau acest fenomen fiziologic cu faptul ca individul se apropia de maturizare, deci se presupunea ca avea mai multa minte.

Care este diferenta intre dintii de lapte si cei de adulti?

Diferentele dintre dintii de lapte si dintii permanenti constau in:

  • Smaltul este suprafata exterioara dura care protejeaza dintii impotriva cariilor. De obicei, smaltul este mai subtire in cazul dintilor de lapte.
  • Dintii de lapte sunt mai albi. Acest lucru poate fi atribuit smaltului mai subtire.
  • Dintii de lapte sunt de obicei mai mici decat dintii permanenti.
  • Dintii permanenti din fata prezinta niste denivelari care dispar in timp.
  • Radacinile dintilor de lapte sunt mai scurte si mai subtiri, deoarece sunt concepute sa cada.

Cariile dintilor de lapte

Cariile dentare reprezinta descompunerea sau distrugerea smaltului dintilor. Smaltul este suprafata exterioara dura a unui dinte.

Cauzele cariilor dentare la copii

Cariile sunt cauzate de bacterii si alte lucruri. Pot aparea atunci cand raman pe dinti resturi de alimente care contin carbohidrati (zaharuri si amidon). Aceste alimente sunt laptele, sucurile, stafidele, bomboanele, prajiturile, sucurile de fructe, cerealele si painea. Bacteriile care traiesc in mod normal in gura modifica aceste alimente, producand acid. Combinatia de bacterii, alimente, acid si saliva formeaza o substanta numita placa dentara, care se lipeste de dinti. De-a lungul timpului, acizii produsi de bacterii ataca smaltul dintilor, provocand carii.

Factori de risc

Toti copiii au bacterii in gura. Asadar, toti copiii sunt expusi riscului de aparitie a cariilor dentare. Exista, insa, cauze care cresc riscul de carii ale dintilor de lapte:

  • un numar mare de bacterii care produc carii,
  • consum mare de zaharuri si amidon,
  • consumul de apa care contine putin fluor sau deloc,
  • igiena orala precara,
  • mai putina saliva decat in mod normal.

Simptomele cariilor dentare la copii

Cariile au un aspect total cunoscut pentru toata lumea. Cu toate acestea, pot arata diferit in cazul fiecarui copil.

  • In zonele afectate al dintilor incep sa apara pete albe. Acest lucru arata ca smaltul incepe sa se descompuna.
  • Pe dinte apare o carie de culoare maro deschis.
  • Caria devine tot mai adanca si capata o nuanta mai inchisa, maro sau neagra.

Simptomele cariilor dentare variaza de la copil la copil. Cariile nu provoaca intotdeauna simptome. Uneori, acestea sunt descoperite de catre dentist in timpul controlului stomatologic. In alte situatii, copilul poate simti: durere in zona din jurul dintelui, sensibilitate la anumite alimente, cum ar fi dulciuri si bauturi calde sau reci.

Reguli de ingrijire pentru dintii de lapte

Desi dintii de lapte sunt temporari, acestia trebuie tinuti departe de carii. Cariile dentare pot aparea foarte devreme in viata unui bebelus si sunt denumite “carii de biberon”. Afectiunea apare daca dintii bebelusului sunt expusi frecvent la lichide zaharoase pentru perioade indelungate.

Cariile dintilor din lapte pot fi prevenite la fel ca in cazul cariilor la adulti. Este important sa mentineti o igiena orala buna si sa aveti grija ca micutul sa nu consume sucuri de fructe sau lichide indulcite.

Dintii de lapte sanatosi il ajuta pe copil sa manance, sa mestece si sa vorbeasca normal, iar dintii in descompunere pot afecta capacitatea copilului de a manca normal si, implicit, cresterea si dezvoltarea. In plus, un dinte de lapte degradat poate duce la infectii care pot deteriora dintele permanent aflat in proces de dezvoltare.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/deciduous-teeth
  2. https://www.news-medical.net/health/What-are-Milk-Teeth.aspx
  3. https://www.healthline.com/health/childrens-health/baby-teeth-fall-out
  4. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/baby-teeth/faq-20058532
  5. https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-your-childs-teeth#1
  6. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/Babys-First-Tooth-Facts-Parents-Should-Know.aspx
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma