Necroza de cap femural – cauze, simptome, tratament

Necroza de cap femural reprezinta moartea tesutului osos de la nivelul soldului din cauza lipsei de alimentare cu sange. Aflati care sunt primele simptome ale necrozei de cap femural si ce tratamente sunt disponibile.

Cuprins:

  1. Ce este necroza de cap femural?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza necroza de cap femural?
  6. Evolutie si complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este necroza de cap femural?

Osteonecroza de cap femural este o afectiune dureroasa care apare atunci cand alimentarea cu sange a capului femurului (coapsa) este perturbata. Deoarece celulele osoase au nevoie de un aport constant de sange pentru a ramane sanatoase, necroza aseptica a capului femural poate duce in cele din urma la distrugerea articulatiei soldului si la artrita severa.

Necroza de cap femural se mai numeste necroza avasculara sau necroza aseptica. Cu toate ca poate afecta orice os, osteonecroza apare de cele mai multe ori la nivelul soldului. Mii de persoane ajung in fiecare an la spital pentru a se trata de osteonecroza de sold. In multe cazuri, boala afecteaza ambele solduri.

Capul femural anatomie

Soldul este o articulatie de tip minge-cavitate. Cavitatea este formata din acetabul, care face parte din osul pelvisului mare. Mingea este capul femural, care este capatul superior al femurului (coapsa). Intreaga suprafata a mingii si a cavitatii este acoperita cu un cartilaj articular, o substanta neteda, alunecoasa care protejeaza oasele si care le permite sa alunece usor unul peste altul.

Din cauza unei fracturi osoase sau a dislocarii articulatiei, fluxul de sange catre o sectiune de os se poate intrerupe. Necroza de cap femural poate fi, de asemenea, cauzata de utilizarea pe termen lung a dozelor mari de steroizi si a consumului excesiv de alcool.

Cauze si factori de risc

Osteonecroza de sold se dezvolta atunci cand alimentarea cu sange a capului femural este afectata. Daca nu este bine alimentat, osul capului femural moare si se degenereaza treptat. Drept urmare, cartilajul articular care acopera oasele soldului se deterioreaza, de asemenea, ceea ce duce la aparitia artritei.

Cu toate ca poate afecta pe oricine, necroza de cap femural este mai frecventa la persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani. Barbatii dezvolta osteonecroza de sold mai des decat femeile.

Factori de risc

Nu se stie intotdeauna ce anume provoaca lipsa alimentarii cu sange. Cu toate acestea, medicii au identificat o serie de factori de risc din cauza carora o persoana este predispusa la dezvoltarea osteonecrozei de sold. Printre acesti factori se numara:

Leziunile

Dislocarile de sold, fracturile de sold si alte leziuni la nivelul soldului pot deteriora vasele de sange si pot afecta circulatia la nivelul capului femural.

Consumul excesiv de alcool

Consumul excesiv de alcool in timp poate determina acumularea unor depozite de grasime in vasele de sange si poate ridica nivelul cortizonului, ceea ce duce la scaderea aportului de sange catre os.

Administrarea de corticosteroizi

Multe boli, printre care astmul, artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic, sunt tratate cu medicamente cu steroizi. Cu toate ca nu se cunosc exact motivele pentru care aceste medicamente pot provoca osteonecroza, cercetarile arata ca exista o legatura intre aceasta boala si utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor.

Afectiuni medicale

Osteonecroza este asociata cu alte boli, cum ar fi boala Caisson (boala scafandrului sau neurobuloza), inflamatie cap femural, anemia cu celule in secera, tulburari mieloproliferative, boala Gaucher, lupusul eritematos sistemic, edem cap femural, boala Crohn, embolie arteriala, pancreatita, diabet, infectia cu HIV / SIDA, tromboza, si vasculita.

Anumite tratamente medicale

Radioterapia pentru cancer poate slabi oasele. Transplantul de organe, in special transplantul de rinichi, poate provoca, de asenenea, necroza de cap femural.

Simptome

Osteonecroza se dezvolta in etape.

Durere sold

Durerea de sold este de obicei primul simptom. Aceasta poate produce o durere surda sau una trepidanta in zona inghinala sau a feselor. Pe masura ce boala avanseaza, pacientul reuseste din ce in ce mai greu sa stea in picioare si sa calce cu piciorul al carui sold este afectat. De asemenea, miscarea articulatiei soldului provoaca dureri puternice.

Boala poate avansa in timp, simptomele aparand dupa cateva luni sau chiar un an. De aceea, este important ca doctorul sa diagnosticheze din timp osteonecroza de sold, deoarece, potrivit unor studii, cu cat tratamentul este acordat mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai bune. Unele persoane dezvolta necroza de cap femural pe ambele parti (bilaterala).

Diagnostic

Luati legatura cu medicul daca aveti dureri persistente la nivelul articulatiei soldului. Solicitati imediat asistenta medicala daca banuiti ca ati suferit o fractura osoara sau o dislocare de sold.

In prima faza, medicul pune intrebari despre simptomele si istoricul medical al pacientului. Apoi, acesta va verifica starea soldului pentru a descoperi ce miscari specifice provoaca durerea.

De cele mai multe ori, pacientii cu necroza de cap femural au dureri severe la nivelul articulatiei soldului, insa isi pot misca relativ bine aceasta articulatie. Acest lucru se datoreaza faptului ca in primele stadii ale bolii este afectat doar capul femurului. Mai tarziu, pe masura ce suprafata capului femural se deterioreaza, toata articulatia incepe sa fie afectata de artrita. Ulterior se pot dezvolta pierderea capacitatii de miscarea si rigiditatea la nivelul articulatiei.

Teste de imagistica

Testele imagistice il vor ajuta pe medic sa confirme diagnosticul.

Radiografia

Radiografia ofera imagini asupra structurilor dense, cum ar fi oasele. Radiografia este utilizata pentru a determina daca osul capului femural s-a deteriorat si in ce masura. De regula, din cauza osteonecrozei, capul femural nu mai apare atat de rotund pe radiografie. De asemenea, osteonecroza este delimitata de o margine sclerotica albicioasa densa in portiunea laterala superioara a capului femural. Privita din lateral, poate fi observata, in majoritatea cazurilor, o linie luminoasa (semnul sau linia semilunei) chiar sub suprafata capului femural.

Scanare prin rezonanta magnetica nucleara (RMN)

Radiografia nu poate scoate la iveala modificarile initiale ale osului. In acest caz, ele pot fi detectate cu ajutorul unei scanari RMN. Aceste scanari sunt utilizate pentru a evalua cat de mare este zona osoasa afectata de boala. De asemenea, rezonanta mangetica poate arata daca pacientul sufera de osteonecroza inainte ca aceasta sa provoace primele simptome (de exemplu – osteonecroza care se poate dezvolta in articulatia celuilalt sold).

Cum se trateaza necroza de cap femural?

Scopul tratamentului este de a preveni si alte pierderi osoase.

Medicamente si terapie

In stadiile incipiente ale necrozei avasculare, simptomele ar putea fi ameliorate cu medicamente si terapie. Doctorul va poate recomanda:

Medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene

Medicamente, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul sodic, ar putea ajuta la calmarea durerilor provocate de necroza de cap femural.

Medicamente pentru osteoporoza

Exista medicamente, cum ar fi alendronatul, care ar putea incetini evolutia necrozei avasculare. Cu toate acestea, dovezile sunt impartite.

Medicamente care reduc colesterolul

Este important sa reduceti nivelul colesterolului si al grasimii din sange pentru a preveni blocarea vaselor care poate provoca necroza de cap femural.

Anticoagulante

Medicii le-ar putea prescrie anticoagulante, cum ar fi warfarina, celor care au probleme de coagulare a sangelui, cu scopul de a preveni formarea cheagurilor in vasele care alimenteaza oasele.

Odihna

Evitati sa mai puneti greutate si stres pe osul afectat pentru a incetini deteriorarea osului. Pentru a face acest lucru, poate fi nevoie sa faceti cat mai putina activitate fizica sau sa folositi carje pentru a nu mai pune greutate pe articulatia afectata timp de cateva luni.

Exercitii

Un kinetoterapeut va poate invata exercitii care sa va ajute sa va mentineti sau imbunatatiti capacitatea de miscare a articulatiei.

Stimulare electrica

Datorita curentilor electrici, organismul poate fi stimulat sa dezvolte un nou os, pentru a inlocui osul deteriorat. Stimularea electrica poate fi folosita in timpul operatiei si aplicata direct pe zona deteriorata. Sau poate fi administrat prin electrozi amplasati pe piele.

Interventia chirurgicala

Tipurile de tratament nonchirurgical – cum ar fi medicamentele antiinflamatoare, modificarile de activitate si folosirea carjelor – pot contribui la ameliorarea durerii si la incetinirea avansarii bolii. Cu toate acestea, cele mai eficiente variante de tratament sunt cele chirurgicale. Pacientii cu osteonecroza de sold descoperita in stadii foarte timpurii (inainte de colapsul capului femural) pot fi supusi cu brio procedurilor de conservare a soldului.

Exista mai multe proceduri chirurgicale diferite utilizate pentru tratarea osteonecrozei de sold.

Decompresia capului femural

Aceasta procedura presupune efectuarea unei gauri mai mari sau a mai multor gauri mai mici in capul femural pentru a elibera presiunea si pentru a permite noilor vase de sange sa se formeze si sa inceapa sa irige zona afectata din nou. Daca necroza de cap femural este diagnosticata din timp, decompresia are de multe ori succes in prevenirea colapsului capului femural si a dezvoltarii artritei.

Grefa osteocondrala (os si cartilaj)

Aceasta operatie este strans legata de cea de decompresie a capului femural. In cadrul acestei interventii, practic se preia un os sanatos dintr-o alta zona a corpului si se pune in locul osului afectat. Grefele de os ajuta la regenerarea capului femural afectat si la regenerarea articulatiei soldului. Aceste grefe pot fi luate de la un donator, pot fi luate din propriul corp sau pot fi implantate grefe artificiale, sintetice. In zilele noastre sunt disponibile mai multe variante de grefe sintetice osoase.

Grefa fibulara vascularizata

Aceasta reprezinta una dintre cele mai eficiente grefe osoase pentru tratarea necrozei aseptice de cap femural aflata in stadiu incipient (inainte de intrarea in colaps a capului femural). Prin intermediul grefei fibulare vascularizate se face aditie osoasa de la nivelul fibulei (osul subtire al gambei) impreuna cu artera si vena care asigura vascularizatia osoasa.

Proteza cap femural

Daca osteonecroza a avansat pana in punctul in care s-a produs deja colapsul de cap femural, cel mai eficient tratament este inlocuirea totala a soldului. In cadrul acestei proceduri, medicul indeparteaza osul si cartilajul deteriorat, apoi pozitioneaza noi suprafete de articulatii metalice sau din plastic pentru a restabili functia soldului.

Operatia mai este cunoscuta si sub numele de artroplastie totala de sold si este foarte eficienta, functiile soldului fiind recuperate in proportie de aproape 95%.

Evolutie si complicatii

Daca nu este tratata, necroza avasculara de sold se agraveaza cu timpul. In cele din urma, se poate produce colapsul osului. De asemenea, necroza avasculara de cap femural face ca oasele sa-si piarda forma neteda, ceea ce poate duce la artrita severa.

Metode de prevenire

Pentru a reduce riscul de necroza de cap femural si pentru a va imbunatati starea generala de sanatate:

  • Limitati consumul de alcool. Consumul de bauturi alcoolice este unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea necrozei de cap femural.
  • Evitati activitatile fizice care presupun traumatisme la nivelul soldului.
  • Mentineti colesterolul la un nivel cat mai scazut. Micile acumulari de grasime sunt cele mai frecvente substante care blocheaza aportul de sange catre oase.
  • Luati steroizi cu mare grija. Anuntati-l pe medic daca ati utilizat sau utilizati si in prezent steroizi in doze mari. Deteriorarea osoasa cauzata de consumul de steroizi pare sa se inrautateasca din cauza administrarii repetate de steroizi in doze mari.
  • Nu fumati. Fumatul creste riscul de necroza de cap femural.

 

Referinte:

  1. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/osteonecrosis-of-the-hip
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/avascular-necrosis/symptoms-causes/syc-20369859
  3. https://www.healthline.com/health/avascular-necrosis-osteonecrosis
  4. https://orthotrauma.com.au/hip-conditions/avascular-necrosis-of-the-hip/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma