Dexametazona – indicatii, efecte, beneficii si riscuri

Dexametazona este un corticosteroid utilizat de obicei in boli care au la baza inflamatia, cum sunt reumatismele inflamatorii, astmul bronsic, alergiile, unele boli de piele. Recent s-a demonstrat ca dexametazona scade riscul de deces in cazul pacientilor cu Covid-19. Aflati care sunt efectele si beneficiile dexametazonei, regulile de utilizare, riscurile si contraindicatiile acestui medicament. 

Cuprins:

  1. Ce este dexametazona?
  2. In ce boli este indicata dexametazona?
  3. Dexametazona in tratamentul Covid-19
  4. Efectele dexametazonei
  5. Reguli si moduri de administrare
  6. Beneficiile dexametazonei
  7. Riscuri si efecte adverse
  8. Contraindicatii

Ce este dexametazona?

Dexametazona este un medicament din clasa antiinflamatoarelor steroidiene, eliberat pe baza de reteta. Este disponibil sub forma de tablete orale, solutie orala, picaturi pentru ochi si picaturi pentru urechi. Este, de asemenea, disponibila sub forma de solutie injectabila sau solutie intraoculara administrata dupa operatie. Aceste doua ultime forme sunt administrate doar de catre medic.

Dexametazona este un corticosteroid utilizat inca din anii ’60 pentru a impiedica eliberarea in organism a substantelor care provoaca inflamatii. Dexametazona este folosita pentru a trata numeroase boli inflamatorii, de la alergii si afectiuni ale pielii pana la poliartrita reumatoida, guta s.a.

Dexametazona si sarea

Cu toate acestea, daca luati corticosteroizi mai mult de o luna, puteti retine apa in organism. Puteti, de asemenea, sa luati in greutate si sa aveti o pofta de mancare crescuta. In plus, utilizarea pe termen lung poate slabi oasele.

Un aport mare de sare poate creste retentia de apa si poate spori pierderea de calciu prin urina. Pentru a preveni retentia de apa, reduceti aportul de sare (sodiu).

  • Evitati alimentele sarate.
  • Limitati cantitatea de alimente procesate, cum ar fi produsele congelate, antreurile si supele la conserva.
  • Limitati consumul de carne sau peste sarat sau afumat. Evitati, de asemenea, slanina.
  • Folositi ierburi si condimente, cum ar fi praful de usturoi sau ceapa, in loc de sare de usturoi sau sare de ceapa.
  • Cititi etichetele alimentare pentru a alege produsele cu cel mai mic nivel de sare.
  • Aveti grija la alimentele cu un continut ridicat de sare, cum ar fi muraturile si varza acra.

In ce boli este indicata dexametazona?

Medicamentele cu dexametazona sunt prescrise pentru a trata afectiuni care provoaca inflamatii, afectiuni legate de activitatea sistemului imunitar si deficientele hormonale. Printre aceste afectiuni se numara:

Dexametazona in tratamentul Covid-19

Pacientii cu forme severe ale COVID-19 dezvolta un raspuns inflamator sistemic care poate afecta foarte grav plamanii si poate provoca disfunctie a organelor multisistemice.

In urma studiului clinic RECOVERY, realizat la Universitatea Oxford din Marea Britanie, s-a descoperit ca dexametazona, administrata in doze mici, poate creste sansele de supravietuire in randul pacientilor cu COVID-19 care au nevoie de ajutor medical pentru a respira.

In cadrul studiului, medicamentul a redus numarul de decese cu o treime in randul persoanelor ventilate mecanic si cu o cincime in randul pacientilor care au avut nevoie de oxigen. Cu toate acestea, nu utilizati acest medicament pentru a trata COVID-19, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda sa faceti acest lucru. Daca aveti intrebari despre utilizarea dexametazonei pentru a trata infectia cu noul coronavirus, discutati cu medicul.

Recomandari privind tratamentul cu dexametazona in Covid-19

Pe baza acestor rezultate preliminare:

  • Panoul cu ghiduri de tratament impotriva COVID-19 recomanda utilizarea dexametazonei (in doze de 6 mg pe zi, timp de maximum 10 zile) la pacientii cu COVID-19 care sunt ventilati mecanic si la pacientii cu COVID-19 care au nevoie de oxigen suplimentar, dar care nu sunt ventilati mecanic.
  • Specialistii nu recomanda utilizarea dexametazonei la pacientii cu COVID-19 care nu necesita oxigen suplimentar.

Potrivit BBC, daca medicamentul ar fi fost folosit pentru a trata pacientii din Marea Britanie inca de la inceputul pandemiei, s-ar fi putut salva pana la 5.000 de vieti, spun cercetatorii.

Aproximativ 19 din 20 de pacienti cu coronavirus se recupereaza fara a fi internati in spital. Dintre cei internati, majoritatea se recupereaza, insa unii pot avea nevoie de oxigen sau ventilatie mecanica. Si in cazul acestor pacienti cu risc ridicat, dexametazona pare sa fie eficienta.

Medicamentul este deja utilizat pentru a reduce inflamatia provocata de o multime de alte afectiuni, cum ar fi artrita, astmul si unele boli de piele. Si se pare ca poate elimina o parte din daunele care pot aparea atunci cand sistemul imunitar al organismului este suprasolicitat de lupta impotriva coronavirusului.

Efectele dexametazonei

Dexametazona face parte dintr-o clasa de medicamente numite corticosteroizi. O clasa de medicamente reprezinta un grup de medicamente care actioneaza intr-un mod similar. Aceste medicamente sunt adesea folosite pentru a trata afectiuni asemanatoare.

Dexametazona in lupta contra afectiunilor caracterizate de inflamatie

In cazul anumitor afectiuni, din cauza inflamatiei, sistemul imunitar poate deveni hiperactiv. Acest lucru poate deteriora tesuturile corpului. Corticosteroizii precum dexametazona blocheaza raspunsul sistemului imunitar la aparitia inflamatiei, iar acest lucru ajuta la prevenirea daunelor.

Dezametazona in tratarea insuficientei suprarenale

Glandele suprarenale au un important rol in organism: acela de a controla anumite functii ale corpului. Printre aceste functii se numara gestionarea glicemiei, combaterea infectiilor si gestionarea nivelului de stres. In cazul persoanelor cu insuficienta suprarenala, glandele suprarenale elibereaza anumiti hormoni in cantitati mai mici. Dexametazona ajuta la inlocuirea acestor hormoni.

Reguli si moduri de administrare

Doza, forma si frecventa administrarii medicamentului depind de:

  • varsta pacientului,
  • afectiunea care trebuie tratata,
  • cat de grava este starea de sanatate,
  • alte afectiuni medicale de care sufera pacientul,
  • felul in care reactioneaza la prima doza.

Doze prescrise pentru tratarea inflamatiilor si a altor afectiuni

Forma: comprimat oral

  • Concentratii: 0,5 mg, 0,75 mg, 1 mg, 1,5 mg, 4 mg si 6 mg.

Doze pentru adulti (varsta de 18 ani si peste)

  • Doza tipica: 0,75–9 mg in fiecare zi, in functie de afectiunea tratata.

Doze pentru copii (varste 0-17 ani)

  • Doza initiala: 0,02–0,3 mg per kilogram de greutate corporala pe zi, luate in trei sau patru doze impartite. Dozarea depinde de afectiunea tratata.

Doze pentru persoanele in varsta (varsta de 65 ani)

Rinichii si ficatul adultilor mai in varsta ar putea sa nu functioneze la fel de bine ca la inceput. Din cauza acestui lucru, corpul proceseaza mai greu medicamentele. Drept urmare, daca sunt administrate doze prea mari, substanta ramane in corp mai mult timp. Acest lucru creste riscul de reactii adverse.

De aceea, medicul poate recomanda o doza mai mica la inceput sau un alt plan de administrare. In acest fel poate fi evitata acumularea substantei in organism.

Consideratii speciale privind dozajul

In momentul intreruperii tratamentului, doza trebuie redusa treptat in timp. In acest fel pot fi prevenite efectele secundare de intrerupere (simptome de intrerupere).

Luati medicamentul conform indicatiilor

Dexametazona, sub forma de comprimate orale, este prescrisa pe termen lung. Pacientul se poate confrunta cu probleme grave daca nu ia acest medicament conform prescriptiilor.

Daca opriti brusc tratamentul sau nu mai luati medicamentul deloc

Daca nu mai luati deloc dexametazona, afectiunea nu va fi tratata. Daca opriti brusc tratamentul, puteti avea reactii adverse serioase, cum ar fi:

Doza trebuie redusa treptat pentru a fi evitate simptomele de intrerupere. Nu incetati sa luati dexametazona decat daca medicul va spune sa faceti acest lucru.

Daca ati uitat o doza sau nu ati luat medicamentul la timp

Este posibil ca medicamentul sa nu dea rezultatele asteptate. Pentru ca acest medicament sa actioneze eficient, trebuie sa fie in permanenta o anumita cantitate in organism.

Daca ati luat prea multa dexametazona

In acest caz, nivelul substantei poate deveni periculos pentru organism. Simptomele unei supradoze cu dexametazona sunt:

  • batai neregulate ale inimii,
  • convulsii,
  • reactie alergica grava, cu probleme de respiratie, urticarie sau umflare a gatului sau a limbii.

Ce trebuie sa faceti daca nu ati luat o doza

Daca ati ratat o doza, asteptati si luati urmatoarea doza conform planului de tratament. Nu luati doza dubla pentru ca va puteti confrunta cu reactii adverse periculoase.

Beneficiile dexametazonei

Dexametazona poate imbunatati calitatea vietii persoanelor care sufera de boli inflamatorii serioase, cum ar fi spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, artrita reumatoida juvenila, lupusul, artrita gutoasa acuta, scleroza multipla, miastenia gravis sau formele grave de psoriazis.

Mai nou, dupa cum mentionam, aceasta substanta poate reprezenta leacul-minune in lupta cu noul coronavirus.

De cele mai importante beneficii au avut parte pacientii ventilati mecanic, in cazul carora dexametazona a redus riscul de deces cu 30%. In cazul celor care au avut nevoie de terapie cu oxigen, s-a inregistrat o reducere de 20%.

Acest lucru echivaleaza cu o viata salvata la fiecare opt pacienti ventilati mecanic si la fiecare 20-25 tratati cu oxigen.

Riscuri si efecte adverse

Solicitati ajutor medical de urgenta daca prezentati semne de reactie alergica la dexametazona, cum ar fi: eruptie cutanta, respiratie dificila, umflarea fetei, buzelor, limbii sau a gatului.

Reactii adverse serioase

Luati imediat legatura cu medicul daca aveti:

  • muschi incordati, slabiciune musculara sau senzatie de neputinta fizica;
  • vedere incetosata, pierderea vederii periferice (vedere in tunel) sau durere oculara;
  • respiratie scurta (chiar si cand depuneti putin efort), acumulare rapida in greutate;
  • depresie severa, ganduri sau comportament neobisnuit;
  • convulsii;
  • scaune cu sange sau inchise la culoare,
  • tuse cu sange;
  • ritm cardiac rapid sau lent, puls slab;
  • pancreatita – durere puternica in partea superioara a stomacului care se raspandeste catre spate, greata si varsaturi;
  • un nivel scazut al potasiului in organism – problema care poate cauza simptome, precum: crampe la picioare, constipatie, batai neregulate ale inimii, senzatie crescuta de sete sau urinare frecventa, amorteala sau furnicaturi;
  • cresterea tensiunii arteriale – care provoaca durere puternica de cap, vedere incetosata, o bataie la nivelul gatului sau urechilor, anxietate, sangerari nazale.
  • de asemenea, dexametazona poate afecta cresterea copilului

Reactii frecvente la dexametazona

Reactiile adverse frecvente la dexametazona sunt:

  • retentie de lichide (umflarea mainilor sau a gleznelor);
  • apetit crescut;
  • schimbari de dispozitie, probleme cu somnul;
  • eruptii cutanate, vanatai sau decolorarea pielii;
  • acnee, transpiratie crescuta, cresterea excesiva a parului corporal;
  • cefalee, ameteli;
  • greata, varsaturi, deranjament stomacal;
  • modificari ale ciclurilor menstruale;
  • modificari ale formei sau locului in care se acumuleaza grasimea corporala (in special la nivelul bratelor, picioarelor, fetei, gatului, sanilor si taliei).

Contraindicatii

Dexametazona nu trebuie administrata in acelasi timp cu anumite medicamente, decat daca specialistul recomanda acest lucru. Unele medicamente pot afecta nivelul altor substante din sange, lucru care poate agrava efectele secundare sau poate reduce eficacitatea altora.

De aceea, este recomandat sa-i spuneti specialistului ce medicamente luati de obicei. Exista o multime de medicamente care pot interactiona cu dexametazona, in special:

  • antibioticele sau antifungicele;
  • anticonceptionalele sau medicamentele de substitutie hormonala;
  • medicamentele orale de tratare a diabetului;
  • medicamentele pentru tratarea dementei sau a bolii Parkinson;
  • anticoagulantele, cum ar fi warfarina;
  • AINS (antiinflamatoarele nonsteroidiene) – aspirina, ibuprofen, naproxen, celecoxib, diclofenac, indometacina, meloxicam si altele.

Medicamente pentru colesterol

Anumite medicamente care reduc nivelul colesterolului pot impiedica absorbtia corecta a dexametazonei de catre organism. Din cauza acestui lucru, dexametazona nu da rezultatele asteptate. Printre aceste medicamente se numara: colestiramina, colesevelam, colestipol.

Medicamente pentru tratarea epilepsiei

De asemenea, anumite medicamente care trateaza epilepsia pot scadea nivelul de dexametazona din sange. Aceste substante sunt: fenitoina, fosfenitoina, fenobarbital, carbamazepina.

Medicamente pentru tuberculoza

Exista medicamente anti-tuberculoza care reduc nivelul dexametazonei din sange, afectand, astfel, eficienta dexametazonei. Printre exemple se numara: rifampicina, rifabutina, rifapentina.

Vaccinuri

Evitati efectuarea de vaccinuri cu microorganisme vii atunci cand luati dexametazona. Astfel de vaccinari presupun injectarea unei cantitati mici de virus pentru ca organismul sa poata invata sa-l combata.

Aceste vaccinuri nu trebuie administrate simultan cu dexametazona, deoarece acest medicament slabeste sistemul imunitar. Daca se intampla acest lucru, corpul va fi direct expus la virus.

Vaccinurile cu microorganisme vii pe care trebuie sa le evitati in timp ce luati dexametazona sunt cele impotriva:

  • rujeolei, oreionului si rubeolei (vaccinul ROR),
  • gripei,
  • variolei,
  • varicelei,
  • rotavirusului,
  • febrei galbene,
  • febrei tifoide.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1027-5021/dexamethasone-oral/dexamethasone-oral/details
  2. https://www.healthline.com/health/dexamethasone-oral-tablet
  3. https://www.drugs.com/dexamethasone.html
  4. https://www.rxlist.com/dexamethasone-drug/patient-images-side-effects.htm
  5. https://www.bbc.com/news/health-53061281
  6. https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/dexamethasone/
  7. https://theconversation.com/dexamethasone-what-is-the-breakthrough-treatment-for-covid-19-140966
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma