Angioedem (edemul Quincke) – cauze, simptome, tratament

Angioedemul reprezinta o reactie alergica severa manifestata prin umflarea straturilor profunde ale pielii si se asociaza uneori cu urticarie. Se umfla inclusiv limba, buzele, gatul, pleoapele, existand riscul de sufocare. Aflati din ce cauza poate aparea un angioedem (sau edemul Quincke) si cum trebuie intervenit in acest caz.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre angioedem
  2. Tipuri de angioedem
  3. Cauze si factori de risc
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza angioedemul?
  7. Complicatii
  8. Masuri de prevenire

Informatii generale despre angioedem

Angioedemul este o forma de inflamatie care apare in partea profunda a stratului interior al pielii si sub acesta. Angioedemul, sau edemul Quincke, poate produce simptome grave. In unele cazuri, acest edem apare concomitent cu urticaria. Urticaria provoaca umflaturi rosii pe suprafata pielii, care produc mancarime, dar care afecteaza doar cele doua straturi superficiale ale pielii.

Atat angioedemul, cat si urticaria pot fi cauzate de o reactie alergica sau de o intoleranta la alimente, de un efect secundar sau alergic la un medicament sau de un alergen din mediul inconjurator, cum ar fi polenul, parul de animale si veninul din muscaturile insectelor.

In cazuri foarte rare, edemul poate fi un simptom al unei afectiuni mai grave, cum ar fi limfomul non-Hodgkin cu celule B. Unele zone ale corpului, cum ar fi pleoapele, buzele si limba (edem limba), sunt mai predispuse la angioedem decat altele.

Angioedemul, urgenta medicala

Cand angioedemul este transmis genetic de la parinte la copil, afectiunea este cunoscuta sub numele de angioedem ereditar. Angioedemul ereditar are cauze diferite decat angioedemul dobandit. Cu toate acestea, in ambele situatii, simptomele si abordarea tratamentului vor fi similare.

Angioedemul poate face parte dintr-o afectiune medicala grava. Daca este cauzata de o reactie alergica acuta, atunci cand este tratat corect, sansele de recuperare sunt foarte favorabile. Daca o persoana are o forma usoara de angioedem, problema dispare de la sine, fara niciun remediu. Cu toate acestea, poate fi fatal. 5.768 de decese au fost inregistrate intre 1979 si 2010 ca urmare a angioedemului.

Tipuri de angioedem

Angioedem alergic

Aceasta este cea mai intalnita forma si, de obicei, ii afecteaza pe cei care au alergie la anumite tipuri de alimente, medicamente, venin, polen sau par de animale.

In cazuri grave, poate aparea o reactie alergica grava, cunoscuta sub denumirea de anafilaxie. Din cauza socului anafilactic, gatul se poate umfla, iar pacientul este in pericol sa se asfixieze. Drept urmare, presiunea arteriala poate scadea brusc. Anafilaxia reprezinta o urgenta medicala.

Acest tip de angioedem nu este cronic sau de lunga durata. Situatia poate fi evitata daca persoana descopera cauza reactiei alergice.

Angioedem indus de medicamente

Exista si anumite medicamente care pot provoca angioedem. Printre acestea se numara inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA), un tratament pentru hipertensiune arteriala. Conform manualelor Merck de diagnostic si tratament, 30 la suta dintre cazurile de angioedem observate in camera de garda sunt provocate de utilizarea inhibitorilor ECA. Daca angioedemul este cauzat de utilizarea unui inhibitor ACE, medicul poate prescrie un alt tip de medicament pentru tensiunea arteriala.

Alte medicamente care pot provoca angioedem sunt antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau aspirina. Acestea sunt printre cele mai cunoscute calmante.

Angioedem idiopatic

Daca o boala este idiopatica, inseamna ca motivul acesteia este necunoscut. In acest caz, este posibil ca medicul sa nu poata identifica o cauza specifica a angioedemului nici dupa ce a analizat toate variantele cunoscute.

Angioedem ereditar

Unele tipuri de angioedem sunt mostenite. Acest lucru inseamna ca pacientul are mai multe rude care prezinta simptome de angioedem. In cazul angioedemului ereditar, exista o problema cu proteina inhibitor C1. Pacientul are niveluri scazute ale C1 inhibitor esterazei (proteina C1-INH) in sange. In cazul acestor pacienti, episoadele de angioedem vor aparea si vor disparea in timp.

Cauze si factori de risc

Angioedemul acut este de obicei rezultatul unei reactii alergice. In momentul unei reactii alergice acute, corpul elibereaza histamine, ceea ce face ca vasele de sange sa se dilate si sa lase lichidele sa curga.

Angioedemul poate fi declansat de urmatorii alergeni:

  • muscaturi de insecte,
  • polen,
  • stejar otravitor sau iedera,
  • latex,
  • par de animale,
  • medicamente,
  • anumite tipuri de alimente.

In plus, angioedemul non-alergic poate fi provocat de anumite medicamente. Angioedemul se poate dezvolta, de asemenea, ca urmare a unei infectii sau a unei boli, cum ar fi lupusul (LES) sau leucemia. Acestea sunt exemple de angioedem dobandit.

Angioedemul ereditar apare la persoanele cu antecedente familiale ale afectiunii, cauzate de o mutatie genetica mostenita.

Cine este predispus la a dezvolta angioedem?

Anumiti factori pot creste riscul de a dezvolta angioedem. Printre acestia se numara:

  • un episod anterior de angioedem sau urticarie,
  • o reactie alergica anterioara,
  • un istoric familial de angioedem sau urticarie,
  • schimbari bruste de temperatura,
  • stres sau anxietate,
  • anumite afectiuni medicale.

Simptome

Edemul care apare adanc in interiorul pielii poate afecta mainile, organele genitale, picioarele, mucoasa gatului (edem glotic) si a intestinului, si fata pacientului. Semnele si simptomele apar, de cele mai multe ori, brusc si rapid si pot persista pana la 3 zile. In caz de urticarie cu angioedem, pacientul se poate confrunta cu mancarimi semnificative. In unele cazuri, persoana simte o caldura si durere in zonele umflate. De asemenea, vederea sa poate fi afectata.

Bronhospasmul poate aparea daca mucoasa gatului si a cailor respiratorii este afectata. Pot exista probleme de respiratie. In cazuri grave, poate aparea soc anafilactic, iar acest lucru poate pune viata in pericol.

Tratamentul medical de urgenta va fi necesar daca persoana:

  • dezvolta brusc simptome de angioedem, ca in cazul unei reactii alergice;
  • are probleme de respiratie care au aparut brusc sau care se agraveaza;
  • are senzatie de lesin sau ameteala sau daca lesina, pur si simplu.

Daca persoana stie ca are o anumita alergie, este esential sa poarte in permanenta un autoinjector la ea. Persoana poate folosi autoinjectorul in asteptarea ajutorului medical.

Diagnostic

In mod normal, un medic poate sa stabileasca diagnosticul clar al tipului de angioedem pe baza simptomelor aparute, a factorilor declansatori si a istoricului familial si medical.

Specialistul poate intreba, de asemenea, daca persoana ia medicamente care pot provoca angioedem, cum ar fi inhibitorii ECA. In plus, daca pacientul a fost expus la un alergen frecvent inainte de aparitia angioedemului inseamna ca sufera de forma alergica a bolii. Acest tip de angioedem este confirmat si de prezenta urticariei. In mod alternativ, daca pacientul declarata ca are rude care sufera de angioedem, inseamna ca forma bolii este ereditara.

Teste si analize

O persoana cu angioedem poate fi supusa unor teste suplimentare pentru a confirma tipul afectiunii. Printre aceste teste se numara:

  • Testul alergologic cutanat pentru a confirma o legatura cu posibilele alergii. In timpul unui test alergologic cutanat, pielea este expusa actiunii unor substante numite alergeni care sunt implicate in declansarea unor alergii si apoi sunt observate semnele unei reactii alergice locale.
  • Analize de sange pentru a vedea cum reactioneaza sistemul imunitar la contactul cu un anumit alergen.
  • Un test de sange pentru a verifica C1 inhibitor esteraza, ale carui niveluri scazute sugereaza ca problema este ereditara

Cum se trateaza angioedemul?

In majoritatea cazurilor, persoanele cu simptome usoare de angioedem nu au nevoie de tratament. Cu toate acestea, cele cu simptome moderate sau grave vor primi anumite medicamente care sa reduca un edem mai mare. Aceste medicamente sunt:

  • epinefrina, daca simptomele sunt cauzate de o reactie alergica acuta;
  • antihistaminicele, cum ar fi loratadina si cetirizina, daca boala a fost provocata de o reactie alergica sau daca angioedemul nu are o cauza cunoscuta;
  • glucocorticosteroizii, cum ar fi prednisonul sau metilprednisolonul, daca afectiunea a aparut in urma unei reactii alergice acute.

Tratament angioedem ereditar

Variantele de tratament disponibile pentru angioedemul ereditar sau dobandit sunt urmatoarele:

  • C1 inhibitor esteraza uman purificat;
  • plasma inghetata, proaspata;
  • ecalantida;
  • icatibant.

Remedii naturiste

Exista si anumite remedii la domiciliu care pot ameliora, de asemenea, simptomele. Printre acestea se numara:

  • aplicarea compreselor reci si umede, care ajuta la calmarea pielii si la prevenirea zgarieturilor produse de scarpinat;
  • purtarea hainelor de bumbac pentru a evita iritarea pielii.

Daca angioedemul este produs de un medicament, specialistul va prescrie un alt tratament.

Complicatii

Cea mai periculoasa complicatie a angioedemului este umflarea gatului si a cailor respiratorii.

In mod normal, aceasta afectiune este usoara, insa daca avanseaza rapid sau daca afecteaza gatul, poate provoca asfixiere. Acest lucru produce, de obicei, urmatoarele semne:

  • probleme respiratorii cu escaladare brusca sau rapida,
  • lesin sau ameteli,
  • colaps.

Aceasta este o urgenta medicala. Sunati imediat la numarul de urgenta daca observati aceste semne.

Masuri de prevenire

Cel mai bun mod de a preveni angioedemul alergic este de a evita alergenii cunoscuti si suspectati ca pot provoca simptomele. De asemenea, ar trebui sa incercati sa evitati factorii declansatori care au provocat angioedem in trecut.

Luati aceste masuri preventive pentru a reduce riscul de a va confrunta cu un alt episod in viitor.

Care este perspectiva pe termen lung pentru o persoana cu angioedem?

In multe cazuri, angioedemul este o afectiune inofensiva care va disparea in cateva zile. Cu toate acestea, angioedemul poate fi periculos atunci cand inflamatia este prea grava si apare la nivelul gatului. Daca gatul sau limba se umfla, viata pacientului este in pericol din cauza faptului ca edemul blocheaza caile respiratorii si ingreuneaza respiratia.

Forma grava a angioedemului poate fi cauzata si de socul anafilactic, o reactie alergica acuta severa care poate pune viata in pericol. In astfel de cazuri grave, este esentiala interventia de urgenta a medicului.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/216095
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hives-and-angioedema/symptoms-causes/syc-20354908
  3. https://www.healthline.com/health/angioedema
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma