Uretrita este inflamatia si umflarea uretrei, canalul ingust care transporta urina de la vezica in afara corpului. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele uretritei si ce tratamente sunt indicate. 

Cuprins:

  1. Ce este uretrita?
  2. Simptomele uretritei
  3. Cauze si factori de risc
  4. Uretrita la copii
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza uretrita?
  7. Complicatii
  8. Prevenire

Ce este uretrita?

Uretrita este o afectiune in care uretra devine inflamata si iritata. Uretrita nu este o infectie urinara (ITU). Uretrita este o inflamatie a uretrei, in timp ce o ITU este o infectie a tractului urinar. Cele doua pot avea simptome similare, insa necesita diferite metode de tratament, in functie de cauza uretritei.

Uretrita provoaca, de obicei, durere la urinare si o nevoie continua de a urina. Cauza principala a uretritei este de obicei infectia bacteriana.

Ce este uretra?

Uretra este canalul care transporta urina de la vezica pana in afara corpului.

Orice persoana poate fi afectata de uretrita, indiferent de varsta. Atat barbatii, cat si femeile pot dezvolta aceasta inflamatie a uretrei. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse sa dezvolte afectiunea decat barbatii. Acest lucru se intampla, in parte, din cauza faptului ca uretrele barbatilor, care sunt pe toata lungimea penisului, sunt mult mai lungi decat cele ale femeilor. Uretra unei femei are de obicei o lungime de un centimetru si jumatate. Acest lucru faciliteaza patrunderea bacteriilor in uretra. Bacteria care provoaca uretrita poate fi transmisa prin sex neprotejat. Daca o femeie are o infectie vaginala, o poate transmite partenerului sau.

Simptomele uretritei

Simptome uretrita la barbati

Barbatii cu uretrita pot prezenta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • senzatie de arsura in timp ce urineaza,
  • mancarime sau arsura langa orificiul penisului,
  • prezenta sangelui in sperma sau urina,
  • secretie uretrala.

Simptome uretrita la femei

Unele dintre simptomele uretritei la femei sunt:

  • o nevoie mai frecventa de a urina,
  • disconfort in timpul urinarii,
  • arsura sau iritatie in zona orificiului uretral,
  • o secretie anormala care se scurge din vagin poate fi, de asemenea, prezenta impreuna cu simptomele urinare.

Exista posibilitatea ca persoanele cu uretrita sa nu prezinte simptome. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei. La barbati, simptomele pot sa nu fie evidente daca uretrita s-a dezvoltat ca urmare a infectiei cu chlamydia sau ocazional cu trichomoniaza.

Din acest motiv, este important ca pacientul sa se supuna testarii pentru a afla daca a fost infectat cu o boala cu transmitere sexuala (BTS).

Cauze si factori de risc

In general, majoritatea cazurilor de uretrita apar in urma unei infectii cauzate de bacterii sau virusuri. Bacteriile sunt cele mai frecvente cauze. Aceleasi bacterii care pot provoca infectii ale vezicii urinare si ale rinichilor pot infecta si mucoasa uretrei. Bacteriile care se gasesc in mod natural in zona genitala pot provoca, de asemenea, uretrita daca patrund in tractul urinar.

Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din SUA, bacteriile asociate cu uretrita sunt:

  • Neisseria gonorrhoeae
  • Chlamydia trachomatis
  • Mycoplasma genitalium

Agentii patogeni sunt agentii biologici care provoaca boala. Aceiasi agenti patogeni care provoaca bolile cu transmitere sexuala (BTS) pot provoca, de asemenea, uretrita. Acestea sunt bacteriile care provoaca infectiile cu gonoree si chlamydia si parazitul care provoaca trichomoniaza.

Exista, de asemenea, virusuri care pot produce uretrita. Acestea sunt papilomavirusul uman (HPV), virusul herpes simplex (HSV) si citomegalovirusul (CMV).

Factori de risc

Cele mai predispuse persoane la a dezvolta uretrita sunt cele care:

  • au mai avut boli cu transmitere sexuala,
  • au sau au avut obiceiuri sexuale cu risc ridicat.

Potrivit unui studiu publicat in Journal of Infectious Diseases, sexul oral poate reprezenta un factor de risc pentru uretrita nongonococica (UNG). Uretrita nu este intotdeauna transmisa sexual, insa riscul de expunere este mai mare in cazul persoanelor care au mai multi parteneri sexuali.

Centrul Amercian pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) recomanda ca fiecare pacient cu uretrita confirmata sau suspectata sa fie supus testelor de detectare a infectiilor cu gonoree si chlamydia. In acest fel, cei infectati isi vor putea informa partenerii, care pot fi, de asemenea, testati si tratati.

Tipuri de uretrita

Exista diferite tipuri de uretrita, clasificate in functie de cauza inflamatiei. Acestea sunt uretrita gonococica si uretrita nongonococica.

Uretrita gonococica este cauzata de aceeasi bacterie care provoaca infectia cu transmitere sexuala cu gonoree. 20 la suta dintre cazurile de uretrita sunt cauzate de aceasta infectie.

Uretrita nongonococica este uretrita provocata de alte infectii non-gonococice. Chlamydia este o cauza frecventa a uretritei nongonococice. Exista si alte boli cu transmitere sexuala care pot cauza uretrita.

Cu toate acestea, pot aparea si iritatii care nu au legatura cu bolile cu transmitere sexuala. Aceste iritatii pot fi produse de anumite leziuni, care pot aparea, de exemplu, prin introducerea un cateter, sau de alte tipuri de traumatisme genitale. Majoritatea pacientilor au fie un tip de uretrita, fie celalalt, insa, in cazul unora, aceasta inflamatie poate avea mai multe cauze simultan. Acest lucru este valabil mai ales la femei.

Uretrita la copii

La copii, uretrita este de obicei cauzata de o iritatie chimica – nu de o infectie. Inflamatia este provocata de produsele chimice precum sapunul sau lotiunile de piele care patrund in uretra. Aceasta forma poarta denumirea de uretrita chimica. Simptomele seamana cu cele ale unei infectii urinare. Insa uretrita nu este o infectie.

In cele mai multe cazuri, aceasta problema dispare in cateva zile daca micutul nu mai intra in contact cu substantele chimice care au declansat inflamatia uretrei.

Cum poate fi ingrijit copilul acasa

  • Oferiti-i copilului un analgezic, precum acetaminofen sau ibuprofen, pentru a-i ameliora durerea sau febra. Cititi si urmati toate instructiunile de pe eticheta.
  • Nu-i oferiti copilului doua sau mai multe analgezice in acelasi timp, decat daca medicul v-a spus sa faceti acest lucru. Multe analgezice contin acetaminofen, iar aceasta substanta, daca este administrata in cantitati prea mari, poate fi daunatoare.
  • Pastrati zona genitala a copilului curata. Spalati zona cu apa si sapun usor neparfumat. Clatiti si uscati bine.
  • Evitati substanta care a cauzat problema. Nu lasati copilul sa faca bai cu bule si nu-l lasati sa foloseasca sapunuri, pudre sau lotiuni parfumate. Aceste produse pot irita pielea.

Diagnostic

Diagnosticarea uretritei la barbati

In cazul unui barbat, medicul verifica de obicei abdomenul, scrotul, penisul si vezica urinara pentru a incerca sa afle daca problema este provocata de o inflamatie sau secretie.

Medicul ar putea, de asemenea, sa deschida meatul uretral (deschiderea din varful glandului penian) pentru a vedea daca exista eventuale anomalii.  Dupa ce deschide meatul urinar, medicul introduce in uretra un bat special cu tampon si il examineaza apoi la microscop.

Diagnosticarea uretritei la femei

De obicei, femeile sunt supuse unor examinari abdominale si pelvine pentru a verifica daca au dureri si sensibilitate in zona uretrei si a abdomenului inferior. Medicul va verifica, de asemenea, daca exista vreo secretie uretrala.

De asemenea, poate fi folosita cistoscopia, un test in care medicul introduce in vezica un fir cu o camera la capat. Femeile pot fi supuse, in functie de situatie, unei ecografii pelvine.

Testele de diagnosticare care pot fi recomandate sunt:

  • hemoleucograma
  • proteina C-reactiva
  • analize pentru detectarea eventualelor BTS, cum ar fi gonoreea sau chlamydia
  • sumar de urina.

Cum se trateaza uretrita?

Specialistul va acorda tratament medicamentos care are drept scop tratarea cauzei uretritei si prevenirea raspandirii infectiei.

Tratament uretrita

Tratamentul este prescris in functie de cauza de baza. Daca pacientul are o infectie bacteriana, medicul ii prescrie antibiotice, cum ar fi Doxiciclina, Eritromicina sau Metronidazol.

Azitromicina si doxiciclina este extrem de eficienta in tratarea uretritei cauzate de infectia cu chlamydia. In schimb, alte tipuri, cum ar fi M. genitalium sunt tratate mai bine cu azitromicina sau moxifloxacina. Medicii stiu, de asemenea, ca unele tulpini de M. genitalium sunt rezistente la unele antibiotice si ca acest lucru ingreuneaza tratamentul.

Pentru a calma durerea, specialistul poate prescrie un antiinflamator nonsteroidian (AINS), cum ar fi naproxenul.

Fenazopiridina poate fi utilizat pentru a combate durerea si pentru a reduce nevoia de a urina si frecventa urinarii.

Specialistii de la CDC Atlanta recomanda ca medicamentele sa fie administrate la fata locului in clinica pentru ca efectele sa poate fi observate de catre medici.

Exista remedii naturiste?

Potrivit Family Planning Association (FPA) din Regatul Unit, nu exista dovezi care sa arate ca uretrita poate fi vindecata cu ajutorul remediilor naturale sau alternative.

Specialistii de la Centrul Medical al Universitatii din Maryland sustin ca remediile naturiste, administrate in paralel cu tratamentul medical conventional, pot ajuta organismul sa lupte impotriva infectiei.

Afinele si efectele lor in cazul uretritei

Afinele contin o substanta care tine bacteriile departe de uretra. Femeile cu infectii urinare frecvente pot consuma intre 250 ml si 500 ml de suc de afine neindulcit pe zi pentru a preveni reaparitia infectiei.

Suplimentele cu afine nu sunt recomandate daca o persoana este insarcinata, alapteaza sau are pietre la rinichi. De asemenea, sucul si suplimentele din afine nu ar trebui sa fie consumate de catre persoanele care iau anticoagulante, cum ar fi warfarina.

De asemenea, este important sa ramaneti hidratat, sa evitati cofeina si alcoolul si sa consumati sase-opt pahare de apa filtrata in fiecare zi.

Este important sa discutati cu un medic inainte de a utiliza orice remedii naturale sau alternative.

Complicatii

De cele mai multe ori, uretrita este tratata rapid cu ajutorul medicamentelor. Daca infectia nu este tratata, insa, efectele pot fi de durata si destul de grave. De exemplu, infectia se poate raspandi in alte parti ale tractului urinar, cum ar fi ureterul, rinichii si vezica. Aceste infectii pot fi dureroase de la sine. Ele pot fi abordate cu tratamente mai intense de antibiotice, insa pot afecta organele daca nu sunt tratate la timp. Daca raman netratate, aceste infectii se pot raspandi si in sange si pot provoca septicemie, care poate fi mortala.

Posibile complicatii in randul femeilor

In plus, bolile cu transmitere sexuala care cauzeaza frecvent uretrita pot afecta sistemul reproducator. Femeile pot dezvolta o boala inflamatorie pelvina (BIP), care provoaca dureri si posibil infertilitate, durere pelvina continua sau durere in timpul actului sexual. De asemenea, daca nu-si trateaza bolile sexuale, femeile pot dezvolta sarcini extrauterine (ectopice), aceasta fiind o complicatie care poate pune viata in pericol.

Posibile complicatii la barbati

Barbatii pot dezvolta inflamatii dureroase, infectii ale prostatei sau ingustarea unei parti a uretrei, lucru care provoaca dureri la urinare. Din aceste motive, trebuie sa discutati cu un medic cat mai curand posibil daca observati vreun simptom de uretrita.

Prevenire

Multe dintre bacteriile care provoaca uretrita pot fi transmise prin contact sexual. Din aceasta cauza, practicarea sexului protejat este o masura importanta de prevenire. Puteti reduce riscul astfel:

  • Evitati relatiile sexuale cu mai multi parteneri.
  • Folositi prezervative de fiecare data cand faceti sex.
  • Testati-va in mod regulat.
  • Protejati-i pe ceilalti. Daca aflati ca ati contractat o boala cu transmitere sexuala, informati-i si pe cei carora le puteti transmite infectia.

Pe langa practicarea sexului protejat, exista si alte modalitati de a mentine sanatos tractul urinar. In acest fel va puteti reduce riscul de uretrita si alte alte boli care afecteaza aceasta parte a corpului. Beti multe lichide si urinati la scurt timp dupa actul sexual. Evitati alimentele acide. De asemenea, evitati expunerea la spermicide, in special daca stiti deja ca va irita uretra.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/urethritis
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/264903
  3. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/urethritis-symptoms-causes-treatments#1
  4. https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=bo1325
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma