Dieta vegetariana aduce o multime de beneficii asupra starii de sanatate si, in plus, reprezinta un important aport adus luptei pentru conservarea mediului inconjurator.
A fi sau a nu fi vegetarian? Probabil ca aceasta este una dintre dilemele cu care se confrunta o multime de oameni din intreaga lume. Fie ca vor sa urmeze o dieta vegetariana, fie ca, pur si simplu, vor sa descurajeze consumul de carne, unii oamenii aleg aceasta cale a vegetarianismului.
Cei din categoria a doua adopta acest stil de viata pentru a reduce numarul de animale sacrificate in vederea consumului sau in scopul conservarii mediului, dupa ce, intr-un raport, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU a aratat ca, la ora actuala, cresterea animalelor este mai poluanta decat sectorul transportator.
Exista si prima categorie, in care persoanele interesate sunt in cautarea unei diete potrivite.
In mod normal, un vegetarian nu consuma carne, nici macar peste, insa exista diferite tipuri de vegetarieni. Exista vegetarieni care mananca oua si produse lactate, insa cei mai stricti, veganii, nu consuma deloc produse de origine animala, inclusiv mierea. O parte dintre vegetarieni mananca peste.
Potrivit unor studii, nu este vital consumul de carne pentru a obtine toate substantele nutritive necesare unei bune stari de sanatate. Ba mai mult, conform acestora, o persoana care alege sa nu manance carne se poate bucura de o sanatate mai buna, deoarece din meniul sau vor face parte mai multe alimente pe baza de plante, existand posibilitatea unor alegeri mai sanatoase pe viitor. S-a constatat ca o dieta vegetariana reduce riscul aparitiei:
Unul din principalele obiective ale unei diete vegetariene este pierderea in greutate.
De cealalta parte, unii specialistii in domeniul nutritiei sustin ca in carne se afla proteine de inalta calitate, foarte necesare organismului. Carnea, laptele, ouale si branza constituie principalele surse pentru acest tip de proteine necesare organismului. De asemenea, acestia anunta ca persoanele care nu consuma carne trebuie neaparat sa manance alte proteine de inalta calitate care se afla in oua, branza, lapte.
Cum spuneam, exista mai multe categorii de vegetarieni. De obicei, cand oamenii se gandesc la o dieta vegetariana, se duc cu gandul la un regim alimentar care nu include carnea, fie provenita din animale de curte sau sau din peste. Dar dietele vegetariene variaza in functie de alimentele pe care le mananca:
Nevoia zilnica de proteine poate fi satisfacuta dintr-o gama larga de alimente pe baza de plante. Printre acestea se numara:
Calciul mineral este extrem de important pentru starea de sanatate, de aceea produsele lactate bogate in calciu, cum ar fi laptele, branza si iaurtul, pot fi o solutie viabila. Un pahar de lapte de 8 unitati asigura 256 miligrame de calciu, ceea ce reprezinta aproximativ o patrime din doza zilnica recomandata de 1000 miligrame pe zi pentru adulti 50 si sub si 1200 miligrame pentru varsta de 51 ani si peste, recomandata de Institutul de Medicina.
Pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza si pentru vegani exista cereale fortificate pentru micul dejun, produse din soia cum ar fi tofu cu sulfat de calciu si lapte de soia, boabe de soia, soia, sucuri de fructe fortificate cu calciu si cateva legume cu frunze verzi, inclusiv verdeturi, bok choy, broccoli, varza chinezeasca, kale, si okra.
Fructele si legumele intregi sunt unele dintre cele mai bune alimente pe care le poate consuma un vegetarian. Acestea au un continut redus de calorii, sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Acestea joaca un rol important in eliminarea bolilor de inima si accident vascular cerebral, gestionarea tensiunii arteriale si a colesterolului, contribuind la prevenirea anumitor tipuri de cancer, protejarea vederii si mentinerea unui sistem digestiv sanatos.
Fructele si legumele sunt o componenta esentiala a unei diete vegetariene. De asemenea, aroma si prospetimea lor sunt importante, iar cel mai bun mod de a obtine ambele este sa cumparati fructe si legume de sezon. Aceasta practica ofera o varietate de beneficii.
Cand cumparati produse proaspete in sezon, nu trebuie sa le faceti mult pentru a le face gust extraordinar. De exemplu, puteti consuma: piersici, rosii, afine si portocale pe timpul verii sau varza de Bruxelles iarna. Fiecare sezon are de oferit ceva unic si delicios pentru o stare de bine.
Consumul de cereale integrale ajuta la scaderea riscului de boli de inima, obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si colesterol ridicat.
Alimentele bogate in fibre sunt extrem de gustoase si ajuta la scaderea colesterolului.
Pentru o dieta vegetariana echilibrata e nevoie de alegerea corespunzatoare a alimentelor. Potrivit recomandarilor nutritionistilor, printre alimentele care trebuie sa faca parte din aceasta dieta se numara:
Unele persoane vor sa renunte la kilograme cu ajutorul dietei vegetariene, intr-un timp mai scurt. Acestia pot consuma, de exemplu, o mana mica de nuci sau doua linguri de humus. De asemenea, un iaurt simplu, cu continut scazut de grasimi, la care se pot adauga fructe de padure, fructe proaspete sau legume taiate.
Este exclus consumul de cartofi prajiti, oricat de deliciosi si irezistibili ar fi. De asemenea, grasimile sunt foarte importante in incercarea de a scapa de kilograme. Dar trebuie alese variantele sanatoase, cum ar fi asezonarea salatei cu cateva seminte, prajirea unor legume intr-o lingura de ulei de masline sau adaugarea unei linguri de seminte de chia la smoothie-ul de dimineata.
Una dintre problemele pe care le poate intampina un vegetarian este lipsa proteinelor, care se regasesc, in principal, in carne. De aceea, este recomandata gasirea unor alte surse de obtinere a proteinelor, acestea fiind:
Citeste si TOP 10 Alimente bogate in proteine
Este cunoscut faptul ca dietele vegetariene sunt asociate cu o stare de sanatate mai buna. Potrivit studiilor, vegetarienii au nivelul scazut de colesterol in sange, riscul de aparitie a bolilor de inima si a diabetului de tip 2 zaharat este, de asemenea, mai mic, iar tensiunea arteriala este mai buna. Indicele de masa corporala este mai scazut in randul vegetarienilor, iar sansele de dezvoltare a cancerului sunt mult mai mici. Dietele vegetariene tind sa fie mai scazute in grasimi saturate si colesterol si au niveluri mai ridicate de fibre dietetice, magneziu si potasiu, vitaminele C si E, carotenoizii, flavonoidele si alte diferente nutritionale pot explica unele dintre avantajele sanatatii celor care urmeaza o dieta vegetariana variata si echilibrata.
La fel ca in cazul adultilor, cei mici carora li se administreaza dieta vegetariana prezinta o stare de sanatate mai buna si riscuri mai mici de dezvoltare a unor boli cum ar fi: diabetul, cancerul sau bolile cardiace.
De la 6 pana la 8 luni, este recomandata introducerea altor produse pe baza de plante, cum ar fi:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…