Dieta macrobiotica are rolul de a crea echilibru si vitalitate prin aplicarea principiilor asiatice ale Yin si Yang asupra stilul de viata.
1. Ce este dieta macrobiotica?
3. Ce mancam pe tot parcursul dietei?
4. Alimente permise in dieta macrobiotica
5. Alimente interzise in dieta macrobiotica
6. Beneficiile dietei macrobiotice
7. Dezavantajele dietei macrobiotice
8. Dieta macrobiotica este benefica pentru persoanele cu cancer?
10. Un nou stil de viata cu dieta macrobiotica
Dieta macrobiotica reprezinta un stil de viata sanatos, care pune accentul pe echilibru si armonie. Dieta nu include numai un regim alimentar, ci si un plan riguros orientat pe schimbarea modului de viata. De-a lungul timpului s-a constatat faptul ca persoanele care au decis sa inceapa aceasta dieta fie au dorit sa-si schimbe intru totul stilul de viata, fie s-au confruntat cu diverse boli, precum cele de inima, obezitatea sau cu sindromul premenstrual.
La sfarsitul dietei, persoanele au raportat faptul ca se simt mult mai bine, atat fizic din punct de vedere al sanatatii, dar si la nivel mental.
Dieta macrobiotica pune accent puternic pe consumarea alimentelor naturale, cunoscute si sub termenul de bio. De asemenea, dieta pledeaza pentru eliminarea completa a tuturor produselor ce contin ingrediente artificiale, chimice si a alimentelor semipreparate.
Prin eliminarea produselor ce contin chimicale, aici se numara si produsele cosmetice, de ingrijire si de igiena persoanala sau diverse produse pe care le utilizati pentru casa. Trebuie sa le inlocuiti pe toate cele mentionate cu produse ce contin numai ingrediente naturale.
Termenul de macrobiotic este folosit pentru a descrie un intreg proces, chiar o intreaga filozofie asupra vietii si a mancarii, despre care se spune ca maximizeaza forta vietii, previne si vindeca multe boli, prelungeste durata vietii si aduce o bunastare spirituala.
Bazata pe o filozofie fondata de catre George Ohsawa, dieta macrobiotica are rolul de a crea echilibru si vitalitate prin aplicarea principiilor asiatice ale Yin si Yang asupra stilul de viata.
Intr-un interviu acordat revistei New York Times, sotia fondatorului dietei a spus ca originea numelui reprezinta “o vedere de ansamblu asupra vietii” .
Intreaga dieta macrobiotica cuprinde un regim alimentar strict si se extinde asupra unui nou stil de viata ce trebuie urmat.
George Ohsawa a inceput sa studieze domeniul sanatatii din cauza propriilor boli cu care se confrunta atat el, cat si cei dragi lui din familie. In cele din urma, Ohsawa a pus baza unui dietei care are ca scop sa ajute oamenii sa faca fata stresului vietii moderne, prin incurajarea acestora sa traiasca in armonie, sa gandeasca si sa actioneze intotdeauna pozitiv si sa vada mancarea ca pe un combustibil de care are nevoie organismul pentru a functiona, nu ca pe niste calorii care fac rau.
Fiecare persoana reactioneaza in mod diferit asupra dietelor, insa dovezile arata ca dieta macrobiotica poate contribui la imbunatatirea sanatatii inimii si ajuta la mentinerea unei greutati corporale ideale si corespunzatoare pana la o varsta inaintata.
Nu exista dovezi stiintifice conform carora dieta macrobiotica poate vindeca o boala anume, insa dieta urmata conform regulilor are multe beneficii pentru sanatate.
Dieta este in mare parte vegetariana, limitand in acest fel – consumul de grasime animala. Din acest motiv, dieta este benefica pentru persoanele care sufera de diferite boli de inima sau colesterol ridicat.
Aceasta dieta poate fi benefica si pentru unele persoane care au diabet zaharat, deoarece planul alimentar pune foarte mare accent pe consumarea alimentelor sanatoase ce contin carbohidrati, precum sunt cerealele integrale.
Iata o lista cu indicatorii alimentari pe care trebuie sa ii cunoasteti inainte de a incepe dieta macrobiotica:
Un procent mic, aproximativ 5% din calorii, trebuie sa provina din consumul de peste sau din fructe de mare (consumate, de obicei, de mai multe ori pe saptamana).
Consumul de alimente macrobiotice se bazeaza in mare masura pe consumul de cereale intregi si organice. Cerealele integrale trebuie sa reprezinte, de obicei, aproximativ 50% din doza zilnica de hrana a fiecarei persoane. Exemple de alimente:
Consumul de legume trebuie sa reprezinte aproximativ o treime din aportul zilnic de alimente. Iata care sunt legumele pe care pe puteti manca zilnic:
Restul alimentelor si ingredientelor pe care le puteti consuma zilnic sunt:
Pe parcursul dietei macrobiotice este recomandat ca alimentele sa fie preparate in mare parte la abur sau sa fie fierte.
Dieta este bazata in principal pe consumul de cereale intregi si legume cultivate local si care sunt organice, bio. Este ideal sa consumati: 60% cereale integrale, 30% legume, 10% fasole, tofu sau fructe de mare (dupa preferinte, insa doar o data pe saptamana).
Supele sunt mese importante in dieta macrobiotica, deoarece contin multi nutrienti benefici si importanti pentru sanatatea organismului.
Alimentele care trebuie evitate sunt cele picante, lactatele, ouale, carnea, zaharul, alimentele prelucrate.
Insa pentru a intelege exact, iata in prima faza o lista cu alimente care sunt permise a fi consumate ocazional, fie de cateva ori pe saptamana:
Alimente care pot fi consumate rar sau de cateva ori pe luna:
In timpul fiecarei mese este indicat sa mancati intr-o maniera linistita, atenta, lenta si fara surse in jurul dumneavoastra, care va pot distrage, precum televizorul sau telefonul mobil. Totodata, este recomandat sa mancati numai alimentele care va satisfac foamea si pofta de mancare.
In ciuda beneficiilor sale potentiale, consumul de macrobiotice nu este potrivit pentru toata lumea. Daca va plac mancarurile picante sau nu puteti trai fara a savura o ceasca de cafea dis-de-dimineata sau chiar un pahar cu vin ocazional, este posibil ca dieta macrobiotica sa fie prea restrictiva pentru dumneavoastra.
Dieta macrobiotica este, de asemenea, in topul celor mai grele diete de tinut si asta datorita produselor alimentare recomandate, care sunt bogate in sare. Acest lucru, in general, nu este ideal pentru persoanele care au o tensiune arteriala ridicata sau boli de rinichi.
Pentru unele persoanei, consumul de alimente macrobiotice poate determina o reducere prea mare a greutatii corporale. Deoarece dieta este scazuta in grasimi animale, fructe si lactate, aceasta poate oferi prea putine:
Exista persoane cu cancer care urmeaza cu strictete dieta macrobiotica ca pe o terapie complementara tratamentului indicat de medicul specialist. Conform unor cercetari, persoanele au spus ca schimbarea dietei si a stilului lor de viata ii ajuta sa se simta multa mai bine si sa gandeasca mai pozitiv. Dieta macrobiotica poate ajuta in acest sens, insa poate avea efecte adverse si chiar daunatoare.
Inainte de inceperea acestei diete, trebuie sa consultati medicul specialist pentru a vedea daca este in regula pentru organismul dumneavoastra sa incepeti o dieta diferita fata de ce ati urmat pana in momentul de fata.
Pana in prezent nu exista dovezi stiintifice care sa afirme faptul ca dieta macrobiotica trateaza cancerul.
Inainte de a incepe o dieta macrobiotica, este o idee buna sa discutati prima data cu medicul dumneavoastra sau cu un dietetician. Daca decideti sa incercati dieta, este posibil sa fie nevoie sa faceti niste modificari importante si in bucataria dvs., inclusiv in frigider.
Modul in care produsele alimentare sunt preparate si pregatite, precum si tipurile de ustensile de bucatarie folosite sunt foarte importante odata ce ati inceput aceasta dieta macrobiotica. Nu se recomanda gatitul in cuptoarele cu microunde sau cu electricitate in general.
Gatitul macrobiotic este menit sa fie o experienta linistita, departe de haosul noilor tehnologii moderne. Aceasta implica in mod obisnuit utilizarea:
Ar trebui sa eliminati toate materialele din bucatarie si sa le inlocuiti cu sticla sau otel inoxidabil.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…