Dieta BRAT (dieta pentru greata, varsaturi, diaree) – indicatii si contraindicatii

Dieta BRAT este indicata uneori pentru greata, varsaturi si diaree. Iata ce alimente cuprinde regimul alimentar BRAT, ce beneficii poate avea, dar si ce contraindicatii si limitari are.

Cuprins:

1. Ce este dieta BRAT?
2. Planul alimentar BRAT
3. Beneficii posibile
4. Limitari si contraindicatii
5. Cand mergem la medic?

Ce este dieta BRAT?

Dieta BRAT este un regim alimentar recomandat uneori in caz de greata, diaree si voma. Notiunea de „BRAT” este acronimul in engleza pentru alimentele recomandate in caz de disconfort gastric – banane, orez, mere, paine prajita. Au existat si unele variatii ca BRATT (ce include si ceai) si BRATTY (include ceai si iaurt). Este o dieta usoara, cu alimente usor de digerat, ce poate fi eficienta in caz de diaree si greata. Cu toate acestea, fiind saraca in fibre, proteine ​​si grasimi, dieta nu este recomandata deseori din cauza lipsei de nutrienti importanti, in special pentru copii.

Greata, varsaturi, diaree…

Greata este o senzatie de rau la nivelul stomacului, ce poate fi insotita de dorinta de a vomita sau de starea reala de voma – eliminarea continutului alimentar din sistemul gastro-intestinal. Sunt simptome ale unui proces de baza legat frecvent de boli ale sistemului gastrointestinal, care pot fi cauzate de virusuri, intoxicatii alimentare, medicamente, alcool, anxietate si sarcina. In plus, greata poate fi un semn al unei infectii respiratorii. Diareea este un simptom al bolii gastrointestinale, care duce la eliminarea de scaun moale, liber, frecvent. Diareea poate fi „acuta”, adica apare brusc si trece in cateva zile, sau „cronica”. Cauzele sunt similare cu cele enumerate pentru greata si varsaturi.

In timp ce dieta BRAT poate fi utila pe termen scurt, exista riscuri asociate urmarii unei diete cu continut atat de redus de fibre, proteine ​​si grasimi pentru o perioada lunga de timp.

Planul alimentar BRAT

Alimentele din dieta BRAT sunt alimente usoare, cu un continut scazut de fibre ce pot opri diareea prin incetinirea scaunului. Alte alimente de acest tip includ biscuiti, cereale fierte, cartofi fierti sau copti. Dieta nu trebuie sa contin doar cele patru alimente ci, in functie de severitatea starii de greata, a varsaturilor sau diareei, este posibil sa fie nevoie sa introduceti solide in alimentatie pe parcursul a cateva zile. Dieta BRAT presupune consumul alimentelor mentionate mai sus si un plan alimentar, dupa cum urmeaza:

  • primele 6 ore – este recomandat sa se evite orice fel de mancare sau lichid in primele 2 ore dupa inceperea simptomelor, pentru a ajuta stomacul sa se recupereze; dupa aceea, beti apa cate putin, dar evitati sa mestecati;
  • primele 24 de ore (ziua 1) – este important sa ramaneti hidratat, asa ca se recomanda sa beti lichide (cum ar fi apa, suc de mere, ceai diluat), luand cate 1-2 inghitituri la fiecare 10 minute si repetati daca simptomele reapar;
  • ziua 2 – puteti incepe sa adaugati treptat banane, orez, mere, biscuiti si paine prajita;
  • ziua 3 – este important sa incepeti sa includeti mai multe varietati in dieta pana in a treia zi – puteti include treptat oua fierte moi, fructe gatite, legume fierte si carne alba (de asemenea, beti apa si evitati grasimile, lactatele, cofeina, alcoolul, legumele crude, citricele in caz de diaree, varsaturi sau greata, deoarece aceste alimente si bauturi ar putea agrava starea).

Alimente de evitat in regimul BRAT

  • Evitati laptele si produsele lactate timp de 3 zile.
  • Evitati mancarea prajita, grasa si picanta.
  • Evitati carnea de porc, de vitel, somon si sardine.
  • Evitati legumele crude, cum ar fi pastarnac, sfecla, usturoi, porumb, crucifere, ceapa.
  • Evitati citricele, ciresele, strugurii, coacazele, stafidele, rubarba.
  • Evitati bauturile fierbinti sau foarte reci.
  • Evitati alcoolul.
  • Evitati cafeaua si produsele ce contin cofeina.

Beti multa apa sau lichide pentru a evita deshidratarea din pierderile de lichide asociate starii de rau. Odihniti-va si evitati efortul pentru a-i oferi corpului sansa de a se reface.

Beneficii posibile

O serie de studii au dovedit eficienta alimentelor din dieta BRAT in ceea ce priveste problemele stomacale, fiind indeosebi eficiente in cazurile de diaree. Intr-o serie de studii efectuate pe mai mult de 2.900 de copii cu diaree acuta, cercetatorii au descoperit ca includerea bananelor verzi in dieta copiilor a facilitat recuperarea. Aceasta dieta a fost conceputa pentru a favoriza recuperarea in cazul unor probleme stomacale.

Poate duce la scaune mai ferme, pentru ca alimentele din dieta sunt amidonoase si sarace in fibre, ceea ce poate face ca scaunele sa se lege mai usor. Alimentele sunt sarace in grasimi si proteine, ceea ce inseamna ca este putin probabil sa irite stomacul si sa puna stres asupra sistemului digestiv. Datorita aromei blande si a lipsei de mirosuri puternice, alimentele BRAT nu tind sa provoace greata sau varsaturi. Cu toate acestea, aceste alimente nu au suficiente substante nutritive variate pentru a justifica utilizarea pe termen lung a acestei diete.

Desi nu exista studii clinice pe dieta BRAT, unele studii au examinat modul care alimentele incluse in dieta BRAT influenteaza diareea. Bananele, de exemplu, au un anumit amidon numit pectina, care este bun pentru tractul digestiv, si potasiu, care poate ajuta la absorbtia apei si electrolitilor.

Limitari si contraindicatii

Desi dieta poate ameliora simptomele uneori, medicii recomanda adesea alte planuri alimentare mai echilibrate din punct de vedere nutritional pentru a imbunatati recuperarea si pentru a reduce simptomele. Asa cum am mentionat anterior, dieta BRAT are anumite limitari care, in principal, au legatura cu lipsa de nutrienti importanti, cum ar fi fibre, proteine ​​si grasimi, ceea ce o face mai putin potrivita pentru copii, deoarece poate duce la malnutritie. Desi unele dintre aceste alimente, in special bananele si orezul, pot ajuta in caz de diaree, dieta nu ajuta pe toata lumea. In plus, avand in vedere ca aceasta dieta restrictiva are un continut scazut de grasimi, proteine si calorii, ar putea ingreuna, de fapt, recuperarea.

Siguranta dietei BRAT

Este sigura dieta BRAT? Urmarea dietei BRAT pentru o perioada limitata de timp este putin probabil sa provoace un rau semnificativ, dar ar trebui sa evitati dieta pe termen lung. Utilizarea prelungita a dietei BRAT poate duce la malnutritie si lipsa de energie, deoarece contine prea putine calorii si nu contine suficiente proteine, fibre, grasimi, vitamina A, vitamina B12, calciu etc.

Dieta BRAT la copii

Academia Americana de Pediatrie afirma faptul ca „majoritatea copiilor ar trebui sa continue sa consume o dieta normala, inclusiv formula de lapte sau lapte, cand au diaree usoara”. CDC recomanda ca „acei copii care primesc alimente semisolide sau solide sa continue sa aiba dieta obisnuita in timpul episoadelor de diaree”. Academia Americana de Pediatrie, Societatea Europeana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica si Societatea Europeana de Boli Infectioase Pediatrice nu mai recomanda dieta BRAT pentru copiii care sufera de probleme gastro-intestinale, ci sugereaza o dieta bine echilibrata, constand din fructe, legume, carne, iaurt si carbohidrati complecsi.

Daca in trecut, unii pediatri recomandau acest tip de alimentatie (dieta BRAT) pentru a trata problemele gastrice de acest tip la copii, astazi se considera ca dieta BRAT nu este cea mai buna optiune pentru tratarea problemelor stomacale.

Alimentele solide, precum cele din dieta BRAT, nu sunt recomandate adultilor sau copiilor care vomita activ intens. In acest caz, consumati lichide la inceput si asteptati pana cand puteti manca alimente solide fara a vomita. Dieta BRAT pe termen lung poate provoca subnutritie. Scopul este sa reveniti la o dieta normala cat mai curand posibil, chiar daca diareea persista, pentru a evita malnutritia. Sunt necesare mai multe cercetari actuale pentru a determina daca dieta BRAT este o solutie utila pentru persoanele cu probleme la stomac, in special pentru copii.

Cand mergem la medic?

Daca problemele gastrointestinale nu se reduc in 24-48 de ore, faceti o programare la medic. De asemenea, trebuie sa va prezentati la medic daca ati avut diaree frecventa sau severa. Simptomele pot fi un semn de gastroenterita virala. Exista insa si alte afectiuni care provoaca simptome similare si necesita tratament medical. De exemplu, simptomele pot fi cauzate de bacterii, paraziti, anumite medicamente, intolerante alimentare si alte probleme care pot avea nevoie de asistenta medicala imediata.

Contactati medicul daca aveti diaree persistenta sau daca simtiti ca sunteti deshidratat. Printre simptomele deshidratarii se numara: gura uscata, sete, urinare mai putin frecventa, oboseala, slabiciune sau ameteli. De asemenea, solicitati ajutor medical daca aveti dureri abdominale sau rectale severe, scaune cu sange sau scaune negre sau daca aveti o febra de peste 38,8 ° C. In cazul copiilor mici si a bebelusilor, trebuie sa chemati medicul daca varsaturile sau diareea persista doar 1 zi.

👨‍⚕️ Trebuie sa mergeti la medic in caz de diaree care:

  • persista de peste 2 zile;
  • e insotita de febra;
  • e frecventa, recurenta si severa;
  • e insotita de durere rectala sau sangerare rectala.

In mod similar, solicitati ingrijiri medicale pentru simptomele deshidratarii, care includ:

  • flux redus de urina;
  • sete;
  • gura uscata;
  • ameteala.

Ce facem in caz de greata, diaree, varsaturi?

Pentru a va recupera cu adevarat in caz de probleme de acest tip la stomac, se considera ca e nevoie de o gama completa de vitamine, nutrienti, proteine ​​si grasimi. Dieta BRAT ofera o cantitate mica de nutrienti precum vitamina C, fibre, vitamina B6, dar priveaza organismul de nutrienti cheie, inclusiv proteine ​​si grasimi sanatoase.

Deoarece diareea prelungita si varsaturile pot duce la deshidratare intensa, cel mai important lucru este sa va mentineti hidratat consumand suficiente lichide. Cel mai bun mod de a trata diareea este pur si simplu sa inlocuiti lichidul pe care il pierdeti in diaree. Beti multa apa si luati in considerare solutiile de rehidratare. Evitati bauturile cu continut ridicat de zahar, deoarece zaharul poate agrava efectiv diareea. In plus fata de bauturile zaharoase, alte alimente care pot deranja stomacul si agraveaza simptomele pot include lactate, alimente grase si alimente bogate in fibre insolubile precum fasolea, nucile etc.

Diareea usoara nu are nevoie de medicamente, dar in unele cazuri, medicamentele fara receptie pot fi de ajutor. Daca simptomele sunt foarte severe, consultati medicul. Alimente utile in caz de diaree pot fi probiotice naturale, ovaz, banane, suc de morcov, cartof dulce. Anumite bacterii benefice, cunoscute sub numele de probiotice, pot scurta durata diareei. Iaurtul natural este o sursa excelenta de bacterii benefice. Alte alimente bogate in probiotice includ chefir, legume fermentate etc.

Medicamente anti diaree si solutii de rehidratare

Medicamentele anti-diaree se iau doar la indicatiile medicului, pentru ca pot agrava sau masca unele cauze care stau la baza diareei. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea numarului de episoade de diaree pe care le aveti, dar nu vor ajuta daca diareea este cauzata de bacterii, paraziti sau o alta problema medicala. Uneori pot fi utile produsele de rehidratare orala. Terapia de rehidratare orala poate ajuta in cazul diareei la adulti si copii cu deshidratare usoara pana la moderata.

EVITATI!

Evitati lactate ca laptele, smantana, branza si inghetata ce pot fi greu de digerat in timpul unei probleme de acest tip. Cu toate acestea, iaurtul natural si kefirul sunt exceptii, deoarece contin probiotice care ajuta digestia. Evitati si alimentele bogate in zahar, cum ar fi prajituri, sucuri cu zahar, bomboane si ciocolata, ce pot inrautati simptomele. Alimentele grase pot fi greu de digerat si pot inrautati diareea, iar alcoolul poate duce la deshidratare si in plus, poate irita stomacul. Evitati si cofeina, alimentele picante, indulcitorii artificiali, cruciferele (varza, conopida, broccoli) ce pot cauza gaze intestinale si balonare. Evitati proteine ​​grele, cum ar fi friptura, carnea de porc – ce pot fi greu de digerat si pot pune stres suplimentar la nivelul stomacului, mai ales daca alimentele au si un continut ridicat de grasimi.

 

Referinte:
(1) https://web.ccsu.edu/healthservices/healthtopicresources/thebratdiet.asp
(2) https://www.webmd.com/children/brat-diet
(3) https://www.healthline.com/health/brat-diet
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318255
(5) https://www.nhs.uk/conditions/diarrhoea-and-vomiting/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma