Diabetul gestational este forma de diabet care apare pentru prima data in timpul sarcinii. Aflati totul despre diabetul in sarcina din materialul urmator.
In timpul sarcinii se poate declansa diabetul care poarta denumirea de diabet gestational. Sarcina poate provoca aparitia unui diabet la o persoana prediabetica si poate declansa un prediabet la o femeie aparent sanatoasa.
Asocierea diabetului cu sarcina pune unele probleme deosebit de serioase, pentru ca aici complicatiile sunt frecvente atat in ceea ce priveste sarcina, cat si evolutia diabetului. In multe cazuri exista un sindrom de prediabet (diabet latent a carui importanta trebuie reamintita si accentuata). Sarcina poate in aproximativ jumatate din cazuri sa tulbure evolutia unui diabet pana atunci bine echilibrat, mai ales in ultimul trimestru, la nastere si imediat post-partum.
Diabetul nedepistat sau necontrolat poate determina moartea fatului (intrauterin sau la nastere), malformatii congenitale sau aparitia diabetului la maturitate. De obicei, dupa nastere diabetul dispare, insa mama ramane cu un risc crescut de a face diabet zaharat de tip 2 sau de a face din nou diabet gestational la o sarcina ulterioara.
În timpul sarcinii, placenta produce hormoni care pot provoca o acumulare de glucoză în sângele gravidei. In multe cazuri, pancreasul poate produce suficientă insulină pentru a face față situatiei. In caz contrar, nivelul glicemiei va crește și poate provoca diabet gestațional.
Factorii de risc pentru diabetul gestațional
Acest tip de diabet afectează între 2% și 10% din sarcini în fiecare an. O femeie insarcinata are mai multe riscuri de a dezvolta diabet gestațional dacă:
Are mai mult de 25 de ani
Diabetul gestational este o reflexie a lipsei de iubire, tandrete si afectiune, manifestata printr-un sentiment de tristete interioara. Femeile afectate de aceasta boala traiesc sentimente de abstinenta afectiva si de inasprire afectiva. Tandretea afectiva este inlocuita cu o durere continua. In fiinta acestor femei pot apare asteptari care determina fustrari si furie fata de viata si chiar fata de ele insele. Ele se opun cu putere unui eveniment pe care vor sa il evite, dar care sunt obligate sa il suporte pentru ca refuza sa fie flexibile. Emotiile traite fata de acest eveniment pot fi legate de pierderea unei fiinte dragi sau de o singuratate profunda care se poate transforma intr-o stare de disperare. La aceasta stare se poate adauga un sentiment de dezgust, de respingere, de dispret fata de evenimentul respectiv.
Pentru majoritatea femeilor, diabetul gestational nu provoaca semne sau simptome vizibile.
Cu toate acestea, cele mai comune simptome prezente la femeile care se confrunta cu diabetul gestational sunt setea si urinarile frecvente insotite de senzatia de foame mai crescuta. Uneori, simptomele pot trece neobservate pentru ca urinarile frecvente si foamea crescuta apar chiar si in timpul sarcinilor normale.
Pentru a trece cu bine peste aceasta boala, este important ca glicemia in sarcina sa se mentina in limite normale pentru a preveni aparitia complicatiilor la mama si la fat care apoi devine nou nascut.
La gravida, apar riscuri de hipertensiune arteriala si o complicatie a sarcinii care implica probleme cu circulatia sanguina, insotita uneori de migrene, retentie de lichid (care produce umflarea mainilor, fetei, gleznelor) numita preeclampsie.
La fat, apar riscuri legate de greutatea mare a fatului iar la nou-nascut riscul este nivelul scazut al glicemiei.
Diagnosticul diabetului gestational se poate evalua de medic chiar la prima vizita. Riscul de a dezvolta diabet gestational apare la mamele supraponderale, nasterea unui copil mai mare de 4 kg, diagnostic de diabet gestational la sarcinile precedente, varsta mai mare de 25 de ani in momentul sarcinii, gravidele ce au ovar polichistic.
Cele mai folosite metode de diagnosticare a acestei boli sunt un test de glucoza in sarcina, care vizeaza monitorizarea glicemiei la domiciliu (dupa 2 ore de la masa), ecografia si masurarea tensiunii arteriale.
Ecografia se foloseste pentru a evalua varsta gestationala a fatului, evaluarea starii de sanatate a fatului si eventualele anormalitati ale fatului.
Valorile optime ale glicemiei sunt urmatoarele:
Daca prezentati un risc mediu de diabet gestational, veti face un test de screening in al doilea trimestru – intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.
In prima faza, persoana in cauza va trebui bea o solutie din glucoza siropoasa. Dupa o ora, va fi supusa unui test de sange prin care va fi masurat nivelul glicemiei. Un nivel de zahar din sange mai mic de 140 de miligrame pe decilitru (mg / dL), sau de la 7,2 la 7,8 milimoli pe litru (mmol / L), este de obicei considerat normal, desi valorile pot varia in functie de clinica sau laborator.
Daca nivelul de zahar din sange este mai mare decat normal, inseamna ca riscul de diabet gestational este mai mare. Cel mai probabil, veti efectua si un test de toleranta la glucoza pentru a determina daca ati dezvoltat aceasta afectiune.
In acest caz, persoana nu trebuie sa manance nimic peste noapte pentru ca nivelul glicemiei sa fie masurat a doua zi.
Pacienta va trebui sa bea o alta solutie dulce, care contine o concentratie si mai mare de glucoza, iar si nivelul glicemiei va fi verificat la fiecare ora timp de trei ore. Daca cel putin doua valori ale glicemiei sunt mai mari decat cele normale, veti fi diagnosticata cu diabet gestational.
Celulele rosii din sange sunt partial compuse din hemoglobina, care este o proteina. In acelasi timp, glucoza care circula prin sange are capacitatea de a se atasa de hemoglobina intr-un interval de timp cuprins intre 90 si 120 de zile (echivalentul a trei luni).
In majoritatea cazurilor, diabetul gestational apare doar pe perioada sarcinii, iar hemoglobina glicozilata trebuie sa fie de maximum 7%.
Medicul va va verifica glicemia dupa nastere si din nou dupa 6-12 saptamani pentru a se asigura ca nivelul a revenit la normal. Daca testele dau rezultate normale (majoritatea dau), va veti avea nevoie de evaluari la cel putin fiecare trei ani pentru a fi stabilit riscul de diabet.
Daca testele viitoare indica diabet sau prediabet – o afectiune in care glicemia este mai mare decat in mod normal, insa nu suficient de mare pentru a fi pus diagnosticul de diabet – discutati cu medicul despre masurile de prevenire sau inceperea unui plan de gestionare a maladiei.
Tratamentul profilactic se realizeaza prin depistarea formelor preclinice ca prediabetul, cand gravida are in antecedentele eredocolaterale bolnavi de diabet si mai ales daca prezinta un trecut obstetrical incarcat manifestat prin morti fetale repetate, in uter sau in primele zile de la nastere, copii mai mari de 4 kg, obezitate gestationala.
Pentru obstetrician, o stare diabetica mai veche este de obicei cunoscuta si tratata, incat importanta are precizarea pe baze anamnestice si de laborator a diabetului frust, preclinic, influenta lui asupra fatului in special parand sa fie tot atat de nefasta ca si a unui diabet adevarat.
Baza tratamentului in aceasta boala o constituie regimul alimentar, singur sau asociat cu insulina, instituind o supraveghere prin monitozarea glicemiei.
Monitorizarea glicemiei se realizeaza cu aparate ce masoara glicemia.
Terapia cu insulina se aplica in cazul in care dieta si activitatea fizica nu mentin glicemia in limite optime. La majoritatea gravidelor cu diabet gestational, exercitiile fizice si dieta se mentin in limite normale.
Primul pas dupa diagnostigarea cu diabet gestational este sa se discute cu un dietician specializat pentru a realiza impreuna un program alimentar sanatos. Gravida trebuie sa invete cum sa limiteze cantitatea de carbohidrati. In general, nu este indicat sa se tina diete in perioada de sarcina. Femeile supraponderale vor trebui sa fie atente si sa consume cantitati mai mici de alimente pentru a nu acumula la fel de multe kilograme ca la femeile cu greutate normala.
Femeia gravida mai ales cu diabet gestational trebuie sa se preocupe de alimentatia ei si sa consume alimente sanatoase, cu multe vitamine bogate in acid folic, calciu, fier, acizi grasi esentiali. Mesele si gustarile bine echilibrate vor mari sansele ca bebelusul sa aiba o greutate normala la nastere.
Unele cercetari au evidentiat ca dieta corecta vor reduce si probabilitatea ca bebelusul sa sufere ca adult de diabet, obezitate, hipertensiune sau boli arteriale. Un alt sfat dat de medici este ca gravida sa nu manance alimente la care are sensibilitate. In acest caz, se pot declansa anumite mecanisme care provoaca alergie atat la mama cat si la fat.
Un alt pas important este sa se faca exercitii fizice moderate saptamanal. O varianta ideala este sa se faca miscare in fiecare zi cam 30 minute pe zi. Exercitiile fizice vor ajuta corpul sa utilizeze mai eficient insulina. Printre activitatile fizice recomandate sunt mersul pe jos, exercitii speciale concepute pentru gravide (posturi inspirate de yoga). O recomandare a medicilor este renuntatul la fumat. Substantele chimice din tutun scad circulatia sangelui spre placenta si aportul de oxigen si nutrienti vitali necesari bebelusului.
Expunerea la soare este recomandata pentru a creste productia de vitamina D (care protezeaza oasele) si de serotonina (un neurotransmitator care ne face sa simtim senzitia de bine).
Exista o serie de alimente care scad glicemia in sarcina. Tipurile de alimente care fac parte din alimentatia gravidei cu diabet gestational sunt:
Ca si in cazul diabetului clasic, medicii recomanda plante astrigente ca frunze de afin, frag, nuc, dud, salvie precum si fructe de capsun si zmeur si plante remineralizante, tonice si hranitoare ca pirul si ienuparul. Pentru gravidele care au suferinte cardiovasculare sunt necesare plante care reduc colesterolul: anghinare, papadie, patlagina, paducel, vasc, traista ciobanului.
Nedepistat si/sau necontrolat, diabetul gestational poate provoca moartea fatului, intrauterin sau la nastere, malformatii congenitale sau aparitia diabetului la maturitate. Dupa nastere, suferinta dispare de obicei, insa mama prezinta un risc crescut pentru diabet zaharat de tip 2 sau pentru a repeta diabetul gestational la o sarcina ulterioara.
Importanta este o alimentatie sanatoasa, cu evitarea consumului de dulciuri concentrate si sucuri. Este de preferat sa se incerce evitarea unui castig in greutate mai mare de 10-12 kg pe durata sarcinii.
Medicii recomand in scop profilactic:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…