Bypass gastric este o interventie bariatrica rezervata pacientilor cu obezitate morbida. Afla ce presupune bypass-ul gastric, cine poate fi candidat la operatie, ce efecte apar in urma interventiei, cum decurge recuperarea, precum si care sunt riscurile si contraindicatiile.

Cuprins:

  1. Ce inseamna bypass gastric?
  2. Indicatii
  3. Evaluarea preoperatorie
  4. Cum se realizeaza bypass-ul gastric?
  5. Recuperarea postoperatorie
  6. Dieta dupa bypass gastric
  7. Beneficii si riscuri
  8. Contraindicatii

Ce inseamna bypass gastric?

Interventia numita bypass gastric consta in reducerea volumului stomacului si modificarea circuitului alimentar. Prin aceasta operatie, stomacul este impartit in doua portiuni, una foarte redusa in partea superioara a stomacului, unde ajung alimentele, iar cea inferioara, in care este restrictionat accesul alimentelor. La micul saculet format in partea de sus a stomacului se va conecta o parte din intestinul subtire, ce va prelua hrana consumata, asigurand astfel digestia si tranzitul intestinal.

Tipuri de bypass la stomac

Exista doua tipuri de bypass gastric:

  • Bypass gastric clasic – se creeaza un rezervor de 15-20 ml in portiunea superioara a stomacului care se conecteaza la o portiune de intestin subtire, aflata la o distanta variabila de duoden. Aceasta procedura se mai numeste Roux-en-Y (RYGB) sau bypass gastric in Y.
  • Mini-bypass gastric/plicatura gastrica – este o procedura relativ recenta, dezvoltata de chirurgul Robert Rutledge, numita si tehnica OAGB. Care consta in izolarea stomacului cu o banda elastica sau capse, formandu-se un tub stomacal intr-un mod asemanator operatiei gastric sleeve (indepartarea unei portiuni a stomacului), si conectarea tubului ramas cu intestinul subtire.

Indicatii

Ca orice interventie chirurgicala bariatrica, bypass-ul gastric este indicat pentru pacientii cu obezitate severa si morbida, care au indicele de masa corporala mai mare de 40. Poate fi efectuat si in cazul unor pacienti care au indicele de masa corporala intre 35 si 40, doar daca acestia sufera de diabet de tip 2, hipertensiune, apnee in somn.

Asadar, bypass-ul gastric se recomanda atat pentru reducerea greutatii corporale, cat si pentru reducerea riscurilor asociate cu obezitatea.

Candidatul ideal pentru efectuarea acestei operatii trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

  • Sufera de obezitate de cel putin 5 ani, iar incercarile de a slabi prin dieta si sport nu dau rezultate.
  • Prezinta factori de risc pentru dezvoltarea diabetului, hipertensiunii arteriale, steatozei hepatice sau chiar sufera de aceste afectiuni.
  • Necesita o reducere semnificativa a excesului de greutate intr-un timp relativ scurt.
  • Nu intampina probleme cu alcoolul sau afectiuni de ordin psihiatric netratate.
  • Are varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.

Pretul bypass-ului, o conditie importanta

In general, costurile interventiilor bariatrice sunt destul de mari, iar majoritatea se realizeaza in spitale private. De aceea, posibilitatile financiare ale pacientilor reprezinta un factor decisiv in luarea deciziei de a realiza o operatie bariatrica. Mai multe informatii despre bypass gastric pret pot fi gasite pe site-urile medicilor sau clinicilor de chirurgie bariatrica. In anumite spitale de stat, chirurgia bariatrica gratuita este disponibila in limita fondurilor alocate.

Evaluarea preoperatorie

Orice persoana care sufera de obezitate severa si doreste efectuarea unei interventii baritarice trebuie sa treaca printr-o evaluare preoperatorie complexa, in care sunt incluse:

  • analize de sange;
  • examene de imagistica medicala: ecografie abdominala, examinare DEXA, radiografie cu bariu la stomac, endoscopie digestiva;
  • consultatie chirurgicala si preanestezica;
  • consultatii la cardiologie, pneumologie, diabetologie;
  • evaluare psihologica.

De obicei, toate aceste sunt efectuate de pacient intr-o singura singura zi, dupa care se poate face programarea pentru operatie.

Cum se realizeaza bypass-ul gastric?

Interventia de bypass gastric trebuie sa aiba loc in cadrul unui spital, de catre un chirurg specializat in chirurgie bariatrica (chirurgia obezitatii).

Operatia se realizeaza prin laparoscopie, sub anestezie generala, si dureaza in medie 2 ore, cu posibilitatea de prelungire pana la 3-4 ore.

In timpul interventiei, chirurgul face 4-6 incizii mici in abdomen, prin care sunt introduse instrumentele chirurgicale si laparoscopul (camera video de dimensiuni reduse care vizualizeaza cavitatea abdominala). Apoi, chirurgul reduce dimensiunea stomacului prin separarea unei pungi de stomac, fie in partea superioara a stomacului (tehnica RYGB), fie o forma tubulara de-a lungul stomacului. Aceasta punga gastrica este apoi conectata (anastomozata) la intestin, ocolind duodenul, adica pana la 200 cm din partea superioara a intestinului subtire.

Prin aceasta procedura se restrictioneaza atat cantitatea alimentelor consumate, cat si absorbtia caloriilor din alimentele ingerate. Dupa operatie, stomacul va fi mult mai mic, ceea ce inseamna ca se va umple rapid, cu putine alimente. De asemenea, alimentele nu ajung in zonele stomacului si intestinului blocate de bypass, ceea ce inseamna ca organismul absoarbe mai putine calorii din mancarea consumata.

Recuperarea postoperatorie

Dupa operatie, pacientul este monitorizat 12-24 de ore in cadrul sectiei de terapie intensiva, dupa care este adus in rezerva normala. Spitalizarea dureaza in medie 4 zile, intre 3 si 5 zile, in functie de evolutia fiecarui pacient.

In general, recuperarea dupa bypass gastric este usoara, mai ales ca aceasta procedura se realizeaza pe cale laparoscopica. O etapa mai dificila este reprezentata de reluarea alimentatiei dupa operatie, care implica o perioada de restrictii alimentare si tulburari digestive.

Este bine de stiut ca revenirea la o alimentatie cat de cat normala este posibila dupa circa 4 saptamani de la operatia de bypass gastric. De asemenea, pacientul trebuie sa stie ca in primele 3 luni va resimti o stare de slabiciune generala din cauza restrictiei calorice si a pierderii masei musculare. Recuperarea completa poate dura pana la 6 luni, treptat, pacientul obisnuindu-se cu cantitatea redusa de mancare pe care o poate consuma.

Dieta dupa bypass gastric

Pentru o recuperare optima, este foarte importanta dieta pe care trebuie sa o respecte pacientul dupa operatie.

Dieta cu lichide

In prima saptamana dupa interventia chirurgicala, pacientul va urma o dieta numai pe baza de lichide (dieta hidrica). Sunt permise alimente lichide precum: supa clara, compot neindulcit, consumat fara fructe, ceaiuri neindulcite. Aceasta dieta este importanta pentru refacerea tractului gastrointestinal. Se vor consuma cantitati mici din lichidele recomandate, 50-100 ml, la anumite intervale precizate de medic. Sunt interzise bauturile dulci, bauturile carbogazoase, cafeaua, alcoolul.

Dieta cu alimente pasate

In urmatoarele doua saptamani, pacientul va adopta o dieta cu alimente pasate, bogate in vitamine si minerale. Sunt permise supe creme, piureuri semilichide de legume (fara cartofi), in care se poate adauga carne slaba, fiarta, pasata, iaurturi naturale, shake-uri proteice.

Dieta cu alimente moi

Trecerea la consumul de alimente moi, care dureaza 1-2 saptamani, pregateste organismul pentru reluarea unei diete relativ normale. Sunt permise legume gatite la abur, paste, carne slaba inabusita sau la cuptor, peste, oua moi, branza de vaci, banane, pere moi. Dupa aceasta perioada, medicul poate recomanda revenirea la o alimentatie cu texturi normale. Dar este foarte important ca pacientul sa opteze pentru alimente sanatoase, naturale, nutritive.

Reguli generale privind alimentatia dupa bypass gastric

  • Consumati cantitati mici de alimente la o masa. Ideal este sa mancati putin si des. Oricum nu veti putea manca portii mari, pentru ca apare imediat senzatia de prea plin.
  • Nu va fortati sa mancati mai mult pentru a evita greata, varsaturile, durerile de stomac.
  • Mestecati foarte bine alimentele consumate, pentru a ajuta procesul digestiv in refacere.
  • Aveti grija sa va hidratati permanent, mai ales in primele saptamani dupa operatie. Beti pana la 1,5 l de lichide pe zi, cu inghitituri mici si treptat, pe tot parcursul zilei. Evitati consumul de apa in primele 30 de minute dupa masa, astfel incat sa nu suprasolicitati stomacul micsorat.
  • Evitati consumul de grasimi nesanatoase, alimente fast-food, zahar, alcool, bauturi dulci.
  • Respectati recomandarea medicului de a lua suplimente alimentare pentru a combate deficitele nutritionale cauzate de sindromul de malabsorbtie survenit in urma operatiei. Medicul va poate recomanda administrarea pe termen lung de fier, calciu, zinc, vitamina B12, vitamina D3, omega 3, multivitamine.

Beneficii si riscuri

Beneficii bypass gastric

  • Reducerea greutatii corporale cu pana la 60% sau chiar 80% in primii 2 ani de la realizarea bypass-ului gastric
  • Limitarea aportului alimentar prin instalarea rapida a senzatiei de satietate
  • Prevenirea sau chiar disparitia unor afectiuni asociate cu obezitatea: diabet de tip 2, hipertensiunea arteriala, apneea in somn, boala de reflux gastroesofagian
  • Reducerea glicemiei si colesterolului
  • Ameliorarea unor efecte cauzate de obezitate asupra oaselor si articulatiilor: dureri de spate, dureri de genunchi
  • Imbunatatirea calitatii vietii personale si profesionale prin cresterea stimei de sine, modificarea perceptiei privind propria imagine

Riscuri bypass gastric

  • Complicatii ce pot surveni in timpul interventiei sau postoperator: hemoragii, infectii, tromboembolism venos, ocluzie intestinala, hernie gastrica (plicatura gastrica complicatii).
  • Carentele nutritionale apar in cazul majoritatii persoanelor care trec printr-o operatie bariatrica. In cazul bypass-ului gastric, limitarea absorbtiei nutrientilor in prima portiune a intestinului subtire poate priva organismul de vitamina A, vitamine B, fier, zinc. Aceste carente pot conduce in timp la anemie, tulburari de vedere, inclusiv orbire, imunitate scazuta.
  • Tulburari functionale ale tractului gastrointestinal: reflux gastroesofagian, varsaturi, litiza biliara (pietre la fiere), constipatie, diaree dupa masa.
  • Slabirea capselor sau a benzii care separa stomacul poate duce in timp la marirea volumului stomacului. Plicatura gastrica se poate extinde, ceea ce permite consumul unor cantitati mai mari de alimente si acumularea de noi kilograme in plus.
  • Disconfort, ameteli, transpiratii imediat dupa masa pot aparea din cauza faptului ca alimentele nedigerate suficient in stomacul micsorat ajung foarte repede in a doua portiune a intestinului subtire. Acesta elibereaza anumite substante care produc hipotensiune, provocand ameteli sau chiar lesin.

Contraindicatii

Bypass-ul gastric este contraindicat persoanelor care intampina urmatoarele probleme de sanatate:

  • Dependenta de alcool
  • Depresie cronica/netratata – rata sinuciderilor in randul persoanelor cu bypass gastric este de 5 ori mai mare in cazul celor care au suferit in trecut episoade depresive majore
  • Tulburari bipolare/maniacale/schizofrenie
  • Cancer
  • Boli autoimune

 

Referinte:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gastric_bypass_surgery

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/gastric-bypass-surgery/about/pac-20385189

http://surgery.ucla.edu/bariatrics-gastric-bypass

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma