Gangrena reprezinta o leziune grava provocata de moartea unui tesut al corpului ca urmare a blocarii circulatiei sangvine sau a unei infectii grave. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul gangrenei.

Cuprins:

  1. Ce este gangrena?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Gangrena piciorului diabetic
  4. Simptome gangrena
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza gangrena?
  7. Complicatii
  8. Prevenire

Ce este gangrena?

Gangrena inseamna moartea unui tesut al corpului. Aceasta apare din cauza lipsei circulatiei sanguine sau a unei infectii bacteriene grave. Gangrena afecteaza in mod special extremitatile, cum ar fi degetele de la picioare, degetele de la maini si membrele, insa poate afecta si muschii si organele interne.

Riscurile de a dezvolta o gangrena sunt mai mari in randul celor care au o afectiune de baza care poate deteriora vasele de sange si poate afecta fluxul de sange, cum ar fi diabetul sau ateroscleroza (infundarea arterelor).

Principalele tratamente pentru gangrena sunt operatia de indepartare a tesutului mort, antibioticele si terapia cu oxigen hiperbaric. Prognosticul pentru recuperare este mai bun daca gangrena este identificata precoce si tratata rapid.

Cauze si factori de risc

Gangrena este contagioasa?

Aceasta conditie nu este transmisibila. Principalele cauze ale afectiunii sunt:

Lipsa alimentarii cu sange

Sangele furnizeaza oxigen si nutrienti pentru a hrani celulele si componente ale sistemului imunitar, cum ar fi anticorpii, pentru a proteja organismul de infectii. Fara un aport adecvat de sange, celulele nu pot supravietui, iar tesutul se descompune. Tesuturile pot fi private de alimentarea cu sange si din cauza temperaturilor extrem de scazute.

Infectie

Daca bacteriile se dezvolta necontrolat pentru un timp indelungat, infectia poate produce moartea tesutului si, implicit, aparitia gangrenei.

Traumatisme

Ranile aparute in urma unor traumatisme, cum ar fi ranile prin impuscare sau zdrobire in urma accidentelor de masini, pot provoca patrunderea adanc in corp a bacteriilor si, implicit, aparitia gangrenei.

Tipuri de gangrena

Gangrena uscata

Gangrena uscata se prezinta sub forma de piele uscata, care variaza in culori de la maro la albastru purpuriu sau negru. Forma uscata a gangrenei se poate dezvolta lent. Apare cel mai frecvent la persoanele care au boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, sau la persoanele care sufera de diabet.

Gangrena umeda

Gangrena este denumita ”umeda” pentru ca exista o infectie bacteriana in tesutul afectat. Umflaturile si aspectul umed sunt caracteristici frecvente ale gangrenei umede.

Se poate dezvolta dupa o arsura severa sau o leziune. De multe ori, apare la persoanele cu diabet care se accidenteaza la picior. Gangrena umeda trebuie tratata imediat, deoarece se raspandeste rapid si poate fi fatala.

Gangrena gazoasa

Gangrena gazoasa afecteaza de obicei tesutul muscular profund. La persoanele cu gangrena gazoasa, suprafata pielii poate parea la inceput normala. Cu toate acestea, pe masura ce starea avanseaza, pielea poate deveni palida si apoi va capata o culoare gri, rosie sau mov. De asemenea, pielea afectata poate scoate un sunet de crapatura cand apasati pe ea, din cauza gazului prezent in tesuturi.

Gangrena gazoasa este cel mai frecvent cauzata de infectia cu bacteria Clostridium perfringens, care apare in urma unei leziuni sau a unei rani chirurgicale care nu mai este alimentata cu sange. Infectia bacteriana produce toxine care elibereaza gaze – de unde si denumirea de gangrena ”gazoasa” – si determina moartea tesuturilor. La fel ca varianta umeda, gangrena gazoasa poate pune viata in pericol.

Gangrena interna

Aceasta forma afecteaza unul sau mai multe organe, cum ar fi intestinele, vezica biliara sau apendicele. Apare atunci cand circulatia sanguina catre un organ intern este blocata. Acest tip de afectiune poate provoca febra si dureri severe. Lasata netratata, gangrena interna poate fi fatala.

Gangrena Fournier

Barbatii sunt cei mai afectati de aceasta forma, insa poate aparea si la femei. Gangrena Fournier apare de obicei din cauza unei infectii in zona genitala sau a tractului urinar si provoaca dureri, sensibilitate, roseata si umflare in zona genitala.

Gangrena bacteriana sinergica progresiva (gangrena lui Meleney)

Acest tip rar de gangrena apare de obicei dupa operatii, leziunile dureroase ale pielii dezvoltandu-se dupa maximum doua saptamani de la operatie.

Gangrena dentara

Cauza acestui tip este o carie profunda si netratata.

Factori de risc

Factorii de risc ai gangrenei sunt:

Rareori, gangrena este legata de utilizarea medicamentului anticoagulant, warfarina.

Gangrena piciorului diabetic

Persoanele care sufera de diabet au un risc crescut de a dezvolta gangrena diabetica. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot deteriora nervii, care poate provoca pierderea senzatiei in zona afectata. Din aceasta cauza, accidentarile pot aparea extrem de usor.

Glicemia mare poate afecta de asemenea vasele de sange si poate limita fluxul de sange la nivelul picioarelor. Acest lucru provoaca o reactie in lant. Daca picioarele nu sunt suficient alimentate cu sange, celulele care lupta impotriva infectiilor nu vor mai ajunge in picioare. Din aceasta cauza, o rana se va vindeca dupa mai mult timp. De asemenea, leziunile au o predispozitie mai mare spre infectii.

Simptome gangrena

Daca gangrena afecteaza pielea, pot aparea urmatoarele semne si simptome:

  • piele decolorata – de la palida pana la albastra, violet, neagra, sau rosie, in functie de tipul de gangrena
  • umflaturi sau basici umplute cu lichid pe piele
  • o linie clara intre pielea sanatoasa si cea deteriorata
  • durere brusca, severa, urmata de o senzatie de amorteala
  • scurgerea dintr-o plaga a unui lichid cu miros urat
  • piele subtire, stralucitoare sau piele fara par
  • piele care se simte rece la atingere

Simptome gangrena gazoasa sau interna

Daca plaga afecteaza tesuturile de sub suprafata pielii, cum se intampla in cazul gangrenei gazoase sau interne, se poate observa ca:

  • tesutul afectat este umflat si foarte dureros
  • pacientul are febra mica si o stare generala de rau

Simptomele septicemiei

O persoana se poate confrunta cu soc septic daca o infectie bacteriana care isi are originea in tesutul gangrenos se raspandeste in intregul corp. Semnele si simptomele socului septic sunt:

Diagnostic

Medicii folosesc urmatoarele teste pentru a diagnostica o gangrena:

Analize de sange

O cantitate anormal de mare de celule albe in sange indica adesea prezenta unei infectii. De asemenea, medicul poate efectua analize de sange pentru a descoperi anumite bacterii sau alti germeni.

Teste de imagistica

Radiografia, tomografia computerizata sau scanarea prin rezonanta magnetica (IRM) pot fi folosite pentru a vizualiza structurile interioare ale corpului, cum ar fi organele interne, vasele de sange sau oasele si pentru a evalua cat de mult s-a raspandit gangrena. De asemenea, cu ajutorul acestor teste, doctorul poate sa descopere daca sub piele pacientului sunt prezente gaze.

Arteriografia este un test imagistic utilizat pentru vizualizarea arterelor. In timpul acestui test, medicul injecteaza o substanta de contrast in fluxul sanguin, iar cu ajutorul razelor X poate sa determine cat de bine curge sangele prin artere. Arteriografia il poate ajuta pe doctor sa afle daca exista vreo artera blocata.

Interventia chirurgicala

Specialistul poate efectua o operatie pentru a determina gradul de raspandire a gangrenei in corp.

Proba de lichid sau tesut

Medicul poate recolta o proba de lichid dintr-o plaga aflata pe piele, cu scopul de a o examina pentru bacteria Clostridium perfringens, o cauza frecventa a gangrenei gazoase. De asemenea, mai exista posibilitatea ca medicul priveasca o proba de tesut la microscop pentru a descoperi eventualele semne de moarte celulara.

Cum se trateaza gangrena?

Tesutul care a fost afectat de gangrena nu poate fi salvat, insa pot fi luate masuri pentru a impiedica avansarea gangrenei. In functie de severitatea gangrenei, medicul ar putea alege una sau mai multe dintre aceste optiuni de tratament.

Operatie pentru gangrena

Medicul poate efectua o procedura chirurgicala de indepartare a tesutului mort, acest lucru oprind raspandirea gangrenei si permitand vindecarea tesutului sanatos. In functie de situatie, medicul poate repara vasele de sange deteriorate sau bolnave pentru a imbunatati circulatia sanguina in zona afectata. In unele cazuri, chirurgul poate fi nevoit sa faca mai multe operatii, la anumite intervale, pentru a indeparta toate tesuturile moarte sau infectate.

Daca este necesara o interventie chirurgicala reconstructiva, medicul ar putea folosi o grefa de piele pentru a repara pielea deteriorata de gangrena. In cadrul unei grefari de piele, doctorul extrage o portiune de piele sanatoasa dintr-o alta parte a corpului – de obicei, un loc acoperit si ferit de haine – si o ataseaza cu atentie pe o zona afectata. Pot fi aplicate un pansament sau cateva mici cusaturi pentru ca pielea sanatoasa sa fie tinuta pe loc. Grefarea de piele se poate face numai daca s-a restabilit o cantitate adecvata de sange pe pielea deteriorata.

In cazurile severe de gangrena, medicul poate hotari indepartarea chirurgicala a unei parti afectate a corpului, cum ar fi un deget de la picior, de la mana sau chiar un membru (mana sau picior). In unele cazuri, pacientului i se poate monta un membru artificiala (proteza).

Antibiotice pentru gangrena

In cazul in care gangrena s-a infectat, doctorul recomanda administrarea orala sau intravenoasa de antibiotice.

Daca pacientul trebuie sa fie supus unei interventii chirurgicale de indepartare a tesutului mort, medicul ii va prescrie antibiotice, iar acestea trebuie administrate pana cand nu va mai fi nevoie de o alta operatie, iar infectia va fi anihilata. De asemenea, medicul poate prescrie antibiotice care trebuie luate in paralel cu terapia cu oxigen hiperbaric.

Oxigenoterapie hiperbarica pentru tratarea gangrenei

Pe langa antibiotice si operatie, pentru tratarea gangrenei poate fi folosita si oxigenoterapia hiperbarica. Sangele poate sa transporte cantitati mai mari de oxigen cand este aflat sub presiune crescuta si un continut mai mare de oxigen. Sangele bogat in oxigen incetineste dezvoltarea bacteriilor care se inmultesc in absenta lui si ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor infectate (oxigenoterapie gangrena).

In cadrul oxigenoterapiei, veti fi amplasati intr-o camera speciala, formata dintr-o masa care este introdusa intr-un tub de plastic transparent. Camera este presurizata cu oxigen pur, iar presiunea din interiorul camerei va creste treptat pana la aproximativ 2,5 ori presiunea atmosferica normala. O sedinta de oxigenoterapie hiperbarica efectuata pentru tratarea gangrenei gazoase dureaza in general aproximativ 90 de minute. Poate fi nevoie de doua-trei tratamente pe zi.

Medicamente, suplimente nutritive, unguente

Aceasta conditie poate fi tratata si cu ajutorul lichidelor, nutrientilor, medicamentelor anti- durere, dar si cu al unui unguent pentru gangrena.

Evolutie si sanse de recuperare

In general, persoanele cu forma uscata a afectiunii au cele mai mari sanse de a se recupera in totalitate, deoarece gangrena uscata nu implica o infectie bacteriana si se raspandeste mai lent decat in ​​cazul celorlalte tipuri de gangrena. Cu toate acestea, atunci cand gangrena cauzata de o infectie este recunoscuta si tratata rapid, sansele de recuperare sunt bune.

Complicatii

Gangrena poate duce la cicatrizarea tesuturilor sau la necesitatea unei interventii chirurgicale reconstructive. Uneori, cantitatea de tesuturi moarte este atat de extinsa incat poate fi necesara eliminarea (amputarea) unei parti a corpului, cum ar fi piciorul.

Gangrena care este infectata cu bacterii se poate raspandi rapid la alte organe si poate fi fatala daca nu este tratata.

Prevenire

Cum poate fi redus riscul de a dezvolta o gangrena:

Tineti diabetul sub control

Persoanele cu diabet trebuie sa-si verifice zilnic mainile si picioarele pentru taieturi, plagi si semne de infectie, cum ar fi inrosirea, umflarea sau puroiul. Cereti-i medicului sa va examineze mainile si picioarele cel putin o data pe an si sa incercati sa mentineti controlul asupra nivelului glicemiei.

Scapati de kilogramele in plus

Excesul de kilograme produce un risc de diabet, pune presiune pe artere, restrictionand fluxul de sange si agravand infectia si incetinind vindecarea leziunilor.

Nu fumati

Fumatul constant poate deteriora vasele de sange.

Incercati sa preveniti infectiile

Spalati usor ranile deschise cu apa si sapun si incercati sa le pastrati curate si uscate pana la vindecare.

Atentie la degeraturi in timpul temperaturilor scazute

Pielea inghetata poate duce la gangrena, deoarece degeraturile reduc circulatia sangelui. Daca observati ca orice zona a pielii a devenit palida, tare, rece si amortita dupa expunerea prelungita la temperaturi reci, apelati medicul, poate fi vorba despre o degeratura.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gangrene/symptoms-causes/syc-20352567
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/158770.php
  3. https://www.healthline.com/health/gangrene
  4. https://www.healthline.com/health/gangrene-diabetes
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma